Οι υπερδυνάμεις των σκύλων: Τι μπορούν να δουν που εμείς δε μπορούμε, Χρήσιμες πληροφορίες και αποκαλυπτικές συμβουλές

Χρήσιμα

Οι σκύλοι πιστεύεται ότι ήταν από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος και έκτοτε έχουν γίνει πιστοί και υπάκουοι φίλοι. Οι ιδιοκτήτες σκύλων πιθανόν να έχουν παρατηρήσει παράξενη συμπεριφορά σκύλων που φαίνεται ανεξήγητη, ή νόμιζαν ότι παίζουν. Μερικές φορές όμως δεν παίζουν. Στην πραγματικότητα, διαισθάνονται κάτι στην ατμόσφαιρα που εμείς δεν μπορούμε. “Βλέπουν” αυτό που εμείς δεν μπορούμε να δούμε.

Με την άδεια του ειδικού και του ποιητή, το καλύτερο όργανο όρασης ενός σκύλου είναι η μύτη του. Ο αέρας που αναπνέουν και περνάει από τη μύτη τους χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις: την αναπνευστική και την οσφρητική.

Τα ρουθούνια του λειτουργούν σχεδόν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά συνδυαστικά συλλαμβάνουν περισσότερες οσμές με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπίσουν 100.000 διαφορετικές μυρωδιές περισσότερες από τον άνθρωπο, με περίπου από 125 έως 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς συγκριτικά με τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει ένας μέσος άνθρωπος.

Οι σκύλοι «διαβάζουν» τους ανθρώπους

Το σπουδαίο με τις μυρωδιές, όμως, είναι ότι κάθε μυρωδιά λέει στο σκύλο μια διαφορετική ιστορία και ο συνδυασμός πολλών μυρωδιών λέει μια ολόκληρη βιογραφία! Αυτό σημαίνει ότι. Ιδού πώς το αντιλαμβάνομαι προσωπικά: για παράδειγμα, όταν μυρίζω ένα λεπτό άρωμα σε ένα δωμάτιο, υποθέτω ότι ανήκει σε μια γυναίκα που δεν έχω ξαναδεί, ακόμα κι αν δεν έχω δει το άτομο που το φοράει.

Για το ίδιο άρωμα, ο σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει το φύλο, την ηλικία από τα νεκρά κύτταρα του σώματος που παρασύρει μαζί του το άρωμα, αν έχει κάποια αρρώστια και ποια (πχ κάποιοι σκύλοι είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τον καρκίνο ή την επιληψία και εκπαιδεύονται για να το κάνουν). Ανιχνεύουν ορμόνες, φερομόνες, φόβο, νευρικότητα, θυμό, στενοχώρια, ακόμα και εγκυμοσύνη και ίσως-ίσως πόσα μωρά κυοφορεί μια γυναίκα.

Επειδή έχουν την αίσθηση και την ικανότητα να διακρίνουν μεταξύ της έντασης των οσμών και μεταξύ παλαιών και πρόσφατων οσμών. Επειδή έχουν την αίσθηση και την ικανότητα να συγκρίνουν την ένταση των οσμών και τις παλιές και πρόσφατες οσμές. Με άλλα λόγια, “βλέπουν” πολλά πράγματα – το συνηθισμένο κέλυφος!

Τι άλλο μπορεί να «δει» ένας σκύλος

Όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους. Οι σκύλοι πιστεύεται ότι είναι σε θέση να προβλέπουν τους σεισμούς πολύ πριν αυτοί συμβούν. Όμως οι ειδικοί και οι σεισμολόγοι διαφωνούν ως προς το αν αυτό οφείλεται στην όσφρηση ή την έντονη ακοή τους, σε ήχους που μόνο τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν ή ίσως σε ανεπαίσθητα σήματα από το υπέδαφος πολύ πριν ξεκινήσει ο ίδιος ο σεισμός. Άλλοι πιστεύουν ότι η σεισμική δόνηση μπορεί να γίνει αισθητή κάτω από τα πόδια πριν καν φτάσει στην επιφάνεια της γης. (Διαβάστε επίσης.)

Οι σκύλοι αισθάνονται και συναισθάνονται τους ανθρώπους. Μπορούν να τους καταλαβαίνουν και σε πολλές περιπτώσεις να τους παρηγορούν γιατί τους νιώθουν. Όμως, μήπως συμβαίνει και κάτι περισσότερο; Μήπως «νιώθουν» και κάτι που υπάρχει γύρω τους αλλά εμείς δεν μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε; Όχι σαν τα παραπάνω, αλλά κάτι εντελώς «διαφορετικό» και ανεξήγητο.

Παράδειγμα: όταν για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε εμείς να καταλάβουμε, ο σκύλος μας φοβάται, οπισθοχωρεί ή προσπαθεί να κυνηγήσει κάτι που δεν υπάρχει – ή καλύτερα – που εμείς δεν βλέπουμε να υπάρχει;

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top