Πως επηρεάζω αρνητικά την συμπεριφορά του σκύλου μου; Τι συμβαίνει, Οδηγός και ερμηνεία – Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Μόλις αποκτήσατε σκύλο και θέλετε να τον κάνετε να αποκτήσει καλές συνήθειες και να μάθετε πώς να τον χειρίζεστε σωστά; Ή μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε την προβληματική συμπεριφορά του σκύλου σας – τη συμπεριφορά που σας αποσυντονίζει;
Το όλο νόημα της θετικής εκπαίδευσης είναι να κάνετε μια καλή αρχή, είτε πρόκειται να αποκτήσετε έναν νέο σκύλο είτε έχετε ήδη έναν. Ωστόσο, η εκπαίδευση πρέπει να υπερβαίνει τα βασικά, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Κοιτάξτε τη συνολική εικόνα της συμπεριφοράς του σκύλου σας και ελέγξτε τις πιο συνηθισμένες αιτίες της κακής συμπεριφοράς του. Η κατανόηση των κοινών προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση και, φυσικά, την πρόληψη αυτής της συμπεριφοράς στο κουτάβι σας.

Δέκα λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να έχει προβλήματα συμπεριφοράς

Ποιοι είναι οι λόγοι;

1. Δεν απολαμβάνει αρκετή άσκηση και εκτόνωση

Τα σκυλιά χρειάζονται την σωστή και κατάλληλη σωματική άσκηση για να είναι χαρούμενα, και οι σύντομες βόλτες στο τετράγωνο με το λουρί συνήθως δεν επαρκούν. Δραστηριότητες όπως τρέξιμο σε ασφαλής περιοχή ή ποδηλατάδα με την χρήση λουριού, άφθονο παιχνίδι, παιχνίδι ευκινησίας ή προπόνηση σε χώρο εκγύμνασης σκύλων είναι κατάλληλες επιλογές για άσκηση και εκτόνωση.

2. Δεν έχει την απαραίτητη ψυχική διέγερση

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το σκυλί σας έχει ανάγκη και από ψυχική διέγερση. Η ψυχική διέγερση είναι τόσο σημαντική όσο και η άσκηση και μπορεί να είναι εξίσου κουραστική. Μπορεί να είστε πολύ κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας για να βγάλετε τον σκύλο σας μεγάλες βόλτες. Ωστόσο μπορείτε να εμπλουτίσετε την καθημερινότητά του με δραστηριότητες όπως παιχνίδια για λιχουδιές και τρόφιμα. Μαζί με λίγη προπόνηση ο σκύλος σας θα απ0ολαμβάνει την ψυχική διέγερση που το προσφέρετε και θα εξαντλείται. Αυτό μπορεί να προκύψει από απλά παιχνίδια όπως το να κρύψετε τροφή ή λιχουδιές στον κήπο. Τα σκυλάκια λατρεύουν να εξερευνούν, ειδικά όταν η μυρωδιά τα κάνει να φαντάζονται ότι θα βρουν κάτι έξτρα απολαυστικό.

3. Προβλήματα υγείας

Τα προβλήματα υγείας είναι συχνά υπαίτια για τις προβληματικές συμπεριφορές – περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Σκεφτείτε το – αν δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να είστε γκρινιάρης ή και όχι. Ο σκύλος σας μπορεί να νιώθει όπως εσείς αλλά δεν μπορεί να σας το πει. Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του σκύλου σας περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, δυσπλασία ισχίου, επιγονατίδες, πονόδοντο, προβλήματα θυρεοειδούς, επιληψία / επιληπτικές κρίσεις, λοιμώξεις του αυτιού, πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες στο δέρμα ή στο περιβάλλον, μολύνσεις ζύμης, απώλεια ακοής, απώλεια όρασης και καρκίνος. Εάν ο σκύλος σας αλλάξει ξαφνικά στάση, γίνει επιθετικός ή εμφανίσει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμπεριφορά του να οφείλεται σε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα.

4. Γενετικά ζητήματα

Μερικά προβλήματα συμπεριφοράς έχουν τις ρίζες τους στο DNA. Το σκυλάκι σας μπορεί να κληρονομήσει από του γονείς τους την επιθετικότητα ή την υπερδραστηριότητα. Εάν αγοράσετε κουτάβι καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τέτοιου είδους πιθανότητες ή να επιλέξετε σκυλάκια με θετικές προδιαθέσεις συμπεριφοράς. Εάν δεν το ελέγξετε η πιθανότητα να πάρετε έναν σκύλο με κακή ιδιοσυγκρασία είναι μεγάλη. Μερικές φορές με καλή κοινωνικοποίηση μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση προβληματικών συμπεριφορών. Βεβαίως ακόμα και με την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση, τα γενετικά προβλήματα συμπεριφοράς δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Τα γενετικά ζητήματα τείνουν να εμφανίζονται πολύ μικρά και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τροποποίηση συμπεριφοράς.

5. Ασυνεπές περιβάλλον

Ορισμένες φορές μπορεί να επιτρέπετε στον σκύλο σας να πηδήξει πάνω σας ενώ άλλες φορές να τον τιμωρείτε. Αυτό είναι ασυνεπές και καθόλου σωστό. Τα σκυλιά δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε μπορούν να το κάνουν αυτό – για παράδειγμα όταν φοράτε πρόχειρα ρούχα ναι όταν φοράτε επίσημα ρούχα όχι. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και σύγχυση. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να μην κάνει κάτι, να είστε συνεπείς, κάνοντάς το σαφές σε αυτόν με ευγενικό τρόπο. Εάν το σκυλί σας πηδά, για παράδειγμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξασκηθείτε με θετική ενίσχυση(παρέχοντας κάτι που το σκυλί σας αρέσει, όπως λιχουδιές ή παιχνίδι αμέσως μετά τη συμπεριφορά) και αγνοήστε εντελώς το σκυλί σας εάν πηδά. Για να αγνοήσετε επιτυχώς τον σκύλο σας δεν πρέπει να του μιλάτε, να τον αγγίξετε ή να επικοινωνήσετε με τα μάτια. Όλα αυτά είναι μορφές προσοχής και μπορεί να ενισχύσουν μια συμπεριφορά που δεν εγκρίνετε. Σταυρώστε τα χέρια σας και γυρίστε την πλάτη σας ως δείγμα δυσαρέσκειας και αποτροπής μέχρι ο σκύλος σας να είναι ήσυχος – και με τα 4 πόδια του στην γη.


Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς, αναρωτηθείτε το πως αντιδράτε εσείς. Υπάρχει μια εξαιρετική πιθανότητα να ενισχύσετε τη συμπεριφορά με προσοχή ή να τον έχετε εκπαιδεύσει για αυτή την συμπεριφορά. Ένα άλλο παράδειγμα μιας ενισχυμένης κακής συμπεριφοράς είναι το γαύγισμα. Εάν ο σκύλος σας γαυγίζει και εσείς του φωνάζετε να σταματήσει, ο σκύλος σας δεν καταλαβαίνει τι του λέτε αλλά θεωρεί πως το γαύγισμα έφερε την επιθυμητή προσοχή σας. Όσο περισσότερο τον επιπλήττετε τόσο περισσότερο θα γαυγίζει.
Έχοντας ένα σταθερό σύνολο ορίων και συνεπούς κανόνες στο σπίτι σας βοηθά το σκυλί σας να καταλάβει ότι το περιβάλλον είναι προβλέψιμο. Δείχνει επίσης ότι εσείς έχετε την ηγεσία και την καθοδήγηση. Αφιερώστε χρόνο για να διδάξετε τους κανόνες του σκύλου σας χρησιμοποιώντας υπομονή και θετική ενίσχυση. Η εκπαίδευση ή εξάλειψη συμπεριφορών χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

6. Σύγχυση κανονικής και προβληματικής συμπεριφοράς

Όλα τα σκυλιά γαυγίζουν, τραβούν το λουρί, φρουρούν το φαγητό τους, θάβουν κόκκαλα, προστατεύουν την περιουσία τους ή την οικογένειά τους, πηδούν για να σας χαιρετίσουν μασούν ό,τι βρίσκουν, δαγκώνουν, κατουρούν ή ίσως έχουν περιστασιακή ακράτεια, κυνηγούν μικρά ζώα ( ή και τα σκοτώνουν) και τρώνε κόπρανα.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ενοχλητικές αλλά για τον σκύλο είναι φυσιολογικές. Φυσικά ποικίλλουν ανάλογα με την φυλή, οπότε καλό θα ήταν να πάρετε μια φυλή συμβατή με τον τρόπο ζωής σας. Μην πάρετε ένα Μαστήφ και το επιπλήξετε επειδή γαυγίζει σε αγνώστους – είναι απλά κάτι φυσικό για την φυλή. Αυτά τα σκυλιά έχουν εκτραφεί για χιλιάδες χρόνια για να είναι σκύλοι φύλαξης. Οι σκύλοι της Σιβηρίας και οι βόρειες φυλές ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστοι χωρίς λουρί και να κυνηγούν ή να σκοτώνουν μικρά ζωάκια. Τα Daschunds είναι γνωστό ότι γαβγίζουν πολύ. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στην επιλεκτική αναπαραγωγή για την εκτέλεση μιας εργασίας ή σε φυσική συμπεριφορά σκύλων. Μερικές φορές μπορείτε να εκπαιδεύσετε μια εναλλακτική συμπεριφορά και μερικές φορές δεν μπορείτε. Είναι κάτι που εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι αυτή η συμπεριφορά στην εξέλιξη της φυλής.

7. Αλλαγές στην ρουτίνα

Η αλλαγή της ρουτίνας μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία για τον σκύλο σας και να προκαλέσει αντιδράσεις ανεπιθύμητες. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια. Οι δραστικές αλλαγές στο περιβάλλον ή την ρουτίνα τους μπορεί να προκαλέσει άγχος και να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές. Η μετάβαση σε νέο σπίτι συχνά προκαλεί καθυστέρηση στην εκπαίδευση στο σπίτι, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σκύλο σας και ένα νέο κατοικίδιο ζώο ή παιδί που εντάσσεται στην οικογένεια μπορεί επίσης να είναι πολύ αγχωτικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να είστε υπομονετικοί με το σκυλί σας και να τον καθοδηγήσετε με καλοσύνη κατά την διαδικασία προσαρμογής.

8. Αλλαγές στην διατροφή

Η αλλαγή της τροφής σε κακή ή λιγότερο καλή μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να αντιδράσει. Η διατροφή του έχει σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά του – και φυσικά επηρεάζει την υγεία του. Η αλλαγή τροφής μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης του σκύλου. Είναι σημαντικό να ταΐζετε τον σκύλο σας με μια τροφή υψηλής ποιότητα. Η μετάβαση επίσης πρέπει να γίνεται σταδιακά για περίπου μια εβδομάδα.

9. Κακή ή αρνητική κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι η θετική και ελεγχόμενη εισαγωγή ενός κουταβιού σε άλλα σκυλιά, ανθρώπους, ήχους, επιφάνειες και νέες εμπειρίες. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση. Η κρίσιμη περίοδος για την κοινωνικοποίηση είναι από την ηλικία των 3 έως 16 εβδομάδων. Τότε τίθενται τα θεμέλια για την αρμονική ανάπτυξη του σκύλου. Εάν τα κουτάβια δεν κοινωνικοποιηθούν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, μπορεί να εξελιχθούν σε φοβισμένους, νευρικούς ή επιθετικούς ενήλικους σκύλους.
Οι ομάδες εκπαίδευσης μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό εργαλείο κοινωνικοποίησης για τους σκύλους.
Ακόμη και οι κοινωνικοποιημένοι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς αν εκτεθούν σε αρνητικές επιρροές. Η επίθεση από άλλο σκύλο ή το πείραγμα από παιδιά στον κήπο είναι γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά ενός σκύλου. Μια κακή εμπειρία στον κτηνίατρο, στις συνεδρίες εκπαίδευσης ή στον κομμωτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή συμπεριφορά.
Εκτός από την επιλογή του σωστού κτηνιάτρου, λάβετε υπόψη το περιβάλλον στο οποίο ζει ο σκύλος σας (μικρά παιδιά, επιθετικά σκυλιά στις βόλτες). Επίσης, μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του στον κήπο όταν δεν είστε στο σπίτι.

10. Περίοδοι φόβου ή εφηβεία

Μην πανικοβάλλεστε αν το κανονικά ατρόμητο κουτάβι σας γίνει ξαφνικά φοβισμένο μια μέρα. Είναι φυσιολογικό για τα κουτάβια να περνούν μερικές φοβικές περιόδους καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους. Αυτό συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 8-12 εβδομάδων και γύρω στους 5-6 μήνες (εφηβεία). Ορισμένες φυλές μπορεί να εμφανίζουν περισσότερες ή λιγότερες περιόδους φόβου. Μην πανικοβάλλεστε, η περίοδος αυτή θα περάσει φυσιολογικά.
Μπορεί να θέλετε να αναστείλετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, τις συνεδρίες εκπαίδευσης, την περιποίηση ή τις νέες τοποθεσίες για μια εβδομάδα μέχρι το κουτάβι σας να επιστρέψει σε φυσιολογική συμπεριφορά.
Όταν ένα κουτάβι φοβάται κάτι, ο φόβος μπορεί πραγματικά να ξεσπάσει. Αυτή τη στιγμή, προσπαθήστε να βοηθήσετε αυτή τη συμπεριφορά να περάσει φυσιολογικά και όχι να την εξαναγκάσετε.

Η εφηβεία αρχίζει περίπου στην ηλικία των 6 μηνών και συνήθως διαρκεί από 12 έως 18 μήνες. Δυστυχώς, η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία τα περισσότερα σκυλιά καταλήγουν σε καταφύγια ζώων. Είναι μια περίοδος κατά την οποία τα κουτάβια δοκιμάζουν τα όριά τους και κάθε καλός, ήρεμος σκύλος μπορεί να αναπτύξει κακή συμπεριφορά.

Η συνεχής εκπαίδευση υπακοής, η διατήρηση της δομής και των ορίων, η υπομονή και η επιδέξια διαχείριση είναι σημαντικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την περίοδο είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου ο σκύλος σας δεν μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα και να χρησιμοποιήσετε μεθόδους όπως τα κλουβιά σκύλων.

Προσπαθήστε να αλλάξετε τη συμπεριφορά

Η κατανόηση της αιτίας της προβληματικής συμπεριφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα πιο γρήγορα. Εξαλείψτε τη συμπεριφορά μειώνοντας τις αιτίες. Φυσικά, αν η προβληματική συμπεριφορά του σκύλου σας είναι σοβαρή, ζητήστε βοήθεια από έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top