Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά; Σημάδια απόσυρσης λόγω ηλικίας, Ο γηραιότερος σκύλος – Συμβουλές και μυστικά μακροζωίας

Χρήσιμα

Το μόνο μειονέκτημα των σκύλων μπορεί να είναι ότι δεν ζουν πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο μπορούν να ζήσουν έως και 80 χρόνια, αλλά η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι 10-13 χρόνια. Οι άνθρωποι θα ήθελαν να ζουν συνέχεια κοντά μας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε επιτεύξιμο. Μπορεί να αναρωτιέστε αν οι σκύλοι μπορούν να ζήσουν μέχρι 20 χρόνια, και η απάντηση θα ήταν ναι. Ωστόσο, πολύ σπάνια οι σκύλοι ζουν μέχρι τα 20 χρόνια.

Πόσο μπορεί να ζήσει ένας σκύλος

Σημάδια γήρανσης

Η μετάβαση ενός σκύλου σε μια αρκετά ώριμη ηλικία συχνά περνά απαρατήρητη από τους ιδιοκτήτες. Φαίνεται να περνάει πάρα πολύ γρήγορα, από κουτάβια όταν παίζουν και τρέχουν, σε κουρασμένα σκυλιά όταν “αποσύρονται“. Το πρώτο εύκολα αντιληπτό σημάδι είναι η αλλαγή στο επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας ενός σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά χαλαρώνουν και επιβραδύνουν καθώς μεγαλώνουν. Ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και η κόπωση είναι όλα σημάδια γήρανσης και ο σκύλος σας θα προτιμά πλέον να κινείται με τους δικούς του αργούς ρυθμούς. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν την όραση και την ακοή τους καθώς γερνούν. Η όρασή τους μπορεί να θολώσει, μπορεί να πέσουν πάνω σε αντικείμενα ή να μην ανταποκριθούν αμέσως σε ένα κάλεσμα με όνομα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν σημάδια σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού, όπως ακράτεια ή γρήγορη ούρηση.

Γλώσσα του σώματος

– Δύσπνοια.

– Αδυναμία.

– Χαμηλωμένα αυτιά.

– Αδυναμία συγκέντρωσης ή εστίασης.

– Τρόμος Άλλα σημάδια γήρανσης

– Απώλεια ακοής ή όρασης

– Αλλαγές στη συμπεριφορά

– Επιβράδυνση

– Έλλειψη ενέργειας, απροθυμία άσκησης

– Σύγχυση και αποπροσανατολισμός

– Γκριζάρισμα της μύτης

– Γρήγορη ούρηση

Πόσο ζει ένας σκύλος – παραδείγματα διάσημων σκύλων από την ιστορία

Οι σκύλοι δεν ζουν περισσότερο από 20 χρόνια. Υπάρχουν όμως μερικά παραδείγματα σκύλων που κατάφεραν να ζήσουν αρκετά χρόνια.

Ο γηραιότερος σκύλος που έζησε ποτέ, η ηλικία του οποίου έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι ένας αυστραλιανός κτηνοτροφικός σκύλος με το όνομα Bluey, ο οποίος γεννήθηκε το 1910 και έζησε την εκπληκτική ηλικία των 29 ετών και 5 μηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο ζωής αυτής και άλλων φυλών σκύλων.

Ο δεύτερος μακροβιότερος σκύλος ήταν ένα μπιγκλ με το όνομα Butch, το οποίο έζησε 28 χρόνια από το 1975 έως το 2003. Υπάρχουν περίπου δώδεκα εντυπωσιακές ιστορίες σκύλων που έζησαν τουλάχιστον 20 χρόνια. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι είχαν τον γηραιότερο σκύλο. Για παράδειγμα, το 1984 στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, καταγράφηκε μια διασταύρωση μεταξύ ενός λαμπραντόρ και ενός Αυστραλιανού βοοτροφικού σκύλου που πέθανε σε ηλικία 32 ετών.

Επίσης, όταν ένα λαμπραντόρ Bella πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι η Bella ήταν 29 ετών. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώθηκαν ή τεκμηριώθηκαν ποτέ. Πόσο ζουν οι σκύλοι – μια επιστημονική εξήγηση Η διάρκεια ζωής ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από αυτούς…

Μέγεθος: Κατά μέσο όρο τα μικρά σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγάλα σκυλιά.

Για παράδειγμα, ένα Τζακ Ράσελ ζει 15 χρόνια, ενώ ένας Μεγάλος Δανός ζει 8-10 χρόνια. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καθαρόαιμοι σκύλοι ζουν περισσότερο από τα μιγάδες.

Γονίδια: Τα γονίδια που κληρονομεί ο σκύλος σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ασθενειών και στην ταχύτητα γήρανσης.

Διατροφή: Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας τρέφεται με μια ποιοτική διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτό διατηρεί το σκύλο σας στο σωστό εύρος βάρους για το υπόλοιπο της ζωής του και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Καλή περιποίηση: Η σωστή περιποίηση είναι πολύ σημαντική

Η στείρωση, οι εμβολιασμοί και η ανίχνευση και πρόληψη παρασίτων θα βελτιώσουν τη ζωή και τη μακροζωία του σκύλου του. Η μακροζωία των σκύλων με κοπρανώδη αζάρ ή νεφρική ανεπάρκεια ποικίλλει. Το πόσο καιρό ζει ένας σκύλος με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εξαρτάται επίσης από τη φροντίδα. Δεν υπάρχει θεραπεία και η ινσουλίνη πρέπει να χορηγείται με ένεση.

Φροντίδα ηλικιωμένων σκύλων

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να χάσουν την ενέργεια και την επιθυμία τους για παιχνίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν μια πλήρη και υπέροχη ζωή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν τους γούνιους ηλικιωμένους τετράποδους φίλους τους για να τους διατηρούν ευτυχισμένους και άνετους. Για να γίνει αυτό, ο τρόπος ζωής και οι ρουτίνες θα πρέπει να αλλάζουν από τους ιδιοκτήτες καθώς τα κατοικίδια γερνούν.

Για παράδειγμα, οι μεγάλοι περίπατοι πολλών χιλιομέτρων θα πρέπει να αντικατασταθούν από μικρότερους, χαλαρούς περιπάτους. Μπορεί επίσης να προτιμούν τα χαλαρά παιχνίδια από τα αθλήματα και τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν το πέταγμα και το πιάσιμο μιας μπάλας, καθώς είναι λιγότερο δραστήρια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα λεπτομερές μάθημα για τη σωστή φροντίδα του ηλικιωμένου φίλου σας.

Πάνω απ’ όλα, συζητήστε για τη σωστή διατροφή και έχετε το νου σας για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι τακτικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για να εντοπίζετε τυχόν προβλήματα. Επίσης, μην τα αναγκάζετε να ασκούνται ή να κάνουν οτιδήποτε πέρα από τις δυνατότητές τους. Μην εκνευρίζεστε αν κινούνται αργά. Μην τα απομονώνετε και συνεχίστε να τα αντιμετωπίζετε ως μέλη της οικογένειας.Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε να εκτιμάτε τον πολύτιμο χρόνο που περνάτε μαζί.

Για να ζήσει ο σκύλος σας μια μακρά και υγιή ζωή…

– Είναι σημαντικό να του παρέχετε καλή διατροφή

Να ταΐζετε το σκύλο σας με μια κορυφαία τροφή σκύλου που είναι σωστά σχεδιασμένη για τη φυλή του. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο σκύλος σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

– Τακτική άσκηση

Μαζί με τη διατροφή, η τακτική άσκηση είναι το “κλειδί” για έναν υγιή σκύλο και μια καλή ζωή. Η διατήρηση του βάρους του υπό έλεγχο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, ακόμη και αρθρίτιδα.

– Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει όλους τους εμβολιασμούς, τη στείρωση και τον έλεγχο των παρασίτων. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό.

– Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο

Οι ετήσιες και εξαμηνιαίες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των προβλημάτων και στη γρήγορη αντιμετώπισή τους, πριν αυτά κλιμακωθούν σε κάτι πιο σοβαρό.

Συνοψίζοντας, οι τετράποδοι φίλοι μας δεν ζουν όσο εμείς. Όμως, με τη σωστή πρόληψη και φροντίδα, μπορούν να ζήσουν περισσότερο – κοιτάξτε μόνο τα σκυλιά που έχουν ζήσει 20 χρόνια ή και περισσότερο. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top