Οι ειδικοί απαντούν: Γιατί ο σκύλος μου τρώει έξω από το μπολ; – Οι ρίζες του προβλήματος,πως να το αντιμετωπίσετε

by Έφη Αθανασίου
συνήθειες σκύλου

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει τον σκύλο σου, όταν του βάλεις την τροφή, πως θα πάρει ένα μέρος από αυτή και θα την φάει έξω από το μπόλ. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μια συμπεριφορά που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, όποιοι και να είναι αυτοί. Αφού είχαν σκοτώσει κάποιο ζώο για να το φάνε, έκοβαν σε μικρά κομμάτια και τα έτρωγαν λίγο πιο μακριά, με σκοπό να αποφύγουν τους τσακωμούς μεταξύ τους.

Ποιος είνα ο λόγος που τρώνε έξω από το μπόλ;

Επειδή οι περισσότερες συμπεριφορές και τα ένστικτά που παραμένουν αναλλοίωτα ακόμα και μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.

Κάποιοι πιστεύουν, πως οι σκύλοι έχουν αυτήν τη συνήθεια είναι το ότι για κάποιον λόγο δεν τους αρέσει ο θόρυβος που κάνει η ξηρή τροφή μέσα στο μεταλλικό μπολάκι. Στην περίπτωση αυτή, αν αντικαταστήσουμε το μπολ με πλαστικό, υπάρχει περίπτωση, ο σκύλος να σταματήσει να απομακρύνει την τροφή του.

Για παράδειγμα, εάν κατοικούν δυο κατοικίδια σ’ενα σπίτι, ένα από τα δύο συνήθιζε να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όταν οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ταΐζουν τους δύο σκύλους σε διαφορετικούς χώρους, επίσης το σκυλί σταμάτησε να βγάζει την τροφή του από το μπολ του και να τρώει αλλού.

Συμβουλές για το σωστό τάισμα σκύλου – Τι να αποφύγετε

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε στο τάισμα των σκύλων

 • Το ιδανικότερο είναι να πάμε πρώτα έναν περίπατο, να δραστηριοποιηθούμε και να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό.
 • Προσοχή – Δεν αφήνουμε γεμάτο μπολ με τροφή, ώστε να τρώει κατά βούληση. Με αυτόν τον τρόπο κατακτά κυρίαρχο ρόλο στο σπίτι. Σε ένα ζωντανό αγέλης ο αρχηγός έχει προφανώς τον πρώτο λόγο στο φαγητό. Ανάλογα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας χωρίστε τα γεύματα σε δύο φορές την ημέρα ή μια.
 • Χρήσιμο tip – Πρέπει να τρώει την τροφή του, αφού έχουμε τελειώσει εμείς με το δικό μας φαγητό.
 • Να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο πόσιμο νερό, για το σκύλο. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ειδικά στην περίπτωση που επρόκειτο να φάει μην απομακρύνεται το μπολ της τροφής του από το μπολ του νερού.
 • Η επικοινωνία απάνω από όλα: Για να ταΐσουμε έναν σκύλο, το επικοινωνούμε μαζί του. Του ζητάμε να μας ακολουθήσει. Δίνουμε εντολή να καθίσει και έτσι θα περιμένει από τον αρχηγό να του προσφέρει τη μερίδα του. Είναι καλό να εκπαιδεύεστε  τον σκύλο σας από νωρίς, οι σωστές εντολές και ο σωστός τόνος θα φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα.
 • Τοποθετήστε το μπολ στο μέρος που θα φάει με την ησυχία του και χωρίς ενθουσιασμούς, δώστε την εντολή να φάει.
 • Μεγάλο λάθος: Δεν τον ταΐζουμε εμείς με το χέρι, για να μη νομίζει πως μας ελέγχει, ή ακόμη περισσότερο να νομίζει ότι είναι ο αρχηγός και όλα του ανήκουν.
 • Δοσομετρητής: Δίνοντας τις σωστές ποσότητες φαγητού κάθε φορά, δεν του επιτρέπουμε να γίνει επιλεκτικός ή χειρότερα οκνηρός και παχύς. Χωρίστε την ημερήσια δοσολογία σε 3 γεύματα για νεαρά σκυλια και για τα ενήλικα σε 2 γεύματα ημερησίως.
 • Τι γίνεται όταν έχουμε πολλά σκυλιά; Στην περίπτωση που έχουμε 2 ή και περισσότερα σκυλιά, φροντίζουμε ο καθένας να έχει την δική του μερίδα, στο δικό του μπολ.
 • Αφήνουμε να περάσουν το λιγότερο 30 λεπτά, πριν την επόμενη δραστηριότητα
 • Επίσης, δεν του δίνουμε το φαγητό που τρώμε, πόσο μάλλον όταν το τρώμε. Αν μάθει πως έχει πρόσβαση στο δικό μας πιάτο, θα δώσουμε λάθος μήνυμα και θα τον μπερδέψουμε, ακόμα και εάν νομίζουμε ότι αυτό θα γίνει μόνο για μια φορά. Θα διεκδικεί κάθε γεύμα της ημέρας, από όλους, είτε της οικογένειάς μας είτε από τους καλεσμένους. Δεν πρέπει να έχει κανένα δικαίωμα στο φαγητό μας.
 • Μην ξεχνάτε την σταδιακή προσαρμογή: Σε τυχόν αλλαγές ανάμεσα σε μάρκες σκυλοτροφών ή και σε πρώτες ύλες, καλό είναι να ακολουθούμε μία κατ’ ελάχιστο 4ήμερη προσαρμογή, από την παλιά στη νέα.
pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr