Όμορφες γάτες – διαφορετικά μοτίβα: Ποιες οι διαφορές μεταξύ Calico, Tortie, Torbie και Tabby γάτες, Όλα τα χρήσιμα

γάτες calico

Οι γάτες είναι όμορφες σε όλο το διαφορετικό τους μεγαλείο. Οι calicos, οι tortoiseshells και οι torbies μπορούν εύκολα να συγχέονται από το ανεκπαίδευτο μάτι, καθώς το τρίχωμά τους έχει παρόμοια χρώματα και σχέδια. Οι αποχρώσεις κάνουν αυτές τις γάτες και τα γατάκια αρκετά μοναδικά.

Tortoiseshell (Tortie) – η γάτα με Cattitude ή αλλιώς Tortitude

Έχετε δει ποτέ μια υπέροχη γάτα με πορτοκαλί και μαύρο μαρμάρινο χρώμα; Αυτή είναι πιθανότατα μια tortoiseshell, γνωστή και ως tortie. Το όνομά τους προέρχεται από την ομοιότητα του χρωματισμού τους με ένα καβούκι χελώνας. Οι tortties είναι δίχρωμες – είναι συνήθως μαύρες και πορτοκαλί, αλλά υπάρχουν και γκρι και κρεμ (γνωστές ως αραιές tortties).

Μια tortie που έχει δύο διαφορετικά χρώματα σε κάθε μισό του προσώπου της, αναφέρεται συχνά ως  γάτα. Μια γάτα Seal Point με σημάδια tortie ονομάζεται Tortie Point. Το στικτό ή στικτό μοτίβο τους είναι συχνά ορατό στο πρόσωπο, τα πόδια και την ουρά τους.

Τα Torties είναι σχεδόν πάντα θηλυκά (περίπου ) επειδή το υπολειπόμενο γονίδιο για αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ και οι γάτες χρειάζονται δύο γονίδια για να εκφράσουν αυτό το χαρακτηριστικό. Τα αρσενικά torties είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί αν έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ (XXY). Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι είναι συνήθως στείρες.

Αυτές οι υπέροχες γάτες είναι ανεπίσημα γνωστό ότι έχουν μια ξεχωριστή, ζωηρή συμπεριφορά ή αλλιώς toritude.

Calicos τα τρίχρωμα θαύματα

Οι Calicos έχουν πολύχρωμα παλτά που μερικές φορές συγχέονται με τις torties. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να τις ξεχωρίσετε. Τα Calicos έχουν 25-75% λευκές κηλίδες στο τρίχωμά τους με μεγάλες κηλίδες πορτοκαλί και μαύρου ή κρεμ και γκρι. Το τρίχρωμο μοτίβο τους είναι γνωστό ως , που σημαίνει ότι υπάρχουν κηλίδες (μη χρωματισμένου) λευκού δέρματος ή γούνας. Από την άλλη πλευρά, οι torties δεν έχουν καθόλου λευκό στο τρίχωμά τους.

Αυτές οι αξιολάτρευτες γάτες ονομάζονται lapjeskat στα ολλανδικά, το οποίο μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “γάτα με μπαλώματα”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι calico γάτες έχουν συγκεντρώσει το παρατσούκλι “.” Στην Ιαπωνία, η εμβληματική γάτα που κάνει νεύμα, , είναι παραδοσιακά μια calico ιαπωνική Bobcat.

Όταν τα χρώματά τους είναι πιο υποτονικά, είναι γνωστά ως αραιωμένα ή θολά. Οι calicos με αραιωμένο χρωματισμό είναι επίσης γνωστές ως “θολωμένες τίγρεις” ή “γάτες calimanco”. Συνήθως έχουν τρίχωμα γκρι, ασημένιο και χρυσό χωρίς σκούρα χρώματα.

Είναι απίστευτα σπάνιες, όπως ακριβώς και οι torties. Αυτό συμβαίνει όταν η γάτα έχει μια σπάνια γενετική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter, το οποίο σημαίνει ότι έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ (XXY). Το 2015, μια κοπέλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γάτων του Κεντρικού Τέξας. Αυτό ήταν το δεύτερο αρσενικό calico που είχε δει το νοσοκομείο στα τότε 54 χρόνια λειτουργίας του.

Το calico είναι αγαπητό στους κατοίκους του Maryland και είναι η επίσημη γάτα της πολιτείας από τον Οκτώβριο του 2001.

Torbies, και πώς μοιάζουν με τα tabbies

Υπάρχουν ειδικοί τύποι torties που ονομάζονται torbies (συντομογραφία των tortoiseshell-tabby) με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ταμπέλες. Αυτά τα εντυπωσιακής εμφάνισης αιλουροειδή είναι ταμπέλες με κηλίδες κόκκινου ή κρεμ χρώματος.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της γάτας tabby είναι το σημάδι σε σχήμα “Μ” στο μέτωπό της. Συνήθως έχουν ρίγες κοντά στα μάτια και στα μάγουλα, τα πόδια και την ουρά. Ανάλογα με τον τύπο της ταμπέλας, μπορεί να έχουν διάστικτα, γραμμωτά, στικτά, ριγωτά, ταινιωτά ή στροβιλώδη μοτίβα στο σώμα τους, στο λαιμό, στους ώμους, στα πλάγια, στα πλευρά, στα πλευρά, στο στήθος ή στην κοιλιά. Η λέξη tabby μπορεί αρχικά να προέρχεται από μια γειτονιά της Βαγδάτης .

Μια γάτα της οποίας το τρίχωμα είναι κόκκινο (όπως πορτοκαλί, τζίντζερ, κίτρινο, βούτυρο, μαρμελάδα, καραμέλα ή κρέμα), θα έχει πάντα ταμπέλες λόγω της . Περίπου το 80% των πορτοκαλί γατών είναι αρσενικές, καθώς γενετικά οι θηλυκές χρειάζονται δύο πορτοκαλί γονίδια, ενώ οι αρσενικές μόνο ένα.

Οι Tabbies έχουν 4 διακριτά βασικά σχέδια – κλασικό, σκουμπρί, με τσιμπούρι και στίγματα

Τα κλασικά tabbies έχουν ένα στροβιλώδες μοτίβο “ταυρομάχου” στα πλευρά τους ή ένα μοτίβο πεταλούδας στην πλάτη. Είναι γνωστά ως στικτά ή στρειδωτά tabbies.

Τα σκουμπρί tabbies έχουν ρίγες που θυμίζουν τίγρη. Ονομάζονται επίσης “fishbone tabbies” από το ψάρι σκουμπρί. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ταμπέλας.

Τα ticked pattern έχουν τα ταμπέ σημαδάκια τους στο πρόσωπο, το λαιμό και τα πόδια τους, αλλά το σώμα τους είναι πιο απλό με μονόχρωμα χρώματα. Αυτό συνδέεται κυρίως με τη φυλή Αβησσυνίας.

Τα στικτά tabby μοιάζουν με τη γατίσια μορφή μιας λεοπάρδαλης, που συναντάται συχνά στα Bengal ή στα Ocicat.

Υπάρχει ένα πέμπτο μοτίβο που ονομάζεται “patched” και το οποίο μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες γάτες με χελωνόχρωμο ή calico. Αναφέρονται ως torbies ή calibies αντίστοιχα.

Το 1988, η Μασαχουσέτη κατέστησε την tabby την επίσημη πολιτειακή της γάτα, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες των μαθητών.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr