Ο χειρότερος φόβος κάθε ιδιοκτήτη: Ο σκύλος μισεί ένα μέλος της οικογένειας, Ερμηνεία , γιατί και τι να κάνετε – Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Είναι ο χειρότερος φόβος κάθε ιδιοκτήτη: Έχετε φέρει στο σπίτι το κουτάβι των ονείρων σας και τα πάει καλά με όλους στην οικογένεια — εκτός από ένα άτομο.

Η επιθετικότητα προς οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, είτε σοβαρή είτε ήπια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης . Αυτό που ξεκινά ως ένα μικρό γρύλισμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί ο σκύλος μου μισεί ένα μέλος της οικογένειας;

Πρώτα πρώτα – είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη συμπεριφορά του σκύλου από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε καταστάσεις όπως αυτή.

Τα σκυλιά πιθανότατα δεν μπορούν να νιώσουν τόσο περίπλοκα συναισθήματα όσο το μίσος . Αντιδράσεις όπως το γρύλισμα και το δάγκωμα συνήθως προέρχονται είτε από φόβο, πόνο ή εκμαθημένη επιθετικότητα (όπως καυγάδες σκύλων, παρελθοντική κακοποίηση ή ακόμα και απλώς μια ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση από την ηλικία του κουταβιού).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να αντιδράσει επιθετικά προς ένα μέλος της οικογένειας. Εάν έχετε τον σκύλο σας από την ηλικία του κουταβιού, μπορεί να είναι ευκολότερο να καταλάβετε τη βασική αιτία, αλλά για πολλά υιοθετημένα σκυλιά η αιτία μπορεί να μην ανακαλυφθεί ποτέ.

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που ένας σκύλος αντιδρά επιθετικά προς ένα μέλος της οικογένειας οφείλεται σε κακή κοινωνικοποίηση ή φόβο από προηγούμενη εμπειρία .

Τι μπορείτε να κάνετε για την επιθετικότητα του σκύλου προς τα μέλη της οικογένειας;

Το να βρείτε το έναυσμα που προκαλεί την επιθετικότητα του σκύλου σας είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Όταν ο σκύλος σας ενεργεί επιθετικά προς ένα μέλος της οικογένειας, προσπαθήστε να κάνετε απογραφή της κατάστασης:

-Φαίνεται ότι ο σκύλος προστατεύει έναν πόρο όπως τροφή, νερό, παιχνίδια ή οστά; Τι γίνεται με ένα άλλο ζώο ή ένα παιδί;

-Χρησιμοποιεί το μέλος της οικογένειας μια βοηθητική συσκευή όπως μπαστούνι , αναπηρικό καροτσάκι, περιπατητή ή κάποιο άλλο είδος ιατρικού εξοπλισμού; Αυτά τα αντικείμενα είναι ξένα για τα σκυλιά και θα μπορούσαν να τρομάζουν το σκυλάκι σας.

-Αν το μέλος της οικογένειας είναι παιδί, αλληλεπιδρά σωστά με τον σκύλο; Τα παιδιά έχουν την τάση να αρπάζουν, να τραβούν, να σφίγγουν και να αγγίζουν το κατοικίδιό τους με τρόπους που μπορεί να κάνουν τα σκυλιά να νιώθουν άβολα.

Το νοικοκυριό σας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές πρόσφατα , όπως μετακόμιση, υποδοχή ενός βρέφους ή φέρνοντας ένα νέο κατοικίδιο;

Σέβεται το μέλος της οικογένειας τα όρια του σκύλου; Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αισθάνονται όλα τα σκυλιά άνετα με το να τα μαζεύουν ή να εισβάλλουν στον προσωπικό τους χώρο, ειδικά με ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι. Εάν το μέλος της οικογένειας εισβάλλει συχνά στο χώρο του σκύλου, σκεφτείτε να το εκπαιδεύσετε σχετικά με τη συναίνεση του σκύλου και να το ενθαρρύνετε να αφήσετε το σκυλί να το πλησιάσει, αντί να επιβληθείται στον σκύλο.

Η αξιολόγηση της επιθετικής συμπεριφοράς από έναν εκπαιδευτή είναι επίσης καλή ιδέα. Τις περισσότερες φορές, τα σκυλιά με προβλήματα επιθετικότητας χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια.

Στο μεταξύ, η πρόληψη επιθετικής συμπεριφοράς όπως το άρπαγμα και το δάγκωμα είναι πρωταρχικής σημασίας . Το ρύγχος μπορεί να είναι χρήσιμο για αυτό – μπορεί να είναι ακόμη και υποχρεωτικό για μερικούς σκύλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές που αφορούν μικρά παιδιά, μπορεί να είναι απαραίτητος ο πλήρης χωρισμός.

Είναι εντάξει εάν ένας σκύλος προστατεύει ένα μέλος της οικογένειας;

Η «προστατευτική» συμπεριφορά είναι ένα άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό που προβάλλουμε στους σκύλους μας. Εκτός εάν εκπαιδευτεί ειδικά για εργασίες προστασίας, η «προστατευτική» συμπεριφορά που επιδεικνύει ο σκύλος σας είναι πιθανότατα φύλαξη πόρων.

Τα σκυλιά βλέπουν τους ιδιοκτήτες και τα μέλη της οικογένειάς τους ως πολύτιμο πόρο που παρέχει τροφή, νερό και στοργή. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γρυλίζει σε άλλα μέλη της οικογένειας μόνο όταν αλληλεπιδρούν μαζί σας, μπορεί να σας φυλάει.

Η συμπεριφορά φύλαξης μπορεί να φαίνεται αβλαβής και ακόμη και αξιαγάπητη μερικές φορές – τελικά, πόσο γλυκό είναι που ο σκύλο σας, σας αγαπά τόσο πολύ που δεν θέλει να σας μοιραστεί με κανέναν; Ωστόσο, ένας σκύλος που γρυλίζει είναι ένας σκύλος που προειδοποιεί. Η συμπεριφορά του θα μπορούσε να κλιμακωθεί και σύντομα να ακολουθήσει ένα δάγκωμα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το αναγνωρίσετε σε κάθε σπίτι με μικρά παιδιά. Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, αν δεν διδαχθούν πολύ καλά. Ένας σκύλος φύλακας και ένα παιδί που δεν αναγνωρίζει τη συμπεριφορά φύλαξης είναι συνταγή καταστροφής.

Αναζητήστε έναν εκπαιδευτή θετικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό εάν ο σκύλος σας επιδεικνύει συμπεριφορά φύλαξης

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν αποτρεπτικές μεθόδους όπως θετική τιμωρία και αρνητική ενίσχυση. Τα σκυλιά που φρουρούν προσπαθούν να αποτρέψουν την απώλεια του πόρου τους και έχουν εξαιρετικά αυξημένα συναισθήματα όταν αισθάνονται ότι ο πόρος κινδυνεύει.

Γιατί ο σκύλος μου γρυλίζει στον άντρα μου; Τον μισεί;

Το γρύλισμα είναι μια απολύτως φυσιολογική απόκριση συμπεριφοράς για έναν σκύλο – είναι απλώς μια προειδοποίηση ότι κάτι κάνει το σκυλάκι σας να νιώθει άβολα και θα ήθελε να σταματήσει.

Τα σκυλιά γρυλίζουν για να προειδοποιήσουν άλλα ζώα και ανθρώπους να απομακρυνθούν από πόρους που εκτιμούν (πράγματα όπως φαγητό, παιχνίδια ή ακόμα και νερό), για να εμποδίσουν κάποιον να τα αγγίξει με άβολο ή επώδυνο τρόπο ή απλά για να σου πει να φύγεις.

Τα σκυλιά επίσης γρυλίζουν σε κάποιον όταν φοβούνται. Προειδοποιεί ό,τι φοβάται ο σκύλος ότι θέλει να σταματήσει αυτή η αλληλεπίδραση, και αν δεν το κάνει, ο σκύλος θα αναγκαστεί να προστατεύσει τον εαυτό του.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιθετικός προς τον σύζυγό σας αλλά όχι προς εσάς, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο κοινωνικοποίησης με τους άνδρες.

Ειδικά οι άνδρες έχουν την τάση να είναι πιο τρομακτικοί για τους σκύλους για διάφορους λόγους. Οι περισσότεροι άντρες είναι πιο ψηλοί, πιο εύσωμοι και έχουν πιο βαθιά φωνή από τις γυναίκες. Μερικοί έχουν επίσης γένια ή άλλους τύπους τριχών στο πρόσωπο που φαίνονται παράξενα στα σκυλιά.

Εάν ένας σκύλος δεν είναι καλά κοινωνικός με όλα τα είδη ανδρών — ψηλός, κοντός, μεγαλόσωμος, αδύνατος, με και χωρίς τρίχες προσώπου, με βαθιές και ψηλές φωνές, διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων, ανδρών με ειδικές ανάγκες, κ.λπ. διαφορετικά» θα μπορούσε να προκαλέσει γρύλισμα.

Μην φοβάστε – αυτό είναι συνήθως διαχειρίσιμο. Η απευαισθητοποίηση του σκύλου σας στον σύζυγό σας βάζοντάς τον να παίζει τον «καλό αστυνομικό» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε .

Πώς να κάνετε τον σύζυγό σας τον «καλό αστυνομικό»

Για να κερδίσετε τον σκύλο σας, ο σύζυγός σας θα πρέπει να αρχίσει να δίνει στον σκύλο σας όλα όσα θεωρεί πολύτιμα. Για παράδειγμα, θα πρέπει:

  • Ταΐζει τα γεύματα του σκύλου
  • Προσφέρει τις λιχουδιές του σκύλου
  • Παρέχει παιχνίδια υψηλής αξίας και παίζει με τον σκύλο
  • Πάρτε τον σκύλο για βόλτες ή άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνει ο σκύλος σας
  • Παίξτε παιχνίδια και δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τον σκύλο

Το κλειδί είναι να βοηθήσετε τον σκύλο να συνδέσει τον σύζυγό σας με θετικές εμπειρίες – αυτός ο τύπος είναι ένας κήρυκας σπουδαίων πραγμάτων!

Ο σύζυγός σας θα πρέπει επίσης να αποφεύγει να υψώνει τη φωνή του και να κάνει ξαφνικές κινήσεις γύρω από το σκυλί σας για να ενθαρρύνει μια θετική σχέση.

Μπορείτε να κρατήσετε ένα σκυλί που είναι επιθετικό προς τα μέλη της οικογένειας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Εάν ο σκύλος σας απλά γρυλίζει ή γαβγίζει σε ένα μέλος της οικογένειας, η απάντηση είναι πιθανώς ναι . Πιθανότατα θα είστε σε θέση να λύσετε το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου (και με εκπαίδευση και απευαισθητοποίηση), επειδή ο σκύλος δεν έχει αισθανθεί ότι πρέπει να κλιμακωθεί.

Ακόμη και ένας σκύλος που έχει κλιμακωθεί μόνο μία φορά, σε μια στιγμή πόνου για παράδειγμα, μπορεί να είναι σε θέση να μείνει στην οικογένεια με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή.

Εάν, ωστόσο, ο σκύλος σας έχει επανειλημμένα επιδείξει άλλες επιθετικές συμπεριφορές, – όπως δάγκωμα – ίσως είναι καιρός να εξετάσετε άλλες επιλογές.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι . Κάθε σκύλος που δαγκώνει πρέπει να λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά.

Η παρέμβαση συμπεριφοράς είναι απαραίτητη για όλα τα επιθετικά σκυλιά και αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο κόστος ή τον χρόνο που χρειάζεται για να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά, ίσως είναι καιρός να βρείτε τον σκύλο σας ένα πιο κατάλληλο σπίτι .

Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι σκύλοι και τα ερεθίσματα επιθετικότητας είναι μοναδικά για τον καθένα.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο συμπεριφοριστή (όχι απλώς έναν εκπαιδευτή – συχνά δεν έχουν αρκετή εμπειρία για περιπτώσεις επιθετικότητας). Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το είδος της επιθετικότητας του σκύλου με το οποίο αντιμετωπίζετε και να προσφέρουν πρόσθετες επιθετικές συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων .

Ο σκύλος σας φαίνεται να έχει προβλήματα με ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειάς σας; Τι μέτρα έχετε λάβει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα; Έχετε βρει κάποιον τρόπο να προωθήσετε την οικογενειακή αρμονία; Έχετε ζητήσει τη βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή;

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top