Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Τα ζώα είναι οικογένεια – Ιστορία και δράσεις κατά της κακοποίησης

Χρήσιμα

Η Παγκόσμια Hμέρα των Zώων δεν είναι άλλη μια γιορτή. Είναι μια μέρα υπενθύμισης για τα δικαιώματα των ζώων που έχει στόχο να βελτιώσει την ζωή και τα πρότυπα διαβίωσης τους. Η Παγκόσμια μέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου. Έχει καθιερωθεί έως μια διεθνής γιορτή για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή μεταχείρισή τους.


Η θέσπιση και ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε περίπου πριν 100 χρόνια με χαμηλή δυναμική, σήμερα το κίνημα αυτό έχει παγκόσμια δύναμη.

Οι petkeepers έψαξαν και βρήκαν τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που ίσως δεν γνωρίζατε.

5 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

1.Οι απαρχές της ημέρας

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ζώων πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 1925, στο Sport Palace στο Βερολίνο της Γερμανίας. Την πρώτη αυτή εκδήλωση αφιερωμένη στα ζώα τη παρακολούθησαν 5000 άνθρωποι. Ο ιδρυτής της μέρας ήταν ό συγγραφέας και ακτιβιστής ζώων Heinrich Zimmermann. Το 1929 η Παγκόσμια μέρα των Ζώων εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου την ημέρα που προοριζόταν να γίνει η γιορτή.


2. Τι σηματοδοτεί η 4η Οκτωβρίου;

Η 4η Οκτωβρίου είναι η γιορτή του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της οικολογίας και των ζώων. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης πίστευε ότι η φύση ήταν ο «καθρέφτης του Θεού», αποκαλούσε όλα τα ζώα «αδερφούς και αδερφές». Πίστευε μάλιστα ότι οι άνθρωποι έχουν καθήκον να προστατεύουν τα ζώα και την φύση. Οι καθολικές και αγγλικανικές εκκλησίες γιορτάζουν αυτή την μέρα διοργανώνοντας τελετές που ευλογούν τα ζώα. Σκοπός των εορτασμών ήταν να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων σε όλων το κόσμο και να γίνει η γιορτή κα όσα πρέσβευε αποδεκτά σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή την πολιτική ιδεολογία. Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Φραγκίσκος μπόρεσε να μιλήσει με ζώα, γι ‘αυτό απεικονίζεται σε πολλά έργα τέχνης που περιβάλλεται από ζώα. Ο Άγιος Φραγκίσκος γεννήθηκε το 1181 ή το 1182 και πέθανε τη νύχτα της 3ης Οκτωβρίου 1226.

3.Ποιοί γιόρτασαν πρώτοι την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων;

Αρχικά την ημέρα αυτή την γιόρταζαν μόνο οι άνθρωποι στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Το Μάιο του 1931 στην συνεδρίαση του Διεθνούς Συνεδρίου Προστασίας των Ζώων έγινε ομόφωνα δεκτό το αίτημα να γίνει αυτή η μέρα παγκόσμια.

4.Εκδηλώσεις

Αυτή την ημέρα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την υιοθεσία ζώων. Οι ακτιβιστές με αφορμή αυτή την ημέρα διοργανώνουν εκδηλώσεις, μιλούν και ενημερώνουν τον κόσμο για σημαντικά ζητήματα, όπως:
Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εισέρχονται σε καταφύγια 6,5 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς. Από αυτά, κάθε χρόνο, το 1,5 εκατομμύριο ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία. Συγκεκριμένα οι αριθμοί δείχνουν πως 670.000 σκυλιά και 860.000 υποβάλλονται σε ευθανασία.
Το περιοδικό Marine Policy αναφέρει ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους. Ενώ σύμφωνα με το International Shark Attack File του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα , οι καρχαρίες σκοτώνουν περίπου έξι ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα νούμερα αυτά μας δείχνουν πως οι καρχαρίες θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος τους καρχαρίες.


Στην Νορβηγία και την Ισλανδία επιτρέπεται η θανάτωση των φαλαινών. Κάθε χρόνο στη Ιαπωνία σκοτώνονται περίπου 330 φάλαινες, ακόμα και έγκυες. Τα βιζόν (θαλάσσια θηλαστικά) είναι πολύ όμορφα πλάσματα και προστατεύονται από τον νόμο για την προστασία των θηλαστικών.

Οι ιατρικές και καλλυντικές εταιρίες συνηθίζουν να κάνουν δοκιμές σε ζώα. Ορισμένα εργαστήρια διατηρούν τα ζώα σε φρικτές συνθήκες και τα υποβάλλουν σε δυσάρεστες εμπειρίες στο όνομα της επιστήμης.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τα ζώα. Η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Συνήθως η αποψίλωση των δέντρων γίνεται για τη συγκομιδή φοινικέλαιου, το οποίο βρίσκεται στο 40% – 50% στα οικιακά τρόφιμα. Ο ουραγκοτάγκος επηρεάζεται άμεσα από την τακτική αυτή. Το 90% των οικότοπων καταστράφηκε μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Άλλα ζώα που υποφέρουν από τη κλιματική αλλαγή και αποτελούν απειλούμενα είδη είναι οι πολικές αρκούδες, οι ελέφαντες, οι τίγρεις, ο ρινόκερος.

Αυτές ήταν συνοπτικά οι πιο σημαντικές πληροφορίες για την απαρχή της ημέρας των ζώων. Το κοινωνικό μήνυμα είναι έντονο και ευελπιστούμε τα νοήματα και τα δικαιώματα των ζώων να θεωρούνται από όλους τους ανθρώπους, ιδιοκτήτες και μη, σημαντικά και αυτονόητα και να μην ζούμε άλλες φρικτές στιγμές με κακοποίηση ζώων ή ιδιοκτήτες που παρατούν τα ζώα τους στον δρόμο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top