Σκυλοκαυγάδες: Δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο – Φροντίδα και θεραπεία, Τι να κάνετε και χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμα

Τα σκυλιά παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά μπορούν να δαγκώσουν. Στην πραγματικότητα, 4,7 εκατομμύρια δαγκώματα σκύλων αναφέρονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από αυτά μεταξύ των ηλικιών πέντε και εννέα ετών. Μάλιστα, ένα στα πέντε δαγκώματα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν από δαγκώματα σκύλων από ό,τι οι ενήλικες.
Αν και τα δαγκώματα από αδέσποτα ή άγρια σκυλιά είναι πιο πιθανά, οι περισσότεροι άνθρωποι δαγκώνονται από σκυλιά που ήδη γνωρίζουν, όπως τα κατοικίδια της οικογένειας ή τα σκυλιά φίλων.

Για να αποφύγετε τα δαγκώματα σκύλων

  • Όταν επιλέγετε έναν σκύλο, επιλέξτε έναν σκύλο με καλό χαρακτήρα.
  • Μείνετε μακριά από άγνωστα σκυλιά.
  • Μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά μόνα τους με σκύλους.
  • Μην προσπαθείτε να παίξετε με έναν σκύλο όταν αυτός τρώει ή ταΐζει κουτάβια.
  • Αν ένας σκύλος φαίνεται επιθετικός, μην τρέχετε μακριά και μην φωνάζετε. Περπατήστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και αργά. Μην απαιτείτε οπτική επαφή με τον σκύλο.

Χειριστείτε και θεραπεύστε τα δαγκώματα του σκύλου

Είναι σημαντικό να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες σε εσάς και τους γύρω σας. Εάν ο σκύλος είναι άγνωστος, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Σημαντικές και επείγουσες περιπτώσεις είναι όταν το δάγκωμα είναι βαθύ και υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, όπως ανεξέλεγκτη αιμορραγία, ερυθρότητα, πρήξιμο και πύον.
Τα δαγκώματα σκύλων μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.


Για να φροντίσετε μια πληγή στο σπίτι, θα πρέπει
– Εφαρμόστε μια καθαρή πετσέτα στην πληγή για να σταματήσει η αιμορραγία.
– Κρατήστε το τραύμα υπερυψωμένο.
– Πλύνετε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό.
– Εφαρμόστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο στο τραύμα.
– Να εφαρμόζετε αντιβιοτική αλοιφή στο τραύμα καθημερινά για την πρόληψη της μόλυνσης.

Όταν πάτε στο γιατρό, να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις, όπως..

– Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη αυτού του σκύλου;
– Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη αυτού του σκύλου;
– Έχει δαγκωθεί ποτέ ο σκύλος;
– Ποια είναι η ιατρική κατάσταση του σκύλου; Έχει ο σκύλος διαβήτη, ηπατική νόσο ή ανοσοκατασταλτικές ασθένειες; Έχει ο σκύλος ιατρικές παθήσεις που θα τον έθεταν σε υψηλό κίνδυνο;

Ο γιατρός εξετάζει το τραύμα. Το δάγκωμα εξετάζεται προσεκτικά για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ βαθύ και ότι δεν έχουν υποστεί βλάβη μύες, τένοντες, νεύρα ή οστά. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα καθαρίσει προσεκτικά το τραύμα του δαγκώματος για να απομακρύνει τη βρωμιά και τα βακτήρια και μπορεί να αφαιρέσει νεκρό ιστό από το τραύμα. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να συρραφεί το τραύμα για να το κλείσει. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι αμφιλεγόμενη. Τα ράμματα μπορούν να μειώσουν τα σημάδια μιας πληγής, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για παράδειγμα δαγκώματα στο πρόσωπο συνήθως ράβονται για να αποφευχθούν οι ορατές ουλές. Πολύ βαθιές ουλές μπορεί να χρειαστούν και πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός θα λάβει και επιπρόσθετα μέτρα για πρόληψη της λοίμωξης

Είναι σπάνιο οι οικόσιτοι σκύλοι να έχουν λύσσα αλλά σε έναν άγνωστο σκύλο η κατάσταση της υγείας του δεν είναι σίγουρη. Μπορεί να είναι θετικός στην λύσσα και εσείς να χρειαστεί να κάνετε το εμβόλιο λύσσας δύο δόσεων σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Λάβετε υπόψη ότι ο σκύλος θα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία και ο εγκέφαλός του να ελεγχθεί για λύσσα. Ο γιατρός θα φροντίσει επίσης ότι είστε ενημερωμένοι για τη λήψη του τετάνου .

Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για επτά έως 14 ημέρες για να αποτρέψετε ή να θεραπεύσετε μια λοίμωξη. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να επιστρέψετε σε μία έως τρεις ημέρες για να ελέγξετε ξανά τον τραυματισμό.

Καταγγελία περιστατικού

Εάν γνωρίζετε τον σκύλο που σας δάγκωσε μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό στην τοπική αρχή ή την αστυνομία. Είναι σημαντικό εάν έχετε σκύλο να τηρείτε όλα τα μέτρα, δηλαδή να κάνετε όλα τα εμβόλια, η εκπαίδευση να ξεκινάει από μικρή ηλικία και να τοποθετείτε φίμωτρο όταν βρίσκεστε σε μέσα μεταφοράς ή όπου ορίζει ο τοπικός νόμος.

Δεν είναι απίθανο τα αδέσποτα σκυλιά να προκαλέσουν δάγκωμα σκύλου σε άλλο σκύλο. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, εάν ο σκύλος τραυματιστεί πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top