Ύπνος σκύλου: Μπορεί να κοιμάται στο κρεβάτι μου; – Που πρέπει να κοιμάται, Οδηγός και κανόνες

ύπνος σκύλου

Η συνύπαρξη με τον χνουδωτό τετράποδο φίλο σας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι ένα ενεργό και αγαπητό μέλος της οικογένειας σας αλλά όπως και τα υπόλοιπα μέλη πρέπει και αυτός να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Στο θέμα ύπνος τους κανόνες τους ρυθμίζεται εσείς ανάλογα. Πάντα, το ασφαλέστερο είναι ο σκύλος σας να έχει την δική του μοναδική πλευρά και το κρεβατάκι ύπνου. Όμως μπορεί να υπάρξουν πολλές άλλες επιλογές ύπνου, όπως το κρεβάτι σας. Είναι σωστό αυτό;

ύπνος σκύλου

Σκύλος και ύπνος

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι μια υπέροχη εμπειρία που θα αλλάξει την ζωή σας αλλά και τις συνήθειες σας.
Η απόκτηση νέου σκύλου συνεπάγεται και αλλαγές στο περιβάλλον που ζείτε και στην καθημερινότητά σας και οι φαινομενικά μικρότερες αποφάσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην συμβίωση και την συμπεριφορά του σκύλου σας. Ακόμα και κάτι τόσο μικρό όσο το που πρέπει να κοιμάται ο νέος σας τετράποδος σύντροφος θα καθορίσει την μελλοντική σας σχέση.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τον ύπνο του σκύλου αλλά και τι χρειάζεται να προμηθευτείτε για να έχει έναν βολικό ύπνο.

ύπνος σκύλου

Που πρέπει να κοιμάται ο σκύλος μου;

Αρχικά είναι σημαντικό να μην αναγκάσετε τον σκύλο σας να κοιμηθεί έξω, στην αυλή ή στον κήπο. Στο εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο επιρρεπής σε επιθέσει ζώων ή ακόμα και σε κλέφτες κατοικίδιων.
Επίσης αξίζει να συμπεριφερόμαστε στα κατοικίδια μας με σεβασμό και αγάπη. Το σκυλάκι έρχεται να προστεθεί ώς ένα νέο μέλος γης οικογένειάς μας και του αξίζει να έχει τις ανέσεις του και τις προσωπικές επιλογές, ειδικά σε ότι αφορά τον ύπνο του. Μερικές από τις επιλογές για τον ύπνο του σκύλου μπορεί να είναι στο κλουβί του, σε ένα κρεβάτι σκύλου – ίσως και στο δικό σας κρεβάτι – , ή στον καναπέ.

Πρέπει να κοιμάται ο σκύλος μου στον καναπέ;

Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να δεχτεί πρέπει ή μη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τον σκύλο τους να κοιμάται στον καναπέ εάν εκείνος το επιθυμεί και αισθάνεται βολικά.
Στα σκυλιά αρέσουν οι περιοχές που είναι μαλακές και άνετες, είτε για να χουχουλιάσουν και να βρεθούν κοντά σας για μερικά χάδια είτε για να κοιμηθούν.
Ο καναπές μάλιστα απορροφάει και τις δικές σας μυρωδιές και ο σκυλάκος αισθάνεται πιο άνετα μυρίζοντας την μυρωδιά των ανθρώπων του.

ύπνος σκύλου

Ανάλογα με την εκπαίδευση, το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν στον σκύλο τους να κοιμάται ή να ανεβαίνει γενικότερα στον καναπέ. Πιθανότατα να τους το επιτρέψουν δίνοντας την ανάλογη εντολή, προσκαλώντας τα.
Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να αφήνουν τα σκυλιά τους στον καναπέ ή σε άλλα έπιπλα διότι θεωρούν πως μπορεί να αναπτυχθεί μια επιθετική και κτητική συμπεριφορά. Μπορεί δηλαδή το σκυλάκι να θεωρήσει τον καναπέ δική του περιοχή και να μην επιτρέπει σε κάποιον να κάτσει ή να τον μοιραστεί μαζί του. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια συνεπής και θετικά ενισχυόμενη εκπαίδευση θα σας βοηθήσει να λύσετε αυτή την προβληματική κατάσταση.

Χρειάζεται να αγοράσω κρεβάτι σκύλου;

Πολλοί νέοι «γονείς» κατοικίδιων σκύλων όταν έρχεται στο σπίτι ένα νέο κουταβάκι προμηθεύονται ένα κρεβατάκι σκύλου. Αυτό είναι μια καλή λύση – και συνήθεια – για όσους δεν θέλουν τα σκυλάκια τους να κοιμούνται σε έπιπλα (στον καναπέ).
Το κρεβατάκι σκύλου που θα επιλέξετε πρέπει να είναι αναπαυτικό ,άνετο ανάλογο με το μέγεθος του, με κάποια υποστήριξη. Όσο πιο άνετο είναι το κρεβατάκι του τόσο καλύτερα θα κοιμηθεί και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν προβλήματα και να γκρινιάζουν.
Στην αρχή της εκπαίδευσης μπορείτε να τοποθετήσετε το κρεβατάκι του μέσα στο κλουβί του για να οριοθετήσετε τον χώρο του.
Ένα μειονέκτημα του κρεβατιού σκύλου είναι πως μπορεί να κρυώσουν κατά την διάρκεια της νύχτας. Αποφύγετε να τοποθετείτε το κρεβατάκι ή το κλουβί κοντά σε παράθυρα.

ύπνος σκύλου

Μπορεί ο σκύλος μου να κοιμηθεί στη κρεβατοκάμαρα μου;

Όσο πιο ισχυρό δεσμό έχετε με το γούνινο φιλαράκο σας τόσο πιο πολύ θα επιζητά να βρίσκεται κοντά σας, ακόμα και την ώρα του ύπνου. Πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν το σκύλο τους να κοιμάται μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους, κοντά στο κρεβάτι ή στους πρόποδες του κρεβατιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις ό σκύλος βλέπει την κρεβατοκάμαρα έως κρησφύγετο που δε θα θέλει να τον ενοχλήσει κανείς, αντιλαμβάνεται δηλαδή πως είναι ένας χώρος με συγκεκριμένου παρευρισκόμενους.
Συνήθως επιλέγει να φέρει το κρεβατάκι του στο δωμάτιο ώστε να κοιμηθεί άνετα ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σας.

ύπνος σκύλου

Μπορεί ο σκύλος μου να κοιμάται στο κρεβάτι;

Αρκετοί «σκυλογονείς», επιτρέπουν στον σκύλο τους να κοιμάται όχι απλά στην κρεβατοκάμαρα αλλά και στο κρεβάτι.
Σε αυτή την τακτική υπάρχουν τόσο οφέλη όσο και μειονεκτήματα.

Μειονεκτήματα

  • Έλλειψη χώρου, ειδικά εάν έχετε μεγαλόσωμο σκύλο ή ο σκύλος σας κάνει ανάστατο ύπνο
  • Κακή ποιότητα ύπνου που μπορεί να δημιουργείται από το άγχος μην χτυπήσετε τον φίλο σας κατά την διάρκεια του ύπνου
  • Αλλεργίες στο τρίχωμα του ζώου που μπορεί να επιδεινωθούν με την στενή επαφή κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς όπως ανησυχία και άγχος αποχωρισμού

ύπνος σκύλου

Οφέλη

  • Η συντροφιά μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία, τόσο την δική σας όσο και του σκύλου σας
  • Ζεστασιά για τις κρύες μέρες
  • Αίσθημα ασφάλειας και ανακούφιση από το άγχος

Όπου και να επιλέξετε να αφήσετε το σκυλάκι σας να κοιμηθεί το πιο σημαντικό να του προσφέρετε την άνεση που επιζητά. Μην ξεχνάτε πως μερικές φυλές δεν αντέχουν καθόλου στο κρύο. Έτσι φροντίστε να υπάρχουν σκεπάσματα, σωστή θερμοκρασία και κανόνες για να είναι ο ύπνος ήρεμος και χωρίς μιρκομπελάδες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr