Πολυδάκτυλες γάτες:Τα επιπλέον δάκτυλα,οι αιτίες και τα προβλήματα υγείας-Προσδόκιμο ζωής και συνήθεις ράτσες

Χρήσιμα

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των γατών γεννιούνται με πέντε δάκτυλα στο κάθε μπροστινό πόδι και τέσσερα σε κάθε πίσω πόδι.

Ωστόσο, ορισμένες γάτες γεννιούνται με περισσότερα από τον συνηθισμένο αριθμό δακτύλων. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως πολυδακτυλισμός ή πολυδακτυλία. Η λέξη πολυδακτυλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “poly” (πολλά) και “dactylos” (δάχτυλο).

Με απλά λόγια, πολυδάκτυλος σημαίνει επιπλέον άκρα (επιπλέον δάχτυλα ή δάχτυλα). Οι άνθρωποι γοητεύονται από τις πολυδάκτυλες γάτες. Κάτι σε αυτές τις αξιολάτρευτες πατούσες κάνει τις πολυδακτυλικές γάτες ακαταμάχητες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τις πολυδακτυλικές γάτες, τα πολυδακτυλικά γατάκια, τις προσωπικότητες των πολυδακτυλικών γατών, τη συμπεριφορά των πολυδακτυλικών γατών, τα θέματα υγείας των πολυδακτυλικών γατών και πολλά άλλα.

Τι προκαλεί τις πολυδακτυλοειδείς γάτες;

Ο πολυδακτυλισμός προκαλείται από γενετική μετάλλαξη. Πρόκειται για ένα απλό αυτοάνοσο κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι μόνο ένας γονέας πρέπει να φέρει το γονίδιο για να μεταβιβαστεί δυνητικά στα γατάκια.

Εάν η μητέρα ή ο πατέρας γάτα έχει τη γενετική μετάλλαξη, κάθε γατάκι στη γέννα έχει περίπου 50% πιθανότητα να είναι επίσης πολυδακτυλικό.

Πόσα επιπλέον δάχτυλα έχουν οι πολυδάκτυλες γάτες;

Οι πολυδακτυλικές γάτες μπορεί να έχουν ένα, δύο ή ακόμη και τρία επιπλέον δάχτυλα σε κάθε πόδι. Η γάτα που κατέχει σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα δάχτυλα, μια καναδική γάτα με το όνομα Jake, είχε συνολικά 28 δάχτυλα και στα τέσσερα πόδια.

Τα επιπλέον δάχτυλα των ποδιών μιας πολυδακτυλικής γάτας εμφανίζονται συνήθως δίπλα στο νύχι της γάτας. Το dewclaw είναι ένα μικρότερο δάχτυλο στο εσωτερικό της πατούσας που αναπτύσσεται ψηλότερα στον “καρπό” από τα άλλα δάχτυλα.

Το “νύχι της δροσιάς” είναι κάτι σαν το γατίσιο ισοδύναμο του αντίχειρα, αν και δεν λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος αντίχειρας. Οι πολυδακτυλοειδείς γάτες έχουν συχνότερα επιπλέον δάχτυλα στα μπροστινά τους πόδια, αλλά οι πολυδακτυλοειδείς γάτες μπορεί επίσης να έχουν επιπλέον δάχτυλα στα πίσω πόδια.

Πολύ σπάνια, μια πολυδακτυλική γάτα θα έχει επιπλέον δάχτυλα τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω πόδια. Μερικές φορές αυτά τα επιπλέον δάχτυλα είναι πλήρως σχηματισμένα, με οστά, νύχια και πέλματα. Άλλες φορές, τα επιπλέον δάχτυλα είναι λιγότερο σχηματισμένα και μπορεί να λείπει ένα νύχι ή ένα πέλμα.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας των πολυδακτυλικών γατών;

Ως επί το πλείστον, τα πολυδακτυλικά γατάκια είναι εξίσου χαριτωμένα και υγιή με τα αδέρφια τους με τα κανονικά δάχτυλα. Η ύπαρξη επιπλέον δαχτύλων δεν προκαλεί κανένα γνωστό πρόβλημα υγείας στις πολυδακτυλικές γάτες.

Ωστόσο, η ύπαρξη επιπλέον δαχτύλων ενέχει ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να σφηνωθεί κάποιο νύχι στα έπιπλα ή στο χαλί. Θα έχετε επίσης μερικά επιπλέον νύχια για να κόψετε! Επειδή τα πρόσθετα δάχτυλα δεν είναι πάντα καλά σχηματισμένα, τα πρόσθετα νύχια μπορεί μερικές φορές να μεγαλώνουν περίεργα και να είναι πιο επιρρεπή στο να εισχωρήσουν.

Το να μένετε στην πρώτη γραμμή της περιποίησης των νυχιών της πολυδακτυλικής γάτας σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το μικρό πρόβλημα. Ορισμένες φορές, οι κτηνίατροι μπορεί να συστήσουν την αφαίρεση ενός επιπλέον δακτύλου, εάν το νύχι έχει την τάση να ξεριζώνεται και να μολύνεται

Πόσο καιρό ζουν οι πολυδακτυλικές γάτες;

Η διάρκεια ζωής των πολυδακτυλικών γατών είναι η ίδια με εκείνη των κανονικών γατών. Πολλές γάτες, συμπεριλαμβανομένων των πολυδακτυλικών γατών, μπορούν να ζήσουν 12 έως 15 χρόνια ή και περισσότερο.

Είναι σπάνιες οι πολυδακτυλικές γάτες;

Με μια λέξη, όχι. Με τα επιπλέον δάχτυλα των ποδιών τους, οι πολυδάκτυλες γάτες φαίνονται όντως μοναδικές. Τα επιπλέον δάχτυλα των ποδιών τους μπορεί να κάνουν τις γάτες να φαίνονται σαν να έχουν αντίχειρες ή σαν να φορούν γάντια. Πολύ χαριτωμένο! Ωστόσο, οι πολυδακτυλικές γάτες δεν είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μπορούν να συμπεριφέρονται με επιπλέον δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, αλλά στις γάτες, αυτή η συγγενής ανωμαλία είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε.

Ποιες ράτσες γατών μπορεί να είναι πολυδακτυλικές;

Κάθε γάτα οποιασδήποτε φυλής μπορεί να έχει επιπλέον δάχτυλα, αν και είναι γνωστό ότι μερικές φυλές παρουσιάζουν συχνότερα πολυδακτυλία. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα Maine Coon να έχουν επιπλέον δάχτυλα και οι Pixie Bob με επιπλέον δάχτυλα επιτρέπεται ακόμη και να συμμετέχουν σε εκθέσεις γάτας.

Για κάποιο λόγο, ένας μεγαλύτερος αριθμός πολυδακτυλικών γατών βρίσκεται στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολυδακτυλικές γάτες μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, να είναι αρσενικές ή θηλυκές και να έχουν οποιοδήποτε τύπο τριχώματος.

Πόσο κοστίζει μια πολυδακτυλική γάτα;

Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μια γάτα με επιπλέον δάχτυλα αξίζει το ίδιο με μια γάτα με κανονικό αριθμό δαχτύλων. Τα επιπλέον δάχτυλα δεν προσφέρουν στη γάτα κανένα όφελος και κανένα πραγματικό μειονέκτημα (εκτός από μερικά επιπλέον νύχια που πρέπει να κόψετε).

Ορισμένοι ασυνείδητοι άνθρωποι εκτρέφουν σκόπιμα πολυδακτυλικές γάτες και ισχυρίζονται ότι είναι σπάνιες και αξίζουν πολλά χρήματα. Μην εξαπατηθείτε για να πληρώσετε πολλά χρήματα για μια γάτα με επιπλέον δάχτυλα.

Πολλές πολυδακτυλικές γάτες και γατάκια διατίθενται για υιοθεσία μέσω καταφυγίων ζώων και ομάδων διάσωσης, συχνά με ελάχιστη αμοιβή.

Πώς είναι η προσωπικότητα μιας πολυδακτυλικής γάτας;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά μιας πολυδακτυλικής γάτας δεν διαφέρουν πολύ από εκείνη μιας γάτας με φυσιολογικό αριθμό δακτύλων. Ο επιπλέον “αντίχειρας” που έχουν οι πολυδακτυλικές γάτες δεν είναι πραγματικός αντίχειρας, δηλαδή δεν είναι αντιθετικός όπως ο ανθρώπινος αντίχειρας.

Ωστόσο, ορισμένοι ιδιοκτήτες πολυδακτυλικών γατών ισχυρίζονται ότι οι γάτες τους χρησιμοποιούν τα επιπλέον δάχτυλα των ποδιών τους περίπου σαν αντίχειρες, πιάνοντας παιχνίδια και καταλαβαίνοντας ακόμη και πώς να ανοίγουν πράγματα με τις πατούσες τους. Έξυπνες γατούλες!

Ορισμένες πολυδακτυλικές γάτες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλές στο σκαρφάλωμα (πιθανώς λόγω του επιπλέον πλάτους των ποδιών τους και των πρόσθετων δυνατοτήτων σύλληψης των επιπλέον δαχτύλων), αλλά άλλες φαίνεται να είναι απλά αδέξιες, σαν να έχουν δύο αριστερά πόδια (ε… δάχτυλα).

Γιατί οι πολυδακτυλικές γάτες ονομάζονται γάτες του Χέμινγουεϊ;

Οι πολυδακτυλικές γάτες αποκαλούνται μερικές φορές “γάτες Hemingway“. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αμερικανός συγγραφέας Ernest Hemingway είχε μια πολυδακτυλική γάτα, μια λευκή γάτα που ονομάστηκε εύστοχα Χιονάτη.

Η γάτα του Χέμινγουεϊ διασταυρώθηκε με τις γειτονικές γάτες, με αποτέλεσμα πολλές πολυδακτυλικές γάτες να κυκλοφορούν στους χώρους του σπιτιού του.

Σήμερα, το σπίτι του Χέμινγουεϊ στο Κι Γουέστ της Φλόριντα είναι ένα μουσείο που στεγάζει όχι μόνο αναμνηστικά του Χέμινγουεϊ αλλά και 40 έως 50 πολυδακτυλικές γάτες, μερικές από τις οποίες είναι απόγονοι της γάτας του Χέμινγουεϊ, της Χιονάτης. Αυτές οι γάτες του Χέμινγουεϊ προστατεύονται και φροντίζονται από το προσωπικό του μουσείου.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top