Εξογκώματα στο δέρμα του σκύλου μου: Χτύπημα ή όγκος; Ανησυχίες, Εξετάσεις, Κτηνιατρικός οδηγός και θεραπεία

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Έχετε παρατηρήσει ποτέ εξογκώματα ή εξογκώματα πάνω ή κάτω από το δέρμα του σκύλου σας; Τα εξογκώματα είναι πιο συνηθισμένα στα μεγαλύτερα σκυλιά, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στα κουτάβια. Τα περισσότερα εξογκώματα είναι καλοήθη (μη καρκινικά), αλλά ορισμένα είναι κακοήθη (καρκινικά). Τα κακοήθη εξογκώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ηλικιωμένους σκύλους. Τα καλά νέα είναι ότι ο ακριβής εντοπισμός και η θεραπεία των καρκινικών εξογκωμάτων μπορεί να σώσει την υγεία και τη ζωή του σκύλου σας.

Ποιοι τύποι εξογκωμάτων είναι επικίνδυνοι; Τι προκαλεί εξογκώματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για τα εξογκώματα στο σκύλο σας.

Πως ο κτηνίατρος θα δει τι είδους χτύπημα ή εξόγκωμα έχει ο σκύλος σας;

Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για να προσδιορίσει τον τύπο εξογκώματος ή χτυπήματος του σκύλου σας αλλά και την απαιτούμενη θεραπεία.

Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα(FNA)

Ο κτηνίατρος αρχικά πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει εάν αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση κάποιου ηρεμιστικού. Εάν ο κτηνίατρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για διάγνωση, θα εισάγει μια μικρή βελόνα στο κομμάτι του εξογκώματος για να απορροφήσει ουσία και κύτταρα, και στην συνέχεια θα τα εναποθέσει σε μια διαφάνεια. Στην συνέχεια η διαφάνεια χρωματίζεται και τοποθετείται κάτω από το μικροσκόπιο για εξέταση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να στείλει τη διαφάνεια σε έναν ειδικό (παθολόγο) σε εργαστήριο για εξέταση. Περίπου το 95% των εξογκωμάτων και των προσκρούσεων μπορεί να διαγνωστεί μέσω FNA.

Checking teeth of cute Maltese dog by veterinarian in vet clinic

Επίχρισμα

Εάν ο σβώλος αποβάλλει υγρό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να τρίψει μια ολίσθηση στο σβώλο και στη συνέχεια να το λεκιάσει και να εξετάσει το υγρό όπως με ένα FNA.

Βιοψία

Εάν το FNA δεν είναι διαγνωστικό ή περιέχει μόνο αίμα / υγρό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει βιοψία. Με την βιοψία ο σκύλος σας θα πάρει ηρεμιστικό ή αναισθητικό και ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει ένα κομμάτι ή όλο το εξόγκωμα. Στη συνέχεια, το κομμάτι τοποθετείται σε φορμόλη και αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου εξετάζονται λεπτά τμήματα του κομματιού κάτω από μικροσκόπιο.

Εργαστηριακή εξέταση

Εάν το κομμάτι περιέχει υγρό, το υγρό θα μπορούσε να σταλεί σε εργαστήριο για καλλιέργεια και να ελέγξει για μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες ή βακτήρια.
Τύποι εξογκωμάτων και προσκρούσεων – καλοήθης ή κακοήθης

Καλοήθεις (μη καρκινικοί) εξογκώματα και χτυπήματα

Τα καλοήθη εξογκώματα δεν εισβάλουν μέσα σε άλλους ιστούς και δεν εξαπλώνονται σε περιοχές πέρα από την περιοχή στην οποία δημιουργούνται. Η πλειοψηφία από αυτούς προκαλεί λίγη ανησυχία, ωστόσο όσοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως περιορισμό της κίνησης ή την αναπνοής λόγω του μεγέθους τους. Επίσης ο σκύλος μπορεί να συνεχίσει να ξύνεται και να ερεθίσει την περιοχή. Εάν τα καλοήθη εξογκώματα προκαλούν προβλήματα, πρέπει να εξεταστεί η αφαίρεση.

Λιπώματα (λιπαρά κομμάτια)

Τα λιπώματα είναι καλοήθη εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα ή παχύσαρκα σκυλιά. Τείνουν να είναι μαλακοί, στρογγυλοί όγκοι λιποκυττάρων που αναπτύσσονται πολύ αργά και σπάνια εξαπλώνονται. Μπορεί να περάσουν ως και 6 μήνες μέχρι να δείτε κάποια αλλαγή. Τα λιπώματα μπορούν εύκολα να διαγνωστούν με FNA. Εάν γίνουν πολύ μεγάλα ή εμποδίζουν την κίνηση (π.χ. μεγαλώνουν πίσω από ένα πόδι ή στις μασχάλες), ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση

Αποστήματα

Τα αποστήματα είναι πρησμένα εξογκώματα που περιέχουν πύον κάτω από το δέρμα και προκαλούνται από κάποιο μολυσματικό παράγοντα. Γενικά πρέπει να αποστραγγίζονται και να ξεπλένονται με καθαρό αντιβακτηριακό διάλυμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο κτηνίατρος ένα το κρίνει απαραίτητο θα συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά.

Κυψέλες (κνίδωση)

Οι κυψέλες στα σκυλιά είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων – ένα εξάνθημα στρογγυλό, κόκκινο που προκαλεί φαγούρα και διογκώνεται με την αντίδραση του δέρματος σε αλλεργιογόνα όπως τσιμπήματα ή αλλεργία κατά την επαφή. Συχνά θα υποχωρήσουν μόνα τους, ωστόσο μερικές φορές χρειάζονται στεροειδή ή αντιισταμινικά για να προσφέρουν ανακούφιση.

Sebaceous κύστες

Οι κύστες των Sebaceous είναι σκληρό, κυστικό υλικό κάτω από το δέρμα που μπορεί να σχηματιστεί λόγω ενός αποκλεισμένου σμηγματογόνου αδένα. Εμφανίζονται ως εξογκώματα με κρεμώδες υλικό μέσα τους. Τα πρηξίματα μερικές φορές γίνονται κόκκινα και επώδυνα. Βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερα σκυλιά στη μέση της πλάτης τους και μπορούν να διαγνωστούν με FNA. Τα περισσότερα από αυτά δεν προκαλούν προβλήματα, οπότε συνήθως μένουν μόνα τους εκτός εάν μολυνθούν ή ερεθίσουν το σκυλί σας

Ιστοτιοκύματα

Τα ιστιοκύτταρα είναι ένα ελκώδες οζίδιο που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά σκυλιά και ιδιαίτερα στα άκρα τους. Κανονικά απομακρύνονται αρκετά γρήγορα, αλλά πρέπει να τα ελέγξει ο κτηνίατρος καθώς μοιάζουν πολύ με καρκινικούς όγκους.
Sebaceous αδενώματα: Τα σμηγματογόνα αδενώματα είναι όγκοι των σμηγματογόνων αδένων που εμφανίζονται ως πολλαπλές αναπτύξεις που μοιάζουν με κονδυλώματα. Τα συναντάμε συνήθως σε σκυλιά με πυκνά μαλλιά όπως Poodles, Maltese, Bichons και τις διασταυρώσεις τους. Απαιτείται βιοψία για τη διάγνωση. Ο κτηνίατρος μπορεί να διαγνώσει αμέσως εάν πρόκειται για αδένωμα εξαιτίας της κλασικής εμφάνισης και της αργής ανάπτυξής τους. Τα περισσότερα από αυτά δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά αυτά που είναι ελκώδη, ερεθίζουν το σκυλί σας, ο σκύλος συνηθίζει να τα γλύφει και να τα μασά, άρα πρέπει να αφαιρεθούν.

Περινιακά αδενώματα

Τα περινιακά αδενώματα είναι όγκοι που αναπτύσσονται γύρω από τον πρωκτό, κυρίως σε ηλικιωμένους σκύλους που δεν έχουν στειρωθεί. Οποιοδήποτε χτύπημα ή εξόγκωμα γύρω από την πρωκτική περιοχή πρέπει να ελεγχθεί και να διερευνηθεί. Είναι συνηθισμένο να εμφανίζονται καλοήθης όγκοι γύρω από τον πρωκτό.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα τα συναντάμε συχνά σε κουτάβια και μεγαλύτερους σκύλους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Μοιάζουν με μικρά κομμάτια στο δέρμα. Βρίσκονται συνήθως στο κεφάλι και στο πρόσωπο και προκαλούνται από ιό θηλώματος. Τα σκυλιά που πηγαίνουν σε πάρκα σκύλων ή σε περιοχές φύλαξης σκύλων είναι πιο συχνό να κολλήσουν κονδυλώματα λόγω της στενής επαφής με άλλα σκυλιά. Απαιτείται βιοψία για τη διάγνωση, αλλά μπορεί να διαγνωστεί και άμεσα από τον κτηνίατρο λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισής τους. Δεν απαιτείται θεραπεία, καθώς συνήθως θα εξαφανιστούν μόνοι τους μετά από μερικούς μήνες. Ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν το σκυλί σας, και εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αφαίρεση.

Κοκκιώματα

Τα κοκκιώματα μπορούν να αυξηθούν σε ερυθρά κομμάτια και επιφανειακή κρούστα ή μπορούν να βρεθούν κάτω από το δέρμα. Συχνά δεν προσκολλώνται στους μυς. Μπορούν να μοιάζουν με έναν πολύ επιθετικό όγκο, οπότε οι κτηνίατροι συνήθως συνιστούν βιοψία / χειρουργική αφαίρεση ή FNA. Η χειρουργική τομή απαιτείται συχνά για τη θεραπεία.

Αιμαγγειώματα

Τα αιμαγγειώματα είναι όγκοι των αιμοφόρων αγγείων ή των υποκείμενων ιστών του δέρματος. Με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία ή χειρουργική τομή με το δείγμα να δοκιμάζεται από παθολόγο. Αυτό συνιστάται πάντα, καθώς αυτοί οι όγκοι μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και να γίνουν κακοήθεις. Η χειρουργική τομή είναι θεραπευτική εάν ο όγκος είναι καλοήθης.

Κακοήθη (καρκινικά) εξογκώματα και χτυπήματα

Τα κακοήθη εξογκώματα ή χτυπήματα αναπτύσσονται και μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα και φυσικά να επηρεάσουν όργανα όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες, τα οστά και τον εγκέφαλο. Μπορούν να εξαπλωθούν με τοπική ανάπτυξη (καταστροφή κοντινών ιστών) ή με μετάσταση (τα καρκινικά κύτταρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος ή στο λεμφικό σύστημα για να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος).
Είναι σημαντικό τα κακοήθη εξογκώματα να αφαιρεθούν χειρουργικά μόλις διαγνωστούν για να μην εξαπλωθούν και να μην προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης.

Όγκοι μαστοκυττάρων

Οι όγκοι των μαστοκυττάρων είναι ένας όγκος των κυττάρων του αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελούν έως και το 25% όλων των όγκων. Είναι πιο συχνές σε σκύλους ηλικίας άνω των 8 ετών. Οι όγκοι των μαστικών κυττάρων μπορούν να μοιάζουν με πολλούς άλλους όγκους, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να διαγνωστούν με ακρίβεια από έναν κτηνίατρο. Συνήθως οι κτηνίατροι θα ξεκινήσουν με FNA. Όταν διαγνωστεί, είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν οι όγκοι δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα συστήματα οργάνων.

Ινοσάρκωμα (σαρκώματα μαλακού ιστού)

Το ινοσάρκωμα είναι όγκοι του συνδετικού ιστού του δέρματος που μεγαλώνουν γρήγορα. Είναι συχνά σε μεγάλες φυλές. Για την διάγνωση απαιτείται βιοψία, καθώς μοιάζουν με λιπώματα και μπορεί η διάγνωση να είναι λανθασμένη εάν δεν γίνει FNA. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη, και απαιτείται μεγάλο χειρουργείο με άμεση και προσεκτική τομή.

Μελανώματα

Τα μελανώματα στα σκυλιά δεν προκαλούνται από το φως του ήλιου και είναι πολύ λιγότερο κακοήθη από τα ανθρώπινα μελανώματα. Τα μελανώματα του σκύλου είναι όγκοι που περιλαμβάνουν κύτταρα που δίνουν χρωστική στο δέρμα. Μπορεί να είναι καλοήθη ή κακοήθη και εμφανίζονται ως εξογκώματα στο δέρμα που αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς. Τα περισσότερο επιθετικά μελανώματα αναπτύσσονται στο στόμα και τα πόδια. Πρέπει να αφαιρεθούν αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξανά.

Καρκινώματα πλακωδών κυττάρων

Τα καρκινώματα των πλακωδών κυττάρων είναι όγκοι δερματικών κυττάρων που βρίσκονται σε μη χρωματισμένες ή άτριχες περιοχές όπως τα βλέφαρα, το αιδοίο, τα χείλη και η μύτη και εμφανίζονται ως ανυψωμένες, φλοιώδεις πληγές. Είναι ένας άλλος όγκος που προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Πρέπει να απομακρύνονται καθώς εάν αφεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και παραμορφώσεις, ή και να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες και σε άλλα όργανα με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Καρκινώματα μαστού (καρκίνος του μαστού)

Τα καρκινώματα του μαστού είναι καρκινικές αναπτύξεις των μαστικών αδένων. Είναι πιο συνηθισμένα σε θηλυκά σκυλιά που δεν είναι στειρωμένα. Τα εξογκώματα στους μαστικούς αδένες μπορεί να είναι καλοήθη, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι όγκοι των μαστών σε αρσενικά σκυλιά είναι συχνά κακοήθεις. Μπορεί να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες, αλλά και σε άλλους μαστικούς αδένες και όργανα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται να αφαιρέσετε χειρουργικά κομμάτια μαστού και η χημειοθεραπεία είναι μια επιλογή μετά την αφαίρεση.

Οστεοσάρκωμα

Τα οστεοσάρκωμα είναι ο πιο κοινός όγκος των οστών, ειδικά σε μεγάλα αρσενικά σκυλιά. Προκαλούνται από ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων οστών, ασυνήθιστη διέγερση ορμονών, προηγούμενο κάταγμα στην περιοχή ή γενετικούς παράγοντες. Είναι εμφανής ως εξόγκωμα ή χτύπημα στο οστό, στα άκρα και μπορεί να εξαπλωθούν με μετάσταση στους πνεύμονες. Διαγιγνώσκονται με βιοψία και εργαστηριακές εξετάσεις οστού και δέρματος. Χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου.

Χονδροσάρκωμα

Τα χονδροσάρκωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός όγκος των οστών και εμφανίζεται συνήθως μέσα στη μύτη. Προκαλούνται επίσης από μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, ασυνήθιστη διέγερση ορμονών ή γενετικούς παράγοντες. Απαιτείται επίσης βιοψία και εργαστηριακές εξετάσεις οστού και δέρματος.

Η θεραπεία σχεδόν όλων των κακοηθών όγκων απαιτεί χειρουργική τομή και χημειοθεραπεία ή / και ακτινοβολία. Όταν ο κτηνίατρος διαγνώσει ένα κομμάτι ή χτύπημα ως κακοήθη τότε θα κάνει και άλλες ακτινογραφίες σε άλλες περιοχές ή και υπερηχογράφημα στην κοιλιά για να ελέγξει την πιθανή μετάσταση του όγκου. Μπορεί ο κτηνίατρος να κάνει σταδιοποίηση, μια εξέταση για να προσδιοριστεί που ακριβώς βρίσκονται τα κακοήθη κύτταρα στο σώμα.
Άλλα πράγματα που προκαλούν εξογκώματα και προσκρούσεις σε σκύλους

Τσιμπούρια

Αιτίες

Ο σκύλος σας μπορεί να κολλήσει τσιμπούρια από την βόλτα σε περιοχές με θάμβους ή σε δασώδεις περιοχές όπου φωλιάζουν οι κρότωνες. Τα τσιμπούρια μπορούν επίσης να βρίσκονται σε ψηλούς χλοοτάπητες και θάμνους και σε υλικό όπως λιπάσματα στην αυλή σας.
Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, το κατοικίδιο ζώο σας ενδέχεται να εκτεθεί στο τσιμπούρι παράλυσης, το καφέ τσιμπούρι ή το τσιμπούρι καγκουρό. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να κάνετε διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων κροτώνων που επικρατούν στην περιοχή σας και ότι είστε σε εγρήγορση για κλινικά σημάδια της παρουσίας τους στο κατοικίδιο ζώο σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τα τσιμπούρια που επικρατούν στην περιοχή σας και ποια σημεία πρέπει να αναζητήσετε.

Gray puppy at the vet

Διάγνωση

Το τσιμπούρι που προσκολλάτε στο δέρμα του σκύλου σας τρέφεται με το αίμα του και εμφανίζεται ως κόκκινο σημάδι στο δέρμα. Εάν το τσιμπούρι είναι ερυθρό και φουσκωμένο τότε έχει συνδεθεί με το δέρμα του. Αυτά τα κόκκινα εξογκώματα γίνονται αισθητά στην επιφάνεια του δέρματος. Τα περισσότερα τσιμπούρια θα προσκολληθούν στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά, αλλά μπορούν επίσης να προσκολληθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Θεραπευτική αγωγή

Εάν δείτε ένα ερυθρό τσιμπούρι αναζητήστε και άλλα σε ολόκληρο το σώμα του όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Τα τσιμπούρια παράλυσης είναι απειλητικά για τη ζωή, οπότε αν παρατηρήσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας, την ικανότητα να περπατήσετε, τη φωνή, την αναπνοή, τον εμετό ή την παλινδρόμηση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα τσιμπούρι είναι να ακολουθείτε προληπτική θεραπεία όλο τον χρόνο. Επίσης χρειάζεται να ελέγχετε καθημερινά τον σκύλο σας σε όλο το σώμα τους με ιδιαίτερη προσοχή στο λαιμό, τα αυτιά και τ πόδια τους.

Περισσότερες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για το σκυλί σας

Ανάλογα με τον τύπο κομματιού ή χτυπήματος που έχει ο σκύλος σας, τη θέση και το μέγεθός του και τα χαρακτηριστικά του σκύλου σας, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας, όπως:

Λομεκτομή: για καλοήθεις και πρώιμους κακοήθεις εξογκώματα

Αυτή είναι η χειρουργική αφαίρεση του κομματιού. Μερικές φορές απαιτείται πολύ μεγάλη τομή για να διασφαλιστεί ότι όλα τα πιθανά κύτταρα αφαιρούνται.

Μερική αφαίρεση: για εξογκώματα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς

Κρυοχειρουργική: για καλοήθη εξογκώματα.

Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται υπερβολικό κρύο (υγρό άζωτο) για την απομάκρυνση πολύ επιφανειακών βλαβών του δέρματος.

Ακτινοθεραπεία: για κακοήθεις εξογκώματα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά ή όταν η χειρουργική αφαίρεση θα προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη

Χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να συρρικνωθεί ή να σκοτωθεί καρκινικά κύτταρα και συχνά χρησιμοποιείται όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή ή μετά από χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσει τυχόν εναπομείναντα κύτταρα.

Χημειοθεραπεία: για κακοήθεις εξογκώματα μαζί με χειρουργικής ή ακτινοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων του αίματος και των λεμφικών συστημάτων, και για να καθαρίζει τα κύτταρα μετά από χειρουργική αφαίρεση.

Άλλοι τύποι θεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εξογκωμάτων και προσκρούσεων στο σκυλί σας περιλαμβάνουν:

• ανοσοθεραπεία
• θεραπεία με λέιζερ
• γονιδιακή θεραπεία
• αντιαγγειογενετική θεραπεία
• υπερθερμία
• φωτοδυναμική θεραπεία
• μετρονομική θεραπεία
• πολυτροπική θεραπεία (χρησιμοποιεί συνδυασμό ή αλληλουχία διαφορετικών θεραπειών)

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο πρόβλημα με εξογκώματα σκύλου ανησυχούν για το κόστος. Μπορείτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για κάθε εκδοχή ώστε να βρείτε την κατάλληλη λύση για τον σκύλο σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

Η υγεία του σκύλου σας είναι πολύ σημαντική. Το υγιές δέρμα είναι απαραίτητο για την πρόληψη ασθενειών. Εάν εμφανιστεί κάποιο εξόγκωμα, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει πώς να το αντιμετωπίσετε και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
Εξετάζετε συχνά το σκύλο σας για τυχόν αλλαγές. Το καλύτερο είναι να περνάτε απαλά το δάχτυλό σας πάνω από το τρίχωμά του για να ελέγχετε για εξογκώματα. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η πάθηση, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία της.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top