Μέσα από τα μάτια του σκύλου : Χιουμοριστικά σκίτσα που δείχνουν πως βλέπουν-Ποια χρώματα διακρίνουν

by Έφη Αθανασίου
όραση σκύλου

Είναι λάθος να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο συγκρίνοντας την όρασή τους με τη δική μας. Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος βλέπει καλύτερα ή χειρότερα. Απλά βλέπουμε διαφορετικά.

Ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση στο μισοσκόταδο. Το πρώτο συμβαίνει γιατί το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο μάτι του απαρτίζεται από ραβδοειδή κύτταρα που «βλέπουν» σε τόνους του γκρι, ενώ στο δικό μας μάτι τα κύτταρα είναι κωνικά και αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα.

Πως βλέπουν άραγε οι σκύλοι;

Τα ραβδία του αμφιβληστροειδούς, όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι χρειάζονται πολύ λιγότερο φως για να διεγερθούν. Το δεύτερο οφείλεται στο ότι η περιφερειακή όραση του σκύλου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Κάτι ανάλογο ισχύει και σ’ εμάς, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Τα ανθρώπινα μάτια διαθέτουν τρία είδη φωτοϋποδοχέων (συγκεκριμένα κωνίων) που ανιχνεύουν τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο. Πρόκειται για το ίδιο φάσμα που βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Για αυτό το λόγο τα εμπόδια στους διαγωνισμούς σκύλων έχουν χρώμα μπλε και κίτρινο. Οπότε την επόμενη φορά που θα του πάρετε ένα παιχνίδι, να επιλέξετε ένα σε μπλε ή κίτρινο χρώμα.

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι τα σκυλιά έχουν αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα, κάτι σαν μυωπία, για να μιλήσουμε με ανθρώπινους όρους. Αν εσείς βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 30 μ. μακριά, ο σκύλος σας θα χρειαστεί να μειώσει την απόσταση στο ένα τρίτο για να τις διακρίνει. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν σκύλο και να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν είναι αναγνωρίσιμα από τον τετράποδο σύντροφό τους στις αποστάσεις που οι ίδιοι νομίζουν.

Ποια χρώματα μπορούν να δουν οι σκύλοι;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι ανιχνεύουν τρία χρώματα: το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Ο σκύλος ανιχνεύει δύο: το μπλε και το κίτρινο. Αυτήν την ιδιαιτερότητα την έχουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία.

Ο επιστημονικός χώρος υποστηρίζει ότι ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο από το κίτρινο, λόγω της φωτεινότητας. Το κίτρινο είναι πιο φωτεινό χρώμα. Επίσης, μπορεί να δει τις αποχρώσεις του κίτρινου, αλλά και του μπλε. Δεν υπάρχει γι΄αυτόν πράσινο και κόκκινο. Να τονίσουμε ότι ο σκύλος μαθαίνει να αναγνωρίζει αντικείμενα. Αν στο σπίτι μας έχουμε έναν κόκκινο καναπέ και έναν μπλε, θα επιλέξει να ξαπλώσει στον μπλε, γιατί θα αισθανθεί πιο οικεία. Επίσης, είναι προτιμότερο να διαλέγουμε παιχνίδια για τον σκύλο μας που να έχουν μπλε και κίτρινο χώμα, ή τις αποχρώσεις τους, γιατί θα τα εντοπίσει πιο εύκολα».

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr