Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία: Πόσο συχνά να κάνετε τσεκ απ στο σκύλο σας και ποια σημεία να κοιτάξετε

by Έφη Αθανασίου
τσεκ απ σκύλου

Εσείς, πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας; Πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε; Όλοι έχουμε μια αδυναμία στους τετράποδους φίλους μας και είναι φυσικό να θέλουμε να τους βλέπουμε υγιέστατους. Και όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ένα απλό τεστ 4 σημείων το οποίο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εύκολα, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας του σκύλου μας.

Εννοείται πως σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι ανησυχητικό, απευθυνόμαστε αμέσως στον κτηνίατρό μας.

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας;

Παρατηρήστε προσεκτικά και τακτικά και ελέγξτε:

#1 Στόμα

To νούμερο ένα πρόβλημα υγείας των ζώων, είναι οι ασθένειες στα ούλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, 4 στους 5 σκύλους αναπτύσσουν κάποιο πρόβλημα στα ούλα από το τρίτο κιόλας έτος της ζωής τους. Εάν αυτές οι παθήσεις δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, στην καρδιά και στο συκώτι.

Τα υγιή ούλα είναι ροζ, μαύρα ή στικτά, ανάλογα με το χρώμα του σκύλου. Οι νεαροί σκύλοι έχουν λεία και λευκά δόντια, που με την πάροδο των χρόνων σκουραίνουν.

Τι ανωμαλίες μπορεί να προκύψουν

  • Πλάκα (υπόλευκο, μαλακό, κολλώδες υλικό που καλύπτει τα δόντια πάνω και κάτω από τα ούλα).
  • Πέτρα (σκληρή, δύσοσμη, καφεκίτρινη ουσία που «χτίζεται» πάνω στα δόντια).
  • Φλεγμονές και πληγές στα ούλα και στο εσωτερικό μέρος των χειλιών.
  • Άσχημη αναπνοή.
  • Υποχώρηση των ούλων, κινητικά δόντια.
  • Σπασμένα ή ραγισμένα δόντια.
  • ∆υσκολία στη μάσηση.
  • Ακαθαρσίες.

Η σωστή πέψη συμβάλλει στη βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής από τον οργανισμό του σκύλου. Για να καταλάβουμε εάν το πεπτικό του σύστημα λειτουργεί σωστά, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα κόπρανά του. Πρέπει να έχουν χρώμα καστανό-καφέ και να είναι σφιχτά. Αν είναι μαύρα (σαν πίσσα), σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει αιμορραγία στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.

Όσο καλύτερη είναι η πέψη μιας τροφής, τόσο πιο στερεά, άοσμα και περιορισμένα σε ποσότητα είναι, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Αν είναι πολτώδη και δύσοσμα, ίσως οφείλεται στο ότι δίνουμε στο σκύλο μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που μπορεί να χωνέψει, οπότε πολλά θρεπτικά συστατικά αποβάλλονται χωρίς να απορροφούνται.

Εάν αλλάζουμε συνέχεια την διατροφή του σκύλου μας -όπως αλλαγές μάρκας ή αποφάγια- ταλαιπωρούν το πεπτικό του σύστημα και μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

#2 Δέρμα και τρίχωμα

Είναι η εικόνα του σκύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 35% των πρωτεϊνών που προσλαμβάνει ένας σκύλος προορίζεται για τη διατήρηση της γούνας του. Ο λόγος που μπορεί να υπάρχουν μικρές διαταραχές στην υγεία και τη διατροφή του αντικατοπτρίζονται αμέσως στο τρίχωμά του.

Οι αλλοιώσεις στο δέρμα και το τρίχωμα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του ήπατος, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών, του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όπως και σε αλλεργίες, μύκητες και εξωπαράσιτα. Εάν ο σκύλος είναι υγιής, τα όποια προβλήματα οφείλονται πιθανότατα στη διατροφή του.

Ενδείξεις μη υγιούς δέρματος και τριχώματος είναι η λιπαρότητα, η ξηρότητα, η υπερβολική τριχόπτωση (τοπική ή γενική), η εύκολη αφαίρεση τριχών, ο κνησμός, η θαμπάδα, οι κοκκινίλες στο δέρμα, το έκζεμα, η πιτυρίαση, το επίμονο γλείψιμο, η δυσοσμία.

#3 Ανοσοποιητικό σύστημα

Η δουλειά του στα ζώα, είναι να “διώχνουν” τους επικίνδυνους εισβολείς. Μια υγιής άμυνα του οργανισμού βοηθά να εντοπιστούν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα του, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, να τους επιτεθεί και να καταπολεμήσει έτσι τις ασθένειες.

Ένα ζώο που έχει αδύναμο ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους εισβολείς, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε πιο σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας με τη μορφή λοιμώξεων του δέρματος, επαναλαμβανόμενων παρασιτικών λοιμώξεων, μυκητιάσεων, ήπιων προβλημάτων στα μάτια, τα αυτιά, το δέρμα.

Παρατηρήστε επίσης για: λήθαργο, διάρροια, αλλεργίες, διαταραχές στον αναπαραγωγικό κύκλο, θαμπό τρίχωμα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr