Διατροφή σκύλου: Πόσο και πότε πρέπει να φάει; Πως θα καταλάβω πότε πεινάει – Υπολογισμός ανά βάρος και χρήσιμες συμβουλές

by Έφη Αθανασίου
σκύλος φαγητό

Όλοι γνωρίζουμε πόσο λαίμαργοι είναι οι σκύλοι και πόσο γρήγορα καταβροχθίζουν τα γεύματα τους. Ωστόσο, πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε είναι πραγματικά πεινασμένο το αγαπημένο μας τετράποδο και ποια είναι η σωστή ποσότητα τροφής που πρέπει να του δίνουμε;

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους σκύλους εξαιτίας της υπερφαγίας

Εδώ ίσως σκεφτείς «και τι πειράζει να του δώσω να φάει λίγο παραπάνω;». Όμως τα σκυλιά που τρώνε παραπάνω από όσο χρειάζεται στη διάρκεια της ημέρας, και που το κάνουν συστηματικά, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία, γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Ακόμα και αν του γεμίζεις το μπολ μόλις μία φορά την ημέρα, πιθανότατα δεν θα πεινάει πραγματικά. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr. Lou Budik, ένας οικόσιτος σκύλος σπάνια θα νιώσει αληθινή πείνα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να υποβάλεις το κατοικίδιό σου σε νηστεία, αλλά πως εφόσον του δίνεις τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως δεν χορταίνει.

Πόσα γεύματα, όμως; Για την ακριβή ποσότητα φαγητού, καλό είναι να συνεννοηθείς με τον κτηνίατρο.

Διατροφή σκύλου: Τα γεύματα ανά ηλικία

Κουτάβια: Τρία μικρά γεύματα την ημέρα.

Μικρόσωμα ενήλικα σκυλιά: Δύο μικρά γεύματα την ημέρα.

Μεσαία προς μεγάλα ενήλικα σκυλιά: Δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Μεγάλα προς γιγάντια ενήλικα σκυλιά: Ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα.

Ηλικιωμένα σκυλιά: Ένα με δύο γεύματα την ημέρα.

Διατροφή σκύλου: Πόση ποσότητα τροφής  πρέπει να τρώει;

Πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων, δεν είναι σίγουροι για το πόσο φαΐ να ταΐσουν τον σκύλο τους, ενώ κάποιοι στεναχωριούνται που βλέπουν τον σκύλο τους να ζητά περισσότερη τροφή, πιστεύοντας ότι πεινάει. Είναι αλήθεια ότι,  λίγο φαγητό μπορεί να σημαίνει υποσιτισμένα σκυλιά σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά και υπερβολικό φαγητό μπορεί να σημαίνει βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, άρα και πολλά προβλήματα υγείας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνετε στο σκυλί σας την ποσότητα φαγητού που πρέπει και να μην του δίνετε όσο εκείνο επιθυμεί και σας ζητάει.

Ο πιο απλός τρόπος για την ποσότητα τροφής που πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας, είτε είναι κουτάβι είτε ενήλικας, βασίζεται στο βάρος του. Μια σωστή ποσότητα υγιεινής τροφής για το κατοικίδιο ζώο σας με ένα σωστό καθημερινό πρόγραμμα θα βοηθήσει να κρατήσετε το κατοικίδιο σας χαρούμενο, ικανοποιημένο και πάνω απ’ όλα υγιές.

σκύλος φαγητό

Αναλυτικά ποσότητες ανά κιλό

Σκύλοι μινιατούρες (έως 4,5 κιλά)

Τα σκυλιά μινιατούρες όπως το Γιορκσάιρ, τα τεριέ, τα πομεράνιαν ή τα χαβανέζικα ζυγίζουν συνήθως λιγότερο από 4,5 κιλά .Εάν έχετε σκύλο που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία η εκτιμώμενη ποσότητα τροφής είναι:

 • 75 γραμμάρια (1/3 φλιτζάνι) τροφής για βάρος 1,36 κιλά
 • 115 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) τροφής για βάρος 2,72 κιλά

Μικρόσωμα σκυλιά (4,5 έως 9 κιλά)

Τα μικρόσωμα σκυλιά θεωρούνται μεγαλύτερα από τις ράτσες μινιατούρας, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά μικρά. Μερικά παραδείγματα μικρών σκύλων είναι τα κανίς, σιχ τσου, παγκ, ντάκσχουντ και άλλα. Η εκτιμώμενη ποσότητα τροφής για αυτούς τους σκύλους είναι:

 • 170 γραμμάρια (3/4 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 4,5 κιλών
 • 225 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) τροφής για σκύλο βάρους 6,8 κιλών
 • 375 γραμμάρια (1 και 2/3 φλιτζάνι) τροφής για σκύλο βάρους 9 κιλών

Σκύλοι μεσαίου μεγέθους (13,6 έως 22,7 κιλά)

Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μικρόσωμα σκυλιά και υπάρχουν μερικές δημοφιλείς ράτσες, όπως τα μπουλ τεριέ, τα κόλεϊ, ο αυστραλιανός ποιμενικός. Δείτε εδώ πόσο φαΐ πρέπει να δίνουμε στον σκύλο μας εάν έχει αυτό το βάρος.

 • 395 γραμμάρια (1 και 3/4 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 13,6 κιλών
 • 505 γραμμάρια (2 και 1/4 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 18,2 κιλών
 • 600 γραμμάρια (2 και 2/3 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 22,7 κιλώνσκύλος φαγητό

Μεγαλόσωμοι σκύλοι (πάνω από 22,7 κιλά)

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά αναγνωρίζονται εύκολα. Μερικά παραδείγματα μεγαλόσωμων σκύλων είναι τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα ροτβάιλερ, οι γερμανικοίποιμενικοί. Η εκτιμώμενη ποσότητα τροφής για σκύλους που ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες είναι:

 • 675 γραμμάρια (3 φλιτζάνια) τροφής για σκύλο βάρους 27,2 κιλών
 • 785 γραμμάρια (3 και 1/2 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 31,8 κιλών
 • 840 γραμμάρια (3 και 3/4 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 36,3 κιλών
 • 955 γραμμάρια (4 και 1/4 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 40,8 κιλών
 • 1010 γραμμάρια (4 και 1/2 φλιτζάνι) τροφή για σκύλο βάρους 45,4 κιλών
 • Προσθέστε επιπλέον 75 γραμμάρια τροφής για κάθε επιπλέον 4,5 κιλά εάν ο σκύλος σας ζυγίζει περισσότερο από 45,4 κιλά.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσεις είναι η σωματική δραστηριότητα του τετράποδου φίλου σου. Άλλες ποσότητες φαγητού χρειάζεται ένα ζώο που πηγαίνει καθημερινά μεγάλες βόλτες και άλλες κάποιο που ορισμένες μέρες περιορίζεται σε σύντομους περιπάτους.

σκύλος φαγητό

Ακόμα και ο καιρός επηρεάζει το πόσο πολύ το ταΐζεις. Το καλοκαίρι η όρεξη μειώνεται, για να αυξηθεί ξανά το χειμώνα, ιδιαίτερα τις πιο κρύες μέρες, όταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τις καύσεις και εντείνουν την ανάγκη για περισσότερες θερμίδες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr