Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να μασάει τα ηλεκτρικά καλώδια- Χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Εάν η γάτα σας μασάει ηλεκτρικά καλώδια, είναι άμεσος λόγος ανησυχίας. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) ή σε άλλους περιβαλλοντικούς ή υγειονομικούς παράγοντες, όπως άγχος ή οδοντιατρικό πρόβλημα. Ανεξάρτητα από την αιτία, είναι επικίνδυνο για τις γάτες να μασάνε ηλεκτρικά καλώδια, για να μην αναφέρουμε ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να καταστρέψει τις ηλεκτρικές συσκευές και τα καλώδια σας. Ευτυχώς για εσάς και τη γάτα σας, μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας από το να μασάει τα ηλεκτρικά καλώδια με προστατευτικά καλύμματα, προσφέροντας εναλλακτικά αντικείμενα για μάσημα ή αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες.


Λόγοι για το μάσημα

Υπάρχει κάποιο μυστήριο γύρω από το γιατί οι γάτες επιλέγουν τα ηλεκτρικά καλώδια για να μασήσουν. Μια θεωρία είναι ότι το καλώδιο μοιάζει με ουρά άλλου ζώου και ότι το βασικό γατίσιο ένστικτο αναγκάζει τη γάτα να επιτεθεί σε οτιδήποτε μοιάζει με ουρά – αν και αυτή η συλλογιστική δεν απαντά στο γιατί η γάτα θα συνεχίσει να μασάει το καλώδιο μόλις ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει ζώο. Πρόσθετοι λόγοι για το μάσημα του κορδονιού μπορεί να περιλαμβάνουν:


Ψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (ΙΨΔ) που περιλαμβάνουν συμπεριφορά μάσησης και ροκανίσματος αναπτύσσονται συχνότερα στις γάτες Σιάμ και Μπουρμέζ. Αυτά τα αιλουροειδή μπορεί να αναπτύξουν έντονη επιθυμία να μασάνε και μερικές φορές να τρώνε ακόμα και μη φαγώσιμα αντικείμενα.

Αν και το μάσημα μπορεί να είναι η πρωταρχική συμπεριφορά ΙΨΔ που παρατηρείτε στη γάτα σας, μπορεί να εντοπίσετε και άλλα συμπτώματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει εξήγηση για το γιατί ορισμένες γάτες αναπτύσσουν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό συμπτωμάτων ΙΨΔ. Το επαναλαμβανόμενο κυνήγι της ουράς είναι από τα πρώτα συμπτώματα της ΙΨΔ.


Ο υπερβολικός καλλωπισμός, που χαρακτηρίζεται από μια γάτα που γλείφει και μασάει το τρίχωμά της τόσο έντονα που αρχίζει να πέφτει κατά τόπους, είναι επίσης συχνό φαινόμενο.
Το εμμονικό πιπίλισμα, γλείψιμο ή μάσημα υφάσματος, μια κατάσταση που αναφέρεται ως πιπίλισμα μαλλιού. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πλήρως κατανοητή και έχουν προταθεί πολλαπλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης απομάκρυνσης της γάτας από τη μητέρα της. Εάν η γάτα σας έχει τάσεις που μοιάζουν με τις σιαμαίες, το μάσημα μπορεί να επηρεάζεται από τη γενετική.


Οδοντιατρικά προβλήματα

Οι γάτες που έχουν πόνο στο στόμα τους λόγω οδοντικών προβλημάτων μπορεί να επιδοθούν σε συμπεριφορά ροκανίσματος σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν από τη δυσφορία. Μεταξύ 50 και 90% των γατών ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών πάσχουν από κάποια μορφή οδοντικής νόσου, επομένως είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζετε προληπτικά με τακτική κτηνιατρική οδοντιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και των καθαρισμών.


Βαρεμάρα ή αδράνεια

Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να έχει έναν συνδυασμό προβλημάτων που οδηγούν στη συμπεριφορά μάσησης. Καθώς μεγαλώνουν, είναι σύνηθες για τις γάτες να αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση του επιπέδου δραστηριότητάς τους. Όταν μια γάτα δεν είναι σε θέση να κινηθεί και να ασκηθεί, να εξερευνήσει ή να αλληλεπιδράσει τόσο πολύ με τον κόσμο, η πλήξη και το συνακόλουθο άγχος μπορεί να την κάνουν να αναζητήσει άλλες διεξόδους.


Ιατρικά ζητήματα

Σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί επίσης να υπάρχουν μεταβολικά ζητήματα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, που αυξάνουν το επίπεδο δραστηριότητας της γάτας και αυξάνουν την επιθυμία της να μασάει. Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει ένα θεραπεύσιμο ζήτημα που επιλύει τη συμπεριφορά μάσησης.

Pica

Ως Pica ορίζεται η επιθυμία και το μάσημα ουσιών που δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν χαρτί, χώμα, γραβάτες μαλλιών και άλλα κοινά οικιακά αντικείμενα. Ενώ η έλλειψη σιδήρου και ο υποσιτισμός μπορεί να είναι αιτίες της pica, στις γάτες, το ζήτημα συνδέεται συχνότερα με την πλήξη, το άγχος και άλλες υποκείμενες ανησυχίες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά.


Στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα περίεργων συμπεριφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μάσημα χρησιμεύει για την ανακούφιση από το άγχος και απλά κάνει τη γάτα να αισθάνεται καλύτερα συναισθηματικά.


Πώς να σταματήσετε το μάσημα

Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για έναν έλεγχο, εάν εμφανίζει ακατάλληλη συμπεριφορά μασήματος, ώστε να ανακαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς. Εν τω μεταξύ, λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τη γάτα σας ασφαλή.

Καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια περνώντας τα μέσα από σωλήνες PVC ή κολλώντας τα με ηλεκτρική ταινία. Οτιδήποτε μπορεί να τα εμποδίσει από το να φαίνονται να κινούνται μόνα τους μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο στο να μην ενδιαφέρεται καθόλου η γάτα σας για αυτά.

Προσφέρετε στη γάτα εναλλακτικά πράγματα για να μασάει, όπως χαρτόνι ή οδοντιατρικές λιχουδιές εγκεκριμένες από τη γάτα. Υπάρχουν αρκετές που είναι εγκεκριμένες από το Συμβούλιο Κτηνιατρικής Στοματικής Υγείας και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πέτρας και να βοηθήσουν τη γάτα σας να κάνει κάποια κατάλληλη μάσηση.
Προσθέστε εύπεπτες φυτικές ίνες στη διατροφή της γάτας σας, οι οποίες ωθούν ορισμένες γάτες να μειώσουν τη δραστηριότητα μάσησης ή ακόμη και να σταματήσουν εντελώς. Τα φρέσκα χόρτα της γάτας, τα πράσινα φασόλια ή το μαρούλι που προστίθενται στο μπολ με το φαγητό της γάτας μπορεί να κάνουν το κόλπο. Ορισμένες από τις εμπορικές δίαιτες “φόρμουλα για τριχόμπαλες” μπορεί επίσης να λειτουργήσουν, καθώς παρέχουν επίσης αυξημένες φυτικές ίνες.
Μειώστε το άγχος για να βοηθήσετε στην εξάλειψη της ανάγκης για μάσημα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μια συνθετική φερομόνη προσώπου γατούλας για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να ηρεμήσετε τη γάτα σας. Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι το δοχείο απορριμμάτων της γάτας σας είναι πεντακάθαρο και ότι έχει αρκετά παιχνίδια και χρόνο παιχνιδιού μαζί σας για να αποτρέψετε την πλήξη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr