Πώς να βάλετε μια γάτα στο βαλιτσάκι μεταφοράς τη: 6 βήματα για την απόλυτη επιτυχία

Χρήσιμα

Φοβάστε να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο επειδή έχετε τραυματιστεί επειδή τη βάλατε στο βαλιτσάκι μεταφοράς της;

Οι περισσότεροι γατογονείς κρατούν το βαλιτσάκι μεταφοράς καλά κρυμμένο υποθέτοντας ότι η γάτα το μισεί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Εάν χρησιμοποιείτε το βαλιτσάκι μεταφοράς απλώς για τις βόλτες στον κτηνίατρο ή τον κομμωτή, η γάτα σας ενδεχομένως να έχει αρνητικά συναισθήματα.

Επομένως, η επιλογή ενός κατάλληλου μεταφορέα και η εξασφάλιση ότι η γάτα σας αγαπάει να περνάει χρόνο μέσα σε αυτόν μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ευχάριστης ή μιας αποκρουστικής εμπειρίας για εσάς και τη γατούλα σας.

Ας εμβαθύνουμε στους τρόπους επιλογής του σωστού είδους μεταφορέα και στις τεχνικές για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει το χαρούμενο μέρος της.

Τι να αναζητήσετε σε ένα βαλιτσάκι μεταφοράς γάτας;

Ένας τυπικός χώρος μεταφοράς θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της γάτας σας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμβάλλει στο να γίνονται τα ταξίδια και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν πιο χωρίς άγχος.

Κατά προτίμηση, το βαλιτσάκι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ισχυρό πλαστικό ανθεκτικό στις κρούσεις, που δεν μπορεί να καταρρεύσει, με σκληρό πάτο για εύκολο καθαρισμό και για να εμποδίζει την απόδραση. Θα πρέπει να περιέχει περσίδες στο πλάι για να βοηθά στην απόκρυψη της γάτας, ενώ παράλληλα επιτρέπει την ορατότητα και την κυκλοφορία του καθαρού αέρα.

Οι μεταφορείς που περιέχουν τόσο ένα επάνω όσο και ένα μπροστινό άνοιγμα είναι οι καλύτεροι. Η οροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μια είσοδο/έξοδο ως εναλλακτική λύση για τα σκυλάκια που είναι άτολμα ή δεν αισθάνονται άνετα με την εκούσια έξοδο επιτρέποντας την ελάχιστη αγωνία καθώς και την εύκολη εξέταση από κτηνίατρο μέσα στη βάση της βαλίτσας.

Τέλος, πρέπει να διαθέτει ανοιχτή πόρτα με δυνατότητα κλειδώματος, ώστε να είναι δυνατή η προσφορά τροφής, παιχνιδιών και χαϊδεμάτων μέσω της προστατευμένης πόρτας, διατηρώντας παράλληλα τη γατούλα σας ασφαλή.

Οδηγός εκπαίδευσης βήμα προς βήμα για να βάλετε μια γάτα σε ένα βαλιτσάκι μεταφοράς

Ακολουθήστε αυτόν τον βασικό οδηγό εκπαίδευσης βήμα προς βήμα για την ελεύθερη είσοδο σε ένα μεταφορέα γάτας που τοποθετείται από πάνω:

Βήμα 1: Βάζοντας μια άνετη κουβέρτα

Ξεκινήστε τη φάση της εκπαίδευσης όταν η γάτα σας είναι χαλαρή και δεν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού με κτηνίατρο ή περιποίηση για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

Βρείτε μια άνετη κουβέρτα ή ένα φούτερ που αρέσει ιδιαίτερα στο γατάκι ή τη γάτα σας. Τοποθετήστε την στο κρεβάτι ή τον καναπέ στο αγαπημένο τους μέρος του σπιτιού και δελεάστε το γατάκι/τη γάτα σας με φαγητό, λιχουδιές ή παιχνίδια πάνω στην κουβέρτα, ενθαρρύνοντας την εγκατάστασή του στην κουβέρτα ενώ εσείς ταΐζετε ή παίζετε με τη γάτα σας.

Μπορείτε επίσης να χαϊδεύετε τη γάτα σας ανάμεσα στο τάισμα, ενώ κάθεται ή σκύβει, για να δημιουργήσετε μια θετική συσχέτιση, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ήρεμη συμπεριφορά. Αυτό το στάδιο αποτελεί τη βάση για την εκπαίδευση στον μεταφορέα, η οποία απαιτεί την υπομονή και την ψυχραιμία σας.

Βήμα 2: Εξοικείωση μέσα στο βαλιτσάκι μεταφοράς

Μόλις το γατάκι σας νιώσει άνετα και με αυτοπεποίθηση με την κουβέρτα στην οποία το εκπαιδεύσατε, μπορείτε να μεταφέρετε την κουβέρτα αυτή στην ανοιχτή βάση του μεταφορέα σας που βρίσκεται στο αγαπημένο του δωμάτιο (δίπλα στον καναπέ, το κρεβάτι σας κ.λπ.). Θέλετε να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα, ενώ δεν είναι κλεισμένη ή εκφοβισμένη σε αυτό το ανοιχτό περιβάλλον.

Χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική για να τα δελεάσετε με φαγητό και χάδια, εφόσον το απολαμβάνουν το εσωτερικό του μεταφορέα. Περιστασιακά επιτρέψτε τους να πηδήξουν έξω από το μεταφορέα πετώντας τροφή / λιχουδιές ελαφρώς μακριά από το μεταφορέα και δελεάστε τους να επιστρέψουν στη βάση για να διασφαλίσετε ότι αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο.

Σταδιακά επιβραδύνετε τη διανομή τροφής και αναμειγνύετε με περισσότερο χάιδεμα μεταξύ των λιχουδιών για να χτίσετε τη χαλάρωση και την ήρεμη εγκατάστασή τους στο φορέα.

Βήμα 3: Κλειστός μεταφορέας χωρίς μπροστινή πόρτα

Μόλις η γάτα σας νιώσει άνετα να κάθεται στην κουβέρτα σε έναν ανοιχτό μεταφορέα, ξεκινήστε το επόμενο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει το να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει άνετα με το κάλυμμα συνδεδεμένο αλλά με την πόρτα ανοιχτή.

Ξεκινήστε προσελκύοντας τη γάτα σας πάνω στην κουβέρτα με μερικές λιχουδιές και συνεχίστε να της χορηγείτε τροφή όσο δείχνει ήρεμη συμπεριφορά, ενθαρρύνετε την εκούσια είσοδο/έξοδο με το τάισμα και το τρίψιμο του πηγουνιού με ήρεμο τρόπο όσο βρίσκεται στο μεταφορέα. Αποφύγετε την υπερβολική διέγερση, πηγαίνοντας όμορφα και αργά.

Βήμα 4: Κλειστό φορείο με ανοιχτή και κλειστή την μπροστινή πόρτα

Μόλις η γάτα σας μπει οικειοθελώς στο μεταφορέα, μπορείτε να τοποθετήσετε την πόρτα και να μετακινήσετε σιγά-σιγά την μπροστινή πόρτα προς και από τη γάτα, ενώ σε κάθε μετακίνηση της δίνετε λιχουδιές για να προβλέψετε μια θετική συνέπεια.

Επαναλάβετε αυτό το βήμα αρκετές φορές μέχρι να φτάσετε την πόρτα σε μια πιο κλειστή θέση, συνεχίστε το τάισμα όσο η γάτα είναι ήρεμη. Εάν η γάτα σας επιθυμεί να βγει έξω, αφήστε την να πηδήξει έξω και δελεάστε την να επιστρέψει επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα μέχρι να βολευτεί να ταΐζεται με λιχουδιές μέσα από τα κάγκελα για λίγα δευτερόλεπτα, εξασφαλίζοντας ότι αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο.

Βήμα 5: Μετατρέψτε το μεταφορέα σας σε καταφύγιο αυξάνοντας τη διάρκειά του

Σε αυτό το βήμα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη γάτα σας να συνδέσει το μεταφορέα με ένα ήσυχο καταφύγιο, ενώ ξεκουράζεται για μικρά παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μέσα στον κλειστό μεταφορέα.

Ξεκινήστε με την πόρτα του μεταφορέα κλειστή, δελεάστε τη γάτα σας μέσα στο μεταφορέα με μια λιχουδιά, στη συνέχεια κάντε παύση για λίγα δευτερόλεπτα, αφήστε τη να εξερευνήσει το μεταφορέα και αφού καθίσει ή σκύψει μέσα στο μεταφορέα δώστε της ξανά λιχουδιές. Σταδιακά επεκτείνετε την καθυστέρηση της σίτισης με λιχουδιές κατά πέντε δευτερόλεπτα, επαναλάβετε μερικές φορές.

Όταν νιώσουν άνετα, προσθέστε την μπροστινή πόρτα και κλείστε την, κεράστε μέσα από τα κάγκελα. Αρχίστε να εναλλάσσετε το χρόνο χορήγησης λιχουδιών (δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια) ενώ κάθονται χαλαρά στο μεταφορέα. Αυξήστε από πέντε έως οκτώ δευτερόλεπτα, στη συνέχεια κάντε παύση, τεντώστε το χρόνο λίγο περισσότερο καθώς προχωράτε σε αυτό το στάδιο.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε την πόρτα για λίγα δευτερόλεπτα για να δώσετε στη γάτα σας την ευκαιρία να βγει και να επιστρέψει. Επεκτείνετε τη διάρκεια με σποραδικές ταΐσεις.

Βήμα 6: Μετακινήστε το μεταφορέα με τη γάτα σας να είναι χαλαρή μέσα του

Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη μετακίνηση του κλειστού μεταφορέα μαζί με τη γάτα σας στο εσωτερικό του. Ξεκινήστε να σηκώνετε τον μεταφορέα ελαφρώς από το έδαφος για λίγα δευτερόλεπτα, τοποθετήστε τον ξανά στο έδαφος και ταΐστε. Αυξήστε σταδιακά τη μετακίνηση προς τα πάνω, αφήστε τον κάτω και δώστε τροφή. Κάθε κίνηση θα πρέπει να προβλέπει μια ανταμοιβή.

Και πάλι, δώστε στη γάτα σας την ευκαιρία να βγει έξω, αν επιθυμεί να μείνει μέσα, τα πάτε περίφημα!

Μην χρησιμοποιείτε τη λαβή για να τη μεταφέρετε, σηκώστε το μεταφορέα με τα δύο χέρια στερεωμένα στο σώμα σας. Προχωρήστε στο να τις μεταφέρετε αργά σε μια άλλη επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) και να τις ταΐζετε στην τοποθέτηση. Εφόσον η γάτα σας είναι δροσερή, προχωρήστε στη μετακίνησή της σε διαφορετικό δωμάτιο, περιποιηθείτε τη μόλις φτάσετε σε άλλη επιφάνεια.

Τέλος, αν συνεχίζει να είναι ήρεμη, μεταφέρετέ την σταδιακά στο αυτοκίνητο, περιποιηθείτε την κατά την άφιξη και επιστρέψτε στο σπίτι. Επαναλάβετε αυτό το βήμα πολλές φορές όσο η γάτα σας βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Πώς να βάλετε μια απρόθυμη γάτα σε ένα μεταφορέα – Συμβουλές για δύσκολες γάτες

Πώς να ξεγελάσετε μια γάτα σε ένα μεταφορέα; Αφήστε το ανοιχτό μεταφορέα μόνιμα έξω ως κρυψώνα ή κρεβάτι για τη γάτα σας. Δελεάστε την/τον με catnip, παιχνίδια ή λιχουδιές, μην κυνηγάτε τη γάτα μέσα στο μεταφορέα. Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος που σχετίζεται με τον μεταφορέα τοποθετήστε αντικείμενα ρουχισμού μαζί με το άρωμά σας και εφαρμόστε συστηματικά ένα σπρέι συνθετικής φερομόνης αιλουροειδών.

Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα ενώ βρίσκεται σε βαλιτσάκι μεταφοράς

Εάν η γάτα σας είχε μια παλαιότερη αρνητική εμπειρία ή μισεί τον ήδη υπάρχοντα μεταφορέα, σκεφτείτε να αγοράσετε έναν νέο, ηρεμιστικό, άνετο και επαρκούς μεγέθους μεταφορέα για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές συσχετίσεις.

Εξετάστε το ενδεχόμενο πλυσίματος του μεταφορέα μετά τη χρήση του για να απομακρύνετε τυχόν χημικά μηνύματα (φερομόνες) που μεταδίδουν άγχος ή φόβο, τα οποία προέρχονται από τα μαξιλαράκια των ποδιών/τους πρωκτικούς αδένες ή από τη χρήση του από άλλη γάτα.

Μην αναγκάζετε πολλές γάτες (εκτός από μια βασίλισσα και τη γέννα της) να μοιράζονται ένα μεταφορέα λόγω του περιορισμένου χώρου που μπορεί να δημιουργήσει ένταση και εχθρότητα, κάθε γάτα θα πρέπει να έχει ξεχωριστό μεταφορέα σκεπασμένο με πετσέτα κατά τη διάρκεια των διαδρομών με το αυτοκίνητο.

Συμπέρασμα

Η εκπαίδευση στον μεταφορέα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και οι βόλτες με το αυτοκίνητο είναι λιγότερο αγχωτικές για τους ιδιοκτήτες γατών και τα αιλουροειδή τους, ενώ ένας αποδεκτός μεταφορέας επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση με πολλές γάτες να επιλέγουν να παραμένουν στο κάτω μέρος της βάσης κατά τη διάρκεια των κτηνιατρικών εξετάσεων, μειώνοντας την απαίτηση για χειρισμό, μακροχρόνιες κτηνιατρικές εξετάσεις και παρατεταμένες αρνητικές εμπειρίες.

Γίνε η λύση για την ευημερία της γάτας σας και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top