Σκίουρος: Αξιολάτρευτα μικρά κατοικίδια – Τροφή, συμπεριφορά, ανάγκες, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χρήσιμα

Στις μέρες μας, παρατηρείται αύξηση της φιλοζωίας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν και να μεριμνούν για τα ζώα, σε σχέση με παλαιότερα. Άλλοι προτιμούν να φροντίζουν αδέσποτους σκύλους και γάτες, ή ακόμα και να υιοθετούν ζωάκια με σκοπό να τους παρέχουν συντροφιά και σπίτι και άλλοι στρέφονται στην άγρια φύση, προσπαθώντας να βελτιώσουν τη ζωή τους όσο μπορούν. Μερικά από αυτά τα ζώα, είναι και οι σκίουροι, για τους οποίους γνωρίζουμε λίγα πράγματα, όμως παρακάτω πρόκειται να μάθουμε λίγα περισσότερα.

Ομολογουμένως, δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο να συναντήσεις ένα σκίουρο. Μπορεί σε κάποιες χώρες του εξωτερικού να συμβαίνει, αλλά όχι στην Ελλάδα. Οι πιο μεγάλοι θυμούνται τα αξιολάτρευτα σκιουράκια στα κινούμενα σχέδια, τον Τσιπ και τον Ντέιλ. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν γνωρίζεις για τους σκίουρους.

Οι πολλαπλές χρήσεις της ουράς τους

Αυτή η φουντωτή ουρά δεν είναι μόνο για να δείχνουν τα συναισθήματά τους και για να τους βοηθάει στην ισορροπία. Λειτουργεί σαν κουβέρτα τον χειμώνα και σαν ομπρέλα το καλοκαίρι. Έχει παρατηρηθεί ότι οι σκίουροι κουνάνε την ουρά τους όταν μπαίνουν σε ψυχολογία μάχης.

Η παραπλανητική αποθήκευση

Είναι γνωστό ότι οι σκίουροι αποθηκεύουν ξηρούς καρπούς ως τροφή για τον χειμώνα. Πρέπει όμως να βρουν ένα τρόπο για να προστατεύσουν την τροφή του από άλλους σκίουρος ή πουλιά. Έχει διαπιστωθεί ότι οι σκίουροι χρησιμοποιούν παραπλανητική αποθήκευση. Ο τρόπος που το κάνουν είναι να σκάβουν μια τρύπα ενώ έχουν κάποια τροφή στο στόμα τους και το σκεπάζουν με την ουρά τους χωρίς να βάλουν τίποτα μέσα και αυτό γίνεται αρκετές φορές.

Είναι σχεδόν αδύνατο να τους πιάσεις

Φημίζονται για την πολύ καλή όραση τους. Η περιφερειακή τους όραση είναι τόσο καλή όσο και η όραση εστίασής τους. Έτσι μπορούν να δουν τι είναι γύρω τους χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουν το κεφάλι τους. Επίσης, η όραση τους δεν είναι έγχρωμη αλλά απόχρωση του κίτρινου. Αυτό καθιστά τα μάτια τους σαν γυαλιά ηλίου μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή διδασκαλίας

Στο εξωτερικό, διάφορες πόλεις άρχισαν να υλοποιούν πάρκα και κήπους για να φιλοξενήσουν σκίουρους. Θεωρούνται πηγή διδασκαλίας μικρών παιδιών για το πως να είναι ευγενικοί με τα ζώα. Πίστευαν ότι μπορούν να θεραπεύσουν τα αγόρια με τάση κακομεταχείρισης.

Μένουν κοντά στην τροφή

Είναι γνωστό ότι οι σκίουροι ξεφλουδίζουν τον φλοιό από τα δέντρα αναζητώντας ένα μέρος να μείνουν. Επίσης, μπορούν να μπουν και κάνουν την φωλιά τους σε σοφίτες σπιτιών αν βρουν κάποια τρύπα που μπορούν να μπουν. Έχουν την τάση να πηγαίνουν όπου υπάρχει φαγητό. Αν δουν συχνά σακούλες σκουπιδιών σε ένα σπίτι και βρίσκουν τροφή, θα προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στο κοντινότερο σημείο. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα κατοικημένο σπίτι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top