Πώς να αποδεχτεί η γάτα σας ένα νέο γατάκι: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Χρήσιμα

Ορισμένες γάτες δέχονται αμέσως τα νέα γατάκια. Άλλες χρειάζονται πολύ χρόνο για να συνηθίσουν ένα νέο γατάκι ή μπορεί να μην προσαρμοστούν ποτέ πλήρως. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη και καλά κοινωνικοποιημένη είναι η γάτα σας όταν γνωρίζει το νέο μέλος της οικογένειάς σας.


Γιατί οι γάτες απορρίπτουν τα νέα γατάκια;

Οι οικόσιτες γάτες εσωτερικού χώρου έχουν στενή συγγένεια με τις άγριες γάτες. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές, αλλά οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να έχουν ορισμένα παρόμοια χαρακτηριστικά και ένστικτα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνυπάρχουν με άλλες γάτες.

Τα άγρια αιλουροειδή, όπως οι αγριόγατες, οι λύγκες και τα σερβάλ, είναι συνήθως μοναχικά ζώα. Βλέπονται σπάνια, είναι εκ φύσεως μυστικοπαθή και νυκτόβια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε φωλιές και βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν μόνοι τους τροφή.

Οι άγριες γάτες (εξημερωμένες γάτες που έχουν μεγαλώσει στην άγρια φύση) κυνηγούν και κοιμούνται επίσης μόνες τους. Ωστόσο, μπορεί να σχηματίσουν μια αποικία με επικεφαλής μια θηλυκή γάτα (βασίλισσα), εάν τους παρέχεται τροφή από τους ανθρώπους. Οι αποικίες αποτελούνται γενικά από συγγενείς γάτες. Οι αρσενικές γάτες συνήθως εγκαταλείπουν την αποικία όταν είναι μερικών ετών.

Αυτή η κοινωνική ιεραρχία είναι διαφορετική από εκείνη της μέσης γάτας του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες του σπιτιού είναι συνήθως στειρωμένες, συχνά δεν είναι καλά κοινωνικοποιημένες με άλλες γάτες και ζουν σε ένα πολύ απομονωμένο περιβάλλον μακριά από άλλες γάτες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν θέλετε να φέρετε ένα νέο γατάκι ή μια νέα γάτα στην οικογένεια. Επιπλέον, οι άγριες γάτες ζουν συνήθως σε αποικίες γενετικά συγγενών γατών που γεννιούνται στην αποικία. Είναι ασυνήθιστο για μη συγγενείς γάτες να ενταχθούν στις τάξεις τους, και όταν το κάνουν, συνήθως ζουν στις παρυφές της αποικίας για αρκετούς μήνες πριν γίνουν πλήρως αποδεκτές.

Μερικές φορές, το να δώσετε χρόνο στη γάτα σας να προσαρμοστεί σε ένα νέο γατάκι είναι αυτό που χρειάζεται. Αλλά αν η γάτα σας δεν είχε κοινωνικοποιηθεί καλά πριν από την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα πάει καλά με ένα νέο γατάκι. Στην πραγματικότητα, μερικές γάτες είναι καλύτερα να είναι η μόνη γάτα σε ένα σπίτι.


Πώς να σταματήσετε την απόρριψη

Όταν φέρνετε ένα νέο γατάκι στο σπίτι, είναι σημαντικό να το γνωρίσετε σιγά-σιγά στη γάτα σας. Είτε το έχετε κάνει αυτό είτε όχι, αν οι γάτες δεν τα πάνε καλά, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να σπάσετε τον πάγο.

Μπολ με φαγητό

Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι έχει τα δικά του μπολ με φαγητό και νερό που δεν βρίσκονται στην ίδια θέση με τα μπολ της γάτας σας. Ταΐστε τα σε ξεχωριστές περιοχές, ώστε η γάτα σας να μην αποκτήσει εδαφική κυριαρχία για το δικό της φαγητό και το γατάκι σας να έχει την ευκαιρία να φάει. Αν χρειαστεί, ταΐστε μία από τις γάτες σε ξεχωριστό δωμάτιο και κλείστε την πόρτα.

Χώροι ύπνου

Παρέχετε ξεχωριστούς χώρους ύπνου και για τις δύο γάτες. Μην προσπαθήσετε να δώσετε τα παλιά κρεβάτια ή condos της γάτας σας στο νέο γατάκι. Η μεγαλύτερη γάτα σας έχει ήδη καθιερώσει την κατοχή τους και δεν θα δεχτεί με καλό μάτι ένα γατάκι να τα χρησιμοποιεί χωρίς άδεια.

Χώροι παρατήρησης

Οι γάτες συνήθως αντιμετωπίζουν τους “εισβολείς” προσπαθώντας να τους αποφύγουν και επιδεικνύουν φανερή επιθετικότητα μόνο ως έσχατη λύση. Η γάτα σας θα πρέπει να έχει ένα ασφαλές μέρος για να απομακρυνθεί από το νέο γατάκι μέχρι να εξοικειωθούν μεταξύ τους. Προσφέρετε στην ηλικιωμένη γάτα σας χώρους εκτός της εμβέλειας του γατιού, όπου μπορεί να πηγαίνει μόνο αυτή. Ένα ψηλό περβάζι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να παρατηρεί η γάτα σας το γατάκι για λίγο. Επίσης, αυτά τα μέρη μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό καταφύγιο όταν η γάτα σας χρειάζεται να ξεφύγει από ένα επιθετικό ή ενοχλητικό γατάκι.


Κουτί άμμου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα περισσότερο κουτί από ό,τι έχετε γάτες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε δύο γάτες, θα πρέπει να έχετε τρία κουτιά. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άμεση οπτική επαφή μεταξύ των κουτιών σε περίπτωση που τόσο η μεγαλύτερη γάτα σας όσο και το νέο γατάκι βρίσκονται σε διαφορετικά κουτιά ταυτόχρονα.

Φερομόνες

Αγοράστε σπρέι, μαντηλάκια και διαχυτήρες που περιέχουν ειδικές φερομόνες γάτας και χρησιμοποιήστε τα για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτές οι φερομόνες βοηθούν τις γάτες να αισθάνονται χαλαρές και ασφαλείς και μπορεί να ωφελήσουν τόσο το νέο γατάκι σας όσο και τη μεγαλύτερη γάτα σας κατά τη φάση της εισαγωγής.


Λιχουδιές

Χαϊδέψτε το νέο σας γατάκι και, ταυτόχρονα, αφήστε τη μεγαλύτερη γάτα σας να σας μυρίσει, ενώ της δίνετε τις αγαπημένες της λιχουδιές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μάθετε στη γάτα σας ότι η μυρωδιά του νέου γατάκι δεν είναι κάτι κακό. Με την πάροδο του χρόνου, η μεγαλύτερη γάτα σας μπορεί να αρχίσει να συνδέει τη μυρωδιά του γατιού με τις λιχουδιές, καθιστώντας την έτσι μια θετική μυρωδιά. Κάντε το ίδιο όταν βλέπετε το γατάκι και τη γάτα σας να αλληλεπιδρούν όμορφα για να ενισχύσετε την επιθυμητή συμπεριφορά τους.

Αποχωρισμός

Οι γάτες δεν πρέπει να επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί χωρίς επίβλεψη μέχρι να έχουν αρκετές άμεσες αλληλεπιδράσεις χωρίς προβλήματα. Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε τη γάτα και το γατάκι σας και ανησυχείτε μήπως το ένα κάνει κακό στο άλλο, βεβαιωθείτε ότι είναι χωρισμένα με ασφάλεια. Ένα μπάνιο με κουτί για τα απορρίμματα, κρεβάτι και μπολ με νερό μπορεί να είναι το μέρος όπου θα μένει το νέο γατάκι όταν λείπετε στη δουλειά ή όταν κοιμάστε τη νύχτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το γατάκι σας δεν αφήνει μόνη της τη μεγαλύτερη γάτα σας.

Κρατήστε τα πράγματα ήρεμα

Μερικές φορές ασυνήθιστα πράγματα που τρομάζουν μια γάτα θα την κάνουν να δείξει εκτοπισμένη επιθετικότητα προς ένα νέο γατάκι. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, γι’ αυτό μην κάνετε μεγάλες αλλαγές στο σπίτι κατά την εισαγωγή του νέου γατιού. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές όπως η ανακαίνιση της κουζίνας σας, το σκίσιμο χαλιών ή η διοργάνωση πάρτι με πυροτεχνήματα στην πίσω αυλή.

Μην επιτρέπετε καβγάδες

Αν και μπορεί να θέλουν να τσακωθούν, μην επιτρέψετε στη γάτα σας να κάνει κάτι περισσότερο από το να σφυρίζει και να χτυπάει το γατάκι. Αν ανησυχείτε ότι πρόκειται να γίνει καβγάς, αποσπάστε την προσοχή των γατών με ένα δυνατό χτύπημα των χεριών σας ή με ένα γρήγορο πιτσίλισμα νερού. Εάν οι γάτες σας τσακωθούν, θα πρέπει να τις χωρίσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τις επαναφέρετε αργά η μία στην άλλη σε διάστημα αρκετών ημερών έως εβδομάδων.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top