Ούτε να το Σκέφτεσαι!10 τροφές που δεν πρέπει να φάει ποτέ ο σκύλο σας – Γιατί και τι προκαλούν

by Έφη Αθανασίου

Η διατροφή ενός σκύλου είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτή ελέγχει και βελτιώνει την υγεία και την μακροζωία του. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που, ενώ είναι πολύ ωφέλιμες για τον άνθρωπο, για ένα σκύλο είναι δηλητηριώδεις και ίσως οδηγήσουν σε θάνατο.

Δείτε τις 10 τροφές που δεν πρέπει να δώσεις στο σκύλο σου

1. Σοκολάτα και καφές

Η καφεΐνη που βρίσκεται σε αυτά ερεθίζει τους μυϊκούς ιστούς της καρδιάς και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, τρέμουλο των μυών, υπερκινητικότητα ή χαμηλοί καρδιακοί παλμοί μπορεί να παρουσιαστούν από 6 έως δώδεκα ώρες μετά τη χώνεψη και απαιτείται άμεση δράση για να μην πέσει το ζώο σε κόμμα ή θάνατο.

2. Σταφύλια και σταφίδες

απαγορευμένες τροφές

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ουσία σε αυτά είναι τοξική για τα σκυλιά , είναι πολύ γνωστό ότι ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα από αυτές τις τροφές μπορεί να είναι μοιραία, προκαλώντας ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Λίγες ώρες μετά τη χώνεψη ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει διάρρεια ή εμετό . Μπορεί να πάρει 24 ώρες για να δείξει ο σκύλος συμπτώματα λήθαργου, αδυναμίας και απώλεια όρεξης.

3. Αβοκάντο

Αυτοί οι καρποί περιέχουν μια τοξίνη που ενώ είναι αβλαβής για τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό και δυσκοιλιότητα στους σκύλους.

4.Μακαντέμια

Τα σημάδια παρουσιάζονται συνήθως 12 ώρες μετά τη χώνεψη και διαρκούν 12 έως 48 ώρες. Αυτά είναι αδυναμία, εμετός, κατάθλιψη και υπερθερμία. Είναι ακόμα άγνωστο γιατί τα Μακαντέμια είναι τοξικά για τους σκύλους.

5. Φρούτα με σπόρια ή κουκούτσια

Το κυάνιο που περιέχουν τα κουκούτσια και τα σπόρια πχ. από μήλα,, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα θα προκαλέσουν διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, άπνοια, ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, ερεθισμός του δέρματος ή ακόμα και κόμμα.

6. Ξυλιτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στις τσίχλες και σε πολλά άλλα προϊόντα , προκαλεί άνοδο των επιπέδων της ινσουλίνης προκαλώντας υπογλυκαιμία και ανεπάρκεια στο συκώτι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ημέρες μετά.

7. Κρεμμύδι, σκόρδο και κρεμμυδάκια πράσινα

Αν και περισσότερο κινδυνεύουν οι γάτες από αυτά, στα σκυλιά μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Θυμηθείτε ότι για ένα μικρόσωμο σκύλο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ελάχιστη ποσότητα είναι αρκετή για να δημιουργήσει το πρόβλημα.

8. Γάλα

Είναι σαν να έχει κάποιος δυσανεξία στην λακτόζη ή να έχει μια απλή ευαισθησία σε αυτήν. Τα σκυλιά δεν έχουν πολλή λακτάση που βασικά διασπά την λακτόζη του γάλακτος και το κάνει περισσότερο εύπεπτο. Το αποτέλεσμα είναι τα σκυλιά να παρουσιάσουν στομαχικά προβλήματα καθώς και διάρροια .

9. Αλάτι

Μπορεί να είναι απαραίτητο είναι για τα φαγητά μας, αλλά είναι δηλητηριώδες για το σκύλο. Τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση από το αλάτι είναι εμετός, διάρροια, λήθαργος, περπάτημα σαν μεθυσμένος, υπερβολική δίψα και πολυουρία.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόμμα ή ακόμα και στον θάνατο.

10. Μαγιά

Η ωμή μαγιά είναι η χειρότερη. Αυτή μπορεί να συνεχίζει να φουσκώνει μέσα στο στομάχι του σκύλου. Αυτό δεν είναι μόνο επώδυνο αλλά μπορεί να προκαλέσει και ρήξη στα έντερα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr