Πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, Πως θα επιλέξετε τον σωστό, Συμβουλές και οδηγίες υιοθεσίας

επιλογή σκύλου

Έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε έναν νέο τετράποδο σύντροφο. Είστε έτοιμοι να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο; Η απόκτηση ενός σκύλου στη ζωή σας είναι μια σημαντική απόφαση. Κατ’ αρχάς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε έναν σκύλο στη ζωή σας και ότι είστε προετοιμασμένοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως το κόστος που συνεπάγεται η υιοθεσία ενός σκύλου. Εάν είστε αποφασισμένοι και σίγουροι, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς.

σκύλος

Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε έναν σκύλο. Το πιο σημαντικό είναι να εξετάσετε τον τρόπο ζωής σας και να σκεφτείτε ποιες προσαρμογές και αλλαγές μπορείτε να κάνετε για τον νέο σας σκύλο.
Εάν έχετε παιδιά, ηλικιωμένους ή άλλα κατοικίδια, ερευνήστε τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να επιλέξετε μια υποαλλεργική ράτσα, αν έχετε άλλα κατοικίδια ή είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες οι ίδιοι.
Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτείτε το ιδανικό μέγεθος, το επίπεδο ενέργειας και την ηλικία του νέου σας σκύλου. Η ιδιοκτησία ενός σκύλου αποτελεί ευθύνη και δέσμευση εκ μέρους του ιδιοκτήτη.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς και την οικογένειά σας.

Μέγεθος

Ίσως να έχετε αποφασίσει ότι θέλετε έναν μικρόσωμο σκύλο που μπορεί να έρχεται πάντα μαζί σας, ή να έχετε αγαπήσει μια δυναμική γιγαντιαία φυλή. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους είναι πάντα μια καλή επιλογή.
Θυμηθείτε ότι μερικά μικρά σκυλιά είναι ευαίσθητα και ευάλωτα. Μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι όπως να το πατήσετε, ή κακομεταχείριση μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης τα μικρά σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα σε ψυχρές θερμοκρασίες, οπότε πρέπει να είστε σε θέση να το κρατάτε ζεστό.

καλόψυχα σκυλιά

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση υπακοής είναι πολύ σημαντική για την συμβίωση σας με έναν σκύλο. Ειδικά τα μικρότερα σκυλάκια μπορεί να εμφανίσουν αρχηγικές και ηγετικές τάσεις, για να αντισταθμίσουν το μικρό του μεγέθους τους. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.
Τα πολύ μεγάλα σκυλιά χρειάζονται χώρο και άνεση για να μετακινηθούν. Τα γιγάντια σκυλιά με τις μακριές ουρές που είναι σαν μαστίγιο, χρειάζονται χώρο για κουνήσουν την ουρά τους ανενόχλητα χωρίς να σας χτυπήσουν ή να γίνουν ζημιές σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι.

Εάν άλλο ζήτημα είναι τα έξοδα

Όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος τόσο πιο ακριβά είναι τα αντικείμενά του, άρα μεγαλύτερο κόστος συντήρησης. Για παράδειγμα η τροφή του σκύλου θα είναι πιο ακριβή όπως και οι άλλες προμήθειες ή οι ιατρικές θεραπείες.
Η εκπαίδευση είναι ένα βασικός παράγοντας και εδώ. Εάν έχετε ένα κουτάβι μεγάλης ή γιγαντόσωμης φυλής θα το έχετε αγκαλιά όταν είναι κουτάβι αλλά μετά θα μπορεί να σας κάνει ότι θέλει.

Επίπεδο δραστηριότητας

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ορισμένα σκυλιά έχουν περισσότερη ενέργεια από άλλα. Το επίπεδο δραστηριότητας ενός σκύλου καθορίζεται συχνά από τη φυλή, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε στη φυλή μόνοι σας για να προσδιορίσετε πόσο ενεργητικό θα μπορούσε να γίνει το σκυλί σας. Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση ως μέρος της ρουτίνας του, ανεξάρτητα από φυλή και το μέγεθος. Είναι σημαντικό να μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας την εκτόνωση και την άσκηση που απαιτείται.
Εάν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για περισσότερο από έναν ή δύο σύντομους περιπάτους την ημέρα, τότε πιθανό να πρέπει να επιλέξετε μια φυλή χαμηλότερης ενέργειας, όπως το Basset Hound.
Αντίθετα, εάν θέλετε έναν σκύλο να σας συντροφεύει στους περιπάτους, το τζόκινγκ, ή έναν ανταγωνιστή στην ευκινησία μπορείτε να επιλέξετε μια πιο δραστήρια φυλή, όπως το Border Collie .

Karelian Bear

Είναι σημαντικό να είστε πρόθυμοι να προσαρμόσετε την ποσότητα άσκησης και προσοχής που δίνετε στον σκύλο σας. Εάν το σκυλί σας γαυγίζει συνεχώς, σκάβει την αυλή, καταστρέφει το σπίτι ή συμπεριφέρεται με άλλους καταστροφικούς τρόπος, πιθανότατα να χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση, δραστηριότητες, πνευματική και ψυχική διέγερση. Δυστυχώς, πολλά σκυλιά εγκαταλείπονται ή τους γίνεται ευθανασία όταν εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, που θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί με την κατάλληλη ποσότητα άσκησης και προσοχής.

Φυσική συντήρηση

Η εμφάνιση του σκύλου σας έχει μεγάλη σχέση με τις ανάγκες συντήρησής του. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται βασική περιποίηση. Ορισμένα σκυλάκια χρειάζονται μεγαλύτερη περιποίηση ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος.
Εάν αποκτήσετε ένα σκυλί με τρίχωμα που συνέχεια μεγαλώνει είναι απαραίτητη η προηγμένη ρουτίνα περιποίησης του. Το περισσότερα σκυλιά με κοντά μαλλιά και λείο τρίχωμα έχουν ανάγκη από συχνό καλλωπισμό.
Μπορείτε να προμηθευτείτε μερικά εργαλεία καλλωπισμούς, όπως βούρτσες, θα βοηθήσουν στην μείωση της απόρριψης.
Λάβετε υπόψιν σας πως μερικά σκυλιά με μακριά, μεγάλα αυτιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις αυτιών και απαιτούν συχνό και σχολαστικό καθαρισμό των αυτιών τους.
Επίσης ορισμένα σκυλιά εκκρίνουν πολλά σάλια. Η σιελόρροια είναι πολύ συχνή στα Mastiffs, Bloodhounds και άλλα παρόμοια σκυλιά. Εάν κουνήσουν το κεφάλι τους προσέξτε τα σάλια που θα εκτοξευτούν!

Ηλικία

Τα κουτάβια απαιτούν την μεγαλύτερη εκπαίδευση και προσοχή, ειδικά του πρώτους έξι μήνες. Να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε μεγάλο μέρους του χρόνου σας και της προσοχής σας για να μεγαλώσετε το κουτάβι και να το εκπαιδεύσετε.
Το σκυλί σας πιθανότατα να μασήσει έπιπλα και αντικείμενα. Αυτά τα ατυχήματα είναι πιθανό να συμβούν και λύνονται με σταδιακή εκπαίδευση αλλά και υπομονή. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει μεγαλώσει διαφορετικά από ότι είναι αναμενόμενο, ειδικά εάν υιοθετήσατε έναν σκύλο μικτής φυλής. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.

Ενήλικος σκύλος

Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ενας ενήλικα σκύλος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε έναν σκύλο με πραγματικό ενεργειακό επίπεδο, στάση και ιδιοσυγκρασία. Ακριβώς επειδή ο σκύλος είναι ενήλικας δεν σημαίνει ότι έχει εκπαιδευτεί , επομένως θα πρέπει να περιμένετε στην αρχή κάποιο βαθμό εξειδικευμένης εκπαίδευσης.
Ευτυχώς όμως πολλά ενήλικα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί σε κάποιο βαθμό και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στην νέα τους ζωή και το νέο τους σπίτι.

Ηλικιωμένος σκύλος

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ηλικιωμένα σκυλιά. Σαφώς και έχουν χαμηλότερη ενέργεια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που κοστίζουν χρήματα αλλά και απαιτούν χρόνο για την αντιμετώπισή τους.
Σε αντίθεση με ένα κουτάβι ή ενήλικο σκυλί , πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε τόσα χρόνια ζωής όσο ένας νεότερος σκύλος.
Εάν είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε τις ευθύνες, σκεφτείτε να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο συμπονετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτά τα πολύτιμα πλάσματα.

διατροφή ηλικιωμένου σκύλου

Ράτσα

Καθαρόαιμη φυλή

Τα σκυλιά ράτσας είναι αναμφίβολα τα πιο δημοφιλή. Οι άνθρωποι επιλέγουν και έλκονται από συγκεκριμένες φυλές για διάφορους λόγους. Το γεγονός ότι μεγαλώσατε με μια ράτσα ή περάσατε χρόνο μαζί της μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς. Ίσως σας αρέσουν οι ενέργειες και οι ιδιοσυγκρασίες μιας άλλης φυλής. Ή έχετε διαβάσει ένα βιβλίο για τη συγκεκριμένη φυλή και πιστεύετε ότι σας ταιριάζει. Αν θέλετε να αποκτήσετε έναν καθαρόαιμο σκύλο, κάντε την έρευνά σας σχετικά με τη φυλή. Βεβαιωθείτε ότι η φυλή ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς σας και των άλλων σκύλων. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει έναν υπεύθυνο εκτροφέα.

Σκύλος διασταύρωσης

Ένας σκύλος διασταύρωσης μπορεί να αποτελέσει έναν τόσο υπέροχο σύντροφο για εσάς – ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων φυλών θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των φυσικών χαρακτηριστικών τους καθώς και των προσωπικοτήτων τους.
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους γεγονότα και απροσδόκητη συμπεριφορά. Είναι αδύνατο να γνωρίζετε ακριβώς πώς θα μοιάζει το κουτάβι σας όταν μεγαλώσει, ούτε είναι δυνατόν να προβλέψετε τα προβλήματα υγείας του.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι μικτές φυλές παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας από τις καθαρόαιμες. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο ενεργητικά και έξυπνα.

γλείψιμο σκύλου

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου μικτής φυλής μπορεί επίσης συχνά να είναι σωτήρια για τη ζωή, καθώς αποτρέπει την ευθανασία ή μια μοναχική ζωή σε ένα καταφύγιο. Όποια επιλογή κι αν κάνετε, να είστε σίγουροι, προετοιμασμένοι και αγαπημένοι και θα ανταμειφθείτε με διπλή αγάπη. Όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσετε, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr