Ρακούν: Ο μπελάς της αυλής – Οι ασθένειες, Πως να προστατέψετε το ζώο σας και πως να απαλλαγείτε

ρακουν

Τα ρακούν είναι γνωστά για την εμφάνιση μασκοφόρου εξαιτίας των περίεργων εναλλαγών χρωμάτων του τριχώματός τους. Όμως είναι γνωστά και για τις ζημιές που προκαλούν σε περιουσίες, ιδιοκτησίες αλλά και ζώα. Τα ρακούν η “coons” για συντομία, είναι θηλαστικά τα οποία σπάνια κάνουν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι κυρίως νυκτόβια. Τα ρακούν τα συναντάμε στις ΗΠΑ ,κυρίως στα ανατολικά δασικά τμήματα της χώρας και όχι στις ξηρές δυτικές πεδιάδες.

ρακούν

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ρακούν

Χαρακτηριστικά

Τα ρακούν είναι μεσαίου μεγέθους ζώα με 4 πόδια και μήκους περίπου 75-90 εκατοστά.
Το σώμα τους είναι κοντόχοντρο, στρογγυλό και καλυμμένο από πυκνό και αδρό τρίχωμα γκρι ή μαύρου χρώματος. Κύριο χαρακτηριστικό της μουσούδας τους είναι η μαύρη «μάσκα» της γούνας τους στην περιοχή γύρω από τα μάτια τους. Έχουν φουντωτή ουρά και μαύρους κύκλους γύρω από την ουρά τους.

ρακούν

Βιότοπος

Τα ρακούν προτιμούν να ζουν σε δασικές περιοχές κοντά σε πηγές νερού. Αν και συνήθως βρίσκονται σε περιοχές που συνδυάζουν νερό και δέντρα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μπορεί επίσης να τα συναντήσουμε γύρω από αγροκτήματα και περιοχές ποτίσματος ζώων. Στη φύση ζουν σε κούφια δέντρα ή λαγούμια μέσα στη γη και κατά μήκος ρυακιών ή ποταμών. Εμφανίζονται επίσης, σε στάβλους ζώων ,αχυρώνες και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούν τμήματα σπιτιών, όπως καμινάδες, σοφίτες και κοίλες περιοχές κάτω από βεράντες.

Διατροφή

Τα ρακούν είναι παμφάγα, που σημαίνει ότι τρώνε τόσο φυτά όσο και άλλα ζώα.
Τρέφονται με φρούτα, μούρα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, βατράχια, μύδια, καραβίδες, έντομα, χελώνες, ποντίκια, κουνέλια, κοτόπουλα και αυγά πουλιών.

ρακούν

Κύκλος ζωής

•Τα ρακούν γεννούν αρχές άνοιξης και αρχές καλοκαιριού. Συνήθως μια μαμά ρακούν γεννά τρία με πέντε μωρά
•Τα ρακούν μπορούν να ζήσουν για 12 χρόνια στην άγρια φύση
•Τον χειμώνα,τα ρακούν κοιμούνται στην φωλιά τους

Ρακούν: Aπειλές και ασθένειες

Αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο;

Τα ρακούν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ιδιοκτησία του ανθρώπου. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα σπίτια αλλά και σε αποθήκες, στα οποία έχουν πρόσβαση από σοφίτες και καμινάδες. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου τα ρακούν έσπασαν ακόμη και πέτρες ή κατέστρεψαν τις σανίδες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σοφίτα ή έναν τοίχο.

ρακούν

Ρακούν: Ασθένειες που φέρουν

Μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες μεταξύ των οποίων και λύσσα.
Τα ρακούν γενικά είναι σημαντικοί ξενιστές της λύσσας στις ΗΠΑ, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο πληθυσμός είναι μεγάλος. Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που δείχνουν ότι ένα ρακούν θα μπορούσε να μολύνει τον άνθρωπο από τον ιό της λύσσας.
Όμως επειδή ένα ρακούν είναι ενεργό και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φέρει λύσσα. Εκτός από τη λύσσα, υπάρχουν άλλη μια επιβλαβής ασθένειεα που τα φέρουν τα ρακούν μπορούν και ενδεχομένως θα μεταδώσουν στον άνθρωπο, είναι το σκουλήκι. Το σκουλήκι μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω τον περιττωμάτων του ζώου,ως αυγά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με αυτό το εντερικό παράσιτο όταν τα αυγά εισέρχονται τυχαία μέσα στο νερό ή το έδαφος.

Τα βασικά συμπτώματα ενός άρρωστου ρακούν:

  • σύγχυση και αποπροσανατολισμό
  • παράλυση στα πόδια ή δυσκολία στο περπάτημα
  • βρεγμένο και μπερδεμένο τρίχωμα
  • σημαντική επιθετικότητα
  • παραγωγή πολύ δυνατών και ασυνήθιστων θορύβων
  • Τα ρακούν που έχουν λύσσα μπορεί επίσης έχουν αφρούς στο στόμα και να έχουν υγρά μάτια

ρακούν

Πως να προστατευτείτε από τα ρακούν

Τα βασικά σημάδια που φανερώνουν την παρουσία ενός ρακούν είναι οπτικά και ακουστικά. Τα ρακούν κάνουν αρκετό θόρυβο όταν κινούνται ή όταν είναι δραστήρια. Ζημίες στη μόνωση ενός σπιτιού, στο ξύλο, στις ηλεκτρικές καλωδιώσεις, στους τοίχους ή σε άλλα μέρη είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι έχει εισέλθει ή εγκατασταθεί στο σπίτι ένα ρακούν. Μια άλλη ένδειξη είναι η παρουσία περιττωμάτων, σημάδια από ούρα και συσσωρευμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκανγια τη δημιουργία φωλιάς. Επιπρόσθετα, μπορεί να αδειάσουν το περιεχόμενο από τα δοχεία απορριμμάτων καθώς ψάχνουν για φαγητό. Μπορεί να κυκλοφορούν και στην αυλή ή τον κήπο σας,συνήθως με επιθετική διάθεση. Αν παρατηρηθούν δραστηριότητες όπως καταστροφές κήπων ή καλλιεργειών, καταστροφές σε φωλιές πουλιών και σε κοτέτσια,ο ένοχος πιθανότατα θα είναι ένα ρακούν.

Πώς θα απαλλαγείτε από τα ρακούν

Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού για να αποφύγουν την προσβολή και την εγκατάσταση των ρακούν στη ιδιοκτησία τους. Πρώτον, τα ρακούν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σπίτια μέσω σπασμένων αεραγωγών, οπών, καμινάδων χωρίς κάλυψη και άλλων ανοιγμάτων κατά μήκος της οροφής, γι ‘αυτό οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να επιθεωρούν, να επισκευάζουν και να σφραγίζουν τακτικά οποιοδήποτε από αυτά ή άλλα πιθανά σημεία εισόδου.
Χρήσιμο είναι επίσης να καλυφτούν οι καμινάδες με πλέγμα ή καπάκι και οποιαδήποτε ανοίγματα στους εξωτερικούς χώρους που μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο των ρακούν. Η αποθήκευση των σκουπιδιών θα πρέπει να γίνεται σε ερμητικά κλειστά δοχεία απορριμμάτων. Τα πεινασμένα ρακούν μπορούν πολύ εύκολα να ανοίξουν τα απλά καλύμματα των κάδων απορριμμάτων, για να αναζητήσουν τροφή.

Θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται τα υπολείμματα τροφής από τους χώρους που ταΐζονται τα ζώα και οι κότες.
Επίσης πρέπει να καθαρίζονται τακτικά οι χώροι γύρω από το σπίτι και να απομακρύνονται τυχόν σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα συσσωρευμένα φύλα, όλα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως τέλειες κρυψώνες και κατοικίες για τα ρακούν.
Επίσης, ο αποθηκευτικός χώρος για τα καυσόξυλα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τουλάχιστον 20 μέτρα από το σπίτι, καθώς ο χώρος αυτός μπορεί επίσης να αποτελέσει καταφύγιο για τα ρακούν.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πώς να απαλλαγείτε από τα ρακούν , επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία επιβλαβών οργανισμών για να επιθεωρήσει την ιδιοκτησία ώστε να διαμορφώσει κατάλληλο σχέδιο απομάκρυνσης των ρακούν.

Τα ρακούν έμαθαν να πλησιάζουν στα σπίτια για να βρούνε φαγητό και ζεστασιά. Όμως φέρουν μαζί τους ασθένειες που μεταδίδονται και προσβάλλουν εύκολα τόσο εμάς όσο και τα ζώα μας. Είναι καλό εάν έχετε πρόβλημα στο σπίτι ή στο εξοχικό σας με ρακούν να δράσετε άμεσα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr