Poodle toy: Ο σκύλος που ζυγίζει κάτω από 4 κιλά, Χαρακτήρας, ιστορία και ανάγκες, Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Το σκυλάκι Poodle toy ανήκει στην οικογένεια των Poodle ως το μικρότερο μέλος της. Δεν ζυγίζει πάνω από 4 κιλά, αλλά η ζωηράδα του και η ενέργειά του θα σε καταπλήξει. Προσοχή όμως, το σκυλάκι δεν είναι παιχνίδι ούτε έχει λιγότερες ανάγκες από κάποιον άλλον σκύλο. Φροντίστε να του δώσετε αγάπη, προσοχή, εκπαίδευση και φροντίδα.

Συνιστάται για: Οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά

Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια

Ιδιοσυγκρασία: Έξυπνος και δραστήριος σκύλος

Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η ράτσα έχει μέτριες πιθανότητες για να εμφανίσει προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής της

Poodle toy

Γενικά χαρακτηριστικά φυλής

Το Toy Poodles είναι ένα μικρό, ενθουσιώδες και δραστήριο σκυλάκι. Χαρακτηριστικό του είναι το παχύ και κατσαρωτό τρίχωμά του.

Ο τύπος Toy Poodle είναι ένας πολύ δημοφιλής σκύλος και είναι ένας από τους τρεις επίσημους τύπους poodle.

Το Toy Poodles διατίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, καφέ , μαύρο, κόκκινο, κρεμ, μπεζ και ασημί,. Το  parti  χρώμα (εναλλασσόμενα χρωματικά μοτίβα στο τρίχωμα με βάση το άσπρο) ευρέως θεωρείται το αρχικό χρώμα του Poodle.

Το κανίς τοι ζυγίζει 3 και 4 κιλά και το ύψος του είναι 24 έως και 28 εκατοστά. Το μέγεθος του είναι αρκετά μικρό για αυτό εμπίπτει στην κατηγορία toy.

Το προσδόκιμο ζωής του είναι 12 έως 15 χρόνια.

Poodle toy

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Toy Poodles είναι αρκετά έξυπνα, παιχνιδιάρικα και χαρούμενα σκυλάκια.

Εξαιτίας της μακράς ιστορίας τους ως φυλή κυνηγιού έχουν ανάγκη από σωματική άσκηση και διανοητική διέγερση. Έχουν ανάγκη μια ή δυο φορές την ημέρα από μεγάλους περίπατους ώστε να εκτονώσουν την περισσή ενέργεια τους. Βαριούνται εύκολα και η έλλειψη ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων μπορεί να έχουν έως αποτέλεσμα κακές συμπεριφορές.

Τα κουτάβια Toy Poodle έχουν τη φήμη ότι μπαίνουν σε αναταραχές εάν δεν διεγείρονται με παιχνίδια και άσκηση και η φυλή μπορεί να αναπτύξει συνεχή προβλήματα συμπεριφοράς εάν δεν δοθεί αρκετή ανθρώπινη προσοχή. Εάν δεν λάβει την απαραίτητη ανθρώπινη προσοχή και επαφή μπορεί να αναπτύξει άγχος του αποχωρισμού.

Αναφέρεται συχνά πως ένα κανίς τοι για να εκτονωθεί μπορεί να σκάψει γάστρες ή να καταστρέψει παπούτσια.

Ο ιδιοκτήτης του χρειάζεται να είναι επίμονος και ισχυρός ώστε να έχει τον έλεγχο. Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αποτρέψετε κακές και διεκδικητικές συμπεριφορές. Χρειάζεται σταθερές και σαφείς εντολές σε συνδυασμός με συνεπή πειθαρχεία.

σκύλος παιχνίδι

Τα Poodle υπερέχουν στην ευφυΐα και στα αθλήματα έναντι άλλων σκυλιών. Η ευφυΐα και ο αθλητισμός τους είναι υπέροχα γνωρίσματα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά.

Ενώ γενικά τα Poodle είναι αρκετά καλά με τα παιδιά, τα toy και Miniature Poodles δεν δείχνουν τόση ανοχή και υπομονή με τα παιδιά. Εάν αισθανθούν απειλή θα γρυλίσουν και μπορεί και να επιτεθούν ( να δαγκώσουν). Σε μικρότερα παιδιά η επίβλεψη είναι απαραίτητη, είναι όμως εξαιρετικοί φίλοι για εφήβους και μεγαλύτερα παιδιά.

Poodle toy

Ασθένειες και συμπτώματα
Συνήθη προβλήματα

  • Ανώμαλη εμφάνιση κοπράνων
  • Εξωτερική ωτίτιδα
  • Εμετός
  • Επιγονατίδα
  • Πόνος και παράπονο

Άλλες παθήσεις

Επιληψία. Είναι μια νευρολογική διαταραχή, μάλλον κληρονομική, που προκαλεί επαναληπτικές επιληπτικές κρίσεις. Εκδηλώνεται συνήθως με ζάλη, ακαμψία και λιποθυμία.

Αλλεργίες στο δέρμα. Οι αλλεργίες στο δέρμα είναι πολύ συχνές για την ράτσα. Μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και υπερβολική τριχόπτωση. Εάν διαπιστώσετε ξύσιμο και γενική ενόχληση επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Γαστρική διαστολή και όγκος. Είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το στομάχι γεμίζει με αέρια και υγρό. Ο όγκος πο δημιουργείται δεν επιτρέπει την εξαγωγή του υγρού μέσω του εμετού. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γαστρική διάτρηση και περιτονίτιδα. Για να αποφύγετε την γαστρική διαστολή αποφύγετε την σίτιση μεγάλων γευμάτων και μην το τροφοδοτείτε μετά από άσκηση.

Poodle toy

Η ιστορία της φυλής

Ενώ το Toy Poodles μπορεί να είναι νεότερου τύπου Poodle, τα Poodles υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον τα τελευταία 400 χρόνια.

Οι ρίζες του Poodle δεν είναι ακόμα σαφείς. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως είναι δική τους φυλή, αλλά πιο πιθανό είναι να έχει Γερμανική καταγωγή. Το όνομα Poodle πιθανότατα προέρχεται από την γερμανική λέξη pudel που  σημαίνει «παίζει στο νερό».

Αρχικά εκτράφηκε και αναπτύχθηκε ως φυλή κυνηγιού για να ανακτήσει πάπιες και άλλα πτηνά του νερού.Τα περίεργα κουρέματα του είναι γνωστό ότι έχουν επιρροές από παλιά και σχετίζονται με την διαδικασία του κυνηγιού. Οι ιδιοκτήτες κουρεύαν τα poodle έτσι ώστε να κολυμπούν πιο εύκολα, αφήνοντας λίγο τρίχωμα στις αρθρώσεις του ώστε να προστατεύονται από το κρύο νερό.Οι Γάλλοι αναφέρονται στην φυλή ως Caniche , που σημαίνει «σκύλος πάπιας» και το ζώο κέρδισε τεράστια δημοτικότητα στη Γαλλία όχι μόνο για την κυνηγετική ικανότητά του αλλά και για το ρόλο του ως διασκεδαστή.

Το poodle είναι το τέλειο σκυλί που συνδυάζει υψηλή ευφυΐα, όμορφο τρίχωμα και ευκολία στην εκπαίδευση.

Τα poodle αναπτύχθηκαν σε δυο ποικιλίες, τα Miniature Poodle και Toy Poodle. Έχουν μικρότερο μέγεθος που τα καθιστά ιδανικά για την αναζήτηση τρούφας. Οι ευαίσθητοι και πολύτιμοι μύκητες της φύσης θα μείνουν ανέγγιχτοι μετά το σκάψιμο, εξαιτίας των λεπτών και μικρών ποδιών τους.

Τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν αρκετά δημοφιλείς στην αριστοκρατία και έχει παραμείνει ακόμα και σήμερα ένα σύμβολο υψηλής κοινωνικής κατάστασης.

σκύλος

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Διάσημοι ιδιοκτήτες Poodle toy : Barbara Streisand, Grace Kelly, Joan Collins, Elizabeth Taylor, Shirley Bassey, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Bob Hope, Marilyn Munroe, Winston Churchill και Cary Grant.
  • Τα κανίς τοι είναι από την φύση τους καθαρά και άοσμα σκυλάκια. Αγαπούν όμως και το νερό και απολαμβάνουν το μπάνιο. Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές είτε πρόκειται για πισίνα είτε για θάλασσα.
  • Το τρίχωμα τους δεν σταματά να μεγαλώνει ποτέ, για αυτό το τακτικό κούρεμα είναι απαραίτητο. Η κακή περιποίηση μπορεί να τους προκαλέσει άγχος, νεύρα και ερεθισμούς στο δέρμα. Επιλέξτε σωστά σαμπουάν που προορίζονται για χρήση στα σκυλιά.
  • Το Toy Poodles λατρεύει τις βόλτες, είτε είναι σε τσάντα, ή σε καλάθι , ή στο αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικοί συνοδοιπόροι στις εκδρομές με το αμάξι αφού λατρεύουν τα ταξίδια.
  • Μικρά, εύκολα στην εκπαίδευση και αξιολάτρευτα τα Poodle θα γίνουν ένα αγαπητό μέλος της οικογένειάς σας. Εάν έχετε βρει το κατάλληλο κουτάβι ή αναζητάτε κουτάβια που χαρίζονται, βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να του παρέχετε βόλτες, σωστό καλλωπισμό, παιχνίδι και σωστή εκπαίδευση.

Μικρός, αγαπησιάρης και δραστήριος, ο σκύλος Poodle toy δεν χαρίζεται εύκολα σε κέντρα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.  Εάν αγοράσετε από εκτροφέα ζητήστε του όλα τα απαραίτητα έγγραφα υγείας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr