Old English Sheepdog: Ένας γιγάντιος σκύλος σαν λούτρινο – Χαρακτήρας, προσωπικότητα, ανάγκες και προβλήτα , Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Ο σκύλος της φυλής Old English Sheepdog είναι ένας μεγαλόσωμος γλύκας που θα δεθεί με όλη την οικογένειά σας. Στοργικός και αξιόπιστος με τα παιδιά και έξυπνος. Μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα και γρήγορα.

Old English Sheepdog: όσα θέλετε να ξέρετε για την ράτσα

Προορίζεται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο-υψηλό
Διάρκεια ζωής: 10 – 12 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Πιστός και έξυπνος σκύλος
Κίνδυνος για την υγεία: η φυλή έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Old English Sheepdog είναι μια φυλή μεγάλου μεγέθους με μακρύ και πυκνό τρίχωμα.
Το μεγάλο και συμπαγές τρίχωμά τους καλύπτει όλο το σώμα του και τα χρώματά του ποικίλουν, γκρι, καφέ, μπλε – γκρι, με ή χωρίς άσπρα μοτίβα. Το τρίχωμά τους απαιτεί αρκετή και σχολαστική περιποίηση. Ρίχνουν αρκετό και θέλουν καθημερινό βούρτσισμα για να μην υπάρχουν κόμποι αλλά και να απαλλαγούν από τα «νεκρά» μαλλιά. Το τακτικό κούρεμα και η διατήρηση σε κοντό μήκος είναι ένας καλό τρόπος να το διατηρήσετε καθαρό.

  • Τα μάτια τους είναι καφέ ή μπλε, ενώ μερικά μπορεί να έχουν ένα μάτι μπλε και ένα καφέ.
  • Τα αρσενικά ζυγίζουν έως και 45 κιλά και έχουν ύψος 56 με 61 εκατοστά.
  • Τα θηλυκά ζυγίζουν περίπου 36 κιλά και έχουν ύψος 51 με 61 εκατοστά.
  • Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 12 χρόνια.

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Παλιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο είναι ένα πιστό και στοργικό σκυλί. Είναι ιδιαίτερα προστατευτικό με την οικογένειά του. Έχει γίνει γνωστό πως είναι ένας εξαιρετικός βοηθός για τα παιδιά ειδικά στις πρώτες προσπάθειες τους να περπατήσουν. Μάλιστα εποπτεύουν τα παιδιά , προσέχουν τις κινήσεις τους, προσπαθούν να τα καθησυχάσουν και τα σπρώχνουν προς μια ασφαλέστερη περιοχή.
Είναι πολύ ευφυή σκυλάκια και μαθαίνουν εύκολα. Ένα η εκπαίδευσή τους ξεκινήσει από νωρίς μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα ζώα. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή με τα μικρόσωμα κατοικίδια όπως τα τρωκτικά και τα κουνέλια.

Ασθένειες

Διαβήτης: Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του αίματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, συχνή ούρηση και δίψα.

Εντροπία: Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του και είναι κληρονομική. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.

Αλλεργίες: Το Old English Sheepdog είναι πιο πιθανό να εμφανίσει διάφορες αλλεργίες όπως τροφικές, με την επαφή ή την εισπνοή. Η θεραπεία μπορεί να είναι με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.

Υποθυρεοειδισμός: Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληψία, απώλεια μαλλιών, κόπωση και ανομοιόμορφο δέρμα.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Καταρράκτης: Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

Κώφωση: Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.

Δυσπλασία του ισχίου: H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ιστορικό υπόβαθρο

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την καταγωγή του Old English Sheepdog. Το όνομά του υποδηλώνει ότι έχει ρίζες από την Αγγλία, αλλά πιο πιθανό είναι οι πρόγονοι του να είναι το σκωτσέζικο Κόλεϊ ή το ρώσικο σκυλί Ovcharka.
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως ο Παλιός Αγγλικός Ποιμενικός εκτράφηκε για να προστατεύει κοπάδια από πρόβατα και βοοειδή.
Ο OES μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1880 από τον W. Wade. Τα επόμενα 10 με 20 χρόνια η φυλή εκτρεφόταν μόνο από πλούσιες οικογένειες στις ΗΠΑ. Ήταν μια φυλή μόνο για την ανώτερη τάξη μέχρι το 1960 όπου έγινε αρκετά αγαπητό και ώς οικογενειακό κατοικίδιο. Αναγνωρίστηκε έως φυλή το 1885.
Μέχρι το 1970 είχαν καταγραφεί, ανά χρόνο,15.000 σκυλιά της ράτσας αυτή. Όμως η αναπαραγωγή τους μειώθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του κόστους συντήρησης του.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή Old English Sheepdog

• Λέγεται πως το τραγούδι των Beatles με τίτλο Martha My Dear πήρε το όνομά του από το Old English Sheepdog του Paul McCartney, που ονομαζόταν Martha.
• Στην Αυστραλία τα Παλιά Αγγλικά Τσοπανόσκυλα είναι ένα αναγνωρισμένο και αγαπητό σκυλί καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες. Μια από της γνωστότερες καμπάνιες είναι αυτή του χρώματος τοίχων Dulux. Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται στην ράτσα έως «ο σκύλος Dulux». Ο Digby είναι ο πιο γνωστός σκύλος που πρωταγωνιστεί σε τέτοιες διαφημίσεις. Ένας πραγματικός σταρ!

Η στοργική και διασκεδαστική του φύση θα σας κάνει να τον αγαπήσετε αλλά και να τον κάνετε ένα ενεργό μέλος της οικογένειά σας . Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται στο κοντινότερο καταφύγιο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top