Μαλτέζ: Το αξιολάτρευτο σκυλί της Μάλτας. Ανάγκες, χαρακτήρας, ιδιαιτερότητες και ιστορία – Όλα τα χρήσιμα και επισκόπηση φυλής

Χρήσιμα

Το Μαλτέζ είναι ένας μικρός σκύλος (petite) με χαρακτηριστικό και όμορφο τρίχωμα. Τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν εξαιρετικά όμορφα περιλαμβάνουν τη δομή του σώματός τους, την έκφραση του προσώπου τους και τη συνολική τους στάση.

Το αξιολάτρευτο σκυλί της Μάλτας και όλα όσα θέλετε να μάθετε για αυτό

Τύπος: Παιχνίδι – Toy
Βάρος: 2 με 4 κιλά
Ύψος: 22 με 27 εκατοστά
Οικογένεια: Μπαρμπιόν
Καταγωγή: Μάλτα
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Bichon Maltiase

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής

• Επίπεδο ενέργειας 4/5
• Απαιτήσεις άσκησης 1/5
• Παιχνίδι 4/5
• Αγάπη 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 3/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 3/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
• Φωνητικότητα 5/5

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Τα σκυλιά Μαλτέζ είναι ένα αγαπημένο και πολύ δημοφιλές σκυλάκι αγκαλιάς. Όμως τα σκυλιά Μαλτέζ έχουν και μια πιο άγρια και περιπετειώδη πλευρά – του αρέσει να τρέχει και να παίζει.
Παρά την αθώα εμφάνιση, αυτό είναι τολμηρό και έντονο κουτάβι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα σκυλιά. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό τους ότι πολλά γαυγίζουν έντονα. Είναι πολύ επιφυλακτικό με τους αγνώστους.Η εκπαίδευση είναι σημαντικό να ξεκινάει από κουτάβι. Είναι καλό επίσης να τα κοινωνικοποιείται όταν είναι κουτάβια και να τα επιβραβεύετε με θετική ενίσχυσης μετά από κάθε προπόνηση.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής

Το μίνι αυτό σκυλάκι με καταγωγή από την Μάλτα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για άσκηση και άθληση. Οι καθημερινές του ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με παιχνίδι μέσα στο σπίτι, μια βόλτα σε κοντινή απόσταση με το λουρί ή μια βόλτα στην αυλή.
Το τρίχωμά του χρειάζεται χτένισμα κάθε μία ή δύο μέρες. Το λευκό τρίχωμά του είναι δύσκολο να διατηρηθεί καθαρό και θέλει τακτική φροντίδα, ειδικά σε περιοχές όπως τα μάτια. Συνήθως απαιτείται, μαζί με το μπάνιο, και περιποίηση στα μάτια με ειδικά καθαριστικά για αποχρωματισμό της περιοχής και απομάκρυνση της βρωμιάς. Επίσης το Μαλτέζ θέλει τακτικό κούρεμα, ειδικά σε έναν groomer για συνολική περιποίηση.
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα Μαλτεζάκι επικοινωνήστε με έναν ιδιώτη κτηνοτρόφο. Επίσης είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το τι τρώνε και να φροντίσετε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία περιποίησης.
Τέλος, το μέχρι πότε μεγαλώνουν τα Μαλτεζάκια δεν εξαρτάται από το που έχετε πάρει ή υιοθετήσει το σκυλάκι σας. Μαλτέζ, όπως και τα άλλα μικρόσωμα σκυλιά, μεγαλώνουν μέχρι τους 10 με 12 μήνες, φτάνοντας στο τελικό ύψος και βάρος τους.

Υγεία

• Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται
• Μικρές ανησυχίες: επιγονατιδική χαλάρωση, ανοιχτή γραμματοσειρά, υπογλυκαιμία, υδροκεφαλία, distichiasis, εντροπία, οδοντικά προβλήματα, υποθυρεοειδισμός, portacaval shunt
• Περιστασιακές καταστάσεις: κώφωση, σύνδρομο ανακίνησης
• Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατο, μάτι, καρδιακό
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή

Οι σκύλοι Μάλτας καλύπτονται από όλες τις πλευρές με ένα μακρύ, επίπεδο, μεταξένιο λευκό τρίχωμα. Το τρίχωμά του φτάνει συνήθως μέχρι το έδαφος και φτερουγίζει ομοιόμορφα όταν τρέχει. Στην πραγματικότητα, όταν το μαλτέζικο κινείται, φαίνεται να αιωρείται στο έδαφος.Το χρώμα του τριχώματος είναι ως επί το πλείστον λευκό, σπανιότερα κρεμ. Αυτός ο έντονος σκύλος έχει ένα χαριτωμένο, ρέον βάδισμα.

Ιστορία της φυλής

Το Μαλτέζ είναι το παλαιότερο Toy Poodle στην Ευρώπη και μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων γενικότερα. Η Μάλτα ήταν κάποτε ένα πρώιμο εμπορικό λιμάνι, στο οποίο σύχναζαν οι Φοίνικες ναυτικοί το 1500 π.Χ. Λογοτεχνία για τη Μαλτέζα φαίνεται να υπήρχε ήδη από το 300 π.Χ., ενώ στην ελληνική τέχνη απεικονίζονται επίσης σκύλοι τύπου Μαλτέζας.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι υπήρχαν τάφοι προς τιμήν της Μάλτας.
Με την πάροδο των αιώνων, οι Μαλτέζοι εξήχθησαν και διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο πυρήνας της φυλής παρέμεινε στο νησί της Μάλτας, όπου δεν διασταυρώθηκαν με άλλους σκύλους. Η φυλή χαρακτηρίζεται από μακρύ, μεταξένιο, εκθαμβωτικό τρίχωμα, αλλά τα πρώτα σκυλιά της Μάλτας δεν ήταν λευκά.
Τον 14ο αιώνα το μαλτέζικο ήρθε στην Αγγλία και έγινε το αγαπημένο σκυλί των ανώτερων τάξεων. Ένας πίνακας του 1830, με τίτλο “Το λιοντάρι”, δείχνει ένα Μαλτέζικο που εντυπωσιάζει για το μέγεθός του.
Ένας πίνακας του 1830, με τίτλο “The Maltese Lion Dog – The Last of the Breed”, υποδηλώνει ότι η φυλή βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Λίγο αργότερα, δύο σκυλιά Μαλτέζας μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από τη Μανίλα. Αρχικά προορίζονταν ως δώρο για τη βασίλισσα Βικτώρια, αλλά άλλαξαν χέρια και οι απόγονοί τους έγιναν τα πρώτα σκυλιά που εκτέθηκαν στη Βρετανία.
Τότε ονομάστηκαν Μαλτέζικα Τεριέ, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν κανένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής τεριέ.
Ο πρώτος σκύλος Μαλτέζος εισήχθη στις ΗΠΑ το 1877 και ονομάστηκε Λιοντάρι της Μάλτας. Αυτό το χαρακτηριστικό παρατσούκλι “σκύλος λιοντάρι” ήταν πιθανότατα υποπροϊόν της πρακτικής του κουρέματος των σκύλων ώστε να μοιάζουν με λιοντάρια.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να είναι ενδεικτικά της φυλής σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά έχουν επίσης τη δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες μέσω της εκπαίδευσης. Επικοινωνήστε με ένα πρακτορείο υιοθεσίας Μπορείτε να βρείτε κουτάβια προς πώληση στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας ή ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top