Πόσο μπορεί να μείνει μόνη της μια γάτα στο σπίτι; Ώρες ή ημέρες; Σωστή προετοιμασία και ψυχική διέγερση, Χρήσιμος οδηγός

Χρήσιμα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γάτες μας μένουν μερικές φορές μόνες τους στο σπίτι. Συνήθως θεωρούμε τις γάτες ως πιο ανεξάρτητα πλάσματα, αλλά πόσο ανεξάρτητες είναι – μπορούν να μείνουν μόνες τους στο σπίτι για μια μέρα, τρεις μέρες, μια εβδομάδα; Νιώθουν μοναξιά οι γάτες;

Οι γάτες περιγράφονται συχνότερα ως ανεξάρτητες, αλλά μπορεί να αισθάνονται ενοχές όταν μένουν μόνες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, ενώ εσείς βγαίνετε για δουλειές. Τα τεχνολογικά βοηθήματα, όπως οι κάμερες κατοικίδιων ζώων, μπορούν να σας βοηθήσουν να τις φροντίζετε και να επικοινωνείτε μαζί τους όσο λείπετε.
Οι γάτες είναι ανεξάρτητες και θέλουν προσοχή και συντροφιά. Επίσης, το να μένουν μόνες τους στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα. Κρεμαστά καλώδια, δηλητηριώδη φυτά, χημικά, πλαστικές σακούλες, καταστροφείς – όλα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον μικρό σας εξερευνητή.

Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να ζείτε μόνοι με μια γάτα και τι πρέπει να κάνετε για να την κρατήσετε υγιή, ασφαλή και ευτυχισμένη.

Μπορούν οι γάτες να γίνουν μοναχικές;

Οι γάτες είναι κοινωνικά όντα και σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Οπότε , ανεξάρτητα με την φήμη τους μπορεί να γίνουν μοναχικές όταν μένουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς επίβλεψη. Εάν οι ανάγκες τους για συντροφικότητα δεν καλύπτονται μπορεί να πάθουν κατάθλιψη ή ακόμα να νιώσουν το άγχος του αποχωρισμού.
Δυστυχώς, το άγχος του χωρισμού των αιλουροειδών περνά συχνά απαρατήρητο μέχρι να γίνει σοβαρό. Σε αντίθεση με τα σκυλιά που βιώνουν άγχος αποχωρισμού , οι γάτες δεν θα γυρνάνε σαστισμένα σε ολόκληρο το σπίτι σας ούτε θα ενοχλήσουν τους γείτονες με υπερβολικό γαύγισμα και ουρλιαχτό.
Η γάτα μπορεί να πάψει να χρησιμοποιεί το κουτί με την άμμο ή να νιαουρίζει υπερβολικά.

Πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε μια γάτα μόνη;

Το πόσο μπορεί μια γάτα να μείνει μόνη της εξαρτάται από την προσωπικότητά της και τις γενικές συνήθεις της. Επιπλέον παράγοντες είναι το περιβάλλον, η υγεία και η ηλικία τους.

Ακολουθεί μια γενική εκτίμηση για το πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε το γατάκι σας μόνο με βάση την ηλικία:

Ηλικία – Ώρα

Ηλικία Μόνο ώρα

Κάτω από 4 μήνες –> 2-4 ώρες
4-5 μήνες –> 5 ώρες
6 μήνες –> 8 ώρες
Υγιείς ενήλικες γάτες –> 24-48 ώρες

Λάβετε υπόψιν σας πως ο χρόνος που αναφέρεται είναι ο μέγιστος χρόνος για να παραμείνει η γάτα μόνη στο σπίτι ανάλογα με τη ηλικία της. Μετά από αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση της.

Είναι ζωτικής σημασίας το κατοικίδιο ζώο σας να έχει αρκετή τροφή, γλυκό νερό και ένα ασφαλές μέρος για ύπνο. Επίσης στο χώρο δεν πρέπει να υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα και δηλητηριώδη φυτά.


Περαν αυτών, το γατάκι σας πρέπει να έχει αρκετά ερεθίσματα για να μην βαρεθεί. Για παράδειγμα:

• Μουσική για γάτες
• Τηλεόραση
• Παιχνίδια
• Ονυχοδρόμιο
• Ψηλά σημεία ξεκούρασης κοντά σε παράθυρα

Αφήνοντας μια γάτα μόνη τη νύχτα

Εάν η γάτα σας είναι ασφαλής και το περιβάλλον κατάλληλο, δεν θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το να μείνει μόνη της. Φυσικά τα προσωπικά της αντικείμενα είναι απαραίτητα – μπολ με καθαρό νερό, μπολ φαγητού και κουτί με άμμο.
Ωστόσο, εάν η γάτα σας έχει προβλήματα υγείας ή άγχος αποχωρισμού, προσπαθήστε να βρείτε άλλες επιλογές.

1. Κάμερες κατοικίδιων ζώων: Θα σας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη γάτα σας και να δείτε πώς τα πηγαίνουν ενώ είστε μακριά.

2. Φροντιστής: Ο φροντιστής είναι η κατάλληλη λύση για ένα γατάκι ή γάτες με ιατρικά προβλήματα. Ο φροντιστής θα εξασφαλίσει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι ασφαλές και με την κατάλληλη φροντίδα , αλλά και ότι το σπίτι σας παραμένει καθαρό. Σκεφτείτε κάποιον φίλο, άτομο από την οικογένεια ή ένα άτομο επί πληρωμή.

Αφήνοντας μια γάτα μόνη για το Σαββατοκύριακο

Μετά από 2 ώρες απουσίας κάποιος πρέπει να επιβλέπει την γάτα σας και να ελέγξει εάν είναι καλά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

• Το νερό θα γίνει μπαγιάτικο
• Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας που χρειάζονται αλληλεπίδραση και χρόνο παιχνιδιού
• Οι έντονες καιρικές αλλαγές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην γάτα σας
• Το φαγητό μπορεί να εξαντληθεί
• Οι γάτες μπορεί να αρρωστήσουν ή να τραυματιστούν
• Η γάτα μπορεί να νιώσει μόνη ή πλήξη
• Το κουτί απορριμμάτων πρέπει να καθαριστεί

Μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα – να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα – για να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας μπορεί να περάσει μόνη της το σαββατοκύριακο.

Όπως:

• Οι αυτόματοι τροφοδότες νερού και φαγητού θα παραδίδουν φαγητό στις κατάλληλες ώρες και θα κρατούν το νερό καθαρό και το μπολ πάντα γεμάτο.
• Επίσης μπορείτε να αφήσετε πολλά κουτιά απορριμμάτων.
• Προσέξτε την στεγανότητα του σπιτιού σας πριν φύγετε – αυτό θα μειώσει την πιθανότητα τραυματισμών.
• Ένα Ένα διεγερτικό περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει την πλήξη.
• Κάμερες ασφαλείας για έλεγχο και αλληλεπίδραση. Λάβετε υπόψη ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτύχει και ότι κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
• Αφήστε τον κλιματισμό για να διατηρήσετε άνετη θερμοκρασία δωματίου για τη γάτα σας

Αφήνοντας μια γάτα μόνη για τρεις ημέρες

Το να αφήσετε την γάτα σας μόνη της για 3 μέρες δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Οι λόγοι που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, σκεφτείτε την φύλαξη κατοικίδιων ζώων – κάποιο ξενοδοχείο για κατοικίδια.
Μπορεί να πιστεύετε πως η γάτα σας θα είναι ευτυχισμένη με την αλληλεπίδρασης με άλλα γατάκια και ανθρώπους που θα παίξουν μαζί της. Ένα νέο περιβάλλον με όλα αυτά τα άγνωστα πρόσωπα δεν είναι πάντα ιδανικό για την γάτα σας. Μπορεί να υποφέρει από άγχος κατά την διάρκεια αυτών των 3 ημερών αλλά θα είναι καλύτερο από το να την αφήσετε μόνη της.
Είτε πρέπει να αφήσετε τη γάτα σας μόνη για δουλειά ή για ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο , θα έχετε λίγη ηρεμία γνωρίζοντας ότι ικανοποιούνται τουλάχιστον οι βασικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

Αφήνοντας τη γάτα μόνη για μια εβδομάδα

Το να αφήσετε μια γάτα μόνη για μια εβδομάδα μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να βρείτε κάποιον που θα ελέγχει την γάτα σας. Ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας σκύλος κατοικίδιων ζώων είναι όλες βιώσιμες επιλογές.
Σε κάθε άλλη περίπτωση – το να την αφήσετε τελείως μόνη της – μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Τι μπορεί να προκύψει:

• Το φαγητό και το νερό μπορεί να εξαντληθεί
• Το γατάκι σας μπορεί να πάθει κατάθλιψη, άγχος και να νιώσει μοναχικά
• Τα κουτιά απορριμμάτων μπορεί να γεμίσουν και η γάτα σας να αρχίσει να λερώνει το σπίτι
• Το φαγητό ή το νερό μπορεί να χαλάσει ή να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας
• Μπορεί να υπάρχουν καιρικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την ευημερία της γάτας σας
• Η γάτα σας μπορεί να αρρωστήσει ή να τραυματιστεί

Πρέπει να προγραμματίσετε σωστά εάν πρόκειται να φύγετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι, μην παραμελήσετε την γάτα σας.

