Σκυλογονείς σε απόγνωση: Γιατί ο σκύλος μου είναι τόσο φοβιτσιάρης με τα άλλα σκυλιά;-Χρήσιμες συμβουλές και τι να κάνετε για να κοινωνικοποιηθεί

Χρήσιμα

Εάν σκύλος σας φοβάται κυριολεκτικά τα πάντα μην ανησυχείτε πως κάτι κάνετε λάθος. Εντοπίστε τι φταίει και προσπαθήστε να το διορθώσετε.

Πιθανές αιτίες

1. Μπορεί να έχει γεννηθεί φοβικό.

2. Τα βιώματα του.

3. Να συντρέχουν λόγοι υγείας.

Ας τους αναλύσουμε όμως έναν- έναν.

1. Δεν είναι λίγες οι φορές, που συναντάμε σκυλιά, τα οποία από κουτάβια έδειχναν να φοβούνται, να μαζεύονται και να κρύβονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κουτάβια, συνήθως, έχουν γεννηθεί φοβικά κι αυτό οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους. Ίσως, κάποιος από τους γονείς ή ακόμα κι από τους προγόνους τους να διακατέχονταν από φόβο.

2. Πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός σκύλου έχουν τα βιώματα που θα αποκτήσει κατά τη νεαρή του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση του. Όταν δηλαδή, θα αρχίσει να επικοινωνεί με το εξωτερικό του περιβάλλον.

Αν ένας σκύλος κακοποιηθεί, είτε στιγμιαία και για μία φορά στη ζωή του, είτε κακοποιείται συστηματικά, τότε είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει διάφορες φοβίες ή ακόμα και επιθετικότητα.Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται/ χειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας.Ένας πολίτης που επιτεθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, σε ένα αδέσποτο ζώο, μπορεί να του αντεπιτεθεί για να αμυνθεί ή να επιτεθεί κάποια άλλη στιγμή σε άλλον άνθρωπο επειδή του έχει δημιουργηθεί το συναίσθημα του φόβου. Για τον οποίον δεν ευθύνεται το ζώο, αλλά η συμπεριφορά του ασυνείδητου πολίτη.

Δεν είναι μόνο η κακοποίηση

Οι φοβίες βέβαια, δεν αποκτώνται, απαραίτητα, μόνο με την κακοποίηση. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί, κάποια στιγμή, κάτι στη ζωή ενός σκύλου, που να τον τρομάξει και να τον στιγματίσει για το υπόλοιπο της ζωής του, κυρίως αν είναι κουτάβι.Τα φυσικά και καιρικά φαινόμενα (καταιγίδα, σεισμός, αέρας κ.λ.π), η ληστεία, είτε στο δικό μας διαμέρισμα, είτε σε κάποιο κοντινό που θα μπορούσε να την αντιληφθεί ο σκύλος, είναι δυνατόν να τον τρομάξουν και ίσως, να τον σημαδέψουν.Έτσι είναι πιθανό να αποκτήσει φοβία σε μία συγκεκριμένη κατάσταση.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Ας δούμε τώρα, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην πράξη έναν φοβικό σκύλο.Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση, ιδανικό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία. Να συνεργαστούμε μαζί του, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας.Σεβόμαστε απόλυτα τη φοβία του σκύλου μας. Αυτό σημαίνει πως, δεν πρέπει να τον πιέζουμε να κάνει πράγματα, τα οποία τον στρεσάρουν.

Ένας φοβικός σκύλος θέλει τον χρόνο και τον χώρο του, προκειμένου να αρχίσει να εξοικειώνεται και να εμπιστεύεται κάτι ή κάποιον που φοβάται.Η πίεση και η άμεση έκθεση του στην πηγή του φόβου του, ειδικά σε αρχικό στάδιο εκπαίδευσης, το πιο πιθανόν είναι να μας αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που επιθυμούμε.Ίσως, κάποια στιγμή ο σκύλος μας να φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζει τους φόβους του στα ίσα, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και σωστή δουλειά για να επιτευχθεί.Πολύ μεγάλο ρόλο επίσης παίζει η ψυχολογία μας. Όπως προανέφερα, θα πρέπει να σεβόμαστε το γεγονός ότι είναι φοβικός, χωρίς όμως να μας στεναχωρεί ή να μας απελπίζει.

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα τον βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.Ας φανταστούμε πως ο σκύλος είναι ένα σφουγγάρι και η ψυχολογία μας νερό. Όπως το σφουγγάρι θα απορροφήσει το νερό, έτσι και ο σκύλος μας θα απορροφήσει τη ψυχολογία και την ενέργεια μας. Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να μην τον επιβαρύνουμε περισσότερο.Μέσω των θετικών συσχετισμών θα καταφέρουμε να εξοικειώσουμε τον σκύλο μας με κάτι ή κάποιον που φοβάται. Τι καλύτερο από το να συνδέσει ο σκύλος αυτό που φοβάται με κάτι που θα λατρέψει;! Εννοείται πως αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, τον οποίο δεν μπορούμε να τον προσδιορίζουμε, καθώς εξαρτάται από τον σκύλο. Φυσικά, επιβραβεύουμε κάθε θετικό βήμα του σκύλου μας, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδοΑν θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τον σκύλο μας, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, μπορούμε να του προσφέρουμε προϊόντα, όπως: φερομόνες, ανθοϊάματα, λάδι κάνναβης (CBD), κ.α. Αυτά τα προϊόντα, τον βοηθούν ψυχολογικά, καθώς τον ηρεμούν και του μειώνουν το στρες.

Κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Δεν φτάνουν, πάντα, όλα τα σκυλιά στο 100% του επιθυμητού αποτελέσματος.Με βαθμολογική κλίμακα από το 1 έως το 10, δουλεύουμε για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει ο σκύλος μας. Και θα το σεβαστούμε. Γιατί ο φόβος, έχει να κάνει με τη ψυχολογία και τα τραύματα της ψυχής. Θέλουν χρόνο για να επουλωθούν και μερικές φορές δεν ξεπερνιούνται τελείως.

Μερικά από τα σημάδια φόβου

Τρέμουλο
Καμπουριασμένο σώμα με το κεφάλι προς τα κάτω
Τα αυτιά προς τα πίσω
Χαμηλωμένη ουρά
Τρίχες που σηκώνονται στο λαιμό και την πλάτη
Γρυλίσματα
Δείχνει τα δόντια του
Πάγωμα στη θέση του
Κινείται αργά
Γλείφει επανειλημμένα τα χείλη του
Χασμουριέται συχνά
Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον στρεσογόνο παράγοντα
Λαχανιάζει έντονα ή σταματά ξαφνικά να λαχανιάζει
Επίσης να έχετε στο μυαλό σας, ότι κάποιες συμπεριφορές που μοιάζουν με επιθετικότητα, όπως όταν αντιδρά στο λουρί ή όταν γαβγίζει έντονα, μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενου φόβου για κάτι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top