Νυχτερινή κρεβατομουρμούρα: Η γάτα μου δεν με αφήνει να κοιμηθώ, Νιαούρισμα και ερμηνεία, Χρήσιμος οδηγός και συμβουλές

Χρήσιμα

Οι γάτες είναι γνωστό ότι έχουν τέλεια νυχτερινή όραση, υψηλά επίπεδα ενέργειας και απολαμβάνουν πραγματικά τους νυχτερινούς περιπάτους, την εξερεύνηση και το δυνατό γουργουρητό. Μπορεί λοιπόν να σας έχει συμβεί και να έχετε πολλές νυχτερινές ιστορίες με τη γάτα σας”. Πώς κοιμούνται οι γάτες τη νύχτα;”

Ορισμένα γατάκια απολαμβάνουν πραγματικά ένα δυνατό νιαούρισμα τη νύχτα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τι γίνεται όμως αν μια τέτοια συμπεριφορά διαταράσσει πραγματικά τον ύπνο σας και σας ενοχλεί κάθε βράδυ; Μάθετε γιατί οι γάτες είναι πιο δραστήριες τη νύχτα και πώς να τις κάνετε να κοιμηθούν.

Αιτίες για την νυχτερινή δραστηριότητα της γάτας

Επειδή οι γάτες είναι νυχτόβια πλάσματα, θα αναρωτιέστε εάν είναι τόσο έντονα νυχτερινή θηρευτές όσο πραγματικά οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι. Τα αιλουροειδή είναι ζώα του λυκόφωτος, αυτό σημαίνει  ότι είναι πιο δραστήρια κατά την αυγή και το σούρουπο από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Εάν ζείτε κοντά σε ένα χωράφι ή δασώδη περιοχή, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι βλέπετε ή ακούτε περισσότερη άγρια φύση το πρωί και το βράδυ.

Οι ιδιοκτήτες γάτας συχνά ακούνε νιαουρίσματα ή κίνηση μέσα στο σπίτι τις νυχτερινές ώρες. Στην πραγματικότητα, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι συχνά πιο δραστήριοι κατά τις πρώτες πρωινές και όχι γύρω στα μεσάνυχτα.

Εκτός από την φυσική συμπεριφορά που ανάγετε στα κυνηγετικά ένστικτα οι γάτες τείνουν να είναι πιο δραστήριες το σούρουπο και το ξημέρωμα και για άλλους λόγους. Υπάρχουν σαφώς και άλλοι λόγοι που η γάτα σας μπορεί να κλαίει ή να νιαουρίζει το βράδυ.

Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους αλλά και το πως θα κάνετε την γάτα σας να κοιμηθεί το βράδυ.

Γατίσιος υπνάκος

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει η γάτα σας ενώ εργάζεστε; Αντί να παίζει, το γατάκι σας μπορεί να παίρνει ένα υπνάκο. Φυσικά οι γάτες κοιμούνται όλη την ημέρα για να διατηρήσουν την ενέργειά τους και να είναι πιο ξεκούραστες και δραστήριες το βράδυ. Μερικές όμως μπορεί να συνδυάσουν το δικό σας πρόγραμμα ύπνου με το δικό τους.

Ένστικτα κυνηγιού

Όσον αφορά τις εξημερωμένες γάτες, εξακολουθούν να ακολουθούν τα ένστικτα κυνηγιού των προγόνων τους, λέγοντάς τους ότι η αυγή είναι η καλύτερη στιγμή για το κυνήγι. Καθώς μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει κάποιο θήραμα, οι γάτες καλύπτουν τις κυνηγετικές ανάγκες τους πειράζοντας τα πόδια σας, τα φυτά και τις κουρτίνες σας.

Πείνα

Είναι φυσικό πως όταν η γάτα κυνηγά, πηδά και κινείται όλο το βράδυ, θα πεινάσει σύντομα. Συνεπώς όταν το αίσθημα της πείνας είναι έντονο και το μπολ άδειο θα ηχήσουν δυνατά για να σας ενημερώσουν ότι πεινούν.

Ανία και αναζήτηση προσοχής

Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και χρειάζονται την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα γατάκι που νιώθει παραμελημένο και μόνο θα προσπαθήσει να σας ξυπνήσει ώστε να παίξετε μαζί του. Μια γάτα χωρίς σωματική και ψυχική διέγερση κατά την διάρκεια της ημέρα είναι πιθανό να νιώθει απόλυτη πλήξη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πως θα κοιμηθεί η γάτα μου την νύχτα

Ως αποτέλεσμα, η γάτα σας μπορεί να τρέχει και να νιαουρίζει τη νύχτα, κάνοντας αρκετό θόρυβο για να σας κρατήσει ξύπνιους. Πριν μάθετε απλές λύσεις για τη νυχτερινή δραστηριότητα της γάτας σας, να είστε υπομονετικοί και συνεπείς, καθώς οι γάτες συχνά είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να κοιμηθεί η γάτα σας το βράδυ.

Μηδενική προσοχή

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, οι άνθρωποι άθελά τους ενισχύουν την νυχτερινή δραστηριότητα της γάτας τους. Εάν παραδώσετε και τρέφετε, παίζετε ή αλληλεπιδράτε ενεργά με τη γάτα σας τη νύχτα, ενισχύετε ακούσια τη νυχτερινή συμπεριφορά τους.

Όπως λοιπόν θα αγνοούσατε έναν λιχούδη σκύλο που ζητά συνέχεια φαγητό έτσι θα πρέπει να αγνοήσετε και τα νυχτοπερπατήματα της γάτας σας. Φυσικά και η τιμωρία δεν είναι λύση, πρέπει να καταλάβετε πως όλο αυτό είναι μέρος της φυσικής συμπεριφοράς της γάτας της που σχετίζεται με τα ένστικτά της και δεν έχει πραγματικό στόχο να σας ενοχλήσει.

Άσκηση και διανοητική διέγερση

Αναφέραμε πριν πως οι ανενεργές γάτες κατά την διάρκεια της ημέρας ή εκείνες που είναι μόνες, θα πλήττουν και το βράδυ. Εάν το γατάκι σας έχει κοιμηθεί όλη μέρα γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει, οι πιθανότητες να σας ξυπνήσει είναι περισσότερες.

Εάν η γάτα σας κλαίει τη νύχτα ως συνήθεια, δώστε τους αρκετή σωματική και πνευματική διέγερση πριν τον ύπνο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη γάτα σας να παραμείνει σωματικά δραστήρια, όπως οι δείκτες λέιζερ .

Η γατούλα σας θα ξοδέψει πολλή ενέργεια την ημέρα και το βράδυ θα θέλει να απολαύσει μερικές ώρες ξεκούρασης, όπως και εσείς.

Φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό να περνάτε όλη μέρα παίζοντας με την γάτα σας – η ρουτίνα και οι εργασίες κάθε μέρα είναι πολλές. Υπάρχουν μερικά εργαλεία όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να κρατήσετε την γάτα σας δραστήρια ακόμα και όταν λείπετε. Με μια κάμερα κατοικίδιων δεν μπορείτε μόνο να παρακολουθείτε τη γάτα σας, αλλά και να τους πετάτε τις αγαπημένες τους λιχουδιές ενώ βρίσκεστε μακριά. Ορισμένες κάμερες σας επιτρέπουν επίσης να διασκεδάσετε τη γάτα σας από απόσταση με δείκτη λέιζερ.

Περιοχή χωρίς γάτες

Εάν είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στον θόρυβο ή έχετε ήδη υποστεί ύπνο, προσπαθήστε να διαχειριστείτε τον δικό σας χώρο διαφορετικά. Μια λύση είναι να κρατάτε την γάτα σας την νύχτα σε διαφορετικό χώρο από το υπνοδωμάτιό σας. κλείστε την πόρτα και αφήστε την γάτα σας σε άλλο δωμάτιο.

Μην ξεχνάτε πως η γάτα πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται: ένα μπολ με νερό και φαγητό και το κουτί με την άμμο της. Μερικές φορές, ο διαχωρισμός λειτουργεί καλά για ορισμένες γάτες, καθιστώντας την μια εξαιρετική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αλλαγές στη διατροφή

Κατά κάποιο τρόπο, το πεπτικό σύστημα των αιλουροειδών είναι παρόμοιο με τον άνθρωπο. Εάν έχετε ένα γεύμα πριν τον ύπνο, είναι πιθανό να αισθανθείτε ελαφριά υπνηλία. Οι γάτες αντιδρούν παρόμοια, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σίτισης ώστε να λειτουργήσει θετικά τις νυχτερινές ώρες.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει μπορείτε να πειραματιστείτε και με τον τύπο τροφής που σιτίζετε το γατάκι σας. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά και φρούτα πριν τον ύπνο, καθώς μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ενέργειας της γάτας σας. Αντ΄ αυτού επιλέξτε πρωτεΐνες – όπως κρέας και ψάρι –  που θα βοηθήσουν στην πέψη και φυσικά στην υπνηλία της γάτας.

Μια έρευνα αναφέρει πως παρατηρείται ισχυρότερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε γάτες με δίαιτες ξηρών τροφών.

Συμπέρασμα

Ως πλάσματα του λυκόφωτος, οι γάτες έχουν διαφορετικό πρόγραμμα από εμάς τους ανθρώπους. Μπορεί να αισθάνεστε νυχτερινές, κουρασμένες, ευερέθιστες ή ακόμα και ενοχλημένες, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμες και να καταλάβετε ότι η γάτα σας δεν προσπαθεί να σας ενοχλήσει ή να σας ενοχλήσει.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου της γάτας σας. Ξεκινήστε αγνοώντας τη συμπεριφορά της γάτας σας τη νύχτα. Ωστόσο, μην τιμωρείτε τη γάτα σας για αυτή τη συμπεριφορά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε τη γάτα σας σε ξεχωριστό δωμάτιο τη νύχτα. Τέλος, προσαρμόστε τη διατροφή της γάτας σας προκειμένου να αυξήσετε τη δραστηριότητά της κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάσετε θετικά τον κορεσμό και την υπνηλία της.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top