Οι κτηνίατροι απαντούν: Γιατί με δαγκώνει ο σκύλος μου; Οδηγός εκπαίδευσης και χρήσιμες συμβουλές, Πως θα το αποτρέψετε

Χρήσιμα

Τα σκυλιά είναι υπέροχα πλάσματα και έχουν πολλές καλές ιδιότητες, αλλά έχουν επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα – δαγκώνουν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κυμαίνεται από ακίνδυνη και αβλαβής έως επικίνδυνη και θανατηφόρα. Επομένως, είναι σημαντικό να διδάξετε στον σκύλο σας να μην δαγκώνει.

Δυστυχώς, όλοι οι σκύλοι μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αυτή τη συμπεριφορά σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ακόμα και αν ο σκύλος σας είναι κυνηγόσκυλο, είναι σημαντικό να του μάθετε να μην δαγκώνει. Φυσικά, το ένστικτο του δαγκώματος θα υποχωρήσει αν περιμένετε λίγο.

Πώς μπορείτε να διδάξετε στο κουτάβι σας να μην δαγκώνει;

Μπορείτε να μειώσετε αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές Πώς μπορείτε να διδάξετε στο σκύλο σας να μην δαγκώνει; Ένας οδηγός συμπεριφοράς

Το συνηθισμένο δάγκωμα είναι μια προβληματική συμπεριφορά που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους σκύλους. Οι σκύλοι διαφέρουν ως προς την ιδιοσυγκρασία τους, οπότε αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος κινδυνεύει εξαιτίας της επιθετικότητας του σκύλου σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ελέγξετε ή να εξαλείψετε τη συμπεριφορά πριν γίνει σοβαρό πρόβλημα.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι

Καθιέρωση ηγεσίας.

Το πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης σκύλων είναι να καθιερώσετε ότι εσείς είστε ο αρχηγός. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να καταλάβει ότι εσείς είστε ο αρχηγός.

Για να το πετύχετε αυτό, εξασκηθείτε στο να βγάζετε το σκύλο σας με το λουρί, τόσο στις βόλτες όσο και στο σπίτι. Το να δίνετε εντολές ταυτόχρονα με τη χρήση του λουριού θα σας βοηθήσει να περπατάτε το σκύλο σας με λουρί. Η θετική ενίσχυση θα βοηθήσει το κουτάβι σας να ακούει και να υπακούει στις εντολές σας.

Πρώιμη κοινωνικοποίηση.

Το δάγκωμα ως επιθετική ή φοβική συμπεριφορά μπορεί να σταματήσει με τη συνεπή κοινωνικοποίηση του σκύλου σας. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση σημαίνει να εισάγετε το κουτάβι σας σε νέες καταστάσεις και ανθρώπους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα δαγκώματος ως αντίδραση στο φόβο.

Ακόμη και τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάστασή τους με την κοινωνικοποίηση. Μιλήστε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή επιθετικός.

Μην δαγκώνετε ενώ παίζετε

Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι δαγκώνουν ό,τι βλέπουν. Ένα αντικείμενο για δάγκωμα μπορεί να είναι ένα χέρι ή ένα πόδι. Το δάγκωμα είναι φυσιολογική συμπεριφορά για τους σκύλους, όχι μόνο ως ένδειξη επιθετικότητας αλλά και ως τακτική που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι. Ωστόσο, τα κουτάβια πρέπει να διδάσκονται από μικρή ηλικία ότι αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιδεικνύεται προς τους ανθρώπους.Αυτό προϋποθέτει τον καθορισμό ορίων συμπεριφοράς από νωρίς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εάν ο σκύλος σας σας δαγκώσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εγκαταλείψτε την περιοχή και ηρεμήστε τον.

Ένα άλλο σημάδι ότι σταματάτε το παιχνίδι είναι να βάλετε τα χέρια σας κάτω από τα χέρια του. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι εγκαταλείπετε το παιχνίδι. Μετά από λίγο, πλησιάστε το σκύλο σας και ενθαρρύνετέ τον με θετική ενίσχυση όταν σταματήσει να δαγκώνει. Μην τιμωρείτε και μην είστε επιθετικοί. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το έντονα σκληρό παιχνίδι με το σκύλο σας, το οποίο ενθαρρύνει τη συμπεριφορά δαγκώματος.

Στειρώσεις.

Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, η στείρωση μπορεί να επιδεινώσει τα δαγκώματα αντί να τα αποτρέψει. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα στειρωμένα/στειρωμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά. Προφανώς, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να στειρώσετε έναν σκύλο, αλλά η πρόληψη των δαγκωμάτων σίγουρα δεν έρχεται πρώτη.

Μην υποθέτετε ότι ο σκύλος σας δεν θα δαγκώσει

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το δάγκωμα είναι ένα φυσικό ένστικτο και οι σκύλοι είναι πιθανό να δαγκώσουν κάποιον/κάτι αν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες.Ακόμη και αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι υπάκουος και μη επιθετικός, η πιθανότητα δαγκώματος δεν είναι πάντα μηδενική. Αντίθετα, πρέπει να είστε ενήμεροι και να επικεντρωθείτε στη θετική εκπαίδευση υπακοής.

Επικεντρωθείτε στην εκπαίδευση υπακοής.

Ένας υπάκουος, καλά εκπαιδευμένος σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να γίνει νευρικός και να ξεσπάσει.

Ακόμη και σε τεταμένες καταστάσεις ο σκύλος σας όχι μόνο θα μπορεί να συγκρατεί και να ελέγχει την επιθετικότητά του, αλλά θα μπορεί να την ελέγχει πριν επιτεθεί ή δαγκώσει. Η εκπαίδευση θα ενισχύσει επίσης την αυτοπεποίθηση του σκύλου σας και θα ενθαρρύνει μια πιο ήρεμη, πιο χαρούμενη συμπεριφορά.

Διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας

Η μελέτη της γλώσσας του σώματος του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις προθέσεις και τα συναισθήματά του. Εάν ο σκύλος σας αισθάνεται φόβο ή κίνδυνο, μπορεί να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά. Αν συμβεί αυτό, αλλάξτε το περιβάλλον ή την τοποθεσία για να κάνετε τον σκύλο σας να νιώθει άνετα και όχι ανήσυχος ή φοβισμένος.

Παρακολουθήστε για γρυλίσματα.

Το γρύλισμα είναι ένα σημάδι που σχετίζεται με τη συνολική γλώσσα του σώματος του σκύλου σας.

Πολλοί ιδιοκτήτες συγχέουν το γρύλισμα με την ανεπιθύμητη επιθετικότητα και προσπαθούν να το σταματήσουν. Στην πραγματικότητα, το γρύλισμα ενός σκύλου είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι γύρω του δεν του αρέσει και ότι αισθάνεται ότι απειλείται. Το γρύλισμα από μόνο του δεν είναι επιθετική συμπεριφορά, αλλά είναι μια προειδοποίηση ότι πρόκειται να συμβεί επιθετική συμπεριφορά. Είναι ένα μέσο προειδοποίησης. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας, γι’ αυτό πρέπει να ακούτε το σκύλο σας και να τον κρατάτε μακριά από κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, αν σταματήσετε να γρυλίζετε, ο σκύλος σας μπορεί να αρχίσει να δαγκώνει χωρίς προειδοποίηση.

Χρησιμοποιώντας τη θετική ενίσχυση

Όταν εκπαιδεύετε έναν σκύλο, είναι πολύ σημαντικό να μην καταφεύγετε στη χρήση αρνητικής ενίσχυσης ή τιμωρίας. Τέτοιες αρνητικές προσεγγίσεις και εκπαίδευση δεν παράγουν θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι σκύλοι που εκπαιδεύονται με αρνητική ενίσχυση έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στη θετική ενίσχυση για την καλή συμπεριφορά.

Η θετική ενίσχυση περιλαμβάνει

  • στοργή
  • λεκτικό έπαινο
  • Παιχνίδι
  • περιποίηση
  • Θεραπεία

Έτσι, ενώ οι ιδιοκτήτες επικεντρώνονται στη διόρθωση της κακής συμπεριφοράς, είναι εξίσου σημαντικό να επιβραβεύετε τον σκύλο για την καλή συμπεριφορά.

Σκέψεις για την εκπαίδευση

Σας δείξαμε πώς να διδάξετε το σκύλο σας να μη δαγκώνει. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα σκυλιά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και αντιδρούν διαφορετικά στις ίδιες καταστάσεις. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα και να σταματήσετε την επιθετική συμπεριφορά, όπως το δάγκωμα. Εάν ο σκύλος σας δαγκώνει ή είναι επιθετικός, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Βίντεο και βιβλία εκπαίδευσης

Ακόμη και αν απευθυνθείτε σε επαγγελματία εκπαιδευτή, μπορείτε να πάρετε συμβουλές και πληροφορίες από βίντεο και βιβλία. Συνιστάται να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να παραμείνει υπάκουος και με καλή συμπεριφορά.

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας δαγκώνει. Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας μακροπρόθεσμα.

Μπόνους συμβουλή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι σημαντικό να μην απογοητεύεστε και να είστε υπομονετικοί. Να θυμάστε όμως ότι οι σκύλοι αντιδρούν αρνητικά στην επιθετικότητα και αυτό θα αναιρέσει όλη την εκπαίδευση που έχετε κάνει.

Τα σκυλιά είναι έξυπνα και διαισθητικά και θα καταλάβουν αν είστε θυμωμένοι ή αν αντιδράτε υπερβολικά. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το δέκα. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε ξεκούραστοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε ξανά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό αφού σταματήσει η κακή συμπεριφορά.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top