Πως να αφήσετε την γάτα σας μόνη της στο σπίτι

Ανεξάρτητα από το εάν φεύγετε για μερικές ώρες ή μερικές ημέρες, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι. Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το νερό, το φαγητό , η ασφάλεια και η διασκέδαση.

Βήμα 1

Γεμίστε τα μπολ με φρέσκο νερό. Εάν φεύγετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε μια αυτόματη ποτίστρα.

Βήμα 2

Βεβαιωθείτε πως υπάρχουν αρκετά τρόφιμα. Εάν θα λείψετε μερικές ώρες μόνο μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα και να συνεχίσετε το κανονικό πρόγραμμα σίτισης. Οι γάτες είναι ζώα που αγαπούν την ρουτίνα. Μπορείτε να διατηρήσετε το συνηθισμένο πρόγραμμα σίτισης με ένα αυτόματο διανομέα τροφής. Λάβετε υπόψη ότι όλες οι συσκευές ενδέχεται να δυσλειτουργούν.

Βήμα 3

Καθαρίστε το κουτί απορριμμάτων και επενδύστε σε μερικά κουτιά ακόμα.

Βήμα 4

Αφαιρέστε επικίνδυνες χημικές ουσίες, δηλητηριώδη φυτά, αιχμηρά αντικείμενα, μικρά παιχνίδια και πλαστικές σακούλες μακριά από τη γάτα σας. Εάν υπάρχουν πλαστικές σακούλες στα σκουπίδια, κόψτε και τα δύο άκρα της σακούλας για ασφάλεια.
Αποσυνδέστε επίσης αιχμηρές συσκευές για να αποφευχθούν τα ατυχήματα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιωρούμενα καλώδια. Κρατήστε το καπάκι τουαλέτας κλειστό.

Βήμα 5

Εμπλουτίστε το περιβάλλον της γάτας σας. Παρέχετε παιχνίδια, ονυχοδρόμια, αιώρα κοντά σε παράθυρο, ήσυχους χώρους ξεκούρασης. . Μπορείτε να αφήσετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για ψυχαγωγία. Η απόκρυψη φαγητού ή λιχουδιών γύρω από το σπίτι θα κρατήσει επίσης τη γάτα σας απασχολημένη όσο είστε μακριά.

Βήμα 6

Πριν φύγετε από το σπίτι, παίξτε και περάστε λίγο χρόνο με το γατάκι σας. Εάν μπορεί κάποιος να κάνει τακτικούς ελέγχους στην γάτα σας ενημερώστε τον πλήρως για το πρόγραμμα σίτισης, τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας της γάτας σας. Επίσης σημειώστε του τον αριθμό του κτηνίατρου σας.

Αφήνοντας μόνο ένα γατάκι

Όταν αφήνετε μόνο ένα γατάκι στο σπίτι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα, το νερό, τα παιχνίδια και τους πιθανούς κινδύνους
Μπορείτε να πάρετε ένα κουτί όπου το γατάκι σας θα έχει αρκετό χώρο να παίξει και θα είναι ασφαλές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εφεδρικό υπνοδωμάτιο ή ένα μπάνιο. Εάν επιλέξετε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι σας, δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Προσοχή στις χημικές ουσίες, τα αιχμηρά αντικείμενα, τα καλώδια, τα φυτά, τα πλαστικά είδη και τα μικρά αντικείμενα που το γατάκι θα μπορούσε να καταπιεί. Εάν πρόκειται να λείψετε ελαχιστοποιήστε τον χρόνο σας έξω ή ζητήστε από κάποιον φροντιστή να το προσέχει.

Οι γάτες αφήνουν τον ιδιοκτήτη τους;

Οι γάτες σχηματίζουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τον ιδιοκτήτη τους και τα άλλα ανθρώπινα μέλη της οικογένειά τους. Παρόλο που μπορεί να μην το δείχνει, παρατηρούν όταν λείπετε από το σπίτι και χάνουν την προσοχή σας. Η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει δυνατά και αυτό είναι ένα σημάδι ότι της λείπετε.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προσκόλληση, απώλεια όρεξης, κατάθλιψη , άγχος , έμετο και διάρροια και λεκέδες στο σπίτι. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποια κατάσταση υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Επίσης μην θυμώνετε ή μαλώσετε την γάτα σας εάν δείτε μερικούς λεκέδες.

Διασκέδαση γάτας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασκεδάσετε τις γάτες.

Ρίξτε μια ματιά σε δραστηριότητες και παιχνίδια για γάτες για να τις κρατήσετε απασχολημένες:

•Παζλ φαγητού

• Παιχνίδια (μπάλες, παιχνίδια catnip, παιχνίδια με φτερά, παιχνίδια ραβδιών, παιχνίδια ποντικιών, λαβύρινθο τροφίμων, κουτιά από χαρτόνι κ.λπ.)

• Ονυχοδρόμια

• Μουσική ή τηλεόραση

• Τροφοδότες πουλιών έξω από το παράθυρο

• Παιχνίδια λέιζερ

• Άλλη γάτα

• Κρυμμένες λιχουδιές στο σπίτι

• Ένας φίλος που μπορεί να παίξει μερικές ώρες με την γάτα σας

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

• Μπορεί ένα γατάκι να μείνει μόνο του στο σπίτι;

Μπορείτε να αφήσετε ένα γατάκι σπίτι μόνο του για σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα γατάκια ηλικίας κάτω των τεσσάρων μηνών δεν πρέπει να μένουν μόνα τους για περισσότερο από μερικές ώρες. Πάνω από τέσσερις μήνες, μπορούν να μείνουν μόνα του ως και ώρες. Μετά τους 6 μήνες μπορούν να μείνουν μόνα τους ως και 8 ώρες.
Λάβετε υπόψη ότι κάθε γάτα είναι μοναδική και θα λειτουργήσει διαφορετικά την μοναξιά της. Όσες ώρες και να λείπετε βεβαιωθείτε πως έχει φαγητό, καθαρό νερό και παιχνίδια.

• Οι γάτες αισθάνονται μοναχικά;

Οι γάτες μπορεί να γίνουν καταθλιπτικές και μοναχικές ένα είναι πολλές ώρες μόνες τους. Όμως κάθε γάτα το αντιμετωπίζει και ανταποκρίνεται ανάλογα με την προσωπικότητα και τις συνήθεις της. Εάν αφήνετε την γάτα σας μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσέξτε σημάδια που δείχνουν κατάθλιψη ή άγχος αποχωρισμού.

• Θα είναι εντάξει η γάτα μου μόνη στο σπίτι;

Μερικές γάτες είναι πιο μοναχικές και καταστροφικές ενώ άλλες διαχειρίζονται καλύτερα τις λίγες ώρες μοναξιάς στο σπίτι. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειες της γάτας σας . Οι περισσότερες γάτες μπορούν να χειριστούν και να απολαύσουν την μοναξιά.
Εάν πρόκειται να λείψετε μέρες κάντε σωστό προγραμματισμό – τροφή, νερό, κουτί με άμμο, ασφαλές περιβάλλον. Σκεφτείτε ποιος μπορεί να επιβλέπει το γατάκι σας για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα.

• Πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε μόνοι σας μια γάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Ένα ενήλικο, υγιές κατοικίδιο μπορεί να μείνει μόνο του για 8 ώρες ή και πιο πολύ εάν είναι ανάγκη μερικές φορές. Οι γάτες είναι γενικά πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους. Μπορείτε να πάτε στην δουλειά χωρίς να ανησυχείτε για την ακαταστασία ή την πιθανή αναστάτωση από το νιαούρισμα. Ωστόσο, εάν η γάτα σας έχει πρόβλημα υγείας ή άγχος αποχωρισμού, πάρτε έναν φροντιστή κατοικίδιων ζώων ή ελαχιστοποιήστε τον χρόνο που περνάει μόνη της.

• Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για τις γάτες που μένουν μόνες τους;

Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια είναι δέντρο γάτας, ονυχοδρόμιο ή αλλα παιχνίδια για γρατζουνιές, μπάλες, παζλ σίτισης, κάμερες, παιχνίδια που μπορούν να κυνηγήσουν.τρόπος της να σας πει ότι της λείπετε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top