Σκύλος φύλακας ή σκύλος προστασίας; Διαφορές και επίσημη λίστα με τις καλύτερες ράτσες φύλακες, Όλα τα χρήσιμα

σκύλος φύλακας

Οι σκύλοι παρέχουν ποικίλες υπηρεσίες στους ανθρώπους. Ορισμένοι σκύλοι επιδεικνύουν εκπληκτική ευκινησία για να μας διασκεδάζουν, ενώ άλλοι βοηθούν ανθρώπους με αναπηρίες, βοηθούν όσους παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη και υποστηρίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης σκύλοι που χρησιμοποιούν την απίστευτη όσφρησή τους για να βρίσκουν κρυμμένα αντικείμενα και να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αλλά τα σκυλιά για τα οποία θα σας μιλήσω είναι, κατά τη γνώμη μου, ξεχωριστά. Αυτοί οι σκύλοι έχουν μια άνευ προηγουμένου αγάπη για τους ανθρώπους και είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουν αυτούς και τα σπίτια τους ασφαλή.

Χρειαζόμαστε πραγματικά σκύλους φύλακες;

Δεδομένου ότι η προστασία σημειώνεται σε διαφορετικά επίπεδα, οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς όρους για να περιγράψουν τα διαφορετικά επίπεδα προστασίας που πρέπει να παρέχει ένας σκύλος φύλακας.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα σκυλιά, είτε πρόκειται για τσιουάουα 5 κιλών είτε για μαστίφ 150 κιλών, θα γαβγίσουν όταν ένας ξένος χτυπήσει την πόρτα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον περιστασιακό δολοφόνο ή τον άτακτο έφηβο, αλλά ένα τσιουάουα δεν θα αποτρέψει έναν εγκληματία με κακές προθέσεις.

σκύλος φύλακας

Σκύλοι φύλακες και σκύλοι φρουροί: ποια είναι η διαφορά;

Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν σκύλους που ασχολούνται με διάφορα είδη φύλαξης και προστασίας.

Σημειώστε ότι μπορείτε να τα διακρίνετε όχι από τη φυλή, αλλά από το είδος της εκπαίδευσης που έχει υποστεί ο σκύλος.

– Οι σκύλοι προστασίας είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι συμβαίνει έξω και θα γαβγίσουν αν πλησιάσει κάποιος ξένος ή αν συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Πολλά σκυλιά συμπεριφέρονται έτσι από τη φύση τους, οπότε αυτά τα κουτάβια σπάνια χρειάζονται εκπαίδευση σε βάθος. Επίσης, δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά, καθώς δεν προορίζονται για να επιτεθούν σε μια πιθανή απειλή. Τα τσιουάουα, για παράδειγμα, συχνά γίνονται εξαιρετικά σκυλιά φύλαξης.
– Τα σκυλιά φύλαξης είναι επίσης σε εγρήγορση για κάθε κίνδυνο, αλλά είναι πρόθυμα να επιτεθούν για να προστατεύσουν το σπίτι και την οικογένειά τους από οποιαδήποτε απειλή. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι θα αρχίσουν πρώτα να γαβγίζουν σε μια αντιληπτή απειλή, αλλά μπορεί επίσης να δαγκώσουν αν χρειαστεί. Τα watchdogs χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρόλο. Φρουρούν μια καθορισμένη περιοχή, όπως το σπίτι.
– Τα σκυλιά φύλαξης είναι παρόμοια με τα σκυλιά φύλαξης, αλλά είναι εκπαιδευμένα να περιπολούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως ένας μεγάλος κήπος ή ένα οικόπεδο. Πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και εξυπνάδα για να ενεργούν χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

σκύλος φύλακας
– Οι προσωπικοί σκύλοι φύλαξης είναι παρόμοιοι με τους σκύλους φύλαξης στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη ενός κινούμενου αντικειμένου (συνήθως ενός ατόμου ή μέλους της οικογένειας). Πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά ειδικών εκπαιδεύσεων, όπως η διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού και η ασφαλής συμπεριφορά σε πολυσύχναστους χώρους. Πολλοί σκύλοι σε αυτόν τον ρόλο αναπτύσσουν ισχυρό δεσμό με τους ανθρώπους.
– Τα σκυλιά επίθεσης χρησιμοποιούνται μόνο από την αστυνομία και τον στρατό. Εκτός από την προαναφερθείσα εκπαίδευση, λαμβάνουν πρόσθετη εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να ενεργήσουν ως όπλο επίθεσης. Αυτοί οι σκύλοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι σε λάθος χέρια.

Οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να ενεργήσουν ως σκύλοι φύλακες, όπως για παράδειγμα να φυλάνε από απρόσκλητους επισκέπτες, αλλά λίγοι είναι ικανοί για πιο εξελιγμένες αμυντικές ενέργειες, όπως να δαγκώνουν ή να επιτίθενται σε αγνώστους.

Σκύλοι φύλακες και οικογένεια: αν μπορούν να διατηρούνται μαζί

Ενώ είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε τις επιπτώσεις της προσθήκης οποιουδήποτε σκύλου στη ζωή σας, οι ιδιοκτήτες που έχουν οικογένεια πρέπει να εξετάζουν το θέμα ακόμη πιο προσεκτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο που χρησιμοποιείται συχνά ως σκύλος φύλακας.
Τα μεγάλα σκυλιά οποιασδήποτε φυλής μπορούν εύκολα να τραυματίσουν μικρά παιδιά και ακόμη και ένα απόλυτα παιχνιδιάρικο κουτάβι μπορεί να τραυματίσει κατά λάθος ένα παιδί ενώ παίζει. Επίσης, οι φυλές που εκτρέφονται ειδικά για να είναι ισχυρές ως σκύλοι φύλακες είναι ακόμη πιο επιρρεπείς σε ακούσιο τραυματισμό μικρών παιδιών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο αρκετή αγάπη, σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση ώστε να γίνει μέλος της οικογένειας. Οι περισσότερες φυλές σκύλων φύλαξης είναι εκ φύσεως πιστές και αγαπούν τις οικογένειές τους.
Παρόλο που η φύλαξη του σπιτιού σας είναι ευθύνη του σκύλου φύλαξης, ένας ισορροπημένος σκύλος μιας καλά επιλεγμένης φυλής είναι πιο πιθανό να γίνει ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας που θα συμπεριφέρεται στα παιδιά σας με προσοχή και σεβασμό.
Ωστόσο, θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο αλληλεπίδρασης με τους σκύλους (όχι πειράγματα ή τράβηγμα των αυτιών) και να παρατηρείτε όλες τις αλληλεπιδράσεις μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά, είτε πρόκειται για δίποδα είτε για τετράποδα, γνωρίζουν τους κανόνες του καλού παιχνιδιού.

σκύλος φύλακας

Συμβουλές για την εύρεση ενός καλού σκύλου φύλαξης

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι κάνει έναν καλό σκύλο φύλαξης, καθώς οι φυλές αυτές διαθέτουν συνήθως τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από έναν σκύλο που έχει αναλάβει να προστατεύει τους ανθρώπους.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές ιδιότητες που κάνουν ένα καλό σκύλο φύλαξης είναι

Ευφυΐα – Ένας καλός σκύλος φύλακας πρέπει να είναι υπάκουος και να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στις πιο βασικές εντολές, όπως “κάτσε”, “ξάπλωσε”, “στάσου” και “στάσου”. Η ευφυΐα βοηθά επίσης τον σκύλο σας να διακρίνει μεταξύ των απειλητικών ερεθισμάτων και των απλώς ασυνήθιστων. – Αφοσίωση – Για να μην μετατραπεί ο σκύλος σας σε επιτροπή υποδοχής, πρέπει να είναι εξαιρετικά πιστός. Η αφοσίωση στην οικογένειά σας πρέπει να είναι προφανής.
Θάρρος – Ο σκύλος σας πρέπει να είναι αρκετά γενναίος για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο. Για παράδειγμα, ένας πιθανός δράστης είναι περίπου διπλάσιος από ένα ντόμπερμαν ή ένα τσοπανόσκυλο που ζυγίζει 100 κιλά. Μόνο ένας γενναίος σκύλος μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια τέτοια απειλή.
– Εδαφικά ένστικτα – τα σκυλιά που γνωρίζουν καλά το σπίτι τους και είναι πρόθυμα να το προστατεύσουν από τους εισβολείς είναι σαφώς καταλληλότερα για τη φύλαξη του σπιτιού ή της περιουσίας από τα σκυλιά που δεν ενοχλούνται από τους εισβολείς.
Στοργικά – όλα τα καλά σκυλιά φρουράς είναι γενναία μπροστά στον κίνδυνο, αλλά τα καλύτερα σκυλιά φρουράς θα γλείφουν με αγάπη και θα κατευνάζουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται στην παρέα ανθρώπων ή έμπιστων φίλων. Θέλετε έναν σκύλο που σας αγαπάει όταν χρειάζεται να τον αγαπάτε και σας προστατεύει όταν χρειάζεται να τον προστατεύετε.Τα επτά καλύτερα σκυλιά φύλαξης: τα καλύτερα σκυλιά για προστασία

Τα σκυλιά με άγνωστο γενεαλογικό δέντρο μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά σε καταστάσεις προστασίας, αλλά αν θέλετε έναν σκύλο που προστατεύει ενστικτωδώς την οικογένειά σας, θα πρέπει να προσέξετε εξαρχής τις παρακάτω φυλές. Έχουν αποδείξει με την πάροδο του χρόνου ότι θα ενεργήσουν προς το συμφέρον της οικογένειας, των παιδιών και του διαμερίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες ράτσες στη λίστα μας, δηλαδή τα german shepherds , τα rottweilers και τα dobermans, μάλλον αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των σκυλιών φύλαξης.

Αυτό δεν προκαλεί κάποια έκπληξη. Εξάλλου, αυτές οι ράτσες κατακτούν τη 2η, την 9η και την 14η θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς στα σπίτια των ΗΠΑ. Επιπλέον, και οι τρεις παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο καθένας σε έναν καλό σκύλο.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοσδήποτε σκύλος θα ενεργήσει με προστατευτικό τρόπο, εκτός εάν έχει εκπαιδευτεί ρητά και επαγγελματικά για να το πράξει. Ενώ οι ακόλουθες ράτσες εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για έναν καλό σκύλο φύλακα, οι σοφοί ιδιοκτήτες θα λάβουν επαγγελματική αξιολόγηση και συμβουλές πριν βασιστούν στο σκυλί τους για προστασία οποιουδήποτε είδους.

Η λίστα με τους καλύτερους σκύλους – φύλακες

1. Rottweiler

Αρχικά αναπτύχθηκε σε κοπάδια βοδιών και συνόδευε στρατιώτες στη μάχη, το Rottweiller πληρεί κάθε κουτί στη λίστα ελέγχου για ένα σκυλί φύλακα: Είναι μια από τις πιο έξυπνες ράτσες στον κόσμο, αγαπάει την οικογένειά τους με τρόπο που είναι δύσκολο να αλλάξει και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή , χωρίς δισταγμό είτε πρόκειται για αρκούδα, είτε για κακόβουλο άνθρωπο ή ηλεκτρική σκούπα. Και τα περισσότερα rottweiler είναι έτοιμα να αμυνθούν με νταηλίκι αν χρειαστεί.
Δεν είναι ιδανικά σκυλιά για άπειρους ιδιοκτήτες, καθώς απαιτούν ένα ήρεμο, σίγουρο «αρχηγό». Αν και πνευματικά ανεξάρτητα και φαινομενικά άγρια, εξαρτώνται συναισθηματικά και είναι αρκετά ευαίσθητα όσον αφορά στα συναισθήματα του ιδιοκτήτη τους. Απαιτούν αρκετή προσοχή και άσκηση, επομένως δεν είναι κατάλληλα για να περάσουν πολύ χρόνο μόνα τους.
Τα rottweilers είναι πιο κοντά στα πρότυπα του σκύλου φύλαξης, αλλά η φυσική τους δύναμη είναι τόσο εντυπωσιακή όσο και προφανής.

