Παχυσαρκία γάτας: 8 τρόποι για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος-Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμα

Οι γάτες που έχουν υγιές βάρος είναι πιο ευτυχισμένες, πιο ευκίνητες και τείνουν να ζουν περισσότερο. Η παχυσαρκία, η οποία γενικά θεωρείται ως 20 τοις εκατό ή περισσότερο πάνω από το φυσιολογικό βάρος, είναι η πιο συχνά παρατηρούμενη διατροφική διαταραχή στις οικόσιτες γάτες και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτή μπορεί να προληφθεί!


Γιατί το υγιές βάρος είναι σημαντικό για τη γάτα σας;

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής. Οι υπέρβαρες γάτες τείνουν να αλληλεπιδρούν σωματικά λιγότερο με τις οικογένειές τους και συχνά είναι λιγότερο ενεργητικές, λιγότερο παιχνιδιάρικες και πιο ληθαργικές.

Μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από σοβαρές παθήσεις της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω.

 • Αρθρίτιδα (το αυξημένο βάρος μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους).
 • Ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφροπάθεια
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Χρόνια φλεγμονή
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (που επιβαρύνει την καρδιά)
 • Διαβήτης (καθώς οι απαιτήσεις του οργανισμού για ινσουλίνη υπερβαίνουν την ικανότητα του οργανισμού να την παράγει ή να τη χρησιμοποιεί)
 • Δυσκολία στην αναπνοή (το λίπος στο στήθος και την κοιλιά μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των πνευμόνων να διαστέλλονται)
 • Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Λοιμώξεις του δέρματος
 • Ορισμένοι καρκίνοι έχουν συσχετιστεί ακόμη και με την παχυσαρκία

Αιτίες της παχυσαρκίας της γάτας

Παρόμοια με τους ανθρώπους, υπάρχουν ποικίλες αιτίες και παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στις γάτες, δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο η υπερβολική διατροφή. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν πιθανές υποκείμενες ιατρικές αιτίες για την παχυσαρκία πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ορισμένες από τις συνήθεις αιτίες της παχυσαρκίας στις γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Υπερσιτισμός
 • Γενετική
 • έλλειψη άσκησης
 • Στειρώσεις
 • Ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Νόσος του Cushing
 • Διαβήτης
 • Στρες
 • Πόνος

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος

Η διαχείριση ενός προγράμματος απώλειας βάρους για μια γάτα περιλαμβάνει συνήθως μια πολύπλευρη προσέγγιση, συνήθως σε συνεργασία με επαγγελματίες κτηνιάτρους.

Ένα υγιές πρόγραμμα δεν θα προσφέρει γρήγορες λύσεις και θα περιλαμβάνει την προσαρμογή των ρουτινών μέσα και γύρω από το σπίτι για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη της γάτας σας. Ορισμένες από τις κορυφαίες συμβουλές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει τα κιλά περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

1. Αποκλείστε τις υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις

Η πιο σημαντική πτυχή κάθε ταξιδιού απώλειας βάρους είναι να διαπιστώσετε πρώτα αν υπάρχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους της γάτας σας. Ο αποκλεισμός, ο εντοπισμός και η θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους είναι υψίστης σημασίας.

2. Ακούστε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας

Αν δεν έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας παίρνει μερικά κιλά εδώ κι εκεί, μην προσβληθείτε αν, κατά την ετήσια εξέτασή της, ο κτηνίατρός σας σχολιάσει ότι θα μπορούσε να χάσει μερικά κιλά. Ο κτηνίατρός σας ξέρει τι λέει και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

Εάν δεν υπάρχουν υποκείμενες αιτίες για την αύξηση του βάρους της γάτας σας, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει συνήθως μια συνολική προτεινόμενη απώλεια βάρους για να την επιτύχετε σταδιακά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συστήσει μια ειδική συνταγογραφούμενη δίαιτα απώλειας βάρους. Μπορεί επίσης να προταθεί η τακτική επίσκεψη στην κλινική του για την παρακολούθηση της προόδου.

3. Εξετάστε τι ταΐζετε τη γάτα σας

Η ποιότητα των μη συνταγογραφούμενων τροφών για γάτες ποικίλλει δραματικά. Ορισμένες μπορεί να έχουν περιττά πρόσθετα σάκχαρα, άλλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λιπαρά.

Η κονσερβοποιημένη τροφή έχει λιγότερες θερμίδες από την ξηρή κροκέτα, περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, είναι πιο εύπεπτη για τη γάτα σας και πολλές γάτες την απολαμβάνουν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να στραφούν στη σίτιση μεγαλύτερου ποσοστού υγρής τροφής σε σύγκριση με την ξηρή στο πλαίσιο του προγράμματος. Υπάρχουν επίσης δίαιτες απώλειας βάρους που διατίθενται χωρίς συνταγή στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί για να έχουν θαυματουργό αποτέλεσμα και εξακολουθεί να απαιτείται μέτρηση των ποσοτήτων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε μικρό βαθμό.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό που ταΐζετε σήμερα τη γάτα σας και κάντε μια σταδιακή αλλαγή αν ανακαλύψετε ότι δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζατε. Ο κτηνίατρός σας ή ένας ειδικευμένος διατροφολόγος κατοικίδιων ζώων μπορεί να σας προσφέρει πρόσθετες συμβουλές, αν χρειαστεί.

4. Μετρήστε την ημερήσια ποσότητα τροφής της γάτας σας

Μια πολύ συνηθισμένη αιτία που οι γάτες είναι υπέρβαρες είναι απλά ότι τρέφονται υπερβολικά. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να ξεκινήσετε μετρώντας τις ημερήσιες μερίδες τους με ένα κύπελλο ή μια ζυγαριά.

Απομακρυνθείτε από το ελεύθερο τάισμα, δηλαδή το να αφήνετε την τροφή έξω όλη την ώρα, και σταδιακά προχωρήστε σε προγραμματισμένο τάισμα. Όταν υπάρχει ένα απύθμενο μπολ με φαγητό δεν έχετε τρόπο να παρακολουθείτε πόσο τρώει η κάθε γάτα. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται βολικό, αλλά αποτελεί κύρια αιτία παχυσαρκίας.

Καθώς κάνετε τη μετάβαση, ξεκινήστε με πιο συχνά, προγραμματισμένα, μικρότερα γεύματα. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν αυτόματο τροφοδότη που διανέμει μια μετρημένη ποσότητα τροφής σε προκαθορισμένες ώρες.

Η δημιουργία μεμονωμένων σταθμών σίτισης για τις γάτες σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Οι γάτες δεν είναι μεγάλοι οπαδοί του να τρώνε μαζί, μπορεί να έχουν θέματα φύλαξης πόρων και η ώρα του γεύματος δεν πρέπει να είναι μια αγχωτική εμπειρία.

5. Καθημερινό παιχνίδι για αυξημένη άσκηση

Εκτός από την παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων και την παροχή ποιοτικής διατροφής, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές βάρος της γάτας σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αύξηση της άσκησης των γατών – ακόμη και αν δεν τολμούν να βγουν έξω.

Οι προγραμματισμένες ώρες παιχνιδιού πραγματοποιούνται μέσα στην ίδια ώρα ή δύο ώρες κάθε μέρα και παρέχουν στη γάτα σας δομή και ένα σταθερό πρόγραμμα. Είναι καλή ιδέα να έχετε πάντα διαθέσιμη μια ποικιλία παιχνιδιών.

Έχοντας δύο ή τρία παιχνίδια με ραβδί ή ποντίκι σε κορδόνι που βγαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, θα τα βοηθήσετε να παραμείνουν νέα και διασκεδαστικά.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τη γάτα σας να “πιάσει” το θήραμά της κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Διαφορετικά, θα απογοητευτεί και είτε θα σταματήσει να παίζει μαζί σας.


6. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια παζλ και ταΐστρες

Οι ταΐστρες παζλ βοηθούν στην επιβράδυνση των άπληστων φαγάδων, αποτρέπουν την πλήξη και μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη άσκηση. Επιτρέπουν στις γάτες να τρώνε πιο ενστικτωδώς, επιτρέποντάς τους να αναζητούν και να “κυνηγούν” την τροφή τους.

Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια διανομής τροφής για γάτες που μπορείτε να αγοράσετε και μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τα δικά σας. Ξεκινήστε με ένα εύκολο παζλ και προχωρήστε σε πιο δύσκολους τύπους ανάλογα με τις προτιμήσεις της γάτας σας.

Ορισμένες εύκολες DIY επιλογές παζλ σίτισης περιλαμβάνουν:

Χάρτινες σακούλες: βάλτε μέσα σε μια σακούλα φαγητού catnip , ποντίκια-παιχνίδια καλυμμένα με catnip , λιχουδιές ή κομμάτια ξηρής κροκέτας. Η γάτα σας μπορεί να εξερευνήσει, να ορμήσει και να σκοτώσει (να καταστρέψει την τσάντα) Είναι μια μεγάλη κρυψώνα και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ταυτόχρονα.
Εσωτερικά από ρολό χαρτοπετσέτας: Κόψτε ένα ρολό χαρτοπετσέτας στη μέση, διπλώστε τις άκρες και ανοίξτε μερικές μικρές έως μεγάλες τρύπες. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ξηρά τροφή ή λιχουδιές. Καθώς η γάτα σας αρχίζει να τα χρησιμοποιεί περισσότερο, κόψτε μικρότερες τρύπες για να το κάνετε πιο δύσκολο.
Μπουκάλια νερού: Πάρτε άδεια μπουκάλια νερού, αφαιρέστε το περιτύλιγμα, κόψτε μερικές μικρές έως μεγάλες τρύπες και προσθέστε μερικές λιχουδιές.

7. Αξιολογείτε τακτικά την πρόοδο

Κρατήστε ένα γραπτό ημερολόγιο για την πρόσληψη τροφής (συμπεριλαμβανομένων όλων των λιχουδιών), την άσκηση και το εβδομαδιαίο βάρος. Ζυγίστε τη γάτα σας στην ίδια ζυγαριά την ίδια ώρα της ημέρας κάθε εβδομάδα. Μερικές φορές είναι χρήσιμο να σχεδιάσετε αυτές τις πληροφορίες (ημερομηνίες και βάρη) σε ένα γράφημα.

Να θυμάστε ότι μπορεί η γάτα σας να έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο βάρος. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο. Μην απελπίζεστε, αλλά συνεχίστε το πρόγραμμα μείωσης του βάρους, φροντίζοντας να μην “κλέβει” κανείς στο νοικοκυριό.

Τυπική ελάχιστη απώλεια βάρους ανά μήνα για μια υγιή ενήλικη πράξη είναι 0,5 κιλά. Ιδανικά, η γάτα σας θα χάσει κοντά στο ένα κιλό ανά μήνα. Ορισμένες γάτες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν πιο αργά, ενώ άλλες μπορεί να χάσουν τα κιλά πιο γρήγορα.

8. Μην ενδίδετε

Οι αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές και με ρυθμό με τον οποίο η γάτα σας νιώθει άνετα, αλλά μερικές φορές το να ταΐζετε λίγο λιγότερο μπορεί να προκαλέσει τη γάτα σας να φωνάζει και να έχει άλλες συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή για να ζητιανέψει για φαγητό.

Εφόσον ακολουθείτε σωστά το πρόγραμμα απώλειας βάρους, η γάτα σας έχει πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο νερό και δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, τότε είναι σημαντικό να μην υποκύψετε. Να θυμάστε ότι το κάνετε αυτό για να βελτιώσετε, τελικά, τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής της γάτας σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top