Οι πατούσες της γάτας: Όλη η αλήθεια για την γατίσια υπερδύναμη, τα χαρακτηριστικά και άγνωστα τα στοιχεία

Πολύς λόγος γίνεται στους γατόφιλους για την ‘υπερδύναμη’ της γάτας, όταν βέβαια ακούμε τη φράση το μυαλό μας πάει σε πολλά χαρακτηριστικά των μικρών μας φίλων. Ένα από αυτά είναι οι αγαπημένες πατούσες της γάτας οι οποίες είναι πιο μυστηριώδεις από όσο φαντάζεστε.

Μάθε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πατούσες της γάτας!

πατούσες
Οι γάτες είναι εκπληκτικά πλάσματα. Μας θαμπώνουν με την ευελιξία τους, τα τρελά γατίσια καμώματα και την ικανότητά τους να μας καταλαβαίνουν με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν. Αλλά όταν πρόκειται για γάτες, υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα για το σώμα και το μυαλό τους που μας ιντριγκάρουν.

Τις περισσότερες φορές, δεν σκεφτόμαστε πολύ αυτά τα αξιολάτρευτα χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε παρά να αγαπήσουμε.

Όταν πρόκειται για τις γατίσιες πατούσες, υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία γι’ αυτές που μας αποδεικνύουν πόσο εκπληκτικά μπορεί να είναι τα μέρη του σώματος μιας γάτας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για τις πατούσες της γάτας που ίσως δεν γνωρίζατε.

10 ενδιαφέροντα facts για τις πατούσες της γάτας

γατοπατούσες

1. Οι μπροστινές πατούσες έχουν περισσότερα δάχτυλα από τις πίσω πατούσες

Όταν πρόκειται για τις πατούσες της γάτας, υπάρχουν πραγματικά αρκετά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτές που μας αποδεικνύουν πόσο εκπληκτικά μπορεί να είναι τα μέρη του σώματος μιας γάτας.

Αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στις πατούσες της γάτας σας, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η γατούλα σας έχει περισσότερα δάχτυλα στα μπροστινά της πόδια απ’ ό,τι στα πίσω. Οι γάτες έχουν πέντε δάχτυλα στις μπροστινές πατούσες και τέσσερα στις πίσω. Το επιπλέον ένα σε κάθε μπροστινό πόδι είναι γνωστό ως οι δαγκάνες τους. Αυτά είναι κάτι σαν αντίχειρες αν το καλοσκεφτείτε. Σε πολλούς καθαρόαιμους σκύλους αφαιρούνται σε νεαρή ηλικία, αλλά στις γάτες παραμένουν.

2. Οι γάτες περπατούν στις μύτες των ποδιών

Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, είναι γνωστές ως digitigrades.

Η ανατομία μιας γάτας είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πράγμα. Και ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η γάτα σας περπατάει στα πόδια της, στην πραγματικότητα, η γάτα σας περπατάει στα δάχτυλα των ποδιών της. Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, είναι γνωστές ως digitigrades. Αυτό σημαίνει ότι περπατούν όρθιες . Η ανάγκη επιβίωσης και η εξέλιξη οδήγησε τις γάτες να περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους για να επιβιώσουν. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι που τις βοήθησε να ευδοκιμήσουν στην άγρια φύση μέχρι που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο πριν από αιώνες. Ξέρετε ποια άλλα ζώα περπατούσαν με αυτόν τον τρόπο; Οι δεινόσαυροι!

πατούσες

3. Ορισμένες γάτες μπορεί να έχουν επιπλέον δάχτυλα ποδιών, δηλαδή πολυδακτυλοειδείς γάτες.

Οι γάτες Maine Coon

Και από όλες τις φυλές γατών, οι γάτες Maine Coon είναι οι πιο συνηθισμένες όταν πρόκειται για γάτες με πολυδακτυλία.

Οι πολυδακτυλικές γάτες, γνωστές και ως γάτες Hemingway.Είναι γάτες που έχουν επιπλέον δάχτυλα στα πόδια τους. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στα μπροστινά είτε στα πίσω πόδια. Αυτή η συγγενής φυσική ανωμαλία είναι γνωστή ως πολυδακτυλία. Αυτή η γενετική μετάλλαξη συχνά λατρεύεται από τους λάτρεις των γατών σε όλο τον κόσμο. Γιατί τι δεν μπορεί να μην αγαπήσει κανείς σε μια γάτα που έχει επιπλέον δάχτυλα στα δάχτυλα των ποδιών! Οι πολυδακτυλοειδείς γάτες μπορεί να φαίνονται σπάνιες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Και από όλες τις φυλές γατών, οι γάτες Maine Coon είναι οι πιο συνηθισμένες όταν πρόκειται για γάτες με πολυδακτυλία.

4. Οι γάτες έχουν ένα κυρίαρχο πόδι

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι περισσότερες γάτες δεν είναι επιδέξιες.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι περισσότερες γάτες δεν είναι επιδέξιες. Και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα γάτας στοιχηματίζουν ακόμη και ότι το κυρίαρχο πόδι μιας γάτας μπορεί να δώσει πληροφορίες για την προσωπικότητά της. Και τι είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον; Η επιστήμη μας λέει ότι οι αρσενικές γάτες είναι συνήθως αριστερόχειρες- οι θηλυκές γάτες είναι συνήθως δεξιόχειρες. Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το κυρίαρχο πόδι της γάτας σας; Παρακολουθήστε προσεκτικά όταν πατάνε πάνω σε ένα αντικείμενο, όταν πιάνουν ένα παιχνίδι ή όταν ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. Το πόδι που χρησιμοποιούν πρώτα είναι το προτιμώμενο πόδι τους!

5. Τα πόδια της γάτας χρησιμεύουν ως σημαντικά εργαλεία περιποίησης

Η γάτα σας χρησιμοποιεί τις πατούσες της για πολλά πράγματα – και η περιποίηση βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Η γάτα σας χρησιμοποιεί τις πατούσες της για πολλά πράγματα – και η περιποίηση βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Η μέση γάτα ξοδεύει πέντε ώρες την ημέρα για να περιποιείται τον εαυτό της και χρησιμοποιεί τις πατούσες της σαν μικροσκοπικές σφουγγαρίστρες για να τρίβει και να τρίβει το τρίχωμα και τα μέρη του σώματός της.

περιποίηση

6. Οι πατούσες της γάτας έχουν αρωματικούς αδένες

Όπως ακριβώς η γάτα σας έχει αρωματικούς αδένες γύρω από το μέτωπο και τα μάγουλά της, έτσι έχει και αρωματικούς αδένες στις πατούσες της.

Ακριβώς όπως η γάτα σας έχει αρωματικούς αδένες γύρω από το μέτωπο και τα μάγουλά της, έχει επίσης αρωματικούς αδένες στις πατούσες της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν σας ζυμώνουν, σημαίνει πραγματικά κάτι, επειδή σας χαρακτηρίζουν ως δικούς τους. Αυτή είναι απλώς άλλη μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι γάτες για να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους.

7. Οι γάτες είναι εξαιρετικά ήσυχες όταν περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους

Σε περίπτωση που η γάτα σας επιτρέψει να κρατήσετε απαλά ή να χαϊδέψετε το πόδι της, θα πρέπει να το εκλάβετε ως το απόλυτο σημάδι εμπιστοσύνης.

Η γάτα σας είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κοφτερή δύναμή τους και στη φυσική τους τάση να κυνηγούν θηράματα, αλλά εν μέρει και στο πόσο ήσυχες είναι όταν περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Οι γάτες είναι πολύ ύπουλες, και αυτά τα αθόρυβα μικρά βήματα που κάνουν όταν καταδιώκουν το ανυποψίαστο θήραμά τους είναι που τους δίνουν τόσο υψηλό ποσοστό επιτυχίας. (Αλλά, αν η γάτα σας επιτρέπεται να βγαίνει έξω, θα πρέπει να εξετάσετε πολύ το ενδεχόμενο να βάλετε ένα κουδούνι στο κολάρο της για να μειώσετε την επιτυχία του κυνηγιού της).

8. Οι πατούσες της γάτας είναι ευαίσθητες

Σε περίπτωση που η γάτα σας επιτρέψει να κρατήσετε ή να χαϊδέψετε απαλά το πόδι της, θα πρέπει να το εκλάβετε ως το απόλυτο σημάδι εμπιστοσύνης.

Αυτά τα απολύτως αξιολάτρευτα δάχτυλα των ποδιών και τα μαξιλαράκια των ποδιών μπορεί να σας κάνουν να παρακαλάτε να τα σφίξετε, αλλά μόλις καταλάβετε τη γενετική σύσταση της γάτας σας, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε. Τα πέλματα των ποδιών της γάτας σας βοηθούν στην ικανότητά της να κυνηγάει και είναι γεμάτα με πολλούς νευρικούς υποδοχείς. Αυτό σημαίνει ότι οι πατούσες της γάτας σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αφή.

Οι γάτες δεν προτιμούν λοιπόν να τις αγγίζεται στις πατούσες του. Η ευαισθησία είναι ο λόγος. Εάν η γάτα σας επιτρέψει να κρατήσετε ή να χαϊδέψετε απαλά το πόδι της, θα πρέπει να το εκλάβετε ως το απόλυτο σημάδι εμπιστοσύνης. Η γάτα σας είναι ευάλωτη όταν το κάνετε αυτό και σας επιτρέπει να της το κάνετε αυτό επειδή σας εμπιστεύεται και ξέρει ότι δεν θα της κάνετε κακό. Aww!

9. Οι πατούσες της γάτας σας λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών

Ανεξάρτητα από την πτώση ή το άλμα, οι πατούσες της γάτας λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών κατά την προσγείωση.

Η προσγείωση της γάτας μετά το άλμα είναι στα πόδια της. Αυτό είναι αντανακλαστικό. Οι πατούσες τους λειτουργούν ως αμορτισέρ κατά την προσγείωση. Και το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες γάτες. Και κάποιοι μάλιστα στοιχηματίζουν ότι οι πατούσες μιας γάτας έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και τον ήχο.

κραδασμοί

10. Οι γάτες ιδρώνουν μέσα από τα πέλματα των ποδιών τους

Παρόμοια με τα σκυλιά, οι γάτες δεν ιδρώνουν με τον τρόπο που ιδρώνουμε εμείς οι άνθρωποι.

Παρόμοια με τους σκύλους, οι γάτες δεν ιδρώνουν με τον τρόπο που ιδρώνουμε εμείς οι άνθρωποι. Αντίθετα, όταν υπερθερμαίνονται και προσπαθούν να δροσιστούν, λαχανιάζουν και εκπέμπουν επίσης ιδρώτα μέσω των πατουσών τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε στιγμές κατά τις οποίες είναι αγχωμένες -όπως στο γραφείο του κτηνιάτρου.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr