Στο μυαλό του σκύλου: Τι δείχνει η συμπεριφορά του; – Τι σημαίνει , Απαντήσεις και συμβουλές , Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το νόημα της συμπεριφοράς και των ενεργειών του σκύλου σας! Η συμπεριφορά και οι πράξεις του σκύλου σας μπορούν να σας πουν πολλά για τη διάθεσή του. Φυσικά, δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε τη γλώσσα του σκύλου σας – με εξαίρεση μερικά γλειψίματα που μεταφράζονται ως φιλιά – πρέπει να μάθετε πώς να ερμηνεύετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο σκύλος σας γλείφει ή κοιτάζει γύρω από συγκεκριμένες περιοχές; Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος σας σας γλείφει, μπορεί να νομίζετε ότι είναι ο τρόπος του να δείξει στοργή, αλλά φυσικά το έντονο γλείψιμο μπορεί να είναι σημάδι ιατρικού προβλήματος.

Πρέπει να δώσετε προσοχή στις συμπεριφορές αυτές και να είστε σε θέση να το βοηθήσετε.

Κακή αναπνοή

Τα σκυλιά δεν είναι γνωστά για την έντονη δυσοσμία του στόματος, το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές ή σοβαρή κακοσμία του στόματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι πιθανό η έντονη οσμή να αποτελεί ένδειξη στοματικού προβλήματος.

Οι αλλαγές στη μυρωδιά που προέρχεται από το στόμα του σκύλου σας μπορεί να οφείλονται σε γαστρεντερικά, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα. Εάν το στόμα σας μυρίζει σαν ούρα, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά. Εάν η μυρωδιά είναι γλυκιά, μπορεί να πρόκειται για διαβήτη.Αν η διάθεση του σκύλου σας είναι καλή και φυσιολογική, αλλά η αναπνοή του αλλάζει, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Μάσημα

Το κουτάβι σας μπορεί να σας μασάει ελαφρά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους με τους γονείς τους.Συνήθως τα μικρά δαγκώματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, της εκπαίδευσης ή χωρίς τους παραπάνω λόγους. Είναι ένας τρόπος για το κουτάβι να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας αποξενώσει.Αν το κουτάβι σας δαγκώνει τακτικά, είναι σημαντικό να σταματήσετε τη συμπεριφορά αυτή πριν εξελιχθεί σε προβληματική συμπεριφορά σε ενήλικους σκύλους.Τα σκυλιά μπορεί να δαγκώνουν λόγω άγχους, φόβου ή επιθετικότητας. Μπορεί να παρακινούνται να το κάνουν όταν αναστατώνονται από ανθρώπους, αντικείμενα ή διαθέσεις. Αν το πρόβλημα υπάρχει, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει έναν τέτοιο εκπαιδευτή.

Ασταμάτητοι κύκλοι

Τα σκυλιά που δεν μπορούν να σταματήσουν να κάνουν κύκλους μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις το στριφογύρισμα της ουράς θεωρείται διασκέδαση, αλλά αν συμβαίνει συνέχεια, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Οι μολύνσεις των αυτιών μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους αντίδραση, αλλά ο επαναλαμβανόμενος καταναγκασμός να κυνηγάτε την ουρά είναι πιο πιθανό να συμβεί σε τεριέ μπουλ. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να κυνηγάει κύκλους.

Σε ηλικιωμένους σκύλους θα μπορούσε να είναι ιδιοπαθές αιθουσαίο σύνδρομο, όγκος στο κεφάλι ή δηλητηρίαση. Μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να σας πει τι ακριβώς έχει ο σκύλος σας και γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Σκάψιμο

Στους σκύλους αρέσει να σκάβουν στο έδαφος για διάφορους λόγους, όπως για να κρύβουν κάτι, να βρίσκουν έντομα ή ζώα, να τρέχουν μακριά ή να βρίσκουν ένα δροσερό σημείο.Ορισμένα σκυλιά σκάβουν όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στο σπίτι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας σκάβει τον καναπέ ή τις κουβέρτες πριν πάει για ύπνο. Αυτή η συνήθεια εμφανίζεται συχνά το βράδυ πριν από τον ύπνο και είναι απολύτως φυσιολογική. Αν το σκάψιμο σας ενοχλεί ή προκαλεί ζημιές στα έπιπλα ή στον κήπο, επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη συνήθεια αυτή.

Κοπροφαγία

Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε τα ίδια τους τα περιττώματα για διάφορους λόγους. Μερικές φορές πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά που μαθαίνουν από τις μητέρες τους, καθώς τις βλέπουμε να τρώνε τα περιττώματα των κουταβιών τους για να καθαρίσουν τη φωλιά.

Μπορεί επίσης να τρώνε περιττώματα όταν φοβούνται ή επειδή είναι περίεργα να μάθουν πώς μυρίζουν και πώς έχουν γεύση.

Οι σκύλοι μπορεί επίσης να τρώνε τα περιττώματά τους αν υποσιτίζονται. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας τρώει τροφή καλής ποιότητας που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Εάν η συνήθεια επιμένει έντονα και παρατηρείται απώλεια βάρους, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Πίεση του κεφαλιού

Ορισμένες φορές ο σκύλος μπορεί να πιέσει το κεφάλι του στον τοίχο ή σε άλλο σταθερό σημείο. Αυτή η τακτική χρειάζεται την πρόσοψή σας. Η πίεση του κεφαλιού μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικής νόσου ή δηλητηρίασης.

Λαχάνιασμα

Τα σκυλιά ρυθμίζουν την θερμότητά τους από το στόμα. Όταν το σώμα του είναι πολύ ζεστό το λαχάνιασμα το βοηθάει να επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα. Όμως πρέπει να δώσετε προσοχή στο λαχάνιασμα καθώς μπορεί να σημαίνει ότι πονάει.

Βεβαιωθείτε ότι είναι ενυδατωμένο πριν και κατά την διάρκεια κάποια σωματικής δραστηριότητας όταν ο καιρός είναι ζεστός. Εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο. Κάποια προβλήματα υγείας έχουν ως σύμπτωμα το λαχάνιασμα. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Κάθετε στα πόδια σας ή αναμεσά τους

Αυτή η τακτική μπορεί να αποδοθεί σε κτητική συμπεριφορά αλλά κυρίως σε ένδειξη άγχους ή νευρικότητας. Σπάνια υποδηλώνει κυριαρχικές τάσεις, συνήθως προσπαθεί να νιώσει άνετα και ασφαλής παραμένοντας αρκετά κοντά σας. Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων θα σας βοηθήσει να διορθώσετε αυτή την συμπεριφορά. Μπορείτε να ενημερώσετε και τον κτηνίατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποια λύση.

Σύρσιμο

Μπορεί να έχετε δει τον σκύλο σας να σέρνει το κάτω μέρος του σώματος του στο έδαφος. Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αστεία αλλά πρέπει να σας ανησυχεί για κάποιον πρωκτικό ερεθισμό. Μπορεί οι πρωκτικοί σάκοι του σκυλιού σας να έχουν ερεθιστεί και να χρειάζεται κάπως να ανακουφιστεί.

Εάν το σύρσιμο δεν οφείλεται στους πρωκτικούς σάκους μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Για παράδειγμα αλλεργία ή σκουλήκια. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας τόσο για έλεγχο αλλά και για να ενημερωθείτε για κάποιο φάρμακο πρόληψη για τα παράσιτα.

Τέλος, εάν ο σκύλος σας τρώει συχνά χόρτα ή γλείφει το πάτωμα του σπιτιού μπορεί να έχουν μπερδευτεί οι τρίχες και τα χορτάρια στον πρωκτό του και να προσπαθεί να τα βγάλει.

Ούρηση

Ένας παγιδευμένος σκύλος στο σπίτι δεν είναι απίθανο να ουρήσει σε  τυχαία σημεία εντός του σπιτιού. Όμως μια αλλαγή στην συμπεριφορά του σκύλου σας χρειάζεται προσοχή. Η ούρηση στο σπίτι μπορεί να είναι ένδειξη ακόμη και ουρολοίμωξη ή λοίμωξης των νεφρών.

Σε έναν ηλικιωμένο σκύλο η τακτική αυτή μπορεί να είναι ένδειξη άνοιας.

Χασμουρητό

Το χασμουρητό των σκύλων δεν υποδηλώνει κούραση και ανάγκη για ύπνο. Μπορεί όντως να θέλει να κοιμηθεί αλλά επίσης μπορεί να αισθάνεται φόβο ή άγχος. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να χασμουριέται πολύ έντονα γύρω από έναν άνθρωπο μην εφησυχάζετε. Μπορεί να μην αισθάνεται άνετα ή να φοβάται.

  • Άγχος – εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους
  • Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με:
  • Κούνημα ουράς σκύλου
  • Κατεβασμένη ή αναδιπλωμένη ουρά σκύλου
  • Τάσεις φυγής
  • Αφόδευση εντός σπιτιού
  • Δαγκώματα
  • Μάσημα

Τα σκυλάκια είναι κοινωνικά ζώα και μπορεί να φοβηθούν όταν μείνουν μόνα τους. Εάν το άγχος του αποχωρισμού είναι χρόνιο πρόβλημα μπορείτε να το διαχειριστείτε δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και ένα χαλαρωτικό περιβάλλον όταν δεν είστε σπίτι.

Δοκιμάστε να τον κουράσετε με ένα παιχνίδι ανάκτησης στον κήπο ή κατά την βόλτα. Επίσης μην κάνετε μεγάλο θέμα την αναχώρησή σας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με το άγχος του σκυλιού σας επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή σκύλων.

Προσπαθήστε να τα κουράσετε με ψυχαγωγικά παιχνίδια στον κήπο ή σε περιπάτους. Επίσης, προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε με τις βόλτες σας. Αν εξακολουθείτε να παλεύετε με την ανησυχία του σκύλου σας, επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top