Σκύλος Πεκινουά: H μικρόσωμη ράτσα με την αρχαία Κινέζικη καταγωγή – Χαρακτήρας, ανάγκες και ασθένειες

Χρήσιμα

Το Λιοντάρι της Κίνας ή αλλιώς Πεκινουά είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι ιδανικό για διαμερίσματα αλλά και για μοναχικούς ανθρώπους. Είναι σκυλάκια συντροφιάς που θα απολαύσουν να μείνουν με το αφεντικό τους για ώρες μέσα στο σπίτι. Χρειάζονται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση γιατί ως.. λιοντάρια δεν τα πάνε καλά με άλλα ζώα.

Μερικές πληροφορίες για τα Πεκινουά

Προορίζεται για: Ζευγάρια και μόνους ανθρώπους
Επίπεδο συντήρησης: Υψηλό
Διάρκεια ζωής: 13 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Πεισματάρης, σκληρός, στοργικός σκύλος γεμάτος αυτοπεποίθηση
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η ράτσα έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Το Pekingese είναι σκυλί με μικρό μέγεθος, μακρύ, μαλακό και ίσιο τρίχωμα. Δίνει μάλιστα την εντύπωση πως είναι ένα γούνινο παιχνιδάκι. Έχει μια γούνινη και φουντωτή χαίτη που του χαρίζει το όνομα «σκυλί λιοντάρι».
Διατίθενται σε πολλά χρώματα όπως χρυσό, κρεμ, λευκό, μαυριδερό και κόκκινο. Το Πεκινουά ζει έως και 15 χρόνια. Ζυγίζει έως και 6 κιλά και το ύψος του μπορεί να φτάσει έως τα 25 εκατοστά.
Εξαιτίας του μεγέθους του και του χαρακτηρισμού τους ώς σκύλοι συντροφιάς δεν απαιτούν πολλή άσκηση. Είναι αρκετά χαλαρή φύση και δεν του αρέσει να βγαίνει πολύ έξω, προτιμά να μένει στο σπίτι. Τέλος ,εξαιτίας του τριχώματός τους δεν είναι το κατάλληλο σκυλάκι για ανθρώπους με αλλεργίες.

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Τα Πεκινουά είναι γενναία, πεισματάρικα σκυλάκια. Έχουν φοβερή αυτοπεποίθηση και συνήθως είναι καλοί και συντροφικοί με τα σκυλιά της ίδιας ράτσας. Μπορούν να προσαρμοστούν και με άλλες ράτσες εάν μεγαλώσουν μαζί.
Είναι επίσης πολύ στοργικά σκυλάκια, πιστά και προστατευτικά με την οικογένειά τους. Δε συνίσταται να αφήνεται τα Πεκινουά μόνα τους με παιδιά νηπιακής ηλικίας, καθώς είναι πιθανό να συμβούν τραυματισμοί που θα βλάψουν το εύθραυστο σώμα του ζώου.
Η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη όταν συνοδεύεται από λιχουδιές και θετική ενίσχυση. Δεν τους αρέσει να εξερευνούν μόνοι τους και τους αρέσουν τα οικεία περιβάλλοντα.

Ασθένειες που είναι πιθανό να σας εμφανίσει ένα Πεκινουά

• Σύνδρομο Brachycephalic Airway. Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης εμφανίζονται κυρίως στις μικρόσωμες φυλές. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τον ζεστό καιρό που μπορεί να προκαλέσει σε σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Καταρράκτης. Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης σκύλου εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θολό μεμβράνη πάνω από το μάτι, προκαλώντας απώλεια όρασης.

Εξάρθρωση επιγονατίδας. Προκαλείται όταν τα οστά της επιγονατίδας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά και μετακινούνται μέσα έξω. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και περίεργο βάδισμα.

Κρυπτορχιδισμός. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή οι δύο όρχεις αδυνατούν να κατέβουν. Τα πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με στείρωση.

Ιστορικό υπόβαθρο της φυλής

Τα Πεκινουά έχουν πράγματι μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Προέρχονται από την αρχαία Κίνα και είναι μια από τις παλαιότερες φυλές που έχουν επιβιώσει και εξακολουθούν να υφίστανται. Μάλιστα υποστηρίζεται πως το θιβετιανό Πεκινουά δόθηκε ώς δώρο από τους άρχοντες του Θιβέτ στους Κινέζους αυτοκράτορες.
Τότε , μόνο οι άνθρωποι που ανήκαν στο Κινέζικο Αυτοκρατορικό Παλάτι μπορούσαν να έχουν ένα Πεκινουά, ήταν αποκλειστικά ένα βασιλικό σκυλάκι.
Η πόλη Beijing ονομάζεται στην πραγματικότητα Peking, επηρεασμένη από την φυλή. Τα Πεκινουά ζούσαν στην Κίνα για περισσότερα από 2000 χρόνια. Το 1860 οι βρετανοί εισβάλλουν στο Κινέζικο Αυτοκρατορικό Παλάτι. Ο αυτοκράτορας προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να πιαστεί αιχμάλωτος. Αυτή ήταν και η απαρχή της ύπαρξης του Πεκινουά εκτός Κίνας. Το πρώτο Pekingese εγγράφηκε στο American Kennel Club το 1906.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Πεκινουά

• Όπως οι Pugs, οι Pekingese τείνουν να ροχαλίζουν πολύ δυνατά λόγω της κοντής μυτούλας τους
• Το Πεκινουά είναι πολύ πεισματάρικο σκυλί και θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι έχει δίκιο
• Ο Rascal ήταν το όνομα του πρώτου σκύλου Πεκινουά που εγγράφηκε στο American Kennel Club
• Παρά το μικρό τους μέγεθος ονομάζονται και «σκυλιά λιοντάρια» εξαιτίας της φουντωτής χαίτης τους αλλά και της προσωπικότητάς τους
• Το πρώτο Πεκινουά που συμμετείχε σε βρετανική παράσταση το 1894 ονομάστηκε Πεκίν Πέτρος.

Τα Πεκινουά είναι ένας εξαιρετικός φίλος για μόνους ανθρώπους. Είναι σκυλάκια συντροφιάς και δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για πολλές ή συχνές βόλτες.  Δεν θα σας παραπονεθεί ποτέ για τις βόλτες ούτε για την άσκηση. Είναι αστείο και υπόσχεται να σας κρατήσει την καλύτερη παρέα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top