Pug: Γνωστός ως γκρινιάρης σκύλος – Χαρακτήρας, προσωπικότητα , ανάγκες και προβλήματα – Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Χαριτωμένα, μικρά και ενδιαφέροντα, τα Παγκ δεν είναι απλά ένας καλός τετράποδος φίλος αλλά ένα μέλος που έχει προσωπικότητα και άποψη για όλα. Θα σας κάνει να τον αγαπήσετε.

Pug: Πλήρης επισκόπηση της φυλής

Προορίζεται για: Μόνους ανθρώπους και οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Χαμηλό
Διάρκεια ζωής: 10 – 12 χρόνια
Χαρακτήρας: Πιστός και παιχνιδιάρης σκύλος
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η φυλή έχει μέτρια πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Χαρακτηριστικά των Παγκς

Το χαρακτηριστικά αυτό αξιολάτρευτο ζωάκι Pug, όπως το γνωρίζουμε σήμερα έχει σχεδόν τετράγωνο και συμπαγή σώμα, με βαθύ στήθος και μυς. Το τρίχωμά του είναι κοντό και γυαλιστερό και συνήθως τα χρώματα που έχει είναι ανοιχτό καφετί, ασημένιο και μαύρο. Είναι εύκολο να καλλωπίσετε το τρίχωμα τους με μια βούρτσα και χρειάζονται μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Είναι αρκετά ευαίσθητα για αυτό όταν τα λούζεται πρέπει να τα στεγνώνεται αμέσως. Οι πτυχές στο μουσούδι τους πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Το τρίχωμα τους το ρίχνουν περίπου δύο φορές τον χρόνο.
Έχουν αυτιά σε σχήμα «τριαντάφυλλου» ή «κουμπιού». Η ουρά τους είναι γυριστή προς το σώμα τους και έχουν δυνατά και μικρά πόδια. Τα κάτω δόντια τους συχνά ακουμπούν στο πάνω μέρος των χειλιών του και πολλές φορές έχουν δαγκώματα.
Ένα υγιή αρσενικό Παγκ ζυγίζει 6 – 9 κιλά και έχει ύψος 30 – 36 εκατοστά. Τα θηλυκά ζυγίζουν 6 – 8 κιλά και έχουν ύψος 25 με 30 εκατοστά. Είναι σκυλιά με μικρό μέγεθος.
Το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου 12 με 15 χρόνια.
Είναι κατάλληλα για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες. Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε το κρύο ούτε την ζέστη για αυτό πρέπει να βρίσκονται σε μια μέτρια θερμοκρασία για να είναι άνετα.

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Τo Pug είναι κατάλληλος σκύλος για πολλούς ανθρώπους, ηλικιωμένους, μόνους ή με οικογένεια και παιδιά. Εάν και έιναι πεισματάρικα σκυλάκια σπάνια είναι επιθετικά. Αγαπούν τα παιδιά και συνυπάρχουν καλά με άλλα κατοικίδια. Μπορούν να είναι ήρεμα και ήσυχα αλλά και δραστήρια και παιχνιδιάρικα.
Έχουν τεμπέλικη φύση και απολαμβάνουν τον ύπνο, γεγονός που τα κάνει εξαιρετικούς φίλους για ανθρώπους που δεν μπορούν να προσφέρουν στα κατοικίδια πολλές βόλτες, άσκηση και εξωτερικές δραστηριότητες, όπως οι ηλικιωμένοι.
Είναι πιστά και στοργικά σκυλιά και ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους όπου πάνε.
Έχουν κακή αίσθηση του δρόμου οπότε καλύτερα να μένουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε κλειστούς εξωτερικούς, π.χ. περιφραγμένο κήπο. Όμως η φυλή, καθώς είναι σχετικά ανενεργή – και τεμπέλα – έχει τάσεις προς την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία, άρα οι μικροί καθημερινοί περίπατοι είναι απαραίτητοι.

Ασθένειες

Συχνότερες ασθένειες

•αναπνευστικά προβλήματα
•μολύνσεις σταφυλόκοκκου
•νόσο Legges-Perthes
•δερματίτιδα και δερματικές αλλεργίες
•εξωτερική ωτίτιδα
•εξάρθρωση επιγονατίδας
•ευαισθησία εμβολιασμού

Άλλες ασθένειες και συμπτώματα

Επιληψία. Τα Pugs είναι επιρρεπείς σε ιδιοπαθή επιληψία, οι οποίες είναι επιληπτικές κρίσεις χωρίς γνωστή αιτία.
Hemi-Vertibrae. Μερικά Παγκς μπορεί να έχουν ανώμαλους σπονδύλους, εκτεταμένους ημι- σπονδύλους που τους επηρεάζουν στο περπάτημα και την κίνηση.
Demodectic Mange. Τα ακάρεα Demodex μεταφέρονται από μητέρα στο κουτάβι και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Εκτός εάν το Παγκ έχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Δερματίτιδα Cheyletiella. Η δερματίτιδα είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλεί έντονη πιτυρίδα στην πλάτη. Τα ακάρεα που την προκαλούν μπορεί να μεταφερθούν.
Εκφυλισμός νεύρων. Μεγαλώνοντας μπορεί να υποφέρουν από εκφυλισμό των νεύρων, που τα αναγκάζει να σύρουν τα πίσω πόδια τους, να έχουν ακράτεια και να δυσκολεύονται να πηδήξουν.
Έλκη του κερατοειδούς. Εξαιτίας των εξόφθαλμων μεγάλων ματιών τους μπορεί να τραυματιστούν εύκολα ή να αναπτύξουν έλκη στον κερατοειδή χιτώνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το στραβισμό και τα κόκκινα ή δακρυσμένα μάτια.
Ξηροφθαλμία. Η πάθηση αυτή αφορά τα μάτια που δεν παράγουν αρκετό υγρό και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Εγκεφαλίτιδα. Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του εγκεφάλου η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Μπορεί να προκαλέσει επιληψία, να χάσει την όρασή του ο σκύλος ή να «πέσει» σε κώμα.
Δυσπλασία ισχίου. Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Ιστορικό υπόβαθρο

Δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως το πότε και που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα Pugs.
Να αναφερθεί ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν μια από τις παλαιότερες φυλές που προήλθε πριν 2000 χρόνια. Είναι κοινός αποδεκτό ότι τα Παγκς ή κάποιο σκυλί που τους έμοιαζε ήταν αρκετά δημοφιλή κατά τη Κινέζικη δυναστεία (τη Δυναστεία των τραγουδιών 960 – 1279).
Άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα όταν ο επίσημος σκύλος του βασιλικού σπιτιού της Ολλανδίας (Σπίτι της Οράγγης-Νασάου) ,ένα Παγκ με όνομα Pompey, έσωσε το 1572 τον πρίγκιπα καθώς τον προειδοποίησε για την παρουσία δολοφόνων.
Τα Παγκς εξαπλώθηκαν στην Αγγλία, την Ιταλία και την Γαλλία.
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν έως σκύλοι φύλαξης και ο στρατός τα χρησιμοποιούσε για τον εντοπισμό ζώων και ανθρώπων.
Ο Άγγλος ζωγράφος William Hogarth κατείχε πολλά Pugs, τα οποία συχνά απεικονίζονται στα έργα του, και η σύζυγος του Napoleon Bonaparte, ηJosephine χρησιμοποίησε το Pug για να μεταφέρει μηνύματα στην οικογένειά της όταν φυλακίστηκε.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

•Τα Παγκς είναι μια από τις παλαιότερες φυλές, άργησε να αναγνωριστεί όμως από το Αμερικάνικο Κλαμπ που ασχολείται με τις φυλές. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1895.
•Διάσημοι ιδιοκτήτες Παγκς είναι: Jessica Alba, Gerard Butler, Hugh Laurie, Brix Smith και Paris Hilton.
•Τα Παγκς δεν φημίζονται για τις κολυμβητικές τους δεξιότητες, μάλλον το αντίθετο.
•Η λατινική φράση “multum in parvo” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την φυλή, σημαίνει «πολύ σε λίγο». Θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε « μεγάλη προσωπικότητα σε μικρό σώμα».
•Η Marie Antoinette είχε ένα Pug με το όνομα «Mops».
•Το Παγκ είναι γνωστό ως «γκρινιάρης».
•Το Pug παρά το μικρότερό του μέγεθος είναι το μεγαλύτερο σκυλί στο group των toy σκύλων.

Το Παγκ είναι ένα μικρόσωμο τετράποδο πλασματάκι ιδανικό για διαμέρισμα και ανθρώπους που δεν είναι τόσο δραστήριοι. Με την περίεργη μουσουδα του και του χαρακτηριστικά αστείους ήχους που βγάζει θα σε κάνει να το λατρέψεις .

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top