Μωρό και κατοικίδιο: Τα μυστικά της πρώτης γνωριμίας και όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια υγιή σχέση

μωρό και κατοικίδιο

Σε λίγο καιρό, περιμένεις το πρώτο σου παιδί αλλά έχεις ήδη ένα στο σπίτι που ήρθε πρώτο. Όσο και να μην θέλεις να το πιστέψεις, η καθημερινότητα σου θα αλλάξει και αυτό είναι σίγουρο καθώς θα έχεις άλλες προτεραιότητες. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό το πλάσμα που είσαι όλη του η ζωή, είναι να προετοιμάσεις με τον καλύτερο τρόπο τη μετάβαση στη νέα σας πραγματικότητα.

Ο ερχομός ενός μωρού έχει πολλές προετοιμασίες κι αλλαγές και έχεις χαθεί, αλλά αν προνοήσεις κι ασχοληθείς πολύ νωρίτερα με την αλλαγή συνηθειών του κολλητού σου, όλα θα είναι πιο ομαλά και το μόνο που θα εξασφαλίσεις είναι χαρά, ασφάλεια και ισορροπία.

10 tips για να έχεις τον σκύλο σου συνοδοιπόρο, όταν γίνεις γονιός:

Σκύλος: Πως να προετοιμάσετε τον τετράποδο φίλο σας

#1 Αρχικά, πριν έρθει η στιγμή που θα έρθει το παιδί, γύρω στους 3 μήνες πριν έρθει το μωρό, μπορείς να προγραμματίσεις το νέο σου πρόγραμμα. Σκέψου τις πρώτες ημέρες που θα είσα πάνω από το μωρό και  θα εντοπίσεις ποια είναι εκείνα τα σημεία που σε δυσκολεύουν στο σημερινό πρόγραμμα του σκύλου σου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ξεκαθαρίσεις τι χρειάζεται να του μάθεις, τώρα που είσαστε ακόμα τα δυο σας.

#2 Αν είσαι από τα άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε καλό είναι να προετοιμάσεις τον σκύλο σου, για ένα πρόγραμμα όχι τόσο πειθαρχημένο. Όσο και να θες να τον βγάλεις βόλτα καθημερινά συγκεκριμένη ώρα, να τον ταΐσεις στην ώρα του, θα υπάρξουν στιγμές -και όχι λίγες- που το μωρό θα σε βγάλει εκτός προγράμματος. Μπες λοιπόν σε μια διαδικασία να κάνεις το πρόγραμμά σας πιο ελαστικό. Όταν λοιπόν θα φτάσει η στιγμή που θα φάει άλλη ώρα, ή θα ακυρωθεί μια βόλτα δε θα ‘ναι κάτι άγνωστο γι’ αυτόν. Έχε πάντα και στο πίσω του μυαλού, ότι υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες και φιλόζωοι που αναλαμβάνουν βόλτες, οπότε αν μυρίζεσαι δυσκολία, μήνες πριν, δοκίμασε κι αυτές τις εναλλακτικές.

#3 Στην περίπτωση που ο σκύλος, έχει μια αδυναμία στην μητέρα, καλό είναι να αρχίσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ν’ αναπτύσσουν μια πιο στενή σχέση μαζί του, ώστε όταν η μαμά αφιερώνει χρόνο στο μωρό, να υπάρχει διαθέσιμος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει παιχνίδι, αγκαλιές κι αγάπη.

#4  Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να συγκρατήσεις μια παύση από την αφοσίωση που του δείχνεις. Αν πιστεύεις πως το κενό που έχεις αφήσει τους προηγούμενους μήνες θα το καλύψεις μετά, τότε μάλλον να σε προετοιμάσω πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο κολλητός- σκύλος θα συνηθίσει να είστε αυτοκόλλητοι και μετά θα κλαίει απαρηγόρητος. Οπότε μπες στη νέα ρουτίνα σας και άσε τώρα τις ενοχές. Όλα καλά θα πάνε.

#5  Αν χαίρεται και χοροπηδάει πάνω – κάτω όταν βλέπεις γνωστούς και φίλους, τότε ήρθε η ώρα της εκπαίδευσης: «κάτσε», «κάτω», «έλα», «μείνε» και τουλάχιστον όσα θα σε κάνουν να νιώθεις ότι ακούει. Φαντάσου μόλις δει το μωρό πως θα κάνει ή να ορμήξει.. κάνε το εικόνα! Νομίζω πείστηκες.

σκύλος και παιδί

Διαβάστε περισσότερα…

#6  Αν ο σκύλος σου, είναι φύλακας και φωνάζει όποτε περνάει κάποιος, ακόμη και κουνούπι, σκέψου πως θα ξυπνάει με το γάβγισμα το μωρό κι εσύ θα καταλήγεις να του βάζεις τις φωνές. Μην φτάσεις στο σημείο, να βάλεις τις φωνές στον σκύλο σου, επειδή ξύπνησε το μωρό δεν είναι η λύση.

#7 Αν ανεβαίνει σε καναπέδες, κρεβάτια και γενικά παντού και έχεις αποφασίσει ότι αυτό θες να το σταματήσεις, τότε ξεκίνα μήνες πριν να τον μάθεις να αράζει στο αναπαυτικό του κρεβάτι. Δε θα μπορέσει εύκολα να αποχωριστεί αυτή την επαφή, οπότε θα χρειαστεί να το δουλέψεις με υπομονή και επιμονή.

#8 Είναι δικιά σου επιλογή αν θα μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο του μωρού, από την μια είναι καλό για να μπορέσει να προσαρμοστεί αλλά από την άλλη, τον πρώτο καιρό καλό είναι να το αποφεύγεις. Αν δεν το θέλεις, τότε βάλε τα ειδικά κάγκελα με πόρτα στην πόρτα του δωματίου. Αν πάλι δε σε ενοχλεί να μπαίνει στον χώρο του μωρού, τότε βάλε ένα κρεβατάκι δικό του κι εκεί, ώστε τις ώρες που θα είσαστε στο δωμάτιο εκείνο, να μην περιφέρεται γύρω-γύρω αλλά να έχει μάθει να κάθεται ήσυχος στη μεριά του. Αν δεν το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να τον βρεις να αράζει στην κούνια του μωρού ευτυχισμένος.

#9 Η περίοδος που θα έρχονται τα πρώτα πράγματα του μωρού, καλό είναι να του δώσεις μια μικρή ευκαιρία να τα επεξεργαστεί, πάντα με προσοχή. Είναι πολύ καλό να βλέπει τα πράγματα του μωρού, όπως το καθισματάκι, την κούνια, έτσι θα συνηθίσει στη μύτη του την μωρουδίλα, ώστε όταν έρθει το μωρό να μην είναι άγνωστο το θέαμα και οι μυρωδιές. Μόλις με το καλό γεννηθεί το μωρό πριν την πρώτη σας συνάντηση, δώστε ένα ρουχαλάκι από το μαιευτήριο να το έχει μυρίσει, για να γνωρίσει τη μυρωδιά του νέου μέλους.

#10 Μια συμβουλή, δεν αφήνουμε ποτέ έναν σκύλο μόνο μαζί με ένα μωρό. Όσο εκπαιδευμένος και να είναι, πρέπει να υπάρχει κάποιος δίπλα του. Αν τώρα ο σκύλος σου είναι και λίγο ζόρικος, σίγουρα για να μπορέσει να μπει μωρό στο σπίτι, θα χρειαστείς βοήθεια από εκπαιδευτή, ώστε να είσαστε βέβαιοι ότι θα συμβιώσετε με τον καλύτερο τρόπο. Η λύση είναι ο ειδικός και η εκπαίδευση και όχι η απομόνωση του σκύλου σου.

Κάνοντας τα βασικά αυτά βήματα αρκετούς μήνες πριν, ο σκύλος σου θα έχει μπει σε μια νέα ρουτίνα, οπότε δε θα συνδέσει τις αλλαγές με την άφιξη του μωρού. Και η αγάπη πολλαπλασιάζεται, να θυμάσαι, οπότε φτάνει για πολλά μωρά και για πολλούς κολλητούς. Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αχώριστοι φίλοι και θα το απολαμβάνεις

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr