Μικρός ζογκλέρ: Γιατί η γάτα σκαρφαλώνει σε ψηλά σημεία; Πως θα το σταματήσετε, Ερμηνεία και χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γάτα σας σκαρφαλώνει ή πηδάει σε έπιπλα ή ψηλά αντικείμενα; Αν έχετε γάτα, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ασυνήθιστη. Πιθανότατα βλέπετε τη γάτα σας να σκαρφαλώνει, να παρατηρεί το περιβάλλον της και να χαλαρώνει πάνω στα έπιπλα πολλές φορές την ημέρα.


Στην πραγματικότητα, η αναρρίχηση αποτελεί μέρος του αλλόκοτου ενστίκτου της γάτας σας. Στη φύση, το ένστικτο αυτό λειτουργεί και για άλλους λόγους. Μπορεί να είναι για να αποφύγει τον κίνδυνο, για να ξεφύγει από τα αρπακτικά, για να πιάσει πουλιά ή για να αποκτήσει πλεονέκτημα παρατήρησης, ώστε να δει πιθανή λεία στο έδαφος. Καθώς αυτές οι συμπεριφορές συμπίπτουν με το κυνήγι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοια ένστικτα λειτουργούν και στο οικιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει ότι όταν η γάτα σας σκαρφαλώνει στον πάγκο της κουζίνας, χτυπάει ή ρίχνει αντικείμενα;

Πως να κρατήσετε την γάτα σας μακριά από τα ψηλά έπιπλα

Μια λύση είναι να απομακρύνεται από τους πάγκους όλους του πιθανούς πειρασμούς. Η γάτα σας είναι λιγότερο πιθανό να σκαρφαλώσει κάπου που δεν έχει κάτι ελκυστικό για αυτές. Εν τω μεταξύ, θα ήταν επίσης καλύτερο να παρέχεται πρόσβαση σε εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους να κρατήσετε την γάτας μακριά από τα έπιπλα και τους πάγκους σας.

Αφαιρέστε τις πηγές του πειρασμού

Μερικές γάτες πηδούν πάνω σε έπιπλα και πάγκους καθώς υπάρχει κάτι πολύ δελεαστικό πάνω τους και δεν μπορούν να αντισταθούν. Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γάτες ανεβαίνουν στα έπιπλα είναι το φαγητό που υπάρχει εκεί. Για να το αντιμετωπίσετε, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό διατηρείται μακριά και δεν αφήνεται ανοιχτό. Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε το φαγητό μακριά, ασφαλίστε το σε σφραγισμένα δοχεία
Επίσης είναι καλό να καθαρίζετε τα υπολείμματα τροφών, να μην τα αφήνετε πάνω στο τραπέζι και να πλένετε τα σκεύη μετά το φαγητό. Επίσης βάλτε ένα καπάκι στο κάδο απορριμμάτων εάν δεν υπάρχει ήδη και φυλάξτε τον σε μέρη που δεν μπορεί να επισκεφτεί η γάτα σας. Αυτά τα βήματα θα κάνουν λιγότερο δελεαστική την κουζίνα σας.

Κρατήστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια κλειστά με κάποια ασφάλεια

Για να αποτρέψετε την γάτα σας να μπαίνει σε ντουλάπια και συρτάρια, ασφαλίστε τα με ειδικά επιθέματα ασφάλειας ώστε να μην μπορεί να τα ανοίξει.

Κλείστε τις πόρτες

Εάν είστε μακριά και κανείς δεν είναι διαθέσιμος για την επίβλεψη της γάτας σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε την πόρτα της κουζίνας, της τραπεζαρίας ή οποιουδήποτε άλλου δωματίου του σπιτιού σας που δεν θέλετε να εξερευνήσει η γάτα σας.

Δημιουργήστε «παγίδες»

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέπετε την γάτα σας να ανεβαίνει σε πάγκους ή άλλες περιοχές του σπιτιού σας είναι να δημιουργήσετε παγίδες. Αυτές οι παγίδες δεν θα βλάψουν την γάτα σας απλά θα τη αποθαρρύνουν. Σε αυτή τη περίπτωση αυτές οι μικρές παγίδες θα αποθαρρύνουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά κάνοντας τα έπιπλα μη ελκυστικά.

Ακολουθούν ορισμένες απλές ιδέες για να μην σκαρφαλώνει η γάτα

Αλουμινόχαρτο

Κρατήστε τη γάτα σας από έναν πάγκο με αλουμινόχαρτο. Η τοποθέτηση φύλλου αλουμινίου στον πάγκο σας ή σε άλλα έπιπλα είναι ένα απλό κόλπο που θα εμποδίσει την γάτα σας να ανέβει πάνω του. Στις γάτες δεν αρέσει η αίσθηση του αλουμινόχαρτου στα πέλματά τους οπότε θα το αποφύγουν. Ορισμένες γάτες όμως είναι αρκετά έξυπνες και θα πετάξουν κάτω το αλουμινόχαρτο. Τα στατιστικά δείχνουν πως πολλοί γατογονείς τα έχουν καταφέρει με την χρήση αλουμινόχαρτου.

Ταινία διπλής όψης

Μια ταινία που κολλάει στα πόδια της γάτας σας είναι σίγουρα ενοχλητική και σαφώς αποτρεπτική για κάθε πιθανή σκέψη αναρρίχησης.

Μη ηλεκτρικό χαλάκι για κατοικίδια ζώα

Μια άλλη επιλογή είναι να αποκτήσετε ένα μη ηλεκτρικό χαλάκι για κατοικίδια που χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από ορισμένα έπιπλα.

Χρησιμοποιήστε αρώματα και αιθέρια έλαια

Εάν οι παγίδες δεν είναι ικανές να κρατήσουν την γάτα σας μακριά από ορισμένα σημεία, υπάρχει μια ακόμα λύση – η επιλογή να ψεκάσετε μερικά αιθέρια έλαια αναμεμειγμένα με νερό για να κρατήσετε τις γάτες σας μακριά από πάγκους και έπιπλα.
Μια λίστα με τα αιθέρια έλαια που αποτρέπουν τις γάτες περιλαμβάνει εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι κ.λπ.), λεβάντα και μέντα.

Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις

Άλλη μια στρατηγική είναι να παρέχετε εναλλακτικές λύσεις για το άλμα στους πάγκους και τα έπιπλα του σπιτιού. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές προσεγγίσεις ανακατεύθυνσης της προσοχής της γάτας σας.

Εναλλακτικές λύσεις για την αναζήτηση τροφίμων

Εάν η γάτα σας πηδάει πάνω σε πάγκους και τραπέζια γι αναζήτηση τροφής μπορείτε να της παρέχετε άλλους τρόπους για να λαμβάνει λιχουδιές. Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας έχει υγιές βάρος, η ελεύθερη σίτιση μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην αισθάνονται την ανάγκη να ψάχνουν πλέον φαγητό.
Μπορείτε να τις παρέχετε διαδραστικά παιχνίδια, πάζλ, αντικείμενα για γλείψιμο ή συσκευές αυτόματης διανομής φαγητού για να καλύψετε τις απαιτήσεις σίτισης.

Εναλλακτικές ανυψωμένες επιφάνειες

Εάν υποθέσουμε ότι η γάτα σας πηδά πάνω σε ψηλές επιφάνειες και έπιπλα από απλή περιέργεια ή για καλύτερη θέαση του χώρου τότε υπάρχει μεγάλο πλεονέκτημα. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, υπάρχουν υπέροχες εναλλακτικές λύσεις για την ανακατεύθυνση αυτής της συμπεριφοράς.

Δέντρα γάτας

Το δέντρο γάτας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση γιατί μιμείται πραγματικά δέντρα που οι γάτες αγαπούν να αναρριχούνται στη φύση. Η γάτα σας μπορεί να την ανεβεί αμέσως ή μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το δέντρο να τους κινήσει την περιέργεια.

Σπιτάκι αναρρίχησης γάτας – condos Cat

Το σπιτάκι αναρρίχησης είναι μια εξίσου καλή εναλλακτική λύση. Όχι μόνο παρέχουν στη γάτα σας κάτι ψηλό για να ανέβουν, αλλά χρησιμεύουν επίσης ως προσωπικός χώρος χαλάρωσης της γάτας σας. Επίσης πολλά διαθέτουν ενσωματωμένα παιχνίδια που θα κρατήσουν τις γάτες σας απασχολημένες για ώρες.

Αιώρες γάτας

Μια άλλη επιλογή είναι να κρεμάσετε μια υπερυψωμένη αιώρα γάτας όπου μπορεί να ξαπλώνει η γάτα σας. Όχι μόνο θα προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, αλλά είναι και πολύ άνετη.

Παράθυρα και βιβλιοθήκες

Οι γάτες λατρεύουν να κάθονται δίπλα στο παράθυρο και να παρακολουθούν τον έξω κόσμο. Απολαμβάνουν επίσης τη λιακάδα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσουν.
Τα ράφια είναι επίσης μια καλή επιλογή και προσφέρουν πολλά οφέλη. Για να προσελκύσετε ακόμη περισσότερο τις γάτες, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω τους γρασίδι. Μπορούν να τοποθετηθούν μαξιλάρια και κουβέρτες για επιπλέον άνεση.

Συμπέρασμα…

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να τιμωρείτε τη γάτα σας για αυτή τη συμπεριφορά, καθώς είναι φυσική και ενστικτώδης. Να θυμάστε ότι η τιμωρία δεν θα την κάνει να εγκαταλείψει αυτή τη συμπεριφορά. Ως γονείς γατών, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τις γάτες μας και να ανακατευθύνουμε αυτές τις συμπεριφορές χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται στο άρθρο μας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top