Μύτη σκύλου: Πρέπει να είναι υγρή ή ξηρή; Σημάδια ασθένειας, Θεραπεία και πότε να ανησυχείτε – Όλα τα χρήσιμα

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Μια κρύα, υγρή μύτη είναι σημάδι ότι το σκυλάκι είναι υγιές. Αυτή η υγρή μύτη επιτρέπει στους σκύλους να απελευθερώνουν καλές οσμές που είναι 10.000 έως 100.000 φορές ισχυρότερες από εκείνες των ανθρώπων.
Η υγρή μύτη προσελκύει μικροσκοπικά σωματίδια στους οσφρητικούς αδένες, ώστε να μπορούν να εξεταστούν.
Ένα λεπτό στρώμα βλέννας στη μύτη του σκύλου συγκρατεί και απορροφά τις μυρωδιές. Όταν ο σκύλος γλείφει τη μύτη του, προσπαθεί να ανακαλύψει τη γεύση της οσμής. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Γιατί είναι στεγνή η μύτη του σκύλου μου;

Αποτελεί ανησυχία για τους σκύλους η ξηρή, στεγνή μύτη; Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση που εξαρτάται από το περιβάλλον και την ηλικία του σκύλου. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της ξηρής μύτης στους σκύλους

Η μύτη ενός σκύλου μπορεί να γίνει ξηρή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκύλος δεν γλείφει τη μύτη του ενώ κοιμάται. Η υγρασία στη μύτη θα επανέλθει σε περίπου 10 λεπτά αφότου ο σκύλος ξυπνήσει.
Το χειμώνα, οι μύτες συχνά γίνονται ξηρές. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η μύτη γίνεται συχνά ξηρή το χειμώνα. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από τον ζεστό αέρα από τα κλιματιστικά εσωτερικών χώρων ή τους αερόθερμους. Ο ζεστός αέρας στεγνώνει τη μύτη του σκύλου, αλλά η μύτη θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό όταν ο σκύλος βγει από τη ζέστη.
Εκτός από τη ζέστη σε εσωτερικούς χώρους, το κρύο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να στεγνώσει τη μύτη ενός σκύλου. Σκεφτείτε πόσο ξηρά και σκασμένα γίνονται τα χείλη και τα χέρια σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα. Με τον ίδιο τρόπο, ο κρύος καιρός ξηραίνει τη μύτη ενός σκύλου.

Φυλές και ξηρή μύτη

Οι κοντοκέφαλες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε ξηρή μύτη. Τα σκυλιά με μικρό κεφάλι, όπως τα παγκ και τα μπουλντόγκ, δεν μπορούν εύκολα να γλείψουν τη μύτη τους. Σε αυτές τις φυλές, καλό είναι να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα στη μύτη για να τη διατηρείτε υγρή.
Οι φυλές με εύκολα κλειστούς πόρους στα μάτια, όπως το Lhasa Apso, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρή μύτη.
Καταστάσεις και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν ρινική ξηρότητα.

Αλλεργίες και ξηρή μύτη σκύλου

Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα. Όπως και στους ανθρώπους, οι σκύλοι με αλλεργίες έχουν συνήθως επίσης ξηρή μύτη.
Συνιστάται να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσει την αιτία της αλλεργίας και ενδεχομένως να δώσει στο σκύλο φάρμακα για τη θεραπεία και την ανακούφιση της αλλεργίας και των συμπτωμάτων της.

Ηλιακό έγκαυμα και ξηρή μύτη σκύλου

Η ξηρή μύτη μπορεί να είναι σημάδι ηλιακού εγκαύματος. Οι φυλές με λεπτό τρίχωμα ή πολύ ανοιχτόχρωμες ροζ μύτες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στο ηλιακό έγκαυμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ξηρή μύτη είναι ένα από τα σημάδια του ηλιακού εγκαύματος. Οι φυλές με παχύ τρίχωμα μπορεί επίσης να πάθουν ηλιακό έγκαυμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό για να προστατεύσετε το σκύλο σας.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρή μύτη. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα έντονης άσκησης, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας πίνει άφθονο δροσερό, φρέσκο νερό. Προσέξτε επίσης για άλλα σημάδια αφυδάτωσης. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η ξηρή μύτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτοάνοσου νοσήματος. Αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε σχετικά με την ξηρή μύτη του σκύλου σας. Ο δισκοειδής λύκος και η πέμφιγα είναι δύο αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κρούστα ή ράγισμα της μύτης στους σκύλους.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξηρή μύτη δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Εάν η ξηρότητα είναι χρόνια και ο κτηνίατρός σας δεν μπορεί να εντοπίσει τα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε με ένα βάλσαμο ή μια κρέμα για να υγραίνετε τη μύτη του σκύλου σας. Τα σκυλιά γλείφουν τη μύτη τους, οπότε οι κρέμες θα πρέπει να είναι κατάλληλες και ασφαλείς για να πίνετε. Η μύτη ενός σκύλου αποτελεί πηγή επαφής και πληροφοριών για το περιβάλλον του και θα πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top