Μεγάλη προσοχή: Έτσι θα προστατέψετε τα κατοικίδια ζώα από τις κάμπιες των πεύκων

Χρήσιμα

Η κάμπια των πεύκων θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πληγές των μεσογειακών πεύκων, αν και μπορεί να προσβάλει και άλλα δέντρα. Το όνομά της οφείλεται στον χαρακτηριστικό τρόπο μετακίνησής της από τα δέντρα στο έδαφος κατά τη μεταναστευτική της φάση.

Εκτός από την καταστροφή των δέντρων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα – γάτες, σκύλους. Έχουν τρίχες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Το πιο συχνό αποτέλεσμα στα ζώα είναι πρηξίματα στην περιοχή του στόματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χάσουν μέρος της γλώσσας και των χειλιών ή ακόμη και να υποστούν ασφυξία.

Η επαφή είναι πιο επικίνδυνη κατά τη διάρκεια των περιόδων μετανάστευσης:

  • στο τέλος του φθινοπώρου (όταν χτίζουν τις φωλιές τους)
  • στις αρχές της άνοιξης (όταν η άνοδος της θερμοκρασίας παρακινεί τις κάμπιες να μετακινηθούν από το δέντρο στο έδαφος)

Συμπτώματα

Εάν το κατοικίδιό σας έχει έρθει σε επαφή με τις κάμπιες, θα δείτε ότι:

  • το ζώο εμφανίζεται νευρικό
  • τα χείλη, το στόμα και η γλώσσα του έχουν φαγούρα ή είναι ακόμη και πρησμένα
  • όταν έχει υπάρξει επαφή με το εσωτερικό του στόματος, σαλιώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο και καταπίνουν πολύ γρήγορα

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους λόγους, όπως δηλητηριάσεις από ορισμένα φυτά. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο. Αυτός θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία και θα σας συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις στα ζώα είναι:

Φλεγμονή του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών. Τέτοιες αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ζώο γλείφει, ή χειρίζεται την κάμπια με το στόμα. Αυτές είναι οι πιο συχνές προσβολές και αυτές που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα.

Εκτός από το πρήξιμο, μπορεί να υπάρξει θάνατος ιστών στις προσβεβλημένες περιοχές. Το ζώο μπορεί να χάσει μέρος της γλώσσας ή των χειλιών.

Αν το κατοικίδιό σας καταπιεί κάμπια, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες: σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί φλεγμονή του λάρυγγα. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αναπνοή και θα οδηγούσε ενδεχομένως στο θάνατο του ζώου.

Φλεγμονή των βλεφάρων και έλκη στον κερατοειδή χιτώνα
Φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας, όταν το ζώο μυρίζει την κάμπια -ή σημεία όπου υπάρχουν φωλιές- και οι τρίχες του ζωύφιου μπαίνουν μέσα στη μύτη.

Πρόληψη

Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τις περιοχές όπου περνούν χρόνο οι σκύλοι ή οι γάτες μας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης. Αποτρέψτε με κάθε τρόπο την επαφή τους με τις κάμπιες – είτε εξαλείφοντάς τες, είτε αποφεύγοντας τις περιοχές όπου ζουν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top