Rottweiler

2. German Shepherd

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές και αστυνομικές οργανώσεις εδώ και δεκαετίες. Έχουν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε καλούς σκύλους φύλακες, καθώς είναι έξυπνοι, στοργικοί και γενναίοι.
Είναι επίσης σωματικά επιβλητικοί, παρά το μικρό τους βάρος (σχετικά λίγοι τέτοιοι σκύλοι ξεπερνούν τα 45κιλά).
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο πλούσιο τρίχωμα τους, το οποίο ξεπερνάει το μέγεθός τους, αλλά έχουν επίσης βαθύ στήθος και μεγάλα αυτιά.
Τα σκυλιά αυτά όπως και οι περισσότερες στοργικές, ευαίσθητες ράτσες, χρειάζονται πολύ χρόνο και προσοχή από τους ανθρώπους τους, διαφορετικά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να τα καλλωπίσετε και να καθαρίσετε τις πολλές τρίχες που χάνουν.

German Shepherd

3. Doberman Pinscher

Αρχικά εκτρεφόταν για να συνοδεύει τους φοροεισπράκτορες, το doberman υπερέχει στις περισσότερες ικανότητες που προσανατολίζονται στην προστασία. Είναι πολύ αγαπητά, ευαίσθητα σκυλιά, τα οποία διαθέτουν επίσης την ανδρεία, το μέγεθος και την επιβλητική εμφάνιση που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα σκυλιά φύλακες.

Ανήκουν στην ίδια τάξη μεγέθους με τα rottweilers και τα german shepherds, αλλά το αξιοποιούν στο έπακρο με το ύψος τους και τα μυτερά αυτιά τους. Έχουν λίγο πιο ελαφρά πόδια τις άλλες ράτσες, και πιθανότατα απαιτούν λίγο περισσότερο χώρο και άσκηση.

Με άλλα λόγια, τα dobermans είναι και αυτά ευαίσθητα, στοργικά, πιστά, έξυπνα και γενναία σκυλιά που αναγκάζονται ενστικτωδώς να προστατεύουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Doberman Pinscher

4. Bull Mastiffs

Αρχικά αξιοποιούνταν για να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς και ταυτόχρονα έχουν προσφέρει προστατευτικές υπηρεσίες στους ανθρώπους.
Παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τα προηγούμενα σκυλιά. Είναι στοργικά, τρυφερά και αναμφισβήτητα προστατευτικά. Ωστόσο, δεν είναι τόσο προσκολλημένα στα αφεντικά τους και απαιτούν λιγότερη άσκηση.

Είναι μεγάλα, δυνατά σκυλιά, που συχνά ξεπερνούν τα 50 κιλά. Δεδομένου του συνδυασμού του μεγέθους τους και της ανεξάρτητης φύσης τους, είναι μια κακή επιλογή για τους πρωτάρηδες ιδιοκτήτες. Επιπλέον, ενώ είναι αξιαγάπητα, όμορφα σκυλιά, τείνουν να τους τρέχει πολύ σάλιο και να παράγουν άφθονες ποσότητες αερίου, κάτι που ρίχνει ελαφρώς την κατά τα άλλα σημαντική γοητεία τους.

Bull Mastiffs

5. Giant Schnauzer

Είναι ευαίσθητα, αλλά δεν έχουν την ένταση ορισμένων σκύλων από τις άλλες ράτσες φύλαξης. Αυτά τα σκυλιά είναι επίσης στοργικά και αγαπούν τις οικογένειές τους, χρειάζονται πολλή προσοχή από τους ανθρώπους τους για να παραμείνουν ευτυχισμένα.

Είναι περήφανοι, σκύλοι ιδιοκτησίας, των οποίων το μέγεθος βοηθάει στην εκλεπτυσμένη εμφάνισή τους. Είναι στην πραγματικότητα αρκετά δυνατά σκυλιά, ικανά να υπερασπιστούν αποτελεσματικά την οικογένειά τους.
Τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι και κάπως άτακτα και πολύ έξυπνα, οπότε ενώ μπορούν να είναι κατάλληλα για έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων, δεν είναι ιδανικοί για αρχάριους.

Giant Schnauzer

6. Great Pyrenees

Αν και δεν είναι η νούμερο ένα ράτσα για προσωπική ή οικογενειακή προστασία, λειτουργούν κατάλληλα σε συνθήκες προστασίας. Αναπτύχθηκαν για να προστατεύουν τα ζώα από κογιότ και λύκους, και σχεδόν τα πάντα σχετικά με την προσωπικότητα και την εμφάνισή τους το δείχνουν.
Ανεξάρτητα, πιστά και γενναία σκυλιά, με επιβλητικό μέγεθος που θα εκφόβιζε σχεδόν οποιονδήποτε. Είναι αγαπησιάρικα και ευγενικά με το κοπάδι τους (είτε αποτελείται από ανθρώπους ή πρόβατα), αλλά η φύσει ανάγκη τους για απομόνωση μπορεί να τους κάνει δύσκολα σκυλιά για τους πρωτάρηδες ιδιοκτήτες.
Αν και δεν έχουν την ευαισθησία και την ανάγκη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που κάνουν τα άλλα σκυλιά και είναι και κάπως απομακρυσμένα, είναι γενικά γλυκά και στοργικά.

Great Pyrenees

7. Great Dane

Πρόκειται για τεράστια, ευαίσθητα και ευγενικά θηρία, που συνδέονται έντονα με τους ανθρώπους τους.

Δεν είναι ιδιαίτερα κολλημένα με την περιοχή τους, ούτε αμυντικά ή προστατευτικά, αλλά είναι έτοιμα να δράσουν προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια της οικογένειάς τους. Ενώ τα περισσότερα είναι «μόνο» στην περιοχή των 45 έως 70 κιλών, φτάνουν τα 90 κιλά.

Ενώ αγαπούν και είναι αρκετά κατάλληλα για φύλαξη, δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους, δεδομένου του συνδυασμού μεγέθους και νοημοσύνης. Ωστόσο, για όσους έχουν τον χρόνο, την αγάπη και την εμπειρία, είναι εξαίσια σκυλιά, τα οποία παρέχουν προστασία μόνο και μόνο από την εμφάνισή τους.

Great Dane

8. Belgian Malinois

Είναι πιθανώς η αγαπημένη ράτσα των επαγγελματιών εκπαιδευτών σκύλων προστασίας και είναι η πιο κοινή ράτσα που εργάζεται για αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες στις ΗΠΑ.
Αυτά τα σκυλιά έχουν ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια από άλλα. Αυτό ενώ τα καθιστά κατάλληλα για εργασία πλήρους απασχόλησης, μπορεί να τα κάνει λίγο απρόσιτα για τυπικές οικογένειες.
Δεν έχουμε να κάνουμε με σκυλιά καναπέ, ούτε ταιριάζουν για οικογένειες που περνούν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι.

Αλλά όταν ταιριάξουν με έναν καλό ιδιοκτήτη ή μια οικογένεια, μετατρέπονται σε αγαπητούς, πιστούς και ικανούς συντρόφους. Και επειδή σπάνια ξεπερνούν τα 30 κιλά σε βάρος, είναι λίγο πιο εύκολο να είναι στο σπίτι επειδή είναι μικρόσωμα και να τα ταΐζετε σε σχέση με άλλες ράτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως σκυλιά φύλακες.

Belgian Malinois

9. Dutch Shepherd

Έχουν πολλά κοινά με τους Βέλγους και τους Γερμανούς συγγενείς τους, αλλά συχνά θεωρείται πιο εύκολο να εκπαιδεύονται. Είναι λίγο πιο σπάνια από τα υπόλοιπα, κάτι που είναι κρίμα, καθώς συχνά υποφέρουν από προβλήματα υγείας.
Είναι μικρά σκυλιά σε σχέση με τα ξαδέρφια τους. Όμως, ενώ μπορεί να ανήκουν στη μικρή πλευρά, έχουν όλη τη νοημοσύνη, τη δύναμη και το θάρρος που απαιτούνται για ένα σκυλί φύλακα και την προστασία που πρέπει να διασφαλίζει. Προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα κλίματα.
Μπορεί να είναι λίγο ύποπτα για τους ξένους, επομένως η έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι επιτακτική για τους ιδιοκτήτες. Ευτυχώς, τα περισσότεροι προπονούνται καλά και απολαμβάνουν την άσκηση με τον ιδιοκτήτη τους.

Dutch Shepherd

10. Cane Corso

Αν και οι ιδιοκτήτες τους συνήθως γνωρίζουν πόσα γλυκά και αγαπησιάρικα σκυλιά είναι, λίγοι άνθρωποι θα ήθελαν να σταθούν δίπλα σε αυτά τα γιγαντιαία σκυλιά. Καταφέρνουν και αποπνέουν μια ήρεμη εμπιστοσύνη παρά την απίστευτα εκφοβιστική εμφάνιση.
Είναι μεγάλα σκυλιά, τα οποία συνήθως ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, αλλά μερικά φτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη. Στέκονται επίσης αρκετά ψηλά στον ώμο και έχουν μεγάλα, εντυπωσιακά κεφάλια, για να αποτρέψουν πολλές πιθανές απειλές βασιζόμενα μόνο στην εμφάνισή τους.
Δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες ή οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο να προσφέρουν τόση άσκηση όσο χρειάζονται αυτά τα ενεργητικά σκυλιά. Και σε αντίθεση με κάποιες άλλες μεγάλες ράτσες που μπορούν να προσαρμοστούν στη ζωή των διαμερισμάτων, αυτά χρειάζονται ένα μεγάλο σπίτι και μια περιφραγμένη αυλή.

Cane Corso

11. American Bulldog

Είναι μια ευαίσθητη και στοργική ράτσα που συνήθως προστατεύει έντονα την οικογένειά του.

Αρχικά βοηθούσαν στον έλεγχο των κοπαδιών, γι’ αυτό είναι τόσο γενναία όσο είναι ενεργητικά, και χρειάζονται πραγματικά μια τακτική δουλειά (ακόμα κι αν απλά περιπολούν τη γειτονιά μαζί σας στο καθημερινό σας περίπατο) για να παραμείνουν χαρούμενα και να συμπεριφέρονται καλά.

Ποικίλλουν αρκετά στο “στυλ” και στους συνδυασμούς τους σε μεγάλο βαθμό. Τα μικρά σκυλιά κυμαίνονται γύρω στα 20 κιλά, αλλά τα μεγάλα αρσενικά και θηλυκά μπορεί να ξεπερνούν τα 50 κιλά. Τα περισσότερα έχουν ύψος περίπου 1 μέτρο, αλλά μερικά στέκονται ψηλά στον ώμο.
Δεν είναι η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο, αλλά συνήθως είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτούν. Χρειάζονται διέγερση και εκπαίδευση, οπότε δεν είναι καλή επιλογή για ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο και προσοχή στο κουτάβι τους.

American Bulldog

12. Boxer

Αν έχετε δει ένα τέτοιο σκυλί να χαιρετά φίλους και οικογένεια, είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι ένα χαρούμενο σκυλί, θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός σκύλος φύλακας. Ωστόσο, αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχαν από πάντα.
Ανήκουν κι αυτά στα μικρά σκυλιά φύλακες, καθώς λίγα ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά περίπου. Ωστόσο, τα εντυπωσιακά τους σώματα και τα επίπεδα ενέργειας τους βοηθούν να τα καταστήσουν αρκετά εκφοβιστικά όταν το κρίνουν απαραίτητο. Είναι επίσης έξυπνα, πιστά και εύκολα στο να εκπαιδευτούν, οπότε είναι πραγματικά κατάλληλα για τη δουλειά αυτή.
Έχουν μια αξιόλογη φήμη πως είναι φανταστικά για τα παιδιά και πολλές οικογένειες θεωρούν ότι είναι υπέροχα κατοικίδια ζώα, είτε φρουρούν το σπίτι και την οικογένεια είτε απλά προσφέρουν αγάπη και συντροφιά.

Boxer

13. Bouvier des Flanders

Αυτά τα μοναδικά σκυλιά αρχικά φύλαγαν κοπάδια, αλλά πλέον είναι τέλεια σκυλιά φύλακες. Καλυμμένα με ένα αφράτο τρίχωμα και περισσότερα μαλλιά προσώπου από έναν ξυλοκόπο, είναι επίσης ευλογημένα με μια παχιά, μυώδης κατασκευή που τα βοηθά να αντιμετωπίσουν τους επίδοξους εχθρούς.
Θεωρείται μια από τις καλύτερες ράτσες στον κόσμο για φύλαξη και αυτά τα σκυλιά χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη με μια ισχυρή, γεμάτη αγάπη και δίκαιη προσέγγιση. Ξεχωρίζουν σχεδόν στα πάντα και είναι εξίσου άνετα στην εξοχή Είναι ένα πολύ αγαπημένο οικογενειακό σκυλί, που γενικά είναι πολύ ευγενικό με τα παιδιά. Ωστόσο, είναι λίγο ύποπτα για τους ξένους και απαιτούν πρόωρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση υπακοής.

Bouvier des Flanders

14. Beauceron

Ράτσα σκύλου φύλακα από τη Γαλλία, ζυγίζει περίπου 40 κιλά και μοιάζει με lambrador, doberman και rottweiler. Όπως αυτά, είναι έξυπνο, στοργικό και πιστό αν και κρατάει τους ξένους σε απόσταση.
Παρόλο που τα σκυλιά αυτά έχουν πολλά υπέροχα χαρακτηριστικά, είναι αξιοσημείωτο ότι είναι αρκετά πεισματάρικα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεξάντλητη ενέργεια του, μπορεί να τα κάνει δύσκολο στην εκπαίδευση, ειδικά για τους αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. Έχουν επίσης τάση να κυνηγούν το θήραμα, επομένως απαιτείται προσοχή γύρω από μικρότερα κατοικίδια.
Θα κάνουν φανταστικούς φύλακες χωρίς πολύ προπόνηση, αλλά θα απαιτούν έναν υπομονετικό και αφοσιωμένο ιδιοκτήτη εάν πρόκειται να αφοσιωθούν στη φύλαξη και την προστασία.

Beauceron

Όπως αναφέρθηκε πριν, αυτές δεν είναι οι μοναδικές ράτσες που μπορούν να προστατεύουν. Υπάρχουν πολλά σκυλιά μικτής ράτσας που αποδίδουν καλά σε αυτά τα πλαίσια, καθώς και άλλα σκυλιά καθαρής ράτσας, των οποίων η ατομική προσωπικότητα προσφέρεται σε τέτοιου είδους εργασίες. Όπως πάντα, τα σκυλιά είναι άτομα, που παρουσιάζουν ποικίλες ικανότητες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr