Πως να αντιμετωπίσετε έκτακτα περιστατικά υγείας κατοικίδιων ζώων στις διακοπές-Χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Οι διακοπές είναι μια πολυάσχολη περίοδος, συχνά γεμάτη με οικογένεια και φίλους, εκδηλώσεις διακοπών και ταξίδια ή επισκέπτες στο σπίτι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων απολαμβάνουν να εμπλέκουν τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς τους στις γιορτές τους, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη ρουτίνα, τη διατροφή και το περιβάλλον ενός κατοικίδιου ζώου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε ένα κατοικίδιο ζώο άγχος ή να αναπτύξει διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν. Ο τακτικός κτηνίατρος της οικογένειάς σας μπορεί να μην είναι ανοιχτός κατά τη διάρκεια των διακοπών, οπότε μπορεί να χρειαστεί ένα ταξίδι στην επείγουσα κτηνιατρική κλινική.


Πρέπει να πάω στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης;

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να φαίνεται σαν περιττή δαπάνη και χρήση χρόνου το να πάτε στην επείγουσα κτηνιατρική κλινική εάν το κατοικίδιό σας αρρωστήσει ή έχει κάποιο ατύχημα. Η περίθαλψη εκτός ωραρίου σε μια κλινική επειγόντων περιστατικών συχνά κοστίζει περισσότερο από μια επίσκεψη στον οικογενειακό σας κτηνίατρο κατά τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου. Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες ή ακόμη και θάνατο. Το καλύτερο σχέδιο είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για βοήθεια.

Τα περισσότερα κτηνιατρεία διαθέτουν τηλεφωνητή ή καταγεγραμμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λήψης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μπορείτε να απευθυνθείτε στον τακτικό κτηνίατρό σας ή να σας παραπέμψει σε μια κοντινή κλινική που χειρίζεται τις ανάγκες επειγόντων κτηνιατρικών περιστατικών. Έτσι, ακόμη και αν το τακτικό κτηνιατρείο σας είναι κλειστό, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα τηλεφώνημα στο γραφείο του.

Μόλις μιλήσετε με ένα μέλος του κτηνιατρικού προσωπικού, θα είστε σε θέση να περιγράψετε τα προβλήματα, ώστε ο κτηνίατρος να μπορέσει να καθορίσει αν χρειάζεται επείγουσα επίσκεψη. Εάν όχι, ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει τα επόμενα βήματα για τη σωστή φροντίδα του κατοικίδιου ζώου σας.

Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, αυτές οι εννέα καταστάσεις απαιτούν άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.


Ανοιχτές πληγές, εγκαύματα ή σπασμένα οστά

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει υποστεί οποιοδήποτε ατύχημα, καυγά με άλλο ζώο ή έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στον κτηνίατρο.

Αποχρωματισμένα ούλα

Τα ούλα που είναι χλωμά, λευκά ή έχουν μπλε απόχρωση μπορεί να σημαίνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται σε σοκ, πάσχει από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αναιμία, κακή κυκλοφορία ή εσωτερική αιμορραγία.


Έκθεση σε τοξίνες

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εκτίθεται σε κάτι τοξικό, φάρμακα για τον άνθρωπο, ορισμένα φυτά ή ορισμένες τροφές πρέπει να το δει αμέσως κτηνίατρος.

Υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία σώματος

Η κανονική θερμοκρασία σώματος ενός σκύλου είναι 101-102 F και η κανονική θερμοκρασία σώματος μιας γάτας είναι 100,5-102 F. Εάν είστε σε θέση να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σώματος του κατοικίδιου ζώου σας και είναι εκτός αυτών των ορίων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ένα κατοικίδιο ζώο με μη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος μπορεί να αισθάνεται ζεστό ή κρύο στην αφή. Το κατοικίδιο ζώο μπορεί να τρέμει ή να τρέμει και να συμπεριφέρεται ληθαργικά από τον πυρετό ή τη χαμηλή θερμοκρασία.


Υπερβολικό νιαούρισμα

Όταν τα κατοικίδια ζώα κλαίνε συνεχώς ή δυνατά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι πόνου. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Βήχας

Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι καρδιακών προβλημάτων ή αναπνευστικών προβλημάτων.


Διογκωμένη κοιλιά

Τα κοιλιακά προβλήματα και η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσουν φουσκωμένη κοιλιά. Ο εμετός εμφανίζεται συχνά με αυτά τα ζητήματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο του κατοικίδιου ζώου σας.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η βαριά αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να υποδεικνύει καρδιακά προβλήματα ή αναπνευστικά προβλήματα. Φυσικά, μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ λιγότερο σοβαρό πρόβλημα, οπότε ένα τηλεφώνημα στον κτηνίατρο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεται μια επίσκεψη.

Επιληπτικές κρίσεις

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη νευρική ή εγκεφαλική βλάβη. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και ετοιμαστείτε να επισκεφθείτε αμέσως την κλινική επειγόντων περιστατικών.


Πώς να αποτρέψετε τα επείγοντα περιστατικά στα κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια των διακοπών

Το πρόγραμμα της οικογένειάς σας είναι συνήθως διαφορετικό κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι άνθρωποι έχουν ρεπό από τη δουλειά τους, υπάρχουν εκδηλώσεις που πρέπει να παρακολουθήσουν, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν και μπορεί να έρθουν φίλοι και συγγενείς. Όλη αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί πολλές αλλαγές για το κατοικίδιό σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμα του κατοικίδιου ζώου σας όσον αφορά τη σίτιση, τον ύπνο και τη δραστηριότητα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζονται με αποφάγια και λιχουδιές από καλοπροαίρετους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

Προσέχετε τα κατοικίδιά σας. Ελέγξτε τα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι η συμπεριφορά, η στάση και η όρεξή τους είναι καλή. Ελέγξτε ότι τρώνε καλά, ουρούν και αφοδεύουν τακτικά και είναι δραστήρια όπως συνήθως.

Αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στα κατοικίδιά σας, αν εμπλακούν σε ατύχημα ή αν πληρούν κάποια από τις συνθήκες που αναφέρονται εδώ, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr