Πατούσες σκύλου: Συνηθισμένα προβλήματα, Φροντίδα, Θεραπεία και τι να προσέχετε – Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγός

Χρήσιμα

Όπως οι ανθρώπινες πατούσες, έτσι και οι πατούσες σκύλου, συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής τους με έναν τρόπο που συχνά ξεχνιέται. Οι πατούσες των σκύλων μας είναι αναμφισβήτητα πιο όμορφες από τις ανθρώπινες πατούσες. Είτε πρόκειται για βραχώδες έδαφος, είτε για μαλακό γρασίδι, είτε για φρέσκο χιόνι, είτε για ζεστό τσιμέντο, θα διασχίσουν το δρόμο μαζί μας χωρίς παπούτσια.

Όλα αυτά μας κάνουν να μιλάμε για τα υπέροχα πόδια μας.

Πατούσες σκύλου: Οδηγός φροντίδας

Τα πόδια εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες που εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε δεδομένες. Δεν είναι φτιαγμένα μόνο για να περπατούν, αλλά και για να τρέχουν, να παίζουν, να τεντώνονται και να εκτελούν πολλές άλλες κινήσεις. Τα πέλματα των ποδιών εκτελούν πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η προστασία και η σταθερότητα όταν γλείφουμε παιχνίδια και οστά.
Τα πόδια των σκύλων είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης υγείας και τα βρωμερά πόδια, τα μακριά νύχια ή οι πολλές τρίχες ανάμεσα στις πατούσες μπορεί να είναι σημάδια μιας κατάστασης των παπουτσιών που δεν ελέγχεται από τον κτηνίατρο.
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τα πόδια του σκύλου σας – συμπεριλαμβανομένου του πώς είναι φτιαγμένα, από τι αποτελούνται και πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο ή τον κομμωτή σας για να τα φροντίσετε.

Από τι αποτελούνται τα πόδια ενός σκύλου;

Οι πατούσες αποτελούνται από μυς, κερατίνη, κολλαγόνο, λιπώδη ιστό, συνδέσμους, τένοντες και οστά.
Όπως και τα χέρια μας, οι πατούσες αποτελούνται από πολλά μικρά οστά, τένοντες, μύες, συνδέσμους, ένα στρώμα λίπους για τη διατήρηση της θερμότητας και την απορρόφηση των κραδασμών και δέρμα. Πρόκειται για πολύπλοκες δομές που πρέπει να συνεργάζονται σωστά για να μπορεί να κινείται ένας σκύλος. Η πατούσα αποτελείται από πέντε βασικές δομές: δάχτυλα, νύχια, νύχι (ένας προστατευτικός χώρος ακριβώς πάνω από το πόδι), καρπός και μετακάρπια μαξιλάρια. Μια σύντομη περιγραφή καθενός από τα πέντε βασικά μέρη δίνεται εδώ.

Δάχτυλα

Τα τέσσερα μικρά μαξιλαράκια στα δάχτυλα των ποδιών, που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του βάρους και των αρθρώσεων του σκύλου.

Νύχια

Χρησιμοποιούνται για το σκάψιμο, το πιάσιμο και το τράβηγμα της λείας. Τα νύχια είναι κατασκευασμένα από την ίδια κερατίνη με τα δικά μας νύχια. Ενώ τα δικά μας νύχια αναπτύσσονται στο δέρμα και αποτελούνται από νεκρή κερατίνη, τα νύχια των σκύλων αναπτύσσονται απευθείας από τα οστά των ποδιών τους. Είναι δύσκολο να κοπούν εξαιτίας των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που τα διατρέχουν.

Δροσιά – Dewclaws

Αυτό είναι ένα μαλακό επιπλέον σημείο – νύχι στο πόδι του σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά τα έχουν στα μπροστινά πόδια τους. Μερικοί, όπως τα Μεγάλα Πυρηναία και οι Briards, τα έχουν επίσης στα πίσω πόδια τους. Στα περισσότερα σκυλιά αυτό το μέρος δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Πιστεύεται ότι αποτελεί το προφυλακτικό αντίχειρα. Αλλά μερικά σκυλιά τα χρησιμοποιούν για να πιάσουν πράγματα που κρατούν στα πόδια τους. Αυτός είναι και ένας λόγος που μερικά σκυλιά πιάνουν τα κόκκαλα ή το παιχνίδι με το πόδι τους και όχι με το πέλμα τους – ακουμπούν με μια πλάγια κίνηση το αντικείμενο λίγο πιο πάνω από το πέλμα.

Καρπιαίο μαξιλαράκι

Το καρπιαίο είναι ένα μικρό μαξιλαράκι. Βρίσκεται στο μπροστινό άκρο (ή στο μπροστινό πόδι) και βρίσκεται μόνο σε ζώα που περπατούν με δάκτυλά τους.

Μετακαρπιαία μαξιλαράκια

Αυτό το επίθεμα σε σχήμα καρδιάς υποστηρίζει περισσότερο από το βάρος του σκύλου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του ποδιού τους. Στο μπροστινό μέρος του ποδιού του σκύλου, είναι γνωστό ως το μετακάρπιο πέλμα και στο πίσω πόδι, ονομάζεται μετατάρσιο ή πέλμα.
Όλα τα πέλματα αποτελούνται από λιπώδη ιστό και ελαστικές ίνες. Τα μαξιλάρια καλύπτονται από έντονα χρωματισμένο και παχύ δέρμα. Τα σκυλάκια που περνούν περισσότερο χρόνο σε σκληρές επιφάνειες έχουν πιο σκληρά πέλματα, ενώ άλλα σκυλιά έχουν πιο περιποιημένα και μαλακά πόδια. Αυτό το μέρος του σώματος του σκύλου τα προστατεύει όταν στέκονται, χοροπηδούν, τρέχουν ή περπατούν – απορροφούν του κραδασμούς και την πίεση, προστατεύουν τα οστά και τις αρθρώσεις, και το παχύ δέρμα τα προστατεύει από πιθανές πληγές στις πατούσες του σκύλου.

Όταν τα σκυλιά τρέχουν τα πέλματα απλώνονται για να είναι πιο άνετα

Τα πέλματα έχουν ένα πραγματικά σημαντικό σκοπό και ευθύνη να απορροφούν τους κραδασμούς όταν ο σκύλος προσγειώνεται στα δάκτυλα, τα καρπιαία και μετακαρπιαία μέρη του ποδιού. Χαλαρώνουν και εξαλείφουν την καταπόνηση και σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα οστά ή τις αρθρώσεις του σκύλου. Τα μετακαρπιαία σημεία προσφέρουν προστασία και επιτρέπουν στους σκύλους να να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών τύπων εδάφους και επίσης προστατεύει τα πόδια από εξαιρετικά ζεστό ή κρύο καιρό. Το καρπιαίο σημείο λειτουργεί ως ένα είδος φρένου. ε σχήμα κώνου, το καρπιαίο μαξιλάρι δεν αγγίζει το έδαφος όταν ο σκύλος περπατά, αλλά αν ο σκύλος σας τρέχει πραγματικά γρήγορα ή αλλάζει κατεύθυνση αγγίζουν το έδαφος βοηθώντας την διακοπή ή μετατόπιση του σώματος στην στροφή.

Πρόληψη των κρύων ποδιών

Τα θετικά των πελμάτων δεν τελειώνουν εκεί. Βοηθού επίσης στην ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός σκύλου σε εξαιρετικά ζεστές ή εξαιρετικά κρύες συνθήκες. Είναι εύκολο να καταλάβουμε πως τα σκυλιά παραμένουν ζεστά στις κρύες θερμοκρασίες με την παχιά γούνα τους .

Πατούσες σκύλου:Πως τα σκυλιά περπατούν φαινομενικά άνετα στο παγωμένο χιόνι;

Τα πόδια έχουν όλον τον απαραίτητο λιπώδη ιστό που αναστέλλει την ψύξη. Αλλά οι Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα σκυλιά έχουν επίσης ένα ειδικό είδος κυκλοφορικού συστήματος που αποτρέπει την ψύξη των ποδιών και βοηθά επίσης να διατηρηθεί ζεστό ολόκληρο το σκυλί. Διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά έχουν αρτηρίες πολύ κοντά στις φλέβες στο πέλμα του ποδιού, επιτρέποντας τη διεξαγωγή θερμότητας από το ένα αιμοφόρο αγγείο στο άλλο.
Αυτό το σύστημα θερμότητας χρησιμοποιεί το ζεστό, οξυγονωμένο αίμα για να θερμάνει όλο το σώμα, διατηρώντας τα πόδια και τα όργανα στην σωστή, σταθερή θερμοκρασία.

Αυτό το σύστημα, υπάρχει και στους πιγκουίνους και τα δελφίνια, και καταδεικνύει την καταγωγή των σκύλων από κρύες συνθήκες. Δεν είναι εκπληκτικό;
Είναι πράγματι εκπληκτικό, όμως η έκθεση του σκύλου σε πολύ χιόνι, πάγο ή υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να περιορίζεται.
Ενώ το εξωτερικό, λιπαρό σύστημα κρατά το πόδι ζεστό σε κρύες θερμοκρασίες, το εσωτερικό στρώμα έχει ιδρωτοποιούς αδένες. Οι αδένες αυτοί βοηθούν σε καταστάσεις αντίθετες του κρύου καιρού. Σε πολύ ζεστές θερμοκρασίες, παράγουν ιδρώτα για να δροσίζουν τον σκύλο. Αυτή η κίνηση εφίδρωσης εμποδίζει επίσης το στέγνωμα των ποδιών. Τα πόδια του σκύλου έχουν κυκλοφοριακό ρόλο, για αυτό ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να κάνετε μασάζ στα πόδια του για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο και οι τακτικοί περίπατοι ενισχύουν την καλή κυκλοφορίας του αίματος.

Τα πόδια του σκύλου διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα

Τα πόδια του σκύλου διατίθενται σε τρία κύρια σχήματα: πλέγμα, πόδια λαγού και πόδια γάτας.
Τα σκυλιά που διαθέτουν πλέγμα ανάμεσα στα δάκτυλά του είναι συνήθως τα σκυλιά που είναι γνωστά για κυνήγι, ανάκτηση ή κολύμπι. Φυσικά για τον Πορτογαλικό σκύλου νερού το πλέγμα είναι χρήσιμο για να μπορεί να κολυμπά με περισσότερη άνεση και ευκολία. Αλλά άλλα σκυλιά, όπως το Dachshund, εκτράφηκαν για σκάψιμο και τα αθλητικά πόδια με πλέγμα είναι πραγματικά χρήσιμα.
Το πόδι λαγού είναι το πέλμα που έχει μακρύτερα κεντρικά δάκτυλα, όπως και τ \α πόδια του λαγού. Μπορείτε να δείτε αυτό το σχήμα ποδιού σε σκύλους που είναι γνωστοί για εκρηκτική ταχύτητα σε μικρές αποστάσεις, όπως τα greyhounds ή τα Samoyeds.
Επίσης υπάρχουν τα πόδια γάτας, που είναι το αντίθετο από το πόδι λαγού – είναι το πιο μικρό και συμπαγές πόδι από τα άλλα. Είναι επίσης και πιο στρογγυλεμένα. Όταν σκεφτόμαστε γάτες, ίσως σκεφτόμαστε μεγάλη ισορροπία και ευελιξία, είναι ικανές να ανεβαίνουν και να προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους. Αυτό το σχήμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την αντοχή και τη σταθερότητα και το βλέπετε σε σκύλους φυλής όπως το Akita και το Doberman pinscher.

Πατούσες σκύλου: Γιατί τα πόδια του σκύλου μυρίζουν σαν σνακ από καλαμπόκι;

Μπορεί να έχει τύχει να μυρίσετε τα πόδια του σκύλου σας και να αναρωτιέστε τι σας θυμίζει αυτή η μυρωδιά. Αυτή η κάπως ευχάριστη μυρωδιά είναι ένα κράμα από μικροοργανισμούς που συλλέγει το πόδι καθημερινά ενώ περπατά. Είναι ένα υποπροϊόν ζύμης και βακτηρίων, συγκεκριμένα των ψευδομονάδων και των πρωτεϊνών, τα οποία μπαίνουν από το έδαφος ή το νερό στις ρωγμές του ποδιού. Αυτό δίνει και την πρώτη γεύση στην τροφή του σκύλου. Τα σκυλιά απολαμβάνουν να γλείφουν συχνά τα πόδια τους, και αυτό γιατί τα υγρά πόδια είναι το καλύτερο περιβάλλον συλλογής και ανάπτυξης μυκητών.

Πως κάτι που μυρίζει όμορφα μπορεί να είναι τόσο άσχημο;

Η μυρωδιά αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα πόδια των σκύλων σας είναι βρώμικα ή ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να ανησυχείτε. Αυτό το βακτήριο είναι πολύ συνηθισμένο.
Εάν ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του υπερβολικά, εάν είναι λιπαρά ή υπάρχει φλεγμονή στο τμήμα του ιστού μεταξύ των ποδιών του, μπορεί να υπάρχει κάποια υπερανάπτυξη και χρειάζεται κτηνιατρικό έλεγχο. Η συμπεριφορά είναι φυσιολογική μόνο όταν δεν ενέχει η υπερβολή μέσα σε αυτό.
Για να αποφύγετε τέτοια ζητήματα μπορείτε να κόβετε συχνά τα νύχια του και να πλένετε τακτικά τα πόδια του.

Προσέξτε για τραυματισμούς και παθήσεις στις πατούσες του σκύλου σας

Τα πόδια του σκύλου σας μπορεί να φαίνονται σκληρά αλλά είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος στο σώμα του. Ένα ζεστό πεζοδρόμιο ή ακόμα και τα μεγάλα νύχια μπορεί να είναι απειλητικά για την γενική υγεία του σκύλου σας.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

Υπερβολικό γλείψιμο ή μάσημα

Το γλείψιμο είναι φυσιολογικό, όμως το υπερβολικό γλείψιμο ή το μάσημα είναι σημάδι που πρέπει να ελεγχθεί. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι περιβαλλοντικών ή τροφικών αλλεργιών. Το ασταμάτητο γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι μια εμμονική συμπεριφορά και δικαιολογεί μια συνομιλία με τον κτηνίατρό σας ή έναν συμπεριφοριστή για να αποκαλύψετε τις πιθανές αιτίες.

Οίδημα ποδιών

Μια πρησμένη πατούσα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τα ακάρεα που προκαλούν το Demodicosis (ή Demodex) είναι γνωστό ότι προκαλούν πρήξιμο, τριχόπτωση και απολέπιση. Το πρήξιμο μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή ενός ξένου αντικειμένου που τρύπησε το πόδι.

Πατούσες σκύλου:Σπασμένα ή εισερχόμενα νύχια

Τα τραύματα των νυχιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, μπορεί να είναι σπάσιμο ή ακόμα και σχίσιμο νυχιού. Ένα σπασμένο νύχι δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά για κάθε σκύλο είναι διαφορετικό. Τα νύχια του σκύλου όπως είδαμε και πιο πάνω αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ποδιού, έτσι οι τραυματισμοί των νυχιών μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη και άλλα θέματα. Η δροσιά, μπορεί να προκαλέσει τέτοια προβλήματα καθώς είναι πιθανό να πιαστεί και να τραυματιστεί εάν είναι μακρύ. Εάν το σκυλί σας έχει σοβαρό σπάσιμο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει την σωστή θεραπεία και να αποτραπεί η μόλυνση. Επίσης τα εισερχόμενα νύχια απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο και φάρμακα για τον πόνο, όπως αντιβιοτικά.

Σπασμένο, ραγισμένο δέρμα στο μαξιλαράκι

Η υπερκεράτωση του σκύλου εμφανίζεται όταν το σώμα ενός σκύλου παράγει πάρα πολύ κερατίνη. Μια υπερπαραγωγή κερατίνης μπορεί να προκαλέσει ξηρά και φλοιώδη πόδια και μερικές φορές ακόμη και μια σκληρή, ξηρή μύτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και τελικά σε λοίμωξη. Η ανακούφιση περιλαμβάνει κρέμα στην τραυματισμένη περιοχή ή αντιβιοτικά. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα balm ποδιού που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας . Τέλος μπορείτε να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση ραγισμένων ποδιών πλένοντας τα πόδια του σκύλου σας σε ζεστό νερό και να τα στεγνώνετε με πετσέτα αμέσως μετά από την βόλτα.

Φουσκάλες και εγκαύματα

Ο σκύλος σας μπορεί να κάψει τα πόδια του στην καυτή άσφαλτο. Εάν πάτε βόλτα μια καυτή μέρα, ελέγξτε το πεζοδρόμιο με το χέρι σας. Εάν είναι πολύ ζεστό για εσάς, είναι πολύ ζεστό για το σκυλί σας για να περπατήσει πάνω του.
Το ιδανικότερο είναι να ελέγχετε συχνά τα πόδια του σκύλου σας. κοιτάξτε καθημερινά για τυχόν φουσκάλες, κοψίματα, ρωγμές, παράσιτα και άλλα ξένα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν εκδορές.

Επίσης θυμηθείτε πως τα πόδια του σκύλου σας προσαρμόζονται, γίνονται σκληρά ή παραμένουν μαλακά, ανάλογα με το έδαφος που έρχεται σε επαφή. Εάν παίρνετε συχνά το σκυλί σας πεζοπορία ή έχετε συνηθίσει να περπατάτε και να τρέχετε σε δρόμους της πόλης κάθε μέρα, θα έχουν πιο σκληρά. Τα σκυλιά που μένουν στο σπίτι ή περπατούν σε γρασίδι τείνουν να έχουν πιο ευαίσθητα πόδια.
Εάν σκέφτεστε να εισάγετε μια νέα δραστηριότητα όπως την πεζοπορία, ξεκινήστε να εισάγετε τον σκύλο σας στο νέο περιβάλλον αργά και σταθερά μέχρι τα πόδια του να αποκτήσουν την σκληρότητα που χρειάζεται για να κινείτε ελεύθερα στο νέο έδαφος.

Πατούσες σκύλου και μπότες

Τι είναι οι μπότες σκύλων; Μπορεί το σκυλάκι να φοράει μποτάκια σκύλου;

Το σκυλί σας μπορεί να φοράει μποτάκια, αυτό εξαρτάται όμως από το σκυλί, το έδαφος αλλά και τι άλλο κάνετε για να προστατεύσετε τα πολύτιμα πέλματά του. Τα πόδια του σκύλου έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε πολλά διαφορετικά εδάφη και πρέπει να έχουν κάθε ευκαιρία να περπατούν στην φύση. Οι μπότες έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές περιπτώσεις.
Οι μπότες μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην βόλτα σας στο χιόνι ή σε παγωμένους δρόμους που έχουν αλάτι ή άλλες ουσίες που λιώνουν το χιόνι. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι δυσάρεστες για το πέλμα του σκύλου και να προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να τις καταπιεί ενώ γλείφει τα πόδια του μετά την βόλτα. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε μπότες, φροντίστε να ξεπλύνετε τα πόδια του με ζεστό νερό μετά την βόλτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό κερί στο κάτω μέρος των ποδιών του σκύλου σας για να προστατεύσετε από χημικές ουσίες και να αποτρέψετε το σπάσιμο των ποδιών από χιονισμένες και παγωμένες συνθήκες.

Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα μποτάκια στην πεζοπορία, σε ένα τραχύ και βραχώδες έδαφος. Φυσικά πρέπει να δώσετε την ευκαιρία στα πόδια του σκύλου σας να προσαρμοστούν ακόμα και στο πιο τραχύ περιβάλλον. Ίσως χρειαστεί με την πάροδο του χρόνου να προσφέρετε μια επιπλέον προστασία ειδικά όταν συνηθίζετε να κάνετε πεζοπορία σε πολύ τραχύ περιβάλλον.
Τέλος τα μποτάκια μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν θέλετε να κρατήσετε σταθερή μια γάζα ή ένα κάλυμμα σε περίπτωση τραυματισμού όπως σε ένα κόψιμο.

Η σημασία της περιποίησης των ποδιών του σκύλου σας

Η περιποίηση δεν αποτελεί μόνο σύμβολο ομορφιάς, αλλά και σημαντικό μέρος της φροντίδας των ποδιών του σκύλου σας. Η τακτική περιποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ο σκύλος σας περνάει πολύ χρόνο στο πατημένο πάτωμα ή στο σπίτι. Αν και εξαρτάται από τον εκάστοτε σκύλο, συνήθως συνιστάται η περιποίηση κάθε 6-8 εβδομάδες. Οι σκύλοι που τρέχουν σε σκληρές επιφάνειες, όπως το σκυρόδεμα, μπορεί να μην χρειάζονται τόσο συχνά περιποίηση, επειδή τα νύχια τους μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο. Εάν τα νύχια μεγαλώσουν πολύ μακριά, μπορεί να ασκηθεί πίεση στα μαξιλαράκια των ποδιών. Αυτή η πίεση δεν είναι μόνο επώδυνη, αλλά εμποδίζει επίσης την ευθυγράμμιση των αρθρώσεων και μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Τα μεγάλα νύχια μπορεί να μεγαλώσουν προς τα μέσα και να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
Η ηλικία του σκύλου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συχνότητα του κουρέματος και της περιποίησης. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών μπορεί να απαιτείται συχνότερο κλάδεμα των νυχιών. Η γήρανση μπορεί επίσης να αυξήσει τη συχνότητα της περιποίησης, καθώς τα νύχια έχουν λιγότερη τριβή και είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα με τις πατούσες.

Πατούσες σκύλου:Κοπή νυχιών σκύλου Terrier

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτής της ενότητας, τα νύχια των σκύλων διαφέρουν από τα ανθρώπινα νύχια και μπορεί να είναι επώδυνα ή δύσκολα στο κόψιμο. Είναι εύκολο να κόψετε τα πιο προεξέχοντα νύχια, αλλά πρέπει να προσέξετε να μην τρυπήσετε τη σάρκα, τα νεύρα ή τις φλέβες όπου βρίσκονται. Η περιοχή αυτή ονομάζεται “γρήγορη ζώνη”. Αν κόψετε αυτή την περιοχή, ο σκύλος μπορεί να πονάει και να μην πλησιάσει ποτέ ξανά το νύχι.
Έτσι, το κόψιμο των νυχιών του μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία για τον ιδιοκτήτη. Αν δεν έχετε κόψει ποτέ στο παρελθόν τα νύχια ενός σκύλου, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δείξει πώς να το κάνετε. Διαφορετικά, αναθέστε τα νύχια σε έναν κτηνίατρο ή σε έναν κομμωτή.

Πώς να κόψετε τα νύχια μόνοι σας

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση και συνδέστε το κούρεμα με μια θετική εμπειρία. Εισάγετε το κουτάβι ή το σκύλο στο κούρεμα σταδιακά για να δημιουργήσετε μια καλή, οικεία σχέση. Αγγίξτε τις πατούσες του σκύλου σας για να τον εξοικειώσετε με τον ήχο και το εργαλείο. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, μπορείτε να προσφέρετε μια λιχουδιά ως ενθάρρυνση. Ξεκινήστε να κουρεύετε τα νύχια του. Πρώτα κόψτε ένα μικρό κομμάτι από το νύχι.

Όταν είστε έτοιμοι να κόψετε το νύχι

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό εργαλείο κοπής που έχει σχεδιαστεί για νύχια σκύλων.Κρατήστε την πατούσα σας ευθεία. Αν χρησιμοποιείτε τριβεία, κόψτε το νύχι υπό γωνία, όχι ευθεία. Το κόψιμο πρέπει να γίνεται υπό γωνία 45 μοιρών σε σχέση με το πόδι του σκύλου σας.
Κόψτε ένα μικρό μέρος κάθε φορά και αποφύγετε το “γρήγορο” μέρος του νυχιού. Δώστε προσοχή στο χρώμα του νυχιού για να βρείτε το σωστό κόψιμο. Αν δείτε ένα μαύρο σημείο στο κέντρο, ξέρετε ότι πρέπει να σταματήσετε.
Αν κόψετε το “γρήγορο” σημείο, ενεργήστε με ψυχραιμία, χωρίς φόβο ή έντονες αντιδράσεις. Εάν υπάρχει αιμορραγία, σταματήστε την με ένα στυπτικό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί άμυλο καλαμποκιού.

Εάν το νύχι δεν κοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το “γρήγορο” τμήμα του νυχιού θα αρχίσει να μεγαλώνει. Το τακτικό κλάδεμα των νυχιών θα βοηθήσει το γρήγορο τμήμα να υποχωρήσει, καθιστώντας τη διαδικασία κλάδεμα των νυχιών ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική.
Αν δεν ξέρετε πώς να κόβετε τα νύχια , επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία περιποιητή ή ζητήστε του οδηγίες. Εκτός από το κόψιμο των νυχιών του, ο groomer θα κόψει επίσης τις τρίχες γύρω και ανάμεσα στις πατούσες του σκύλου σας για να αποτρέψει τις μολύνσεις.


Μην ξεχνάτε όμως να φροντίζετε και τις πατούσες του σκύλου σας.

Ελέγχετε τακτικά τα πόδια του σκύλου σας για τυχόν ανωμαλίες ή μολύνσεις. Και την επόμενη φορά που θα πάτε βόλτα, βρείτε κάποιο μαλακό, δροσερό έδαφος που θα μαλακώσει τα πέλματα των ποδιών του και θα κάνει τη βόλτα του ωραία και άνετη.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top