Shetland Sheepdog: Ένα ευφυής σκύλος βοσκής, Ανάγκες, χαρακτηριστικά και ιστορία, Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Χρήσιμα

Το Shetland Sheepdog είναι έξυπνο, ευαίσθητο και εξαιρετικά πρόθυμο να ευχαριστήσουν. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών μπορεί να μαθευτεί γρήγορα και μπορεί να κάνει τον σκύλο πολύ φιλικό και πολύ πιστό στην οικογένειά του.

Shetland Sheepdog, όλα όσα θες να μάθεις για την φυλή

Τύπος: σκύλος βοσκής
Βάρος: περίπου 9 κιλά
Ύψος: 33 με 40 εκατοστά
Οικογένεια: βοσκή
Καταγωγή: Σκωτία (Νησί Shetland)
Ημερομηνία καταγωγής: 1800
Άλλα ονόματα: Σέλτι – Sheltie

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής

• Επίπεδο ενέργειας 3/5
• Απαιτήσεις άσκησης 3/5
• Παιχνίδι 3/5
• Αγάπη 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 4/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 5/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 4/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 3/5
• Φωνητικότητα 5/5

Η ιστορία της ράτσας

Οι πρόγονοι του τσοπανόσκυλου Shetland ήταν τα σκυλί βοσκής της Σκωτίας, τα οποία είχαν βάσεις από το Collie και το Border Collie. Μερικά από αυτά τα σκυλιά ήταν αρκετά μικρά, με ύψος που έφτανε μόλις τα 45 εκατοστά.
Το Shetland Sheepdog προέρχεται σχεδόν σίγουρα από αυτούς τους σκύλους τύπου Collie, οι οποίοι στη συνέχεια αναπτύχθηκαν περαιτέρω στα νησιά Shetland. Μερικά σκυλιά της Ισλανδίας μπορεί επίσης να έχουν παίξει κάποιο ρόλο, και ίσως και το black and tan King Charles Spaniel. Η ανεπάρκεια βλάστησης της περιοχής ευνόησε αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια που μπορούσαν να χειριστούν την αγέλη τους πάρα το γεγονός ότι ήταν φαινομενικά μικρότερα. Σε μια χώρα με λίγους φράχτες, ένας έμπειρος βοσκός ήταν απαραίτητος για να κρατήσει τα ζώα μακριά από την καλλιεργούμενη γη.
Ως ένας σκύλος για όλο τον αγρόκτημα, δεν φύλαγε μόνο τα πρόβατα αλλά και κοτόπουλα και πόνυ. Σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές ήταν υπεύθυνος φύλαξης όλων των ζώων του αγροκτήματος και του σπιτιού κατά την διάρκεια του χειμώνα, και ένας φιλικός προστάτης που χωρίς δισταγμούς εργάζονταν για την οικογένεια του.
Ο ναυτικός όμιλος στις στάσεις του στα διάφορα νησιά αγόρασε μερικά σκυλάκια της φυλής και τα μετέφερε στην Αγγλία. Αυτά τα πρώιμα σκυλιά έγιναν αρχικά γνωστά ως σκυλιά Toonie (η Toon είναι η τοπική λέξη Shetland για το αγρόκτημα), αλλά αργότερα έγινε γνωστή ως Shetland Collies. Οι λάτρεις του Collie αντιτάχθηκαν στο όνομα, οπότε άλλαξε σε Shetland Sheepdog.
Αυτά τα σκυλιά έγιναν πιο γνωστά με το ψευδώνυμο τους “Sheltie”. Μετά την τεράστια δημοτικότητα του Collie, το Sheltie έγινε η απάντηση στην οικογένεια που θέλει ένα πιστό, εντυπωσιακό κατοικίδιο μικρότερου μεγέθους και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στον κόσμο.

Πληροφορίες για την υγεία της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: δερματομυοσίτιδα
• Μικρές ανησυχίες: CEA, PRA, trichiasis, καταρράκτης, CHD, αιμοφιλία, υποθυρεοειδισμός, Legg-Perthes, επιγονατίδα, αλλεργίες
• Περιστασιακές καταστάσεις: PDA, κώφωση, επιληψία
• Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτι, ισχίο
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή Shetland Sheepdog

Το Shetland Sheepdog είναι ένας μικρός, ευκίνητος σκύλος, μακρύτερος από το ύψος του. Το βάδισμά του είναι ομαλό και αβίαστο και καλύπτει το έδαφος με τεράστια ευκινησία, ταχύτητα και αντοχή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τον σκύλο έναν ιδανικό σκύλο βοσκής.
Το τρίχωμα είναι διπλό. Έχει πυκνό υπόστρωμα και μακρύ, ίσιο, σκληρό εξωτερικό τρίχωμα. Τα συνήθη χρώματα του τριχρωμία, το λευκό και το μαύρο, το μαργαριτάρι, το μαύρο και το γαλάζιο της φωτιάς και το ζαμπέλ.
Η έκφρασή τους είναι ήρεμη και ευφυής. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να τα μπερδεύουν ή να ισχυρίζονται ότι μοιάζουν πολύ με το μικροσκοπικό Rough Collie, αλλά μικρές διαφορές διαχωρίζουν τις δύο φυλές.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα αυτής της φυλής

Ωστόσο, εκτός από ιδανικός σύντροφος γεμάτος ενέργεια, είναι επίσης πολύ ευγενικά και φιλικά προς τα παιδιά και θα παίζουν για ώρες μαζί τους.
Είναι κάπως ντροπαλοί απέναντι στους ξένους και μπορεί να γαβγίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Όπως συμβαίνει και με άλλες φυλές, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση θα πρέπει να αρχίσουν όταν ο σκύλος σας είναι κουτάβι. Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση και η εκγύμναση πρέπει πάντα να συνοδεύονται από θετική ενίσχυση, όπως έπαινος, λιχουδιές, βόλτες, θετικοί χαιρετισμοί και τόνος φωνής, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει την επιθυμητή συμπεριφορά, τα κόλπα και τους κανόνες.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά φυλής

Τα Σέλτι είναι ενεργητικά σκυλιά. Η ανάγκη τους για άσκηση και χαλάρωση μπορεί να ικανοποιηθεί με περιπάτους, μικρά τρεξίματα, έντονο και δραστήριο παιχνίδι και εκπαίδευση. Το πυκνό τρίχωμα απαιτεί βούρτσισμα κάθε δεύτερη μέρα.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να περιγράφουν καλά τη φυλή, τα σκυλιά έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Συμβουλευτείτε ένα γραφείο υιοθεσίας Μπορείτε να βρείτε ένα κουτάβι που έχει μεταφερθεί και είναι διαθέσιμο για υιοθεσία στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top