Μου σπαράζει την καρδιά: Γιατί κλαίει ο σκύλος μου; Τι συμβαίνει και τι να κάνετε, Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες

δάκρυα και σκύλος

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα μάτια του σκύλου σας γίνονται μερικές φορές υγρά; Στην αρχή μπορεί να σκεφτήκατε ότι αυτό έχει να κάνει με το συναίσθημα, όπως ακριβώς και εμείς οι άνθρωποι χύνουμε δάκρυα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί ενστικτωδώς να τρέξουν στον σκύλο τους και να τον αγκαλιάσουν, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να είναι λυπημένος ή μόνος.

Όμως τα δακρυσμένα μάτια των σκύλων έχουν να κάνουν με το πώς αισθάνονται;

Ως αισθανόμενα όντα, οι σκύλοι μπορούν να αισθάνονται και να το εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους. Πώς όμως αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των ζώων; Ορισμένες σαφείς ενδείξεις μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ορισμένα συναισθήματα των σκύλων μας. Για παράδειγμα, όταν κουνάνε την ουρά τους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.
Τι μας λένε όμως τα υγρά μάτια των σκύλων; Είναι όντως σημάδι θλίψης; Μπορούν οι σκύλοι να δείξουν τα συναισθήματά τους κλαίγοντας;

Τα σκυλιά κλαίνε όταν είναι λυπημένα;

λυπημένος σκύλος

Είναι πιθανό να κλαίνε τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι;

Ενώ είναι εύκολο να σκεφτούμε πως τα υγρά μάτια είναι ένδειξη θλίψης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως συνδέεται με την γενική στάση του σώματός τους. Όταν οι άνθρωποι κλαίνε, αυτή η καταπραϋντική ρύθμιση των συναισθημάτων βοηθά στην ηρεμία. Ο σκύλος όμως φωνάζει για να δείξει μια κατάστασης της υγεία του που συνήθως σχετίζεται με τα μάτια. Αν και αυτό μπορεί να είναι αντίθετο για εμάς τους ανθρώπους, βοηθάει να κάνουμε μια διανοητική σημείωση για αυτά τα πράγματα, ώστε να μην παρερμηνεύσουμε τις ανάγκες των σκύλων μας.
Τα σκυλιά έχουν επίσης δακρυϊκούς αγωγούς που επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία των ματιών, αλλά η διαδικασία δεν είναι ακριβώς η ίδια σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Οι δακρυϊκοί αγωγοί ενός σκύλου δεν λειτουργούν με την έκκριση υγρού, αλλά αντίθετα το υγρό αυτό αποστραγγίζεται στο πίσω μέρος, οδηγώντας στη ρινική κοιλότητα.

Εάν το σκυλί σας έχει υγρά μάτια, ποιος λόγος σχετίζεται με αυτό;
Γιατί τα σκυλιά έχουν δάκρυα;

Εάν λοιπόν δεν είναι λυπημένα, τότε ποιος είναι ο λόγος που ο σκύλος φαίνεται να κλαίει;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένος λόγος. Οπότε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ίσως χρειαστεί να ελέγξετε έναν σκύλο από έναν κτηνίατρο για να μάθετε την ακριβή αιτία. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, παρακάτω είναι μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα μάτια του σκύλου σας είναι υγρά.

Δάκρυα σκύλου: Απόφραξη αγωγών στα μάτια

Εάν υπάρχει απόφραξη στους δακρυϊκούς αγωγούς του σκύλου σας, μπορεί να παρατηρήσετε μερικά δάκρυα στα μάτια του σκύλου σας. αυτό είναι ένα σύμπτωμα υπερχείλισης δακρύων που ονομάζεται Epiphora. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας έχει υγρά μάτια καθώς υπάρχει φανερή υγρασία γύρω από τα μάτια τους. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, ξεκινώντας από ρινίτιδα και ιγμορίτιδα ως και παράσιτα ή τραύμα στα οστά.
Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να εμφανιστούν και κάποια άλλα σημάδια, όπως:
• Ερεθισμός δέρματος
• Κοκκινωπό ή καστανό τρίχωμα γύρω από τη περιοχή των ματιών
Σε τέτοια περίπτωση είναι καλό να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο ώστε να προσδιορίσει τι προκαλεί την απόφραξη.

Έλκος του κερατοειδούς

Τα δραστήρια και παιχνιδιάρικα σκυλάκια είναι πιο πιθανό να πάθουν έλκος του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής είναι μια διαφανής μεμβράνη που καλύπτει το βολβό του σκύλου. Εάν ο σκύλος σας παίζει έντονα με γάτες, ή του αρέσει να εξερευνά μέσα σε θάμνους είναι πιο πιθανό να γδάρει τον κερατοειδή.
Εάν δείτε υγρά μάτια μετά από έντονο παιχνίδι εξω, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει γρατζουνίσει τον κερατοειδή. Εκτός από τα υδαρή μάτια, άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική αναλαμπή, πρήξιμο και ξύσιμο στα μάτια.
Η θεραπεία είναι περίπλοκη καθώς εξαρτάται κυρίως από την σοβαρότητα της βλάβης. Επομένως εάν παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σημάδι επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να προσδιορίσει την θεραπεία.

Δάκρυα σκύλου: Μόλυνση ματιού

Εάν ο σκύλος σας κλαίει και τα μάτια του παράγουν υγρό (βλέννα), είναι κιτρινωπά ή περιέχουν αίμα μπορεί να πάσχει από μόλυνση ματιών. Μερικά άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το οίδημα και ο ερεθισμός των ματιών. Εάν ο σκύλο σας εμφανίσει τέτοια σημάδια πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Επιπεφυκίτιδα

Μια άλλη αιτία δακρύων στα σκυλιά είναι η επιπεφυκίτιδα, μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Σε σκύλους με επιπεφυκίτιδα, οι μεμβράνες γίνονται ερυθρές και πρησμένες, προκαλώντας εκκρίσεις από τα μάτια, υπερβολική αναλαμπή και πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Η επιπεφυκίτιδα σε σκύλους μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από την απόφραξη των ρινοκολλητικών ή δακρυϊκών πόρων. Με απλά λόγια, αυτή η φλεγμονή μπορεί να παράγει δάκρυα και να κάνει τα σκυλιά να καίνε.
Εάν ο σκύλος σας έχει πρησμένα μάτια και εκκρίνει δάκρυα η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Ευτυχώς η επιπεφυκίτιδα είναι εύκολα θεραπεύσιμη, οπότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε σύντομα με τον κτηνίατρό σας.

δάκρυα και σκύλος

Δάκρυα σκύλου: Αλλεργίες

Τα υγρά μάτια μεταξύ άλλων υποδηλώνουν αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες και να περιλαμβάνουν αλλεργία σε συστατικά τροφών, γύρη, αρώματα, σκόνη ή και καπνό.

Ο κτηνίατρος μπορεί να προσδιορίσει το πιθανό αλλεργιογόνο. Εάν έχετε κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του κουταβιού σας, τα δάκρυα σκύλου μπορεί να είναι μια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο τροφής. Δοκιμάστε μια δίαιτα εξάλειψης για να προσδιορίσετε ποιο συγκεκριμένο συστατικό τροφής προκάλεσε υγρά μάτια και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Βρωμιά ή σκόνη

Εάν το σκυλάκι σας μετά το σκάψιμο στην αυλή έχει δακρυσμένα μάτια, είναι πιθανό να τον ενοχλεί η σκόνη και η πιθανή βρωμιά που μπήκε στα μάτια του. Συνήθως, είναι αρκετά ακίνδυνο και τα δάκρυα του σκύλου θα σταματήσουν σύντομα. Ωστόσο, εάν τα δάκρυα δεν θα εξαφανιστούν, ίσως χρειαστεί να πάρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρό τους για να προσδιορίσετε τι προκαλεί αυτήν την κατάσταση.

δάκρυα και σκύλος

Δάκρυα σκύλου: Συμπέρασμα…

Τα δάκρυα των σκύλων δεν αποτελούν αντανάκλαση συναισθήματος. Τα σκυλιά έχουν τον δικό τους τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τα υγρά μάτια δεν σημαίνουν θλίψη, αλλά κάτι άλλο.
Μπορεί ενστικτωδώς να θέλουμε να παρηγορήσουμε τον σκύλο μας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τα βρεγμένα μάτια έχουν άλλες αιτίες και μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές ασθένειες αν δεν εξεταστούν και δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr