Στο μυαλό της γάτας: Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που εξηγούν το επίμονο κοίταγμα της γάτας μας-Τι θέλει να μας πει

by Έφη Αθανασίου
κοίταγμα γάτας

Πολλοί λόγοι εξηγούν το επίμονο κοίταγμα της γάτας και εμείς βρήκαμε τους 5 κυριότερους και πιο συνηθισμένους λόγους.

Σας έχει τύχει ποτέ να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας σας κοιτάζει επίμονα, ή να την έχετε δει να σας παρακολουθεί καθώς τρώτε; Η γάτα σας σίγουρα δεν σας προσκαλεί σε κάποιο παιχνίδι κοιτάγματος!

Γιατί όμως η γάτα σας σας κοιτάζει επίμονα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να σας κοιτάζει επίμονα, όπως για παράδειγμα να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, από περιέργεια, να εκφράζει συναισθήματα ή να περιμένει κάποιο σύνθημα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το βλέμμα μιας γάτας είναι μέρος της επεξεργασίας των ερεθισμάτων γύρω της, καθώς μυρίζει και βλέπει συνεχώς και αντιδρά ανάλογα.

Περιέργεια

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες!  Δεδομένου ότι είναι ζώα με το ένστικτο του θηρευτή, θέλουν πάντα να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Θα μπορούσε απλώς να είναι ότι σας παρατηρούν: ίσως μόλις αρχίσατε να κινείστε ενώ πριν βρισκόσασταν σε στάσιμη  ή και καθιστή θέση και μετατοπίζουν την προσοχή τους σε εσάς λόγω της κίνησης στο σπίτι.

Περιμένουν κάποιο σύνθημα ή ζητούν κάτι

Το σύνθημα είναι ένα σήμα που πυροδοτεί μια συμπεριφορά. Οι γάτες πάντα μαθαίνουν και εμείς τις διδάσκουμε, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, όταν βγάζετε το ανοιχτήρι κονσέρβας όταν ξυπνάτε, η γάτα σας έρχεται τρέχοντας προσδοκώντας φαγητό. Η γάτα έχει δημιουργήσει μια θετική συσχέτιση με την πάροδο του χρόνου με το ανοιχτήρι και το νόστιμο πρωινό. Έτσι, το ανοιχτήρι γίνεται το σύνθημα που επιφέρει το έντονο και επίμονο κοίταγμα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι η γάτα σας μπορεί να σας έχει κοιτάξει επίμονα στο παρελθόν και όταν σας κοιτάζει επίμονα, το έχετε εκλάβει ως αίτημα να παίξει, να τη χαϊδέψετε ή να την ταΐσετε. Έχουν μάθει ότι η οπτική επαφή (το κοίταγμα) μαζί σας έχει ως αποτέλεσμα κάτι που τους αρέσει και θα συνεχίσουν να το κάνουν για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (παιχνίδι, χάδι, φαγητό).

Όσο περισσότερο επιβραβεύετε αυτή τη συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου, τόσο πιο πιθανό είναι η γάτα να σας κοιτάζει επίμονα για αυτό που θέλει.

Επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων

Οι περισσότεροι φροντιστές γατών θα ήθελαν πολύ οι γάτες τους να μπορούσαν να τους μιλήσουν. Το κάνουν, αλλά κυρίως χρησιμοποιώντας μη λεκτική επικοινωνία. Το κοίταγμα είναι μία από τις πολλές μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν μαζί με τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση του σώματος, τα αυτιά, το κούνημα του μουστακιού και πολλά άλλα!

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να εξετάζετε ολόκληρο το σώμα της γάτας – όχι μόνο τα μάτια – και να λαμβάνετε υπόψη σας το τρέχον πλαίσιο/την τρέχουσα κατάσταση στην οποία εμφανίζεται η γλώσσα του σώματος. Χρησιμοποιούν το σώμα τους για να σας δείξουν πότε αισθάνονται ήρεμες και χαλαρές και πότε αισθάνονται αγχωμένες και ανήσυχες.

Χαλαρή και ήρεμη

Μια γάτα που είναι χαλαρή θα έχει χαλαρές κινήσεις του σώματος και η αναπνοή της θα είναι αργή και σταθερή. Μπορεί να διπλώσουν τα πόδια τους μπροστά τους ή να τεντωθούν πολύ μπροστά.

Τα αυτιά και τα μουστάκια μιας χαλαρής γάτας θα είναι στις ουδέτερες θέσεις τους ή ίσως ελαφρώς μπροστά. Οι κόρες των ματιών θα είναι λεπτές σχισμές και τα μάτια θα έχουν σχήμα αμυγδάλου. Μπορεί να έχουν μισάνοιχτο ή μαλακό στραβό μάτι, μάτι ελαφρώς κλειστό ή αργό ανοιγοκλείσιμο μαζί με ένα μαλακό, χαλαρό σώμα.

Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών υποδηλώνει ότι η γάτα σας αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένη. Επίσης χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφράσει στοργή στους ανθρώπους και σε άλλες γάτες.

Φόβος ή άγχος

Μια γάτα που είναι φοβισμένη και/ή αγχωμένη είναι πολύ πιθανό να παγώσει στη θέση της ή να τρέξει να κρυφτεί. Το σώμα της θα είναι σφιγμένο. Τα άκρα και η ουρά θα είναι κοντά στο σώμα σε αντίθεση με τη χαλαρή γλώσσα του σώματος όπου τα άκρα και η ουρά είναι μακριά από το σώμα.

Μπορεί να κρατά τα πόδια της κάτω από το σώμα της σε σκυφτή θέση. Τα αυτιά της μπορεί να είναι στραμμένα στο πλάι ή να είναι ανασηκωμένα προς τα πίσω μαζί με την ουρά της. Οι κόρες των ματιών της θα είναι διεσταλμένες και θα φαίνονται μεγάλες και στρογγυλές.  Επίσης, είναι πιθανό να διατηρεί άμεση οπτική επαφή συνήθως προς την κατεύθυνση αυτού που τη τρομάζει.

Όταν η γάτα σας επιδεικνύει αυτή τη γλώσσα του σώματος, είναι αγχωμένη και ενδεχομένως φοβισμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να επιδείξει επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας αυτού. Είναι καλύτερο να μην σηκώνετε ή να μην αγγίζετε τη γάτα σας όταν επιδεικνύει αυτή τη γλώσσα του σώματος. Αντ’ αυτού δοκιμάστε να απομακρύνετε αυτό που φοβάται από αυτήν (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) . Επιπλέον μπορείτε να της δώσετε με προσοχή μερικές νόστιμες λιχουδιές . Ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις λιχουδιές έως θέλγητρο για να την φέρετε σε ένα πιο άνετο μέρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ερμηνεύσετε το κοίταγμα της γάτας σας είναι να εξετάσετε τον περίγυρό της. Αρχικά, τα κοντινά ερεθίσματα (συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων που οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να ακούσουν ή να δουν) που θα μπορούσαν να είναι πηγή της προσοχής της γάτας σας. Επιπρόσθετα, μπορείτε να αξιολογήσετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας για άλλα στοιχεία για να ανακαλύψετε τι προσπαθεί να επικοινωνήσει.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr