Οι επιστήμονες εξηγούν : Γιατί ο σκύλος σας ακολουθεί παντού – Δείτε τι κάνετε λάθος

Χρήσιμα

Οι αγαπημένοι μας φίλοι, οι σκύλοι, μας δείχνουν συνέχεια πόσο χαδιάρικα και αξιολάτρευτα είναι, που θέλουν συνέχεια αγκαλιές και βόλτες. Για ποιο λόγο όμως, μας παίρνουν από πίσω; Κυρίως όταν φεύγουμε από το σπίτι θέλουν να έρθουν μαζί μας ή να μπερδευτούν ανάμεσα στα πόδια μας, για να τους δώσουμε σημασία.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα η  Mary Burch, PhD, από Certified Applied Animal Behaviorist και το American Kennel Club’s Canine, οι παρακάτω λόγοι θα μας λύσουν την απορία!

Ένα άλλο παράδειγμα, από τον Kοnrad Lorenz, ο οποίος είχε καταφέρει να δείξει πως τα μωρά χήνες τον είχαν αποτυπώσει ή αναγνωρίσει σαν γονιό ή σαν κάποιον που εμπιστεύονταν με αποτέλεσμα να τον ακολουθούν παντού ακόμα και μέσα στο νερό. Έτσι λοιπόν και ‘’τα κουτάβια μπορούν να αποτυπώσουν – αναγνωρίσουν τους ανθρώπους σαν γονείς’’ λέει η Burch. Η περίοδος αποτύπωσης για τα κουτάβια είναι μεταξύ 3 και 12 εβδομάδων.

Σκύλος: Οι λόγοι που θέλουν να μας ακολουθούν συνέχεια

#1 Ένα συχνό φαινόμενο, για τον λόγο που ακολουθούν συνέχεια τον ιδιοκτήτη τους οι σκύλοι, είναι το δέσιμο που έχει αναπτυχθεί με το πέρασμα του χρόνου αυτή η συμπεριφορά έχει ενισχυθεί πολύ. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Π.χ εάν ένας σκύλος έχει μάθει ότι τα καλά πράγματα (τροφή, βόλτα, παιχνίδι, χάδια) προέρχονται από ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να το ακολουθούν παντού και πάντα.

#2 Κάποιες φυλές, κυρίως αυτές που έχουν εκτραφεί για να συνεργάζονται με τους ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αυτήν τη συμπεριφορά που η Burch ονομάζει “Velcro dogs” (σκύλοι που «κολλάνε» δίπλα μας).

#3 Ένας σημαντικός λόγος, είναι το δέσιμο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη. Όπως αναφέρει ο Laurie Santos, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Canine Cognition Center στο Πανεπιστήμιο του Yale ‘Κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης ο στόχος ήταν οι σκύλοι να γίνουν σύντροφοι για τους ανθρώπους’’. Τα κατοικίδια σκυλιά είναι όπως και τα βρέφη με τους γονείς τους. Αυτό λοιπόν που εξελίχθηκε με τα χρόνια κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης είναι ο δεσμός μας με τους σκύλους.

#4 Όπως εξηγούν και οι έρευνες, το δέσιμο που έχουν οι άνθρωποι και οι σκύλοι, είναι ποικίλες και ατελείωτες. Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε και ο Oscar E. Chavez, DVM, καθηγητής και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cal Poly Pomona.“έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο σύγχρονος σκύλος κατανοεί τον άνθρωπο μερικές φορές καλύτερα από ότι θα τον κατανοούσαν άνθρωποι ακόμα και από το στενό του περιβάλλον”.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top