Σκύλος και γάτα: Τα σωστά βήματα για μια αρμονική γνωριμία, Τι να κάνετε, Συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες

σκύλος κι γάτα

Πιθανότατα έχετε ακούσει τη φράση “τα σκυλιά και οι γάτες μαλώνουν σαν γάτες” περισσότερες από μία φορές. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για πολλές περιπτώσεις όπου σκύλοι και γάτες έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι. Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα. Τι μπορεί να συμβεί.

Σκύλοι και γάτες: Πώς να διδάξετε στα κατοικίδιά σας να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους

Μπορεί η συμβίωση να είναι αρμονική. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι σκύλοι συμβατοί με όλες τις γάτες. Ωστόσο, τα κουτάβια που κοινωνικοποιούνται με γατάκια σε πρώιμο στάδιο δεν θα φοβηθούν να ζήσουν με γάτες όταν ενηλικιωθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα γατάκια. Ορισμένες φυλές είναι πιο προσαρμοσμένες στη συμβίωση με γάτες από άλλες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η εκμάθηση ενός σκύλου και μιας γάτας να ζουν μαζί είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αν ο σκύλος μάθει να αλληλεπιδρά με τη γάτα και η γάτα αφεθεί να τρέχει μακριά, τα δύο είδη μπορούν να γίνουν φίλοι ή τουλάχιστον να συμβιώσουν φιλικά.

σκύλος

Δώστε χρόνο στον σκύλο και τη γάτα

Όταν καλωσορίζετε έναν νέο σκύλο ή γάτα στο σπίτι σας, μην περιμένετε ότι τα δύο κατοικίδια θα τα βρουν αμέσως ή θα δημιουργήσουν μια ειρηνική σχέση. Αντίθετα, κρατήστε τα χώρια τις πρώτες μέρες, ώστε να μπορούν να ακούσουν και να μυρίσουν το ένα το άλλο.

Πριν την πρώτη συνάντηση

Ορίστε έναν ξεχωριστό ασφαλή χώρο για κάθε κατοικίδιο, όπως το υπνοδωμάτιο, και αφήστε τα εναλλάξ να βγαίνουν σε διαφορετικό σημείο του σπιτιού. Δημιουργήστε καλή επαφή με το άλλο ζώο πριν από την πρώτη συνάντηση. Τοποθετήστε παιχνίδια, κουβέρτες ή άλλα αντικείμενα με μυρωδιά γάτας στο χώρο του σκύλου. Κρατήστε τροφή κοντά ή προσφέρετε λιχουδιές όταν φέρνετε το αντικείμενο για να βοηθήσετε το σκύλο ή τη γάτα να συνδέσει τη μυρωδιά με κάτι καλό Κάντε το ίδιο και με τα δύο ζώα. Αν χρειαστούν μερικές μέρες για να συνηθίσουν τη μυρωδιά, δοκιμάστε να τα ταΐσετε στην άλλη άκρη του δωματίου με κλειστή την πόρτα. Ξεκινήστε τοποθετώντας το μπολ με την τροφή μερικά μέτρα μακριά από την πόρτα για να νιώσει το ζώο ασφάλεια, και στη συνέχεια φέρτε το πιο κοντά μέχρι να βρεθεί απέναντι από την πόρτα.

Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.

σκύλος και γάτα

Επίτευξη μιας επαρκούς πρώτης συνάντησης

Η πρώτη αλληλεπίδραση μεταξύ των ζώων μπορεί να λάβει χώρα και από τις δύο πλευρές της πόρτας με σίτα ή προστασία για τα μωρά (κάγκελο πόρτας). Αυτό θα τους επιτρέψει να βλέπουν το ένα το άλλο χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Εάν είναι ήρεμα, μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο δωμάτιο. Επιλέξτε ένα ουδέτερο μέρος που δεν είναι επικίνδυνο και για τα δύο ζώα. Αφήστε τη γάτα να περπατάει, ώστε να μπορεί να φύγει από το χώρο αν το κρίνει απαραίτητο. Ωστόσο, κρατήστε τον σκύλο με λουρί, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις κινήσεις του. Κρατήστε τις συναντήσεις σας με τη γάτα σας σύντομες και ευχάριστες – προσπαθήστε να αλληλεπιδράσετε μαζί της αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον μία φορά.

Λιχουδιές

Για να αυξήσετε την πιθανότητα μιας καλής αλληλεπίδρασης, δώστε και στους δύο λιχουδιές. Μπορείτε να ετοιμάσετε ιδιαίτερα νόστιμες λιχουδιές για αυτή την περίσταση, ώστε να ανυπομονούν να συναντηθούν μεταξύ τους. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να παραμένει ήρεμος γύρω από τη γάτα. Το κυνήγι είναι ένστικτο του σκύλου, οπότε θέλετε να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά. Δεν θέλετε ο σκύλος σας να το βλέπει ως διασκέδαση. Εκπαιδεύστε λοιπόν το σκύλο σας και εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τις εντολές “κάτσε” και “ξάπλωσε” για να ηρεμήσει ο σκύλος σας παρουσία της γάτας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το σκύλο σας να παραμείνει σε μια συγκεκριμένη θέση όσο η γάτα περιφέρεται. Φυσικά, ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά με λιχουδιές για να καθησυχάσετε και να ενθαρρύνετε το σκύλο σας. Ξεκινήστε από απόσταση, φροντίζοντας ο σκύλος σας να σας υπακούει.

Στη συνέχεια, φέρτε τον σιγά σιγά πιο κοντά. Όταν ο σκύλος σας δει αυτόματα τη γάτα από κοντά, είναι καιρός να τον αφήσετε από το λουρί και να συνεχίσετε την εκπαίδευση. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το σκύλο σας από απόσταση, όπως ακριβώς και με το λουρί. Συνεχίστε την εκπαίδευση μέχρι ο σκύλος σας να είναι ασφαλής και να συμπεριφέρεται καλά απέναντι στη γάτα. Τελικά μπορεί να του επιτραπεί να συμπεριφέρεται ελεύθερα.

Εκπαίδευση και εντολές

Είναι σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση το βλέμμα του σκύλου να είναι στραμμένο στον ιδιοκτήτη του και όχι στη γάτα. Πείτε στο σκύλο σας να μείνει μακριά από τη γάτα δίνοντας το σήμα “Αφήστε”. Στη συνέχεια, πείτε “Κοίταξέ με”, ώστε το βλέμμα του σκύλου να είναι στραμμένο σε εσάς. Με αρκετή εξάσκηση ο σκύλος θα κοιτάζει εσάς, όχι τη γάτα, όταν μπορεί να πάρει μια λιχουδιά. Ωστόσο, αν δείτε ότι ο σκύλος κυνηγάει τη γάτα, κατευθύνετε τον σε ένα κατάλληλο παιχνίδι, όπως το πέταγμα. Μια μακροχρόνια φιλία μεταξύ σκύλου και γάτας.

Θετική εκπαίδευση

Μόλις ο σκύλος και η γάτα σας μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά κατά την εκπαίδευση εκτός λουριού, μπορείτε να τους επιτρέψετε να κοινωνικοποιηθούν στον ίδιο χώρο υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη. Φυσικά, μέχρι να εδραιωθεί αυτή η συμπεριφορά, τα ζώα θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες μέχρι να είστε σίγουροι ότι έχουν επιτευχθεί καλά αποτελέσματα. Μέχρι τότε, μην αφήνετε τα ζώα μόνα τους. Ακόμη και αν είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν θετικά χωρίς επίβλεψη, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ασφάλεια και των δύο ζώων.Για παράδειγμα, τα νύχια της γάτας θα πρέπει να κόβονται ή να καλύπτονται ώστε να μην μπορεί να γρατζουνίσει το σκύλο.

σκύλος και γάτα

Ιδιωτικός χώρος

Παρέχετε επίσης στη γάτα έναν ιδιωτικό χώρο, χωρίς σκύλους, σίτες και πόρτες ασφαλείας. Στο δωμάτιο της γάτας θα πρέπει να υπάρχει τουαλέτα, καθώς και παιχνίδια, κουτί για την άμμο και σιντριβάνι με νερό. Επιτρέψτε επίσης στη γάτα σας να σκαρφαλώνει σε ράφια ή άλλα ψηλά σημεία για να προστατεύεται από οτιδήποτε μπορεί να δυσαρεστήσει το σκύλο.

Η ώρα του φαγητού

Τέλος, ταΐστε τη γάτα σε ένα μέρος που δεν είναι προσβάσιμο από το σκύλο. Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε σημαντικά βήματα, όπως η αρχική γνωριμία με τον σκύλο, η εκπαίδευσή του και η παροχή χρόνου και χώρου.

 γάτα

Φυσικά, θα χρειαστείτε υπομονή και επιμονή για να εξασφαλίσετε ότι θα έχουν μια καλή ζωή μαζί με την ελπίδα ότι θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr