Μεγάλος Δανός: Ο Απόλλων των σκύλων- Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες, Χαρακτήρας και ιδιαιτερότητες, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Ο Μεγάλος Δανός αποκαλείται ο Απόλλων των σκύλων για την επιβλητική και ισχυρή εμφάνισή του.Αυτή η βασιλική φυλή συνδυάζει μέγεθος, δύναμη και κομψότητα. Τέλος, ο διάσημος και πολυαγαπημένος σκύλος από το καρτούν Σκούμπι Ντου είναι ο Μεγάλος Δανός. Ο Μεγάλος Δανός έχει τετράγωνες αναλογίες και είναι εξαιρετικά ισορροπημένος. Ο σκελετός του είναι ισχυρός και μακρύς. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό και γυαλιστερό. Υπάρχουν τρεις οικογένειες χρωμάτων του Great Dane, οι οποίες σπάνια επικαλύπτονται, δίνοντας σε κάθε χρώμα έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Τύπος: σκύλος εργασίας
Βάρος: 50 με 81 κιλά
Ύψος: 53 με 88 εκατοστά
Οικογένεια: Mastiff
Καταγωγή: Γερμανία
Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας
Άλλα ονόματα: Deutsche Dogge, Γερμανικός Μαστήφ,  great danish dog

Χαρακτηριστικά αυτής της ράτσας

– Ενεργειακό επίπεδο 2/5
– Απαιτήσεις άσκησης 2/5
– Παιχνίδια 2/5
– Αγάπη 4/5
– Φιλικότητα προς άλλους σκύλους 2/5
– Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια 2/5
– Φιλικότητα προς τους ξένους 4/5
– Επαγρύπνηση 3/5
– Εύκολο στην εκπαίδευση 3/5
– Απαιτήσεις περιποίησης 1/5
– Ευαισθησία στη ζεστασιά 4/5
– Φωνητικότητα 4/5

Ιστορία της φυλής

Ο Μέγας Δανός έχει χαρακτηριστεί ως ο “Απόλλων των σκύλων”. Είναι πιθανό ότι κατάγονται από αρχαία σκυλιά μάχης, που γεννήθηκαν από διασταύρωση κυνηγόσκυλων και μουλαριών. Σε αυτούς τους απογόνους οι ικανότητες και τα ένστικτα του μεγάλου ατρόμητου κυνηγού θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά.

Από τον 14ο αιώνα και μετά, τα σκυλιά αυτά καθιερώθηκαν ως ικανοί κυνηγοί στη Γερμανία. Συνδύαζαν ταχύτητα, αντοχή, δύναμη και θάρρος για να πολεμούν και να νικούν αγριογούρουνα.
Οι σκύλοι αυτοί έγιναν δημοφιλείς στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, στις οποίες ανήκε η γη. Η δημοτικότητά τους οφειλόταν όχι μόνο στις κυνηγετικές τους ικανότητες, αλλά και στην επιβλητική αλλά χαριτωμένη εμφάνισή τους. Αυτοί οι ευγενείς σκύλοι αποτελούσαν απαραίτητο μέρος κάθε κτήματος.
Ορισμένοι Άγγλοι, οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τη φυλή, τα αποκαλούσαν γερμανικά κυνηγόσκυλα. Το πότε και γιατί η φυλή έγινε γνωστή ως Δανός είναι ένα μυστήριο. Στην πραγματικότητα, η προέλευσή της δεν έχει καμία σχέση με τον συνθετικό Δανό. Πρόκειται για γερμανική φυλή και το 1876 αναγνωρίστηκε μάλιστα ως ο εθνικός σκύλος της Γερμανίας.
Το 1880, οι γερμανικές αρχές ανακήρυξαν αυτό το σκυλί ως Γερμανικό Δανό και με αυτό το όνομα αναφέρεται ακόμη και σήμερα στη Γερμανία. Αυτό δεν επηρέασε τη φυλή Great Dane, καθώς ήταν πιο κατάλληλη για τον αγγλόφωνο κόσμο. Το όνομα Dane, το οποίο δεν έχει καμία βάση στα ελληνικά παρά μόνο για το μέγεθος, μπήκε στη μετάφραση.
Στα τέλη του 1800 ο Μεγάλος Δανός εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μέγας Δανός τράβηξε αμέσως την προσοχή και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η φυλή είναι πολύ δημοφιλής παρά το τεράστιο μέγεθός της.
Το ρεκόρ του μεγαλύτερου σκύλου, φυσικά, ανήκει στη φυλή Great Dane.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας πολυμήχανος, γενναίος, φιλικός και αξιόπιστος σκύλος. Είναι πολύ καλός με τα παιδιά, αλλά οι κινήσεις και το μέγεθός τους μπορεί να τρομάξουν τα μικρά παιδιά. Συνήθως είναι φιλικοί με άλλα κατοικίδια και σκύλους, αν και είναι φιλικοί με άλλα κατοικίδια και σκύλους. Τέλος, με την μέτρια προπόνηση που απαιτείται και την εκπαίδευση όταν είναι κουτάβι θα εξασφαλίσετε έναν ευχάριστο, ευγενικό οικογενειακό σύντροφο.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής

Ο Μεγάλος Δανός έχει ανάγκη από καθημερινή, μέτρια άσκηση και εκτόνωση. Οι ανάγκες του για προπόνηση μπορούν να καλυφθούν με έναν καλό καθημερινό περίπατο ή βόλτα. Χρειάζεται ένα άνετο, μαλακό κρεβάτι που να είναι μεγάλο για να μπορεί να τεντώνεται όταν κοιμάται. Μερικά τείνουν να έχουν σιελόρροια.

Τέλος, το τρίχωμά τους χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή περιποίηση.

Υγεία και πιθανά προβλήματα

• Σημαντικές ανησυχίες: γαστρική στρέψη, καρδιομυοπάθεια, οστεοσάρκωμα

• Μικρές ανησυχίες: CHD, CVI (σύνδρομο Wobbler), OCD, HOD, υποθυρεοειδισμός

• Περιστασιακές καταστάσεις: vWD, καταρράκτης, εντροπία

• Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, μάτι, θυρεοειδής, καρδιά

• Πόσο ζει / προσδόκιμο ζωής: 7 – 10 χρόνια

Σημείωση: Ο Μεγάλος Δανός εκτρέφεται σε τρεις ξεχωριστές οικογένειες χρωμάτων: κιτρινόφαιο χρώμα και στικτό, harlequin και mantle, μπλε και μαύρο. Αυτά τα χρώματα σπάνια διασταυρώνονται, συνεπώς κάθε οικογένεια χρωμάτων έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανησυχίες για την υγεία τους.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας ή κάποιο εκτροφείο. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top