Πως να διορθώσετε τις κακές συνήθειες της γάτας σας- Χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Η γάτα σας έχει μια κακή συνήθεια; Μην ανησυχείτε. Όλοι έχουμε κακές συνήθειες και, όπως οι δικές μας, έτσι και οι συνήθειες των γατών μπορούν να αλλάξουν με υπομονή και επιμονή.

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση μιας γάτας είναι πολύ διαφορετική από την εκπαίδευση ενός σκύλου. Οι γάτες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν εντολές, αλλά όπως και στην εκπαίδευση ενός σκύλου, οι γάτες πρέπει να ανταμείβονται για την καλή συμπεριφορά και ποτέ να μην τιμωρούνται για την “κακή” συμπεριφορά τους.

Η διόρθωση της συνήθειας μιας γάτας είναι μια διαδικασία τριών βημάτων:

  1. Σταματήστε τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί μέσω απόσπασης της προσοχής.
  2. Αναπροσανατολίστε την σε μια εναλλακτική δραστηριότητα.
  3. Ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά με μια λιχουδιά, στοργή ή σύντομο παιχνίδι.

Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές

Πηδώντας πάνω σε τραπέζια και πάγκους

Πάγκος κουζίνας ή διάδρομος για γάτες; Λαμβάνοντας υπόψη πού έχουν πάει αυτές οι πατούσες (χμ, κουτί απορριμμάτων), ίσως να θέλετε να την κρατήσετε μακριά από οποιεσδήποτε επιφάνειες όπου ετοιμάζετε ή τρώτε φαγητό. Αρχικά, πρέπει να της διδάξετε ότι ο πάγκος ή το τραπέζι της κουζίνας είναι εκτός ορίων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας την επιφάνεια μη ελκυστική. Η προσωρινή επένδυση των πάγκων με αλουμινόχαρτο ή ταινία διπλής όψης θα δημιουργήσει μια επιφάνεια στην οποία η γάτα σας δεν θέλει να πηδήξει. Αν την παρατηρήσετε να προσπαθεί να ανέβει στους πάγκους, μετακινήστε την σε μια αποδεκτή επιφάνεια και ανταμείψτε την με μια μικρή λιχουδιά για να δημιουργήσετε μια θετική συσχέτιση με την επιθυμητή θέση. Μόλις εγκατασταθεί στο νέο σημείο, δώστε της έπαινο και στοργή. Οι γάτες έχουν ένα φυσικό ένστικτο να σκαρφαλώνουν και να επιθεωρούν την περιοχή τους από ένα ψηλό σημείο. Έχοντας και άλλες ψηλές επιφάνειες στις οποίες επιτρέπεται να καθίσει, θα είναι ευκολότερο να την κρατήσετε μακριά από τον πάγκο της κουζίνας.

Ξαπλώνει σε καθαρά ρούχα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τυλίγεστε σε ζεστά, φρεσκοπλυμένα λευκά είδη. Το ίδιο πιστεύει και η γάτα σας. Αποφύγετε τα μπλεξίματα από τρίχες γάτας και νύχια στα καθαρά σας άπλυτα περιορίζοντας την πρόσβασή της σε αυτά. Όποτε είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα καθαρά σας ρούχα αμέσως σε κλειστά συρτάρια και ντουλάπες. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τα άπλυτα σε καλάθι με καπάκι, αντί να χρησιμοποιήσετε ανοιχτό καλάθι. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, απλώστε ένα μακρύ κομμάτι αλουμινόχαρτο ή σελοφάν πάνω από το καλάθι με τα άπλυτα, το οποίο θα αποτρέψει τη γάτα σας από το να ξαπλώσει πάνω του. Προσφέρετε της πολλά άνετα εναλλακτικά σημεία για να κοιμηθεί. Αν την πιάσετε στα άπλυτα, απλά σηκώστε την, μετακινήστε την σε ένα αποδεκτό σημείο ύπνου και δώστε της επιπλέον αγάπη και στοργή καθώς θα βολεύεται. Επίσης, φροντίστε να βουρτσίζετε τη γάτα σας και να κόβετε τακτικά τα νύχια της για να μειώσετε την αποβολή και να ελαχιστοποιήσετε τις ζημιές από τα νύχια.

Δάγκωμα

Τα γατάκια δαγκώνουν για τους ίδιους λόγους που δαγκώνουν και τα κουτάβια – παίζουν και εξερευνούν το περιβάλλον τους με το στόμα τους. Παίζοντας και παλεύοντας με τους συνομήλικους τους, τα γατάκια μαθαίνουν ότι το πολύ δυνατό δάγκωμα θα τερματίσει μια συνεδρία παιχνιδιού. Ακολουθήστε την ίδια προσέγγιση με το γατάκι σας. Όταν δαγκώνει, απαντήστε με ένα δυνατό “ωχ!”, σταματήστε αμέσως την αλληλεπίδραση μαζί της και βγείτε από το δωμάτιο. Όταν χαϊδεύετε ή παίζετε με το γατάκι σας και δεν σας δαγκώνει, επαινέστε και ανταμείψτε το με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Αυτό της μαθαίνει ότι το δάγκωμα σας κάνει να φεύγετε, ενώ το να μη δαγκώνει συνεχίζει τη διασκέδαση και τη στοργή. Παρέχετε της ανθεκτικά παιχνίδια στα οποία μπορεί να ανακατευθύνει την ενέργειά της. Ποτέ μην παίζετε σκληρά με τα χέρια σας. Αυτό διδάσκει στη γάτα σας ότι είναι αποδεκτό να δαγκώνει και να γρατζουνάει τα χέρια σας.

Σε καθεμία από αυτές τις καταστάσεις, η γάτα σας εκδηλώνει τις φυσικές της συμπεριφορές. Όταν έχει αποδεκτές διεξόδους για αυτές τις φυσικές συμπεριφορές, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει και να συνεχίσει κακές συνήθειες. Επίσης, να θυμάστε ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά προέρχεται από πλήξη. Μάθετε πώς να εμπλουτίσετε τη ζωή της γάτας σας και να κάνετε το σπίτι σας φιλικό προς τα αιλουροειδή, ώστε να μπορείτε να ζείτε μαζί σε ευτυχισμένη αρμονία

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr