Θετική ενίσχυση και εκπαίδευση σκύλου: Τα σωστά βήματα, Επιτυχημένη εκπαίδευση και συμβουλές, Όλα τα χρήσιμα

θετική ενίσχυση σκύλου

Η θετική ενίσχυση είναι ένας απλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας. Στην εκπαίδευση με θετική ενίσχυση επιβραβεύετε το σκύλο σας για μια συμπεριφορά ή ενέργεια που σας αρέσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε “κάτσε” στο σκύλο σας και να του δώσετε μια λιχουδιά όταν καθίσει. Αυτή είναι μια ανταμοιβή για την καλή ή υπάκουη συμπεριφορά.
Το να γνωρίζετε ποια ανταμοιβή θα ήθελε να λάβει ο σκύλος σας θα κάνει την εκπαίδευση ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και ικανοποιητική τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας.

σκυλος

Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε θετικά το σκύλο σας

Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι τρόποι για να ενθαρρύνετε και να ενισχύετε θετικά το σκύλο σας. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς.

Θετική ενίσχυση σκύλου: Λιχουδιές

Οι τροφικές ανταμοιβές είναι πράγματα που αρέσουν στους σκύλους και τα αντιλαμβάνονται ως θετική ενίσχυση. Οι λιχουδιές είναι γρήγορες και εύκολες και είναι ιδανικές για την άμεση επιβράβευση του σκύλου σας για καλή συμπεριφορά.
Αν ακολουθήσετε το σύστημα εκπαίδευσης Click System, είναι εύκολο να συνδυάσετε συμπεριφορά και λιχουδιές και ο σκύλος σας θα συνδέσει αμέσως τη συμπεριφορά με κάτι θετικό. Οι λιχουδιές είναι ιδανικές για την εκπαίδευση όταν προσπαθείτε να κάνετε το σκύλο σας να επαναλάβει αμέσως μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Το μειονέκτημα των λιχουδιών ως θετική ενίσχυση είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο ή βολικό να τις έχετε μαζί σας. Επιπλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνες για σκύλους με αλλεργίες, προβλήματα βάρους ή πεπτικά προβλήματα.

θετική ενίσχυση σκύλου

Θετική ενίσχυση σκύλου: Παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι ένας εξίσου ευχάριστος τρόπος για να ενθαρρύνετε το σκύλο σας. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με παιχνίδια που αρέσουν στο σκύλο σας. Τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή κατά τη διάρκεια της θετικής εκπαίδευσης. Συνιστώνται τα παιχνίδια αναζήτησης και το “war tag” (ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι με σχοινί). Με τα παιχνίδια και τα παιχνίδια με σχοινί είναι πολύ εύκολο να μάθει και να επαναλάβει θετικές συμπεριφορές. Ζητήστε από το σκύλο σας να καθίσει πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι. Μόλις ο σκύλος καθίσει κάτω, ξεκινήστε το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ψελλίστε την εντολή αρκετές φορές, για παράδειγμα “άφησε τον”. Όταν αφήσετε τον σκύλο να φύγει, ζητήστε του να ξαπλώσει και δώστε του την μπάλα ή το παιχνίδι. Αυτός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος διδασκαλίας και ενίσχυσης.
Προσοχή!
Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν να λαμβάνουν θετικές ανταμοιβές από εσάς, όπως έπαινο και πλήρη προσοχή. Η προσοχή σας μπορεί να θεωρηθεί ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά.
Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να περιμένετε το σκύλο σας να έρθει κοντά σας για χάδι ή προσοχή. Όταν ο σκύλος σας πλησιάσει, αντί να τον χαϊδέψετε, ζητήστε του να κάνει κάτι για εσάς. Για παράδειγμα, να καθίσει ή να ξαπλώσει. Δώστε του λίγα λεπτά για να συμμορφωθεί με την εντολή. Αν δεν συμμορφωθεί, φύγετε από την περιοχή για λίγα δευτερόλεπτα. Όταν επιστρέψετε, δώστε ξανά την εντολή. Ο σκύλος σύντομα θα μάθει ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του δίνει την προσοχή που θέλει.

Πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση

Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν την ύπαιθρο. Η ύπαιθρος έχει μυρωδιές, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και ευκαιρίες για εξερεύνηση.
Αν ο σκύλος σας αγαπάει την ύπαιθρο, χρησιμοποιήστε την ως μέρος της διαδικασίας θετικής ενίσχυσης. Το σπίτι είναι ένα καλό μέρος για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ανταμοιβές.
Για παράδειγμα, βγάλτε το σκύλο σας βόλτα και περιορίστε τον σε μια περιοχή όπου θέλετε να κατουρήσει. Μην απομακρύνεστε από εκεί. Αν ο σκύλος δεν κατουρήσει, επιστρέψτε μέσα, χωρίς να του αφήσετε χώρο για να εξερευνήσει. Δώστε του λίγα λεπτά πριν προσπαθήσετε ξανά. Αν κατουρήσει στην καθορισμένη περιοχή, ενθαρρύνετέ τον με μια βόλτα και λεκτικό έπαινο. Αφήστε τον να μυρίσει και να εξερευνήσει όσο θέλει. Σύντομα ο σκύλος σας θα ξέρει ότι περνάει χρόνο έξω όταν ουρεί σε μια καθορισμένη περιοχή.

θετική ενίσχυση σκύλου

Θετική ενίσχυση σκύλου: Παίξτε με άλλα σκυλιά

Εκτός από το να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, τα σκυλιά λατρεύουν να κοινωνικοποιούνται και να παίζουν με άλλα σκυλιά.
Η επαφή με άλλα σκυλιά αποτελεί επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, κάντε μια σύντομη βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο σκύλων. Ζητήστε από το σκύλο σας να περιμένει πριν βγει από το αυτοκίνητο. Πριν μπείτε στο πάρκο, ζητήστε από το σκύλο σας να περιμένει ή να καθίσει. Αν ο σκύλος σας δεν υπακούει, αφήστε τον να μπει στο αυτοκίνητο. Όταν ο σκύλος σας συνειδητοποιήσει ότι η υπακοή στις εντολές σας του επιτρέπει να περάσει χρόνο με άλλα σκυλιά, θα είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τις εντολές σας.

Η θετική ενίσχυση αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου, καθώς και αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ανάπτυξής του μαζί με τον ιδιοκτήτη του.
Μην δοκιμάζετε άλλες μεθόδους αφομοίωσης της συμπεριφοράς που είναι επώδυνες και βασανιστικές για το σκύλο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr