Πρώτη φορά γατογονέας: Τι πρέπει να προμηθευτώ; – Εκπαίδευση,ύπνος και παιχνίδι,Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Η υιοθεσία είναι μια ιερή πράξη. Περιλαμβάνει τόσο ευθύνες όσο και χαρά για το νέο πλάσμα που θα φέρεις σπίτι σου. Πριν φέρεις όμως ένα μικρό γατάκι στο σπίτι πρέπει να έχεις κάνει μια σωστή προετοιμασία με τα απαραίτητα αλλά και να γνωρίζεις πως θα χειριστείς αυτή την νέα συμβίωση για να είναι καλή και για τους δύο σας.

Η άφιξη του νέου σας φίλου στο σπίτι θα σας φέρει μεγάλη χαρά αλλά είναι και μια πρόκληση. Εάν σκέφτεστε να πάρετε γατάκι ή έχετε ήδη, θέλετε να γίνετε ο καλύτερος γαταγονίος για το γατάκι σας και να του προσφέρεται όλα όσα χρειάζεται. Τον να είστε ιδιοκτήτης ζώου έχει πολλές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Στο άρθρο θα σας δώσουμε τις καλύτερες οδηγίες για την σωστή προετοιμασία πριν αλλά και μετά την άφιξη της μικρής ψιψίνας.

Πρώτη φορά γατάκια στο σπίτι, τι χρειάζεται να έχω;

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα γατάκια

Τι να περιμένετε

Το να φροντίζεις και να μεγαλώνεις ένα μικρό γατάκι δεν έχει καμία σχέση με το να έχεις μια ενήλικη γάτα.
Τα γατάκια έχουν ανεξάντλητη ενέργεια και απαιτούν πολύ χρόνο. Το νέο γατάκι χρειάζεται πολλή αγάπη και χρόνο για παιχνίδι πάντα με επίβλεψη. Επίσης πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα γατάκια είναι εκτός από αξιολάτρευτα και γλυκά λίγο κουραστικά. Ο χρόνος που απαιτούν για φροντίδα και παιχνίδι μπορείς να σας εξαντλήσουν. Όμως η ηλικία αυτή δεν κρατάει για πάντα, δεν θα αργήσει να γίνει μια ώριμη γάτα που λατρεύει τον ύπνο. Απολαύστε αυτό το στάδιο και αδράξτε την ευκαιρία για να δημιουργήσετε δεσμούς που θα κρατήσουν για όλη την ζωή του.

Σωστή προετοιμασία

Αφού αποφασίσετε να φέρετε ένα γατάκι σπίτι, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για την άφιξη αυτή. Η σωστή προετοιμασία σηματοδοτεί και το νέο ομαλό ξεκίνημα τις συγκατοίκησης.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να στεγανοποιείστε το σπίτι, να κλείστε ή να αποκλείστε παράθυρα, αεραγωγούς και τρύπες που θα βάλουν σε πειρασμό το γατάκι σας για εξερεύνηση. Είναι σημαντικό να βλέπετε το μικρό γατί από όλα τα δωμάτια του σπιτιού – να έχετε την πλήρη επίβλεψή του.
Αφαιρέστε επίσης αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, ηλεκτρικά καλώδια ή καλώδια τροφοδοσίας, σκοινιά κ.α.
Δημιουργήστε ένα μέρος ορόσημο για το γατάκι σας που μπορεί να ησυχάσει και να ξεκουραστεί μακριά από θορύβους ή άλλα κατοικίδια ζώα. Τα άλλα ζώα του σπιτιού δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο «ησυχαστήριο» της γατούλα σας, η επαφή μπορεί να γίνεται με επίβλεψη χωρίς σημάδια επιθετικότητας. Αυτή η περιοχή θα χρησιμεύσει ως ασφαλής χώρος για το γατάκι σας όχι μόνο για να σας γνωρίσει, αλλά και για να συνηθίσετε τους περίεργους ήχους και τις μυρωδιές του νέου σπιτιού.
εξοπλίστε τον χώρο αυτό με νερό, φαγητό, παιχνίδια, κρεβατάκι και κουτί με άμμο. Θυμηθείτε να μην βάλετε το νερό κι το φαγητό δίπλα στο κουτί με την άμμο.

Τα βασικά που πρέπει να προμηθευτείτε για το γατάκι:

• Κουτί και άμμο γάτας
• Ποιοτική τροφή για γατάκια και λιχουδιές
• Κολλάρο και ετικέτα
• Βούρτσα για το τρίχωμα
• Παιχνίδια
• Καλαθάκι για μεταφορά
• Πιατάκι για φαγητό και νερό

Γατάκι και σίτιση

Σε ιδανικές περιπτώσεις τα γατάκια μένουν με την μητέρα τους έως και οκτώ εβδομάδες. Μετά από τις οκτώ εβδομάδες πρέπει να απογαλακτίζονται και να μπορούν να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματός τους. Εάν όμως φροντίζετε ένα γατάκι νεογέννητο θα πρέπει να το κρατάτε ζεστό και να το ταΐζετε ανά δύο ώρες με μπιμπερό. Σε τέτοια περίπτωση συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Όταν φέρετε ένα γατάκι που έχει ήδη απογαλακτισθεί θα έχει συνηθίσει στα στερεά τρόφιμα. Μπορείτε να ζητήσετε από το καταφύγιο ή τον προηγούμενο κηδεμόνα αν σας προμηθεύσει με την προηγούμενη στερεά τροφή. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε τροφή θα γίνει σταδιακά ,αναμιγνύοντας την παλιά με την καινούργια.
Η επιλογή τροφής είναι σημαντικό ζήτημα καθώς τα γατάκια θέλουν ποιοτικές τροφές ειδικά σχεδιασμένες για την ανάπτυξη τους. Έχουν ανάγκη από μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και να είναι εύπεπτη.

Προσαρμόστε το πρόγραμμα σίτισης του γατάκι σας κατά ηλικία

Έως έξι μήνες: η τροφοδοσία πρέπει να γίνεται τρείς έως τέσσερις φορές την ημέρα. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν ανάγκη από πολλές θερμίδες. Αφήστε σε ένα μπολ ελεύθερα – χωρίς πρόγραμμα, κροκέτες ώστε να τρώει το γατάκι όταν πεινά.
• Έξι έως εννέα μήνες: η ανάπτυξη σε αυτή την φάση επιβραδύνεται, το γατάκι έχει ανάγκη από λιγότερες θερμίδες κατά την περίοδο της εφηβείας και χρειάζεται να τρώει δύο φορές την ημέρα.
• Εννέα έως δώδεκα μήνες: μετά τους δώδεκα μήνες η γάτα είναι ενήλικη. Μετά την ηλικία των εννέα μηνών μπορείτε να αλλάξετε την τροφή σε τροφή για ενήλικες γάτες. Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να παρακολουθείτε το βάρος της για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπέρβαρη.

Οι γατούλες πάντα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και γλυκό νερό. Μην δίνεται γάλα ή κρέμα στις γάτες καθώς το στομάχι τους δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα αι μπορεί να την οδηγήσει σε διάρροια.

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι για εσάς βασικό κομμάτι και να την τοποθετήσετε στην κορυφή της λίστας.
Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντική. Τα γατάκια που μένουν με τις μητέρες τους μαθαίνουν παρατηρώντας εκείνες.
Εάν τι γατάκι σας ξέρει ήδη το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε το κουτί με την άμμο και να του υπενθυμίσετε τις πρώτες μέρες που βρίσκεται χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση ( με λιχουδιές). Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε μερικά κουτιά απορριμμάτων γύρω από το σπίτι, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι έχει εύκολη πρόσβαση σε ένα.

Η εκπαίδευση συνεχίζετε με την οριοθέτηση και τον καθορισμό οικιακών και προσωπικών κανόνων. Εάν το γατάκι σας είναι κάπως πιο άτακτο μην το χτυπήσετε ή το ταρακουνήσετε, αγνοείστε απλά την συμπεριφορά. Δώστε αγάπη και θετική ενίσχυση με λιχουδιές στις καλές συμπεριφορές.
Εάν το να το αγνοήσετε δεν είναι επιλογή μπορείτε να ανακατευθύνετε την προσοχή σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα εάν δαγκώνει το χέρι σας δώστε του παιχνίδια για να δαγκώσει και να παίξει.
τα γατάκια είναι πολύ έξυπνα και έχουν την ικανότητα να μάθουν πολλά, όμως όπως και όλα τα κατοικίδια θέλουν υπομονή και θετική ενίσχυση ώστε να αφομοιώσει τις εντολές.
Ξεκινήστε με απλές εντολές όπως να την καλέσετε για να έρθει στο όνομά της. Στη συνέχεια, μπορείτε αργά να εισαγάγετε άλλες εντολές όπως κάθισε, ξάπλωσε και μείνε.


Η κοινωνικοποίηση είναι εξίσου σημαντική και χρήσιμη για την εξέλιξη της γάτας σε μια ισορροπημένη ενήλικη. Θα πρέπει να εκτίθεται όσο δυνατόν περισσότερο σε νέους ήχους, αξιοθέατα και μυρωδιές. Το γατάκι όμως ακόμα μαθαίνει και εξοικειώνετε με το νέο του περιβάλλον οπότε είναι σημαντικό εάν δείχνει ανήσυχη και φοβισμένη να την καθησυχάσετε και να την πατε σε ένα μέρος που θα νιώσει ασφάλεια. Καθώς αρχίζει να συνηθίζει σε αυτά τα πράγματα, μπορείτε αργά να εισαγάγετε περισσότερα ερεθίσματα. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε – τα γατάκια έχουν μια περίεργη φύση και μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορούν να είναι άφοβα και να εξερευνήσουν περισσότερα από ό, τι νομίζετε.

Παιχνίδι και άσκηση

Πέρα από την κοινωνικοποίηση, τα γατάκια έχουν ανάγκη από άσκηση άρα από παιχνίδι. Το παιχνίδι με την γατούλα σας θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ σας αλλά και θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη τη γάτας.
Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να παίξετε μαζί της, είτε να κυνηγάει ένα ποντίκι σε μια κλωστή ή ένα φως γύρω από το δωμάτιο, για να βεβαιωθείτε ότι την παίρνει επαρκή καθημερινή άσκηση.

Ύπνος

Τα γατάκια κοιμούνται πολύ – περίπου 16 – 20 ώρες την ημέρα. Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε σωστά σε ένα άνετο και ήσυχο μέρος. Ίσως να μπείτε στον πειρασμό να θέλετε να την κρατήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας αλλά το καλύτερο θα είναι να έχει ένα δικό της μέρος που θα έχετε εξοπλίσει με ότι χρειάζεται. Έτσι θα νιώθει άνετα και θα μπορεί να παίζει το βράδυ χωρίς να σας ξυπνάει. Το βράδυ, τις πρώτες μέρες μπορεί να κλαίει και να νιαουρίζει, θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να τα αγνοήσετε. Σιγά-σιγά, θα μάθουν ότι η νύχτα είναι για ύπνο και δεν θα έρχεστε σε αυτήν κάθε κλάμα και θα γίνει πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη απολαμβάνοντας τις ώρες μοναξιάς και ύπνου.

Υγεία και εμβολιασμοί

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να γίνεται εντός μιας εβδομάδας από την άφιξη του νέου φίλου σας στο σπίτι. Ο κτηνίατρος κατά την πρώτη επίσκεψη θα ελέγξει για παράσιτα, λευχαιμία αιλουροειδών και άλλες παθήσεις. Θα χορηγήσει μάλιστα και το πρώτο εμβόλιο εάν δεν το έχει κάνει στο καταφύγιο. Καλό είναι να ενημερωθείτε και για κολλάρα ή αμπούλες ψύλλων και παρασίτων ακόμα και για την στείρωση. Είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήστε τον κτηνίατρο για ότι σας απασχολεί και να λύσετε τυχόν απορίες για την φροντίδα και την διατροφή της ψιψίνας.

Το να μεγαλώνετε ένα νέο μικρό γατάκι σίγουρα είναι μια από τις πιο γλυκές προκλήσεις που μπορούν να σας συμβούν. Άλλωστε υπάρχει και το αίσθημα της χαράς και τις ικανοποίησης όταν βλέπεις το μικρό γατάκι σου να γίνεται μια ενήλικη και ανεξάρτητη γάτα. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο και κατανόηση στο μικρό σας νέο φίλο και κάντε την προσαρμογή όσο πιο εύκολη μπορείτε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top