Νόσος του Addison σε σκύλους: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία – Χρήσιμες πληροφορίες

Η νόσος του Addison είναι μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή ασθένεια στους σκύλους που προκαλείται από την έλλειψη βασικών ορμονών που ονομάζονται κορτικοστεροειδή. Αυτές οι ορμόνες παράγονται στα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται κοντά στους νεφρούς.

Τι είναι η νόσος του Addison;

Η πιο κοινή μορφή της νόσου του Addison είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι ο οργανισμός του σκύλου επιτίθεται και καταστρέφει τα ίδια τα επινεφρίδια του. Οι ζωτικές ορμόνες που παράγουν τα επινεφρίδια είναι απαραίτητες για τη ζωή και αν οι σκύλοι δεν έχουν αρκετές από αυτές, μπορεί να προκληθεί σοβαρή ασθένεια.

Οποιαδήποτε ράτσα σκύλου μπορεί να πάθει τη νόσο του Addison, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νεαρά έως μεσήλικα θηλυκά σκυλιά. Οι πιο συχνά προσβεβλημένες φυλές είναι τα Westies, τα Great Danes, όλοι οι τύποι κανίς, οι πορτογαλικοί σκύλοι νερού, τα bearded collies και τα basset hounds.

Συμπτώματα της νόσου του Addison στους σκύλους

Η νόσος του Addison έχει τη φήμη του “μεγάλου υποκριτή” άλλων ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι ασαφή και συχνά μιμούνται άλλες ασθένειες. Ορισμένοι σκύλοι αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια της νόσου του Addison μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Άλλοι σκύλοι έχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται σταδιακά επί πολλούς μήνες ή ακόμη και έρχονται και φεύγουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαφοροποίηση στην έναρξη των συμπτωμάτων και η ποικιλία των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υποδιάγνωση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Addison περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη όρεξη
 • Καταθλιπτική στάση και λήθαργος
 • Γενική αδυναμία
 • Απώλεια βάρους
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Αυξημένη δίψα και ούρηση συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες
 • Τρέμουλο ή τρόμος ολόκληρου του σώματος
 • Κατάρρευση

Οι σκύλοι με τη νόσο του Addison μπορεί να έχουν μια ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων που ονομάζεται “κρίση Addison”. Πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι σκύλοι που έχουν κρίση Addison είναι αδύναμοι και συχνά καταρρέουν μετά από λίγες ημέρες κακής όρεξης.

Τι προκαλεί τη νόσο του Addison στους σκύλους;

Η νόσος του Addison εμφανίζεται όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες δύο συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα: αλδοστερόνη και κορτιζόλη. Η αλδοστερόνη και η κορτιζόλη ρυθμίζουν πολλές ζωτικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κατακράτησης νερού, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών. Χωρίς αυτές τις βασικές ορμόνες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν.

Η πιο κοινή αιτία της νόσου Addison είναι η καταστροφή του οργάνου που παράγει την αλδοστερόνη και την κορτιζόλη, που ονομάζεται επινεφρίδιο. Πρόκειται για μια μορφή αυτοάνοσης νόσου, επειδή το ίδιο το σώμα του σκύλου επιτίθεται και καταστρέφει τα επινεφρίδια μέχρι να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.
Περίπου το 30% των σκύλων έχουν μια ελαφρώς διαφορετική μορφή της νόσου του Addison που ονομάζεται άτυπη νόσος του Addison. Τα συμπτώματα της άτυπης νόσου του Addison είναι συνήθως ηπιότερα σε σύγκριση με την κοινή μορφή της νόσου. Οι σκύλοι με άτυπη νόσο του Addison εξακολουθούν να έχουν αρκετή αλδοστερόνη (ορυκτοκορτικοειδές) αλλά όχι αρκετή κορτιζόλη.
Η υπερδοσολογία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Cushing, όπως η τριλοστάνη και η μιτοτάνη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νόσο του Addison.

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Addison;

Η δοκιμασία διέγερσης της ACTH είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της νόσου του Addison σε σκύλους. Η εξέταση διεξάγεται σε διάστημα μερικών ωρών και ξεκινά με τη λήψη δείγματος αίματος. Στη συνέχεια, χορηγείται ένα ορμονικό φάρμακο που ονομάζεται ACTH για την αύξηση της κορτιζόλης στο σώμα. Στη συνέχεια, λαμβάνεται ένα άλλο δείγμα αίματος δύο ώρες αργότερα. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αίματος που μετρούν την κορτιζόλη συγκρίνονται πριν και μετά τη χορήγηση της ACTH. Οι σκύλοι με νόσο του Addison θα έχουν ανεπαρκή επίπεδα κορτιζόλης στη δοκιμασία διέγερσης της ACTH.

Οι κτηνίατροι θα χρησιμοποιήσουν επίσης έναν συνδυασμό των ακόλουθων κατά τη διάγνωση της νόσου του Addison:

 • Φυσική εξέταση και ιστορικό που τους παρέχετε
 • Εργαστηριακές εξετάσεις – ένα συνηθισμένο εύρημα σε σκύλους με νόσο του Addison είναι το πολύ υψηλό κάλιο και το πολύ χαμηλό νάτριο και χλωρίδιο στο αίμα
 • Ανάλυση ούρων
 • Ακτίνες Χ για να αποκλειστούν άλλοι λόγοι για τα συμπτώματα του σκύλου σας
 • Κοιλιακό υπερηχογράφημα
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
 • Επίπεδα κορτιζόλης – μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται συνήθως σε επείγοντα περιστατικά για να αποκλειστεί η πιθανότητα νόσου του Addison

Θεραπεία για τη νόσο του Addison στους σκύλους

Η θεραπεία για τη νόσο του Addison σε σκύλους είναι η αντικατάσταση της αλδοστερόνης (ορυκτοκορτικοειδές) και της κορτιζόλης (γλυκοκορτικοειδές) που λείπουν από τον οργανισμό. Η θεραπεία είναι δια βίου και τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό είναι:

DOCP (Percorten, Zycortal) – που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αλδοστερόνης. Χορηγείται κάθε 25-28 ημέρες με ένεση κάτω από το δέρμα. Εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση των τιμών των ηλεκτρολυτών απαιτούνται κάθε λίγες εβδομάδες κατά την έναρξη αυτού του φαρμάκου. Μόλις καθοριστεί η κατάλληλη δόση, συνιστάται εργαστηριακή εξέταση δύο φορές το χρόνο για να διασφαλιστεί ότι η δόση εξακολουθεί να είναι επαρκής.
Πρεδνιζόνη – ένα γλυκοκορτικοειδές για την αντικατάσταση της κορτιζόλης. Οι περισσότεροι σκύλοι που λαμβάνουν DOCP χρειάζονται μια χαμηλή δόση πρεδνιζόνης από το στόμα καθημερινά.

Σκύλοι με ταχεία εμφάνιση συμπτωμάτων που καταρρέουν ή γίνονται πολύ αδύναμοι και αφυδατωμένοι συνιστούν επείγουσα ιατρική κατάσταση. Χρειάζονται πρώτα νοσηλεία και φροντίδα στη ΜΕΘ για υγρά, ακολουθούμενη από θεραπεία DOCP και πρεδνιζόνη.

Οι σκύλοι με άτυπη νόσο του Addison χρειάζονται μόνο θεραπεία με πρεδνιζόνη για να αντικαταστήσουν την κορτιζόλη που λείπει από τον οργανισμό τους.